tiistai 2. heinäkuuta 2013

Barefoot hoof trimming for dummies part 3

... eli oppimismatkalla oman hevosen kavioiden vuolijaksi, osa 3


Tämä postaus on ollut tekeillä siitä asti kun tein edellisen kaviopostauksen. Eli monta kuukautta olen kerännyt tänne kuvia ja juttuja. Olin juuri saamassa postausta valmiiksi, kun se katosi. Kyllä, kaikki, koko pitkä megapostaus. Kuuntelin sen illan biisejä "v*tutuslaulu" ja "raivo härkä" muutaman kerran putkeen. Nyt seuraa uusi yritys puolet lyhyempänä, lukijan kannalta tämä voi olla hyväkin juttu.

Takakavio kesällä 2012. Sivuhuomautuksena tässä kuvassa näkyy hyvin miten säde ja ruununraja ovat yhteydessä. Eikä ihme, säde on keskeinen kavion verenkierron kannalta ja ruununrajasta kasvaa uusi kavioaines. Päkiöillä ruununrajan ja säteen yhdistyminen näkyy kuin leveänä nauhana

Alkusanoiksi täytyy todeta, että koen matkanneeni tosi pitkän matkan kengättömyyden kanssa tämän vuoden aikana. En osaa vieläkään paljon, mutta paljon enemmän kuin aloittaessani. Tieto on lisääntynyt, silmä harjaantunut ja työkalujen käyttö parantunut. Kärsivällisin opettajani on ollut hevoseni, joka seisoo hievahtamatta paikallaan vuolussa niin kauan kuin tarvitsee. "Meillä on kaikki aika maailmassa, take your time" se sanoo. 

Hetki keväällä 2013


Vuolijana edistymisen askeleet

 • Ensimmäinen kosketus kengättömän kavion vuoluun oli syyskuussa 2012, kun kävin päivän mittaisen vuolukurssin. Sain perusteet, joiden varassa oli hyvä lähteä harjoittelemaan ja lukemaan lisää. Peruskurssi perustui Dan Guerran oppeihin.
 • Katselin ja kyselin todella aktiivisesti (=lakkaamatta) jokaiselta Skinnyn kavioita vuolleelta ihmiseltä, sekä kengättömien vuolijoilta että kengittäjiltä. Mietin aina etukäteen miten vuolisin ja miksi ja katsoin tekikö vuolija samoin.
 • Aloin pikkuhiljaa (joulukuussa 2012?) harjoittelemaan raspausta ja säteiden vuolua siten, etten muuttanut mitään, vaan vuolin vain valmiiseen muottiin. Aloitin helpoista eli kantakulmatuista ja päkiöiden ja säteiden irtolärpäkkeistä, seinämiä raspasin vain sen verran että sain tuntumaa raspiin. Varsinaiset vuolut hoiti aina joku muu.
 • Tutustuin Andrew Bowen vuolu dvd-sarjaan joulukuussa 2012
 • Maaliskuussa vuolin ekaa kertaa vähän enemmän
 • Toukokuussa vuolin ekaa kertaa kokonaan niin että kengittäjä tarkisti. Ei tarvinut muuttaa mitään minun jäljiltä ja hän näytti minulle flaren raspauksen ständiä käyttäen, linja tiirattiin ruununrajasta.
 • Kesäkuussa vuolin ekaa kertaa muuten kokonaan paitsi flaret joita ei juuri ollut, sain koko homman hoidettua nopeammin kuin koskaan. Kaksi päivää eli 2x 1h siihen meni! Ensimmäisenä päivänä raspasin, seuraavana vuolin säteet. Yhden päivän olisi halutessaan voinut vielä käyttää pyöristyksiin ja flareen. Ei tätä ainakaan rahanahneuttaan tee, kun kengittäjä tekee minun kolmen päivän/ kolmen tunnin työn alle tunnissa 20eurolla, hih...

Yhteistä matkaa on tehty vuosi
Vaikeinta on ollut oppia vuolemaan tarpeeksi. Aluksi raspasin tosi varovaisesti ja aloitin kavion sivuilta raspaamaan seinämiä alas. Kannatkin uskalsin vuolla ok, mutta jostain syystä varpailta oli iso kynnys ottaa. Seuraavassa kuva tästä tilanteesta...

Raspattu muuten mutta varpaalta ottamatta

 ... näin kyllä että varvasta ois liikaa mutten vain uskaltanut ottaa. Piti pyytää kengittäjä apuun ja kun sitten näin käytännössä että tuosta oli otettavaa se 5mm, niin rohkaistuin siitä eteenpäin ottamaan enemmän. Meillä kun on toistaiseksi ihan turha luulo, että kaviot kuluisi käytössä mihinkään (etenkään talvella!), joten ottamista on aina.

Kavio päältäpäin, sama tilanne
Kengittäjä tasoitti kavion pinnan ja tämä lopetti myös liukastelun, jota tapahtui ihan maaliskuun viimeisinä päivinä. Tuolloin aurinko sulatti tien tarhoille sulaksi ja yöllä se tietysti jäätyi liukkaaksi. Saattaa tietysti olla että siihen auttoi myös se, että heppa ruvettiin viemään ulos hieman myöhemmin niin, että aurinko ehti vähän pehmittää jäätä. Olin tosi iloinen ettei tarvinut ruveta kengittämään liukastelun takia, vaan homma ratkesi kavion pohjan tasoittamisella. Alla on tasoitettu kavio. 

1.4.13 vuoltu etunen

Ihan alussa kengättömien vuolijoiden piirit tuntuivat olevan ainoita joilta liikeni opetusta kengättömän kavion saloista ja luulin, että kengittäjät eivät katso kengättömiä hyvällä. Nyt huomaan, että riippuu ihan ihmisestä, miten hän ajattelee. Ruotsissa Skinnyn kengittäjä suhtautui oikein positiivisesti ottaessaan Skinnyltä kengät pois ja sanoi että tää tulee menemään ihan yhtä hyvin ilmankin.

Täällä Suomessa tiedän jo kaksi kengittäjää jotka suhtautuu positiivisesti. Se hieman vaihtelee, kuinka pitkänä he pitäisivät seinämät ihanteellisesti. Toinen tarkasti vuoluni käydessään raspaamassa Skinnyn hampaat ja oli sitä mieltä että seinämää saa olla sen verran kuin sillä olikin. Toinen puolestaan on sitä mieltä, että seinämä otetaan anturan tasalle. Hän sanoi myös, että kengättömän ja kengällisen vuolu ei eroa muussa kuin siinä, että kengättömälle tehdään reilut pyöristykset eli mustang roll, hän puhui myös ns. villihevosvuolusta. Ero seinämän ihannepituudessa on vain muutamia millejä, eli suurista näkemyseroista ei puhuta.

1.4.13 vuolussa napsastu pala etusen varpaalta

Vuolussa ei siis ole tapahtunut mitään erityisiä muutoksia, suurin on tuo seinämän ottaminen anturan tasalle.

Pitkäksi päässyt seinämä, merkattu punaisella, 25.2.2013


Olen saanut oikein hyvää opastusta ja neuvoja sekä kengättömien hevosten vuolijoilta, että kengittäjiltä. Näyttää siltä, että sitä parempi mitä useamman mielipiteen saa kavioista.

Luottoni kengittäjiin oli jopa hetken kateissa, mutta se on palautunut täysin. Kerran syksyllä luulin että yksi kengittäjä oli ottanut säteistä liikaa, mutta kun katsoin sen syksyn ja nyt olen taas katsonut Skinnyä hiekkatiellä niin se arkominen mitä silloin esiintyi oli ihan tuota samaa satunnaista arkomista kuin mitä sillä esiintyy pahassa paikassa (=kova hiekkatie+terävää soraa). Se on sama ilmiö kun itse ottaa kengät ja sukat pois ja menee terävälle hiekalle kävelemään, siinä hidastaa vähän ja valitsee jonkun vähän paremman paikan. Tuolloin alussa tietysti luulin että hevosen pitää kävellä ihan mistä vain kuin ei mitään, mutta eihän se nyt niin ole, maa ei vain ole semmoinen että ihan joka kohtaan pistäisi jalkansa ;).

Seuraavassa näyte siitä, miten Skinnykkä kävelee soralla, 11.5.2013

Pohdintaa sienestä -oliko vaiko eikö ollut?


sieni, kaviosieni vai jotain muuta? ja onko sillä oikeastaan väliä, jos asia hoituu?

Aluksi oli ihan selvää, että Skinnyllä on kaviosieni. Ainot hämmentävä juttu oli, etteivät kengittäjät nähneet sitä. Ensin tyydyin siihen, etteivät kengittäjät vain ehkä tunnista sitä, sittemmin alkoi tuntua yhä oudommalta että olisi olemassa jokin noinkin yleinen kaviohomma, josta ei kengittäjien koulutuksessa kerrottaisi. Seuraavaksi aloin huomata, että sienen/muiden muhitusten bongaaminen oli hyvin keskeistä juuri Dan Guerran oppien mukaan. Guerran mukaan kun sieni on melko yleinenkin (etenkin kengällisillä). Vuolulla ja kaviodesillä näistä pääsee eroon ja hän onkin kehittänyt ilmeisesti itse tuon Good Hoofin, jota meilläkin menestyksekkäästi käytettiin. Muissa vuolusuuntausissa sieni ei vaikuta olevan niin keskeinen.

9.6.13 tarhassa

Toki varmaan semmoinen sieni on olemassa, mutta eräs ihminen epäili, että maatuva vanha kavioaineskin välillä vain sekoitetaan sieni-infektioon. Päädyinkin ajattelemaan, että oli nyt mikä oli, niin pääasia on, ettei sitä enää ole, tai että se on niin pinnassa, että kaviot lähtee jokaisessa vuolussa puhtaiksi.

Se mikä on selvää, on se, että jotain Skinnyllä oli kavioissa, kun säteet haisi ja valkoviiva oli niin selvästi kiemuralla (=sieni-infektio valkoviivassa?), mutta se, että se oli juurikin tämä sieni, ei näytä enää 100% varmalta. Toisaalta voi olla, että sillä aluksi oikeasti oli sieni, ja sitten se meni pois. Nyt "tummia sienipisteitä" (jotka jatkuivat välillä sen verran syvälle ettei niitä saanut heti vuolulla poiskaan) ei enää ole, mutta vaaleaa ainesta on välillä säteen pinnan alla. Se ei sinällään haittaa mitään eli sen saa vuolulla pois.

Tässä näkyy sieneksi oletetun reikä säteen kärjessä 8.12.12

Alla on uusin kuva tuosta valkoisesta, jota sieneksi sanotaan. Ilmeisesti näitä "sieniä" on kahdenlaista, valkoista ja mustaa, ja toinen tulee ensin ja sitten toinen. Ei, en todellakaan ole löytänyt lähteitä tähän ja tämä on vain kuulopuhetta ja arvailua. Vasemmalla puolella säteessä näkyy pitkulainen alue, jossa on tätä hypoteesi-sientä ja tuon alueen vieressä pienempi alue jossa näkyy millainen on vuoltu pinta tuossa kohden jossa ei ole sientä.

Vasemmalla valkoinen alue jota sieneksi on arvailtu, toinen arvaus on että se on "vaan jotain" "se vaan on tommonen siitä pinnan alta". Mitään haittaa tästä ei ole ilmennyt, sen saa vuolulla pois eikä sitä ole syvällä. 

Oikein hyvä kirjoitus "sienihysteriasta" löytyy kengittäjä Riina Villasen blogista: "Syksyn sienisatoa"

9.6.13

Etappeja kengättömyydessä


1. Naulanreijät kasvoivat pois

2. Valkoviiva suoristui..

..yhtäkkiä huomasin että sehän on suora, tämä tapahtui joskus vuodenvaihteessa 2012-2013

Lähtötilanne elokuussa 2012 kiemurainen valkoviiva
Vertauskuvaa minulla ei ikävä kyllä ole, mutta laitettakoon tähän 1.4.13 napsaistua kaviota, aika kivasti näkyy seinämä ja valkoviiva.

1.4.2013 snippereillä otettu kavionpalanen
3. Kannat ovat peruuntuneet paikalleen..

.. ero on n. 1cm
Hankintalistaa


Ständi
Tästä saanen haaveilla vielä hyvän aikaa. Haluamani hoofjack on hinnakas, eikä talvitallilla ole sen säilytykseen tilaa. Ei muuten liioin säilytystilaa ole myöskään pienessä kaksiossamme, jossa majailee jo muunmuassa kolme pyörää koska kellarin häkkivarasto tuppaa olemaan vähän täynnä hevoskamaa. Sivuhuomautuksena voisin mainita että myös sukset löytyy tuosta olohuoneesta. Nyt kaikilla on varmasti hyvin outo kuva siitä miten asumme.

Pitkävartiset työhanskat 
Ranteet on ottaneet vuolupuukosta kerran vähän osumaa ja jonkinlaiset pitkävartiset työhanskat olisivat kivat. Vanhat lyhytvartiset työhanskat ovat ottaneet jo raspistakin osumaa niin että näyttävät varsin loppuunkäytetyiltä.

Vuolupuukon teroitin
Toisesta vuoluluupista on terä jo tipotiessään.

Mikä tämä on? Vasarahai? 9.6.13 Talvitallin hiekkatarhassa

48 kommenttia:

 1. Mä kirjoitan nykyään pidemmät postaukset Wordiin ja sieltä sitten kopioin Bloggeriin kun joskus hävinnyt tekstejä ja se osaa kismittää niin...

  Kiva ja mielenkiintoinen postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   No ilmeisesti täytys itsekin ruveta. Se vaan kun keräilen noita kuvia pitemmältä ajalta ja niiden metsästäminen kansiosta jälkikäteen on hankalaa. Mut oispahan sitten ees teksti tallessa. Kyllä kismittää todellakin.

   Poista
 2. Hoofjackia käyttäneenä voin sanoa että se on kyllä ihana. Olisipa varaa siihen. Ratkoisi meiltä varmaan paljonkin vuoluongelmia, tai siis niitä kavionhuitomisongelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihana, tuo ständi jota sain kengittäjältä lainata oli justiinsa hoofjack. Noita ei käytettynä myydä kun vissiin kestävät ikuisuuden XD

   Poista
 3. En kyllä itse uskaltaisi vuolla/kengittää omia hevosiani, pisteet siitä sinulle! Vaikka suuren rahanhan siinä säästäisi jos itse tekisi. Onneksi meillä on asiansa osaava, mukava kengittäjä, joka on saanut Speedyn ongelmalliset kaviot parempaan päin. Speedyn kaviot kun ovat kuivat, lohkeilevat, eivät kasva ja kengät tippuvat (kengättömänä onnutaan rajusti). Kaiken kukkuraksi Speedyn takajalat kramppaavat kovin kengityksessä, mikä hidastaa touhua jonkin verran (taukoja krampin iskiessä). Meillä avaintekijöiksi muodostuikin osaava kengittäjä + pii (biotiini ei auttanut meillä) + sopiva kengitysväli. Kaviot alkavat pikkupikkupikkuhiljaa kasvaa ja kengätkin pysyvät koivissa!

  Niin ja meidän kengittäjällä on juurikin tuollainen hoofjack käytössä, kovin kätevä peli! Ekalla kerralla katsoin kauhistuneena kun kengittäjä kaivoi sen esiin ja asetti Speedyn kavion siihen, mutta kumma kyllä Speedy piti koipensa siinä nätisti vaikkei sellaista olekaan ennen nähnyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kengittämään en minäkään ryhtyisi, mutta vuolu on niin eri juttu kun ei tarvi kerralla tehdä kaikkea ja voi niin paljon enempi tehdä vuolujen välilläkin kuin kengitysväleillä. Mut kyllä siihen monta kuukautta tarvittiinkin pusaamista ennenkuin uskaltauduin sen enempi ;). Vasta nyt rupee tuntuu aika luontevalta ja silti oon niin kovin hidas.

   Hassua ajatella että joku on jalaton ilman kenkiä :S. Mut onneksi kengillä voidaan lisätä kavion kestokykyä nopeasti ja helposti jos sitä ei luonnostaan ole tai kengitys on pilannut kavion. Hyvä että teille on löytyneet keinot parantaa kavioita. Ja että pärjäätte vaikka on noinkin monta mutkaa matkassa. Oisin varmaan ihan hätää kärsimässä jos kaviot meinais murentua alta. Mielenkiintoista, että pii on auttanut tuohon.

   Hevoset yleensä tykkää hoof jackista koska saavat nojailla siihen ihan niin paljon kuin haluttaa :D.

   t. Bessie kirjautumatta. Tää meni jotenkin hetkellisesti sekaisin kun kirjauduin youtubeen lataamaan tuota videota..

   Poista
 4. Tosi hurjaa katella, että jollakin kengättömällä on voitu ihan hohtimilla nappasta palanen seinämää! :'D Mä en oo hohtimia käyttäny sitten kenkien poiston... (ok joo, irrotin niillä myös tallin omistajan hepalta takakengät ku ratsastin takana tulevana sen kannoille ku mr. S ei ollu ihan lapasessa tukin ylityksen jälkeen --> oikee kenkä ihan mutkalle ja lähti poistoon --> poistin toisenki, mutta siis Koolla ainakaan.)

  Hyvää työtä oot(te) tehnyt! Koolla on kans ollu tuota valkosta mitä-lie säteissä, mut en mä oo koskaan aatellu et se olis sientä.. Tai siis kun sen säteet näyttää tuolta, jos vuolen sen kohan säteestä "väärin", siis puukko väärässä kulmassa etc. :D Tai ainaki niin mä oon aatellu... Sieni tuolla näkyy ihan mustana, ja niistä kohin säde lähtee kaviokoukulla, ja parhaimmillaan Pioneer-sienellä rapsutellessa irti...

  Ja ai että, Hoofjack-sponsorin ottaisin innosta kiljuen minäkin! Niin näppärän olonen vehje, ja vaikka K onkin tottunut siihen, että oon mitä ihmeellisimmissä asennoissa (saatan esim. istua kyykyssä kasvot ponin päätä kohti ja pitää ponnyn jalkaa mun reidellä, säästääkseni selkää) ja se on oppinut pitämään jalkaa kevyesti ylhäällä, niin just esim. tuolta tallinom. hepalta kenkiä poistaessani kirosin, kun ei ollu Jaskaa. :'D Ja luultavasti tulis sit Koonki kanssa sitä käytettyä, ku omaisuuden siihen ois survonu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, millä tavoin se on hurjaa? :D Mä ostan snipperit kanssa itte kohta niin saa seinämät vikkelämpään alas XD, no ei vaineskaan, raspin karkee puoli saa riittää toistaseks.

   Millä tavoin se vuolupuukon kulma tai muu semmoinen voi vaikuttaa siihen että pinta näyttää tuolta? Joku sanoi jossain että ois niinku valkonen sieni joka ei haittaa mutta sitten tulee se musta sieni joka syö sen valkosen ja se sitte rupee syömää itteensä pintaa syvemmälle XD, tää oli tosin vain jokin jenkkiläinen youtube-video. Mut tuosta valkosesta sienipuuterista opetettiin myös siellä vuolukurssilla. Ja mustat pisteet oli sienipisteitä ja näkyivät juurikin mustana kuten sanoitkin.

   Hoofjack sponsoria odotellessa .. ;)

   Poista
  2. En mä tiedä, mä vaan pidän ne aina niin lyhyenä, ettei niitä saa hohtimilla leikattua. http://i1092.photobucket.com/albums/i420/parkkitehti/2013-06-20205630_zpse2ca9313.jpg Toi on siis ihan pisimpiä ever, mitä tuolla kaakilla on viimiseen vuoteen ollu. :'D Ja siis tuossa on max. 3 milliä ylimäärästä, sitä ei millään hohtimilla saa otettua. (tai saa toki nyherrettyä, mutta samassa ajassa ois saanu jo raspilla huomattavasti siistimpää jälkee)

   Silleen tosi harmi, koska mä en osaa hohtimia mitenkään hirveen hyvin käyttää, ja olis kiva opetella sellanenki taito. Tai siis en saa sillä tasasta jälkee, vaan just hohtimien terän levysiä "portaita" seinämä täys...

   Emmä tiiä, mä oon muka vaan tehny sellasen havainnon. Tai siis lähinnä se riippuu puukon tylsyydestä, jos nykäsen tylsemmällä kohalla niin siit tulee tollanen vaaleepintanen, ja jos terävemmällä, niin sellanen ihan silee. Tai sit se vaan johtuu siitä säteestä, mut vaan kuvittelen noin. :'D Äh, ei tulis noita saakelin muita kuluja niinku klinikkakäynnit, niin roudaisin itteni sorkkakurssille. >:(

   Tuleepa tyhmä olo. :D No ei sillä, että mitään oikeesti tietäsinkään..

   Poista
  3. Ei oo mitään syytä tuntea itteensä tyhmäksi (johan sen postauksen otsikkokin sanoo ;) ).

   Minua kiinnostaa kaikki eri kokemukset ja hypoteesit. Rupesin jo miettimään, että voisko tuo olla noin meidänkin tapauksessa, mutta kuten tuosta kuvasta näkee, niin siinä on oikealla semmonen kohta josta otin samalla tylsällä puukolla ja pinta on erilainen. Kulmakin oli sama kun vedin samalla vedolla tuonne ylös eikä siellä ollut mitään.

   Täytyy pohtia tuota vielä. Tähän asti tuo vaalea sieni+ musta joka syö sen vaalean ja menee sitten syvemmälle on tununut käytännössä parhaimmalta selitykseltä.

   Joo, niitten hohtimien (oon tottunut sanomaan snippereiksi kun englanninkielisissä videoissa ja kirjallisuudessa sanotaan "snippers") käyttö vaatis kans samanlaisen harjoittelun... munkin jäljiltä seinämä ois täynnä portaita vaan. Se kengittäjä osas käyttää niitä niin taitavasti että napsas tuon 5mm ja sitte vaan pikkasen pyyhkäs tasotusta raspilla. Meillä kavio kasvaa etenkin etusissa niin nopeasti että tuo +3mm tulee alta aikayksikön, heti jos ei ehdi viikon välein raspaamaan niin se ehtii kasvaa. Minä kun vielä raspaan sillä hienommalla puolella raspia, niin saa kyllä hinkkailla usein ja tosissaan XD. Ja tuollon kun se 5mm otettiin niin minähän en uskaltanut ottaa niin reilusti kuin mitä nyt uskallan. On vaikee uskoa että se kavio kasvaa niin nopeesti :D. Kun Skinnyltä poistettiin kengät niin se oli 9VIIKKOA vanhassa kengässä ja kavio oli kasvanut ehkä sentin O_o

   Kyllä sä vielä pääset sinne sorkkakurssille, kunhan muut kulut tasaantuu. Ja toisaalta pärjäät varmaan hyvin ilmankin, käytäntö ja elävä elämä on parhaita opettajia. :)

   Poista
 5. Anteeksi , kun kyselen ,mutta miksei Skinnyllä käytetä kenkiä?Ja miksi teillä on monessa kuvassa heijastimet päällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina saa kysyä :)

   Heijastimia käytän aina maastossa, sen takia että etenkin autot, mutta myös muut maastossa liikkujat (koiranulkoiluttajat, maastopyöräilijät, lenkkeilijät..) huomaisivat minut ja Skinnyn ajoissa ja voivat hidastaa tai vaikkapa ottaa koiransa kiinni. Aina parempi mitä aiemmin voi ennakoida kohtaamisia ja hyvä että myös vastaantulija huomaa meidät jotta tietää käyttäytyä sen mukaan :)

   Kenkiä ei käytetä monestakaan syystä. Kenkien kanssa tuo valkoviivatauti ei olisi koskaan päässyt paranemaan. Kenkien naulat vahingoittavat kavion rakennetta ja kengät lukitsevat kaviomekanismin, joka pitää kavion terveenä ja kasvattaa kaviota ja vaimentaa luonnollisesti jänteisiin ja niveliin kohdistuvat iskut hevosen liikkuessa. Verenkierto kavioon huononee kengät jalassa (koko kengitetty jalka näkyy lämpökameralla sinisellä kengättömän näkyessä punaisella), hevosen tuntuma maahan on huonompi kengät jalassa. Maastossa hevosen jalat luisuu kengät jalassa. Kengällisen kavioita ei voi itse hoitaa. Bakteerit pääsevät muhimaan kengän ja kavion välissä ja etenkin naulanreijissä. Kavion kasvu heikkenee.... Näitä tuli äkkiseltään mieleen noista eduista.

   Ilman kenkiä kavioaines tiivistyy ja kovettuu ja tervehtyy ja kasvaa nopeammin. Kavioiden terveys on tärkeää hevoselle joka on aina jaloillaan (toisinkuin kissat tai koirat tai ihmiset jotka myös istuvat tai makoilevat enemmän). Vuoluväli on mahdollista pitää hyvin lyhyenä eli kavion ja jalkojen nivelien kulmat eivät muutu eikä kavion ehtiminen pitkäksi ehdi rasittaa hevosta. Näin myös erilaiset jänne/nivelvammat pysyvät parempina pitkään ja Skinnyllä on jokin vanha vamma oikean etusen vuohisessa.

   Kengillä toki tarkoitan nyt naulattavia kenkiä. Kavion vaatiessa lisäsuojaa tai käytön ylittäessä kavion kestokyvyn voidaan kestokykyä lisätä naulattavilla tai tarroilla kiinnitettävillä kengillä. Minä olen valinnut käyttäväni mieluummin tarralla kiinnitettäviä. Ekstraplussana kengättömyydessä on vielä se, että kun olen sen suhteen omavarainen, niin ennenpitkää säästyy rahaa, mutta se ei ole tietenkään syy, vaan plussa :)

   Poista
  2. Vielä tuli oleellista mieleen: Ei ole irtokenkäongelmia, ei ole talvisia hokinpolkemia. Ei ole riippuvainen ainoastaan kengittäjien harkintakyvystä, vaan voi käyttää heitä apuna. Ei ole riippuvainen siitä, milloin kengittäjä pääsee tulemaan :).

   Näitä tuli vielä mieleen. Millään hevosella ei ole naulattavia kenkiä syntyessään ja äkkisiltään luulisi että niiden on mukavampi ilman, naulattaville kengille pitäisi olla jokin muukin syy kuin se että niin on aina tehty..

   Poista
 6. Täytyy kyllä sanoa, että tosi mielenkiintonen postaus! Meillä ei Bessillä voida olla ilman kenkiä, kun on ihan jalaton ja meinaa mennä nurin ilman niitä :D
  Talvellakin pitää olla 9 hokkia per kenkä kun muuten meillä mennään mukkelismakkelis... Itse en kyllä uskaltais otusta mennä vuolemaan, kun vetää jalkaa minne sattuu jo jalkaa nostaessa. Mitälie traumoja raviajoilta tullut.
  Kun silloin kerran pyysit raportoimaan kuulumisia, niin ajattelin tässä julistaa, että Bessi osaa ohittaa auton ilman kamalaa järkytystä, jee! Kokeiltiin tuttavan kanssa siten, että käveltiin Bessin kanssa tietä pitkin, ja kaverimme ajoi autollaan siitä edestakaisin. Vaati meiltä ainakin kolme ja puoli tuntia ja monta edestakaisinajoa, mutta olihan se sen arvoista - poni ohittaa nyt maastossa autot ilman ongelmaa :D ps. Milloin viimeksi tipuit Skinnyltä, ja milloin viimeksi joltain toiselta hevoselta? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, kiitos :D

   Onpa jännä tosiaan kuulla näistä hevosista jotka on jalattomia ilman kenkiä. Onko sitä sitten kokeiltu pitempäänkin vai miten se oli? Jotenkin tuntuu hassulta että hevonen kompastelisi sen takia ettei sillä ole kenkiä. Kun hevonen tottuu olemaan niin pikemminkin sen pitäisi pysyä paremmin pystyssä ja sanotaan että kengitetty kavio on kuin puutunut ja tunto palaa kun kengät otetaan pois ja veri pääsee kiertämään ja siksi ne arkoo aluksi...

   Näitä on niin jokaiseen lähtöön, Skinny on täydellinen opetushevonen kun pitää jalkansa paikallaan kiltisti, voin vaan keskittyä vuolemiseen ja omiin asentoihin. Sitä on pidetty ilmeisen hyvin.

   Hei, mahtavaa että auton ohituksessa tapahtuu kehitystä. Siitä se pikkuhiljaa etenee niin ettei vuoden päästä uskoiskaan minkä asian kanssa sitä paini aiemmin. Tuo on kyllä loistava keksintö että joku tuttu ajaa autolla, silleen hevosia virallisestikin opetetaan autoihin, turvallisesti ja tehokkaasti:)

   Olen tippunut Skinnyltä 2 kertaa kaikenkaikkiaan ja viimeisin kerta oli viime vuodenvaihteessa, mutta silloin liu-uin jaloilleni (ei ollut satulaa). Toiselta hevoselta olen tippunut jouluna 2005, silloinkin olin ilman satulaa ja muksahdin hankeen. :D

   Poista
  2. Kun Bessi tuli minulle ylläpitoon, se oli ennen sitä seissyt kolme vuotta tallissa toimettomana, ja sillä oli jalassaan erittäin kuluneet ja huonot kengät. Yritin soittaa kengittäjälle, mutta tämä oli lomalla silloin. Bessi joutui elelemään ilman kenkiä reilun kuukauden, jolloin oli ihan jalaton eikä meinannut edes tarhassa pysyä pystyssä. Sitten kun vihdoin saatiin kengät jalkaan, loppui liukastelu heti :D meillä on muutenkin hieman vaikeaa olla ilman kenkiä, kun Bessi käy säännöllisesti este- sekä kouluvalmennuksissa, satunnaisesti myös kisoissa.
   Heh, aika jännä että jotkut putoaa noin harvoin! Itse putosin Bessiltä viimeksi huhtikuussa, kun poni kompuroi puomiin ja kävi kyljellään. Itse lensin rautaista putkiaitaa päin... Viimeksi joltain toiselta hevoselta lensin eilen, kun hevonen hyppäsi askeleen liian aikaisin, en siis päässyt hyppyyn mukaan joten lensin kaulalle ja siitä suoraan maahan :D

   Poista
  3. Sitä ei siis edes vuoltu tuolloin kun kengät otettiin pois? Voi olla, että jos kavio on ollut tosi pitkä ja repaleinen niin oireilu on voinut johtua siitä. Tuntuu tosi oudolta että joku hevonen voi reagoida ilman kenkiä noin, mutta siinä taas nähdään että kukin on yksilö :). Ja minulla on ilmeisen mutkaton ja hyväkavioinen yksilö :)

   Hevosen käyttö ei sinällään estä kengättömyyttä, ratsujen pohjat on niin pehmeät että ei pitäisi olla mitään ongelmaa sen puolesta, eikä pehmeä hiekkakenttä tai maneesin pohja sitä kaviota kulutakaan:). Mutta toki etenkin siirtymävaiheessa pitää miettiä käyttöä kavion kestokyvyn mukaan. Ja bootsit on myös vaihtoehto :)

   Joo, onneksi en oo tippunut paljon, kerran tipuin yhdeltä toiselta hevoselta tosi pahasti ja siinä kyllä sattui. Toivottavasti sinua ei sattunut estekommelluksen yhteydessä.

   Poista
  4. Ei vuoltu ei.. mutta ollaan me kerran eletty ilman kenkiä vuolluillakin kavioilla, poni ei ollut muuten moksiskaan mutta kompasteli ja liukasteli vähän väliä :D Heh, kelpaisi itsellenikin hyväkavioinen yksilö!
   Ei me oikeen uskalleta 90cm korkuisia esteitä hyppäillä ilman kenkiä, hui mikä ajatus ;D Bootsit on meillä ollut kovassa käytössä, mutta jostain kumman syystä ne löytyy aamulla tarhan perältä, ja ponin jaloissa ei enää ole bootseja... kukalie "pahahenki" irrottanut! Joo, ei sattunut tosiaankaan, pieni naarmu tuli kyynärtaipeeseen mutta muuten selvittiin ihan ehjin nahoin :)

   Poista
  5. Miksei voisi hypätä 90cm:ä ilman kenkiä :D?

   Kuinka kauan tuo kengättömyyskokeilu kesti? Jännä kuulla kokemuksia eri ihmisiltä, vaikuttaa todellakin siltä että toiset tosiaan tarvii ne kengät jos niihin on tottunut.

   Hah, teidän bootseille kävi kuten meidän päähupulle, Skinny riisuutuu siitä alta aikayksikön, ei tykkää niin ei tykkää :)

   Poista
  6. No, ollaan vaan totuttu menemään kegillä, ja ajatus siitä on mielestäni omituinen :D kengättömyyskokeilu kesti muistaakseni reilut kolme viikkoa, ja tosiaan kun otus on jalaton ilman kenkiä. Meidän kaikille varusteille tuppaa aina jotain sattumaan, eilen se pahuksen poni meni rikkomaan suitsetkin!

   Poista
  7. Noniin, mutta jos heppa kulkee normaalisti eikä kompuroi tai aro niin parempihan se on ilman kenkiä hypätä kun kavio toimii ja vaimentaa lasku-iskut etusissa :D. Mut tottakai se ajatus tuntuu ensin oudolta, kun on totuttu että kengät kuuluu hevosen kavioihin. Ois jännä nähdä joku tuommoinen tapaus (siis jalaton ilman kenkiä), mulla kun ei ole kokemusta kuin omastani tuon suhteen :), ja tietysti oon nähnyt muita kengättömiä jotka pistelee ilman ongelmia, mut noita siirtymävaiheen hevosia en oo nähnyt. Tai no, yksi Skinnyn kesäkodissa jätti talvella kengät pois ja se menee kuin ei mitään sekin.

   Hahaa, onneks ei oo semmosta varusteita tuhoavaa yksilöä myöskään ;) (siis päähuppua lukuunottamatta ;)). Itkettäs jos meijän stübbenin ihanne-suitset hajoais XD

   Poista
  8. Hehe, meillä on tosiaan 9 kuukauden aikana hajonnut 3 stübbenin estesatulaa, vissiin kahdet suitset, neljät bootsit, ja loimia ties kuinka monia, repii aina rikki... Satulat noiden rodeopukkien takia, kun on rungot mennyt :/ Tosiaan, onneks on ylläpidossa että omistaja kattaa nuo tuhot... Muuten ostaisin heti omaksi, mutta Bessi tuhoaa tavaraa sellaisella vauhdilla että rahat loppuisi kesken kuukaudessa. Täytyypi meidän jossain vaiheessa harkita tuota kengättömyyttä, saattais auttaa kovinkin paljon. Bessillä kun on tapana potkia rautaisia aitoja, niin vääntyilee nuo takakengät aina kiemuroille ja miten sattuu. Tällä hetkellä Bessi laiduntelee ilman takakenkiä :D
   Jännä muuten sekin juttu, että saman rotuisilla hevosilla voi säkäkorkeuksissa olla aika huimiakin eroja... Skinnyhän on ponin mitoissa? Meillä on Bessillä korkeutta 167 ja risat, kokoero mahdollinen ;D

   Poista
  9. Eikä XD, mitä IHMETTÄ se hevonen oikeen tekee. Ei Stübbenin kamoja saa hajottaa, ne on ihania! :D

   Sun pitää ensin koulia sitä Bessiä pikkasen ja sitten kun se on oppinut tavoille eikä tuhoa kaikkea niin ostat omaksi ;)
   Ootteko miettineet voisko tamman hormoneissa olla jotain epätasapainoa? Semmosia valmisteita saa vissiin mitkä tasapainottaisi...

   Se ei kuitenkaan ole jalaton ilman niitä takakenkiä?

   Joo, Skinny on 148-149, oikeen näppärä pikkujätkä, toiset sitte taas on ihan hevosen kokoisia kuten teillä ;). Riippuu suvusta varmaan minkä kokoiseksi kasvavat, monia lämppäreitä on ponikoossa, kooltaan sopivat silloin lasten ratsuiksi. Skinnyhän oli lasten ratsuna useamman vuoden :)

   Poista
  10. Olen tuota samaa kysymystä miettinyt monet kerrat ;D Varsinkin kun Bessi tarvitsee mittatilaustyöä tehdyn satulan, ei tule halvaksi ei... Ei tosiaan olla mietitty, täytyykin tutkia asiaa enemmän... Ei ole jalaton ilman takakenkiä, onneksi niin. Bessi on näppärä jättiläinen, jos niin voi sanoa. Ja Bessin isä on 146cm ja emä 150cm, kaikki sukulaiset ovat alle 155cm korkuisia :D Jännää että Bessi on silti niin jätti, hehe. Bessillä käy edelleen naapurintyttö 9v ratsastamassa :) Siellä se menee ilman satulaa ja pysyy kaikenmaailman rodeopukeissakin kyydissä... Itse kun tuntuu siltä että tippuu jo pikku pukeista ja säikkymisistä.
   Hyvää vauhtia me kehitytään, mutta aina tulee jotain takapakkia. Bessi on omistajan sanojen mukaan tuhonnut aina tavaroitansa (sekä muiden). Nimimerkillä korvannut ponin tarhakavereiden repimiä loimia useammin kuin kerran ;)

   Poista
  11. OMG voisi sanoa, hih, melkeen kirpasee jo itseänikin kun miettii stübbenin MITTATILATTUA HAJONNUTTA satulaa, uih!

   Mut jos heppa ei oo jalaton ilman takakenkiä niin sitten se koko totuus ei ehkä olekaan siinä että se vaan ois jalaton ilman etukenkiä... ehdottomasti kannattaa tutkailla enemmän tuota ja suosittelen kyllä lämpimästi jotain tammantasoitusvalmisteita XD! Kyllä kuulostaa semmoselta tuo meno, tai sitte oon vaan tottunu niin tähän maailman kilteimpään Skiniin.

   Näköjään sitten voi pienistä vanhemmistakin kasvaa iso hevonen, ehkä sillä on sitten ollut suvussa joku isompikin hevonen.

   Poista
  12. Onneksi ne rahat ei sentään omasta pussista mene ;)
   Tutkailen omistajan kanssa asiaa, kyllä tähän nyt jotain apua tarvittais.
   Näköjään niinkin voipi käydä, ihan mahdollista että on joku sukulainen sitten isompi :)

   Poista
  13. No, jotain hyvää sentään, ja onneks on omistaja joka on suostunut maksamaan, jotkut maksattaa ylläpitäjillä kaiken ;)

   Poista
  14. Tää nyt on vuosia myöhässä, mutta sanon siltä varalta että joku muukin näitä lueskelee; kavion arastelu voi jatkua kuukausia, jopa vuoden, ennen kuin se on kokonaan uusiutunut ja kovettunut. Varsinkin jos hevosella on ollut pitkään kengät, se valitettavasti vaikuttaa juuri jalattomalta aluksi. Aluksi: Kauan. Mua monesti huvittaa ne "mun hevonen ei vois" kommentit.. Jos sun henon ei syntynyt rautaa kavioissa, se voi.

   Poista
 7. Kiva postaus, olenkin odottanut päivitystä Skinnyn kavioista :D
  Sitten kun minullakin joskus tulevaisuudessa on se oma kengätön hevonen niin haluaisin ehdottomasti oppia hoitamaan kaviot itse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =D, ja tosiaan tää oli tarkoitus julkaista jo ajat sitten mutta nää postaukset on niin työläitä etten saanut aikaiseksi. Nyt on kylläkin toinenkin luonnos kavioista tulossa..

   Sitten vain opettelemaan, siitä se sitten lähtee kun saa oman. Toivotaan että se tapahtuu pian :D

   Poista
 8. Aivan ihana kuulla kengattomyydesta ja kavioiden hoidosta joltain tavalliset hevostelutaidot omaavalta ihmiselta (tarkoitan siis jotain joka ei ole mikaan vuolija-expertti syntyessaan), antaa uskoa taas siihen etta kaikki on itsekin tehtyna mahdollista ;D Tykkaan yksityiskohdista naissa kirjoituksissa, todella mielenkiintoista luettavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos, kiva kuulla että tykkäät. Joo, kyllä tuo luonnistuu keneltä vain kunhan saa opastusta. Ei ne ammattilaisetkaan mene kouluun valmiina kengittäjinä :). Minäkin oon kyllä iloinen siitä että voi itse hoitaa noita kavioita, kengällisen kanssa kun on helposti aika kädetön eikä niille oikeen voi tehdä mitään.

   Poista
 9. Olipas taas mielenkiintoinen teksti! :) Tällä kertaa luin sen minulle aika epätyypillisesti. Kuten kerroinkin jo kyselyssä, luen yleensä ensin tekstin läpi mielenkiintoisimmmat kohdat hyppien ja tulen myöhemmin lukemaan tekstin lopusta alkuun. Olikohan koko teksti sitten niin mielenkiintoinen, ettei ollut tarvetta hyppiä? :D

  Ukonkin kaviot alkavat olemaan taas paremmassa kunnossa, kun se saa olla kosteahkolla laitumella. Täällä oli toukokuussa peräti kolme viikkoa tosi kuivaa, joka ei tehnyt ollenkaan hyvää Ukon kavioille. Ne alkavat muutenkin jo näyttää paremmalta. Kannat eivät ole enää ollenkaan niin rosoiset (kuluivat kaviokuumeen aikaan, kun Ukko nojasi kannoilleen) eivätkä mene enää niin pitkälle alle. Kavioidenkin kanssa on tullut pientä takapakkia, kun ei ole aina ollut täysin ammattitaitoinen kengittäjä. Mut nyt asiat näyttäisivät olevan ihan kunnossa. Jospa mekin pääsisimme vielä kokeilemaan kengättömyyttä. :) Ainoa kriisin paikka tässä vain on ne bootsit, joita vanhemmat eivät välttämättä suostu kustantamaan. :/ Onko ne ollut teillä paljon käytössä, kuluvatko nopeasti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ohhoh, kiva että kelpasi ;). <3 Täytyy sanoa että ihmettelen tuota kovasti kun itse tuskailin tekstin kanssa niin kovin, etten edes kunnolla oikolukenut sitä ;), nyt sitten mietin että tajuaako kaikki kohdat mitä tarkoitin.. O_o yritän tälleen jälkikäteen vähän korjailla hassuimpia kohtia.

   Meillä ei ole olleet bootsit käytännössä ollenkaan käytössä. Ekana kesänä käytin niitä apuna kavioiden desinfioimisessa ja talvella kokeilin kerran meidän nastabootseja. Eli eivät ole käyttämättöminä tietenkään kuluneet mihinkään ;). Mutta luulisi että riippuu vähän hevosestakin, pohjista ja käytöstä miten paljon ne kuluisivat. Kuluttaako Ukko paljon rautakenkiä? Varmasti ennenpitkää pääsette kokeilemaan :), teillä on ainakin oikea asenne :)

   Hyvä että kaviot ovat menneet paremmiksi!

   Poista
  2. Ainiin ja minä uskaltaisin ehkä lähteä kokeilemaan ilman bootsejakin, jos on mahdollisuus puuhailla sen mukaan mitä kaviot kestää. Jos heppa arkoo ihan perus kentälläkin niin sitten on tietysti vähän hankalampi, mutta jos pehmeellä alustalla menee ongelmitta niin voi pärjätä ilman bootsejakin.

   Poista
  3. Ukolla on kengitys noin 6 viikon välein ja kesäisin joutuu vaihtamaan uusiin kenkiin joka kerta, sillä kengät kuluvat edestä niin voimakkaasti.

   Eiköhän me vielä ainakin joskus päästä kokeilemaan kengättömyyttä. Viimeistään silloin, kun en asu kotona ja Ukko vanha papparainen. ;)

   Poista
  4. Tuo kuluminenkin voi sitten muuttua bootsien kanssa, ehkä, en tiedä. Kokeilemalla sen tietää sitten :D. Joillekin kuten meille tää on toiminut ilmeisesti yllättävänkin helposti koko homma, toisille ei tomi ollenkaan tai vaatisi liikaa säätämistä ja käy hankalaksi.

   Poista
 10. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogi on ollut pystyssä vuoden ja onnistuit nyt kirjoittamaan koko blogin ensimmäisen asiattoman kommentin. Toivottavasti ymmärrät itse kuinka typerää se on. Hakisitko huvisi jostain muusta.

   Poista
 11. Älä välitä noist trollaajista, vian ei tarvii olla iso kun se on päässä =D kiitos hyvästä seuraan silmä kovana varsinkin kaikki kengättömyys postaukset!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos :). Ihana kuulla. Seuraava kaviopostaus on ollut tekeillä ties kuinka ja kauan, saa nähdä milloin saan sen kasaan :D.

   Poista
 12. Meillä on nyt pienillä tuota samaa mustaa kuraa valkoviivassa ja se ei ole sientä, vaan ihan silkkaa paskaa. Mun teoriani on, että jostain syystä maapaine vääntää sarveista irti valkoviivasta (olkoon se sitten irtoseinämäisyyttä tai jotain muuta) ja sisään pääsee bakteereja, mikä tulehduttaa kavion. Salamalta on nyt avattu kahdesta kaviosta ulkosyrjältä sarveinen melkein ruununrajaan asti, koska paskaa vain tuli ja tuli, kun vuoltiin syvemmälle.

  Sillä oli meille tullessa iso kolo toisessa takasessa, valkoviivan kohdalta pystyi painamaan kaviokoukun sisään onteloon. Nyt ei enää muuta ratkaisua keksitty, kuin sarveinen auki ja desinfiointi aamuin illoin. En usko mihinkään valkoviivantauteihin tai muihin sieniin. Toki bakteeritulehdus tulee, kun kuraa pääsee kavion sisään, mutta alkysyy ei ole sienessä, vaan siinä, että kuraa jostain syystä pääsee kavion sisään.

  Vaiva on kuulemma pikkuponeilla yleinen ja tyypillisesti sille ei tehdä mitään, kun se ei aiheuta epäpuhtautta tai arkomista.

  Nyt voi helposti tarkkailla kaviomekanismin toimintaa Salaman kavioissa. :F Aika hurjan näköistä, mutta ei niihin bootseja voi päälle laittaa, kun idea on se, ettei kaviossa muhi bakteerit. Toivottavasti kasvaisi kunnon sarveinen ja ehjä valkoviiva tilalle, eikä vaiva uusiutuisi. En tiedä yhtään, mistä tällainen johtuu.

  m

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin "uskon" eniten tuohon mekaaniseen teoriaan nykyään. Siihen riittää ihan liian pitkä seinämäkin varmaan.

   Aika hurjalta kuulostaa kun noin paljon avattiin. Mitä kaikkee sieltä näkyy siis kun puhuit kaviomekanismista O_o? Hui :D. Jospa se sitten vaan kasvais ehyenä ales.

   Poista
  2. No siis sarveinen on poistettu ja valkoviivaa ei ollut, eli mitä siellä sitten onkaan. :D Siitä näkyy hyvin, miten kavio laajenee, kun se astuu. Toivottavasti nyt ei tulehtus tai mitään, mutta tolleen avattuna se on helpompi pitää puhtaana kuin siten, että siinä kohtaa on onkalo, johon pääsee likaa. Monet on ehdottaneet, että onkalon tukkis jollain paikka-aineella, mutta miten ihmeessä sen sais niin puhtaaksi, ettei sisään jäisi jotain muhimaan. Ja sinnehän pitäisi päästä uuden valkoviivan kasvamaan, ei se paikka-aineen läpi kasva.

   Poista
  3. Okei, mielenkiintoista :D kumpa paranis. Mä en osaa sanoa yhtään mitään paikka-aineista :D, mut kuulostaa loogiselta että sehän ois sitten "tiellä" siellä ja tosiaan varmaan jäis sitä kakkaa sinne väliin..

   Poista
  4. Ohoh, harmi kun en laittanut päivämäärää ylös, koska kaviot avattiin. Tilanne on jo parempi ja kavioita on jo saanut kerran vähän siistiä. Ell tulee käymään muussa asiassa ensi viikolla ja ajattelin kysyä, olisiko joku tietty puhdistusaine tai jopa antibiootti paikallaan, jotta saadaan uusi valkoviiva kasvamaan terveenä. Ikävästi kaviot kyllä leviävät sisäänpäin, kun ulkosyrjältä seinämä puuttuu kokonaan.

   Poista
  5. Joo aina on hyvä käyttää eläinlääkärin käynti hyödyksi ja kysellä koko rahan edestä :D.

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.