lauantai 20. heinäkuuta 2013

Kuolaimettomat päävehkeet tähän asti: Riimu, LG ja Rambo Micklem Multibridle

Riimu

Ekoja ratsastuksia riimulla elokuussa 2012
Skinny tuli Suomeen heinä-elokuun vaihteessa viime kesänä (eli 2012). Ratsastuksen aloitin nousemalla talutuslenkeillä hetkeksi selkään. Riimu sopi tuohon enemmän kuin hyvin. Se oli päässä jo valmiiksi taluttaessa ja siihen oli helppo lisätä ohjat ratsastuksen ajaksi ja ottaa ne taas pois kun tulin alas. Riimunnarun solmin kaulalle, jotta sain siitä tukea. Kuitenkin kun alettiin mennä raviakin ja tahtia piti hillitä ohjasta, ilmeni riimun ensimmäinen ongelma. Sehän nousi aivan liikaa turvalla ylöspäin, kuten alla olevasta kuvasta näkyy.

13.8.2012 Näkyy riimun ongelma, löysä riimu kiipeää nenäpiitä pitkin tosi ylös jos joutuu pidättelemään ohjalla
Asiaan auttoi se, että riimua sääti kireämmälle ja meille tuli turvalta säädettävä riimu.

maaliskuussa 2013, riimu, jossa ei ole säätövaraa mutta joka on jo valmiiksi sen verran pieni, että turparemmi oli sopivan mittainen ratsastukseen

Ratsastusta varten säädin sekä turvalta että niskasta riimua pienemmäksi. Myös juoksutuksessa rupesin kiristämään vähän turvalta, jotta riimu ei pyörisi. Ratsastuksessakin asettavat ja kääntävät ohjasotteet säilyi paremmin kun turparemmi oli lyhyempi.


4.11.2012

Näin pärjättiin aivan loistavasti aika kauan. Muistan erityisesti yhden onnistuneen ratsastuskerran. Meidän tasoon nähden ratsastus sujui tuolloin aivan loistavasti. Skinny asettui ja taipui (muistutan että on ollut monia kertoja, jolloin pelkkä asettuminen on ollut työvoitto). Se meni odottavaa ja hyvää ravia rauhallisesti sipsutellen. Sain pitää ihan löysän ohjastuntuman ja jopa antaa pitkät ohjat ravissa ja se säilyi istunnalla alla. Meidän isoin tavoite on ollut (ja on edelleen) odottavan moodin löytyminen, voisko sitä myös kuvata niin että hevonen on avuilla, kuuntelee herkeämättä apuja ja avut menevät läpi. Tämä tapahtui vielä sellaisessa tilanteessa, jossa nousin kesken ystäväni ratsastuksen selkään kun polle kiihdytteli menemään kuin Vermon takakurvissa. Tuo ratsastus on jäänyt mieleeni, sillä se osoitti minulle, että kun vain löytyy se moodi, niin se löytyy ja homma sujuu kuten pitääkin, oli päävehkeet mitkä hyvänsä (puhun päävehkeistä, koska olen osin ravi-ihminen).

LG

 

LG kiinni stübbenin suitsissa
Riimu kävi kuitenkin säädettynäkin auttamattomasti liian löysästi istuvaksi. Jos tarvi ottaa isoja pidätteitä ohjilla, niin riimu oli kiinni poskiluiden alapäissä. Aloin tarvita myös tarkempia apuja ratsastaessani entistä vähän aktiivisemmin. Riimu pyöri päässä. Ja kun jokin pyörii, se myös hankaa. Tarvittiin siis jokin muu kuin riimu perusratsastukseen. Siinä tuli kuvioihin LG ja vihdoin sain käyttöön myös ne meillä olleet stübbenin unelmasuitset. En ole merkkien perään sinällään, mutta stübbeniä en voi vastustaa, niillä kun on piilolukot ohjissa ja poskiremmeissä ja huippulaadukas nahka. Ja mainitsinko jo, että ne on ruskeat ja stübbenin ebony-ruskea on vastustamaton? Niin nannaa mun silmälle, ei voi mitään.

Stübbenin unelmasuitset kera LG:n, vain leukapehmuste särkee täydellisyyden, otin tuon myöhemmin pois kun tajusin ettei sinne tule ees painetta kun mulla on ohjat tuossa sidepull-tyyliin


Pidän Lg-turparemmiä melko löysällä. Jo pelkästään kärrynpyörien olemassaolo tekee turpaosasta vakaamman, eikä se pääse pyörimään niin helposti kuin riimu pääsi.


lg-suitsitus, lg-bridle ohjat tiukalla näkee mihin kärrynpyörä asettuu suhteessa poskiluuhun

Kokemus LG:n sovittamisesta, oma muistilistani
LG:tä sovittaessa kannattaa katsoa, ettei turpaosa ole nenäpiin ohuen osan päällä lähellä sieraimia. Katso myös ettei Lg-kärrynpyörä pääse hankaamaan tai painamaan poskiluun alaosaa vasten tai pääse nousemaan poskiluun päälle! Tämä kannattaa katsoa myös ohjat semmoisella tuntumalla kuin millä ratsastaa, sillä yleensä nuo nousee hieman. Ainakin oletan, että kärrynpyörä poskiluun päällä tuntuu ikävältä. Se on vain arvaus, kyllähän meksikolainen turparemmikin voidaan kiinnittää siihen päälle ja jotkut kiristävät sen melko tiukalle. Ehkä se on kuitenkin eri asia kun ohjista ei tule kuitenkaan painetta poskiluulle? Eikä kyseessä ole tuommoinen metallihärpäke vaan nahkahihna..


Rambo Micklem Multibridle

7.7.2013 Micklem Multibridlen testi


Micklem multibridlestä luin T:n postauksesta blogista A Little Bit of Bitless Life (yksi suosikkiblogeistani). Katsoin myös videon youtubesta. Yhden kokeilun perusteella voin lämpimästi suositella tämmöisiä kuolaimettomia jos haet vakaampaa side-pullia, tuplakiinnitys tekee ihmeitä (!). Tuplakiinnityksellä tarkoitan kapsonimaista kiinnitystä, jossa leukaremmi tulee posken alapuolelle kiinni.

Remelit ja käyttöohjeet. Keskimmäisellä sivulla kaikki suitsien 4 kuolaimetonta vaihtoehtoa

Suitset edestäKuva leuan alta kiristävästä vaihtoehdosta jota ajattelin kokeilla
Ylläoleva vaihtoehto sivulta


Ensin tilasin suitset pony-koossa, mutta harmikseni huomasin turpahihnan olevan liian lyhyt. Pony-koko vaidettiin cob-kokoon, mutta siitä oli silti leukaremmi liian lyhyt. Myöhemmin reijitin siihen yhden reijän lisää kuten alla olevasta kuvasta näkyy.

Suitsien kiinnitys alhaaltapäin. Leukaremmissä käytössä lisäreikä
Suitset olivat aluksi pettymys. Leukaremmi oli nafti meille, koko suitset olivat silmään oudon näköiset ja uutuudenkankeat, eikä liioin hirveän sirotkaan. Minähän rakastan siroja suitsia, mitä ohuemmat sen paremmat. En kokeillut suitsia pitkään aikaan kun ostos tuntui liian hätiköidyltä ja epäonnistuneelta. Meni pari kuukautta näitten ostamisesta ennenkuin koeratsastin, kerran. Koska kesäkodissa mennään paljon maastossa on kivempi käyttää LG:tä kun siinä Skinny saa suun kunnolla auki. Näitten kanssa ei syöminen meinaa onnistua. Meidän maastolenkkeihin kuuluu syöminen, sillä lenkillä löytyy kaikkea terveellistä kuten ohdaketta, pihlajaa, koivua ja vattupuskaa. Mickelmit sais olla tosi löysät jotta sallisi syömisen esteittä ja muutenhan se onnistuisikin, mutta meillä ei riitä leukaremmin pituus :D.

Skinny oli sitä mieltä että näitten kanssa syöminen on hankalaa, suu tulee liian jämäkästi kiinni kahdella remmillä

Tuntuu myös siltä, että nämä on suunniteltu pitempään päähän kuin mitä Skinnyllä on, nimittäin poskiremmejä ei voi yhtään lyhentää, vaikka reikiä olisikin. Tuo poskiremmin ja turparemmin yhdyskohta tulisi reikää lyhyempänä kiinni poskiluun alapäähän. Voi myös olla että minun silmä valehtelee ja haluaisin turparemmiä ylöspäin vaikkei se ole erityisen alhaalla. Haluaisin aina mieluusti, että nää kuolaimettomat oisi turparemmin suhteen mahdollisimman ylhäällä paksun nenäluun päällä.

7.7.2013 RMM testilenkille lähdössä
Ainakin vaikutti siltä, että näiden suitsien tuntuma sidepulleina on tosi jämäkkä -suitsien kiinnitys tekee niistä tukevat. Nämä eivät pyöri päässä, eivätkä nouse tipan tippaa nenäpiitä ylöspäin testilenkin perusteella. Muotoiltu turparemmi ja kiinnitykset kiertävät myös hevosen turvan hermoratoja. Noista jutuista oli tarkemmin suitsien mukana tulleessa oppaassa.

RMM niskaremmi. Tarkkasilmäinen huomaa että niskaremmi on testiajolla väärinpäin. huomasin vasta myöhemmin tuon nuolen ja tekstin "front", joka tuossa kuvassakin näkyy kaiverrettuna niskaremmin nahkaan

Yhteenveto plussin ja miinuksin


Riimu
+ helppous, sama riimu sopii kaikkeen, ei tarvitse vaihtaa eri päävehkeitä
+voi taluttaa, voi ratsastaa ja siirtyä joustavasti ratsaille ja taluttamaan
+riittää hyvin kevyeeseen humputteluun, löysällä ohjalla toki ihan mihin tahansa ratsastukseen
+yksinkertainen sidepull-tyyppinen ratkaisu
-jos joutuu pitämään vahvaa tuntumaa tai ohjasotetta, pyörii ja nousee nenäpiitä pitkin. Voi jopa nousta kiinni poskiluun päihin


LG

+ voi kiinnittää suoraan normaaleihin suitsiin kuolainten paikalle
+paljon säätövaraa
+turparemmin ja leukaremmin tilalle voi vaihtaa haluamansalaiset remmit, jos vähän askartelee. Itse olen käyttänyt normaalia alaturpista leuan alla kun halusin alkuperäisen ketjuremmin pois
+voimakkuutta voi säätää kiinnittämällä ohjat edemmäs
+toimii myös sidepullin tapaan
+kuolaimeen tottuneelle tämä aiheuttaa hämäysvaikutuksen eli äkkiseltään sekä itse, että muut saattavat luulla lg:n kärrynpyörää normaaliksi kuolainrenkaaksi, tästä on hyötyä jos haluaa sulautua mahdollisimman hyvin kuolaimilla ratsastavien massaan. Sitten joku joskus muutaman kuukauden jälkeen sanoo, että kas, eikö sulla ollukkaa kuolainta. Näin on käynyt.
+voi käyttää hackamoren turparemmiä
-jos käyttää kärrynpyöriä vipuvaikutuksella, voi rengas olla taipuvainen kääntymään ulospäin siten, että renkaan sisäsyrjä kääntyy päätä vasten
-jos laittaa turparemmin napakaksi, jotta se ei pyöri eikä nouse ylöspäin, on vaarana, että kärrynpyörät painaa päätä vasten
-jos turparemmi pääsee kipuamaan ylöspäin, niin kärrynpyörän luulisi olevan vielä ikävämmän tuntuinen poskiluun alapäätä vasten kuin riimun vastaavan kohdan.
-LG:ssä tulee mukana ketjullinen leukaosa, joka on minusta ihan turha, en tiedä mihin sitä tarvitaan vai onpiko ihan koriste vain. Tuon remmin voi helposti vaihtaa johonkin muuhun
-alkuperäinen LG on todella kallis (98€). En tiedä onko tämä ollut ensimmäisenä markkinoilla vai mistä on kyse, kärrynpyörä ei voi olla kovin kallis valmistaa ja minun puolestani siihen ei tarvitsisi remmejä mukaan ollenkaan, hackamoren turpaosiahan saa ostettua irtona ja alaturpis toimii leukaosana. Aivan samalla periaatteella toimivia halvempia ratkaisuja löytyy mm. kukkahackamore barefootilta 19,95€, tai orbittless bridle  alkaen 67€. Minä tietysti tapani mukaan ryntäsin ostamaan LG:t heti kun tuli vastaan sillä en tiennyt tuolloin vielä kuolaimettomien suitsien älyttömän laajasta valikoimasta mitään. Sivuhuomautuksena voisin sanoa, että näitähän on varmastikin yhtä paljon kuin erilaisia kuolaimia.


RMM
+++tukevat! eivät pyöri päässä! Kapsoni-kiinnitys rulex!
+monta eri käyttövaihtoehtoa, suurempi todennäköisyys, että yksistä suitsista löytyy se itselle ja hevoselle sopiva vaihtoehto
+äkkisiltään katsottuna myös superhyvä kuolaimen kanssa, tähän saa semmoisen klipsun, jolloin liika paine ohjautuu suusta nenäpiihin, jolloin suusta ei pääse siis kiskomaan liikaa.
+väitetään olevan suunnitellut hevoselle ergonomisiksi niskaremmin ja turparemmin muotoilujen avulla
-ulkonäkö äkkisiltään outo
-nämä päässä ei ole hyvä syödä
-miksei stübben tee tämmösiä?

RMM ohjien ja heijastinten kanssa

Lisäksi RMM:stä: Maastossa en varmaan saanut kovin monipuolista kuvaa noiden toimivuudesta, kun siellä toimii muutenkin mitkä tahansa päävehkeet. Kentällä tarvii sitten vähän tarkempaa otetta.

En osaa pysyä paikallani, siksi kuva tärähti
Aiempia ajatuksiani meidän kuolaimettomasta menosta voit lukea postauksesta Kuolaimettomuuden alkutaival.

Skinnyllä oli heinäkuun alussa tuommoset kutinakohdat päässä, joista oli karvat poissa, mutta nyt ne on jo parantuneet ja rauhottuneet

39 kommenttia:

 1. Jee, tätä postausta on odotettu! Noi RMM:t on niin ihanat, pakko saada joskus itelleenkin. Etkö pystyisi vaihdattamaan tuon liian lyhyen hihnan esim. valjassepällä pidemmäksi?

  Siroja piilosoljellisiä suitsia on muuten kamalan vaikea löytää :/ Saatika sitten irtotavarana piilosoljellisia poskihihnoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla ;). Huomasin että tää oli näistä kaikista luonnoksista seuraavaksi eniten valmis :D niin tuikkasin kasaan. Pahan tapani mukaan joudun kyllä julkaisun jälkeen siistimään tekstiä vielä, että nyt luit kaikista raaimman version ;).

   Kyllä tuon sais vaihdattaa ihan maahantuojallakin niin saisi settiin sopivan remmin. Tuo lisäreikä kuitenkin täyttää tehtävänsä toistaiseksi, täytyy harkita muokkausta jos näille tulee enempi käyttöä.

   En tiiä miksei piilolukot ole suositumpia tässä varusteurheilun täyttämässä maailmassa :D, ne on niin kauniit.

   Nyt päälimmäisenä mielessä on se, että onkohan stübbenillä kapsonia ja jos niin millainen ja voiskohan sillä ratsastaa ja toisekseen, tekeekö stübben tilaustuotteita. Arvaa polttelisko itse suunniteltu mittojen mukaan tehty stübbenin kuolaimeton suitsitus *pyörtyy sekä ajatuksen ihanuutta että kalleutta*

   Poista
  2. Mä itseasiassa kehittelin tässä yksi päivä päässäni ideaa kuinka aachensuitsista saisi jonkinlaisen sidepullin. Pitää huomenna kasailla ja katsoa kuinka toimisi :D Piilosoljet on kyllä kaikista tyylikkäimmät.

   Ite oon yrittänyt ottaa tavaksi lukea luonnostekstit läpi ennen julkaisua. Välillä on niin ihmeellistä tekstiä ettei itsekään meinaa jälkikäteen ymmärtää :D

   Poista
  3. Kuulostaa hyvältä, eikun testiin tuokin :D.

   Mäkin luen, monta kertaa, kun luonnostelen niitä myös monta kertaa. Kuitenkin kun homma rupeaa olemaan kasassa, olen yleensä lukenut ne jo niin monta kertaa etten enää jaksaisi vaan haluan saada sen jo äkkiä julkaistuksi. Sitten julkaistuani lueskelen ja korjailen pahimmat vielä kuitenkin. Malttamattomuus on hyveeni. ;)

   Poista
 2. Siis mikä noiden LG-suitsien idea on? Mitä varten tuo pyörä on? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bessien pitää kuvata videolle LG:n toimintaa :D

   Poista
  2. Karoliina: Pyörä on sitä varten, että voimakkuutta voi säätää. Ohjat saa kiinnitettyä sen mukaan eri lokoseen, mitä enempi haluaa vipuvoimaa. Silloin kun ohja on tuossa missä meilläkin niin nuo on käytännössä side-pullit, eli tosi kevyet ja paine kohdistuu vain nenän päälle. Kun ohja kiinnitetään leukaremmin eteen ensimmäiseen lokoseen, painetta tulee myös leuan alle. Kun pistää kaikista kauimmaiseen lokoseen ohjan, niin vääntöä tuleepi vielä enempi.

   T: Netistä löytyneepi varmaan esittelyvideo noista, en usko että minusta ois esittelemään kun polle ei tykkää tuosta Lg:stä jos pistää ohjan leukalenkin eteen ;). Tietysti tämänkin voi pistää korvan taakse, eihän sitä koskaan tiedä..

   Poista
 3. Sun postaukset on aina niin mielenkiintoisia!Minäkin olen kokeillut monet , monet kerrat ratsastaa riimulla ja se tosiaan ärsyttää ravissa tai laukassa kun nousee tolleen ylös pysäyttämisen yhteydessä.Kun yleensä käytetään suitsia , niin ei se sinänsä haittaa.Olen kokeillut Cupidolla suitsia ilman kuolaimia , mutta poni on aika jääräpää ilman kuolaimia , eikä minulla ole oikein kokemusta kuolaimettomista vaihtoehdoista niin mennään sitten ihan normaalisti kuolaimen kanssa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, kauniisti sanottu <3. Jos sinua kiinnostaa mennä ilman kuolainta, niin kapsoni voi toimia aika näppärästi ratsastaessa:). Ja totta puhut, kyllä tuo vaatii tottelevaisuutta ja taitoa niin ratsastajalta kuin ratsultakin. Kuolaimella saa helposti ja vähällä voimalla paljon kontrollia ja voi olla vaikea siirtyä olemaan ilman.

   Poista
 4. Piilolukoiksiko noita kutsutaan? Tulipa taas opittua uutta! Hommasin jonkin aikaa sitten Speedylle uudet suitset ja siinäkin lukot ovat "väärinpäin" eli piilolukot. En vain koskaan tiennyt oikeaa nimitystä niille :D Meillä on suitsissa vielä varsin omituinen kiinnitys, sillä piilolukkojen lisäksi suitsissa ei ole varsinaisia lukkoja vaan reiät nahassa, jotka sitten painetaan metallisen tapin läpi. Hankalasti selitetty mutta toivottavasti tajusit. On muuten napakka systeemi (vaikken aluksi uskonutkaan), hyvä kun saa ohjia/kuolaimia irti!

  Meidän suitset on Rossnerin (Kiefferin kanssa samalta tehtaalta) ja todella ihanaa, pehmeää nahkaa! Suosittelen lämpimästi, kalliita voivat olla mutta toivottavasti kestävät pitkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, kaikkea sitä oppii kun vanhaksi elää, eikö ;). Juuri nuo ovat piilolukot, eli solkia ei toki kukaan pistä tuolleen väärinpäin kun nehän painaisi hevosta :). Se on todella luja ja toimiva kiinnitys. Saa muutaman kerran aukoa että pehmenevät.

   Kahta en vaihda: stübbeniä enkä hevostani ;), mutta pistetään korvan taa nuo Rossnerin suitset. Ellen ihan väärin muista on Kiefferillä kuolaimettomat suitset... ne vois olla kivat, mutta ne ei ois koskaan stübbenit. Stübbenitkin on suolaisen hintaset, vissiin kalleimpia suitsia mitä on(?), mutta ne tosiaan kestääkin kymmeniä vuosia. Luulen että näillä kaksilla suitsilla pärjätään maailman tappiin asti. Tai ainakin seuraavaan "pakko saada" -hepuliin tai T:n postaukseen asti ;).

   Poista
 5. On kyllä omaankin silmään oudot nuo RMM:t. Ja jos niillä ei voi syödä, ne ei ole meille sopivat. ;) Enkä muutenkaan tykkää jos suitset pitää laittaa napakasti, koska haluan, että hevosella on mahdollisuus rentouttaa leuka, vaikkei kuolainta suussa olekaan. :)

  Kiva kirjoitus taas, taisin tätä toivoakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän äkkiä se silmä sitten tottuu, kun on noita tuijotellut aikansa niin ei se tunnukaan enää niin oudolta. Erilaiselta kylläkin. Vähän sama kun ekaa kertaa näin livenä rungottoman satulan, sehän oli ihan kauheen näkönen enkkusatulaan tottuneelle, ei semmosta ois voinu kuvitellakaan :D. Jos remmeissä ois reikiä lisää niin varmaan syöminenkin onnistuis ainakin paremmin, luulisin. Reikä tai pari löysemmälle tuskin vielä muuttaa vakautta merkitsevästi. Mut joo, ei oo ykkösvaihtoehto tuo tuplaremmitys maastoon, saa nähdä kerääkö nää sitten pisteitä kun ratsastan enempi kentällä.. :D. Ihan hyvä pointti tuo leuan rentouttaminen. Uskoisin kyllä että tuo saa noissa leuan rennoksi kun pystyy kuitenkin syömään, vaikkei tietenkään yhtä hyvin kuin vaikka riimun kanssa. Mäkin tykkään että turpis on löysä :).

   Poista
 6. Hmmh, onko Skinnyllä normaalia paksumpi tuo... Micklemin leukahihnan kohta? :D Meinaan, suunnittelin ostavani RMMt Koolle ja Sypelle yhteiskäyttöön, ja molemmille menee Koon pony-koon hackissuitset, mutta vähänkö ärsyttäis jos joskus saisin investoitua Micklemeihin, ja se ei sopiskaan toisele. D: (veikkaan Koota, sillä on niin eriskummallisen kokoinen naama.. Ja nimenomaan poski ihan hirmu iso. Ja turpa ihan mitätön ympärysmitaltaan. Huoh.)
  Ja eikö tuota saisi reiällä-kahdella ylöspäin, ts. mitä se haittaisi, jos tuo yhtymäkohta (:D voi jeesus että mä handlaan nää...) olis tuon leukaluun kohdalla/päällä? Sen jälkeen turpistakin sais löysemmäksi + ylemmäs --> syöminen helpottuis. Ja siis ei, en kyseenalaista, koska sulla on miljoona kertaa enemmän kokemusta näistä, mutta kunhan pohdin koska noita oon kuolannu viimiset puoli vuotta ja viimeksi tänään mietin näiden hankkimista. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa kyllä yhtään sanoa, jotenkin luulisin, ettei tuolla voi erikoisen paksu leuka olla kun on kuitenkin aika siro tyyppi.

   Jos haluat maksaa postikulut voin pistää Micklemit sulle sovitettaviksi kunhan saapuvat toiselta sovittajalta, niin sitten tietäisit ;).

   Poskiremmejä saisi kyllä säädettyä mutta tuo leukaremmi ei yltä kiinni enää jos lyhennän niitä (kokeiltu ;) ). Pitäisi ihan koittaa että haittaako tuo "yhtymäkohta"/vinoremmi siinä poskiluun päällä. Minusta vaan yleensä tuntuu pahalta pistää siihen päälle mitään, kun ajattelen että se painaisi ikävästi. En sitten tiedä mitä mieltä Skini ois.

   Poista
  2. Milleköhän mininokille nuo on sitten suunniteltu... :D

   Olis kyllä ihan huippukiva päästä kokeileen ihan heppojen naamaan saakka noita ennen ostopäätöstä! Palailkaamme siis asiaan kunhan ne saapuu takasin. :)

   Aa, aivan, tuo on toki ongelma. :D Hmmh, en jostain syystä osaa hahmottaa tuota ollenkaan ainakaan just nyt tähän aikaan, (apua, pitäis vissiin jotain tehä tälle lomalaisen unirytmille :'D) muttajoo, voi olla ettei se niin mukava oo tuossa.

   Mistä muuten tilasit nuo? Ja tuliko niissä ne kuolainklipsut mukaan? S-ponilla kun niitä edelleen käytetään (enkä itekään sillä toistaiseksi maastoon lähtis ilman, kun tosiaan about puolet ratsastuksista suoritetaan kuolainten kanssa, ainoostaan mun kenttätuuppingit ilman, eikä sillä jarrut nyt niin hyvin toimi... Tosin mun on pakko kiinnittää turpikseenki ohjat myös maastoon tai tulee paha mieli. :<) ja vois olla varsin kätevät tuolle.

   Poista
  3. Luulen että isoilla puoliverisillä on pitempi pää? Tai ei nyt tarvi olla niin isokaan, mutta onko sitten noilla ratsuilla pitempi tuo pään alaosa... en tiiä, ainakin tuntu siltä kun katteli noita RMM-hevosmalleja, joille suitset sopii hyvin. Toisaalta ei niittenkään turpikset juuri sen ylempänä olleet kuin Skinnyllä, että ehkä mun silmää vaan hämää kun oon tottunut, että turpis on ylempänä.

   Jos minusta ei kuulu niin yritä muistaa kysellä suitsien perään :D.
   Olikohan se Ebona- hevospalvelut, mistä tilasin nuo. Kaikki klipsit ja remmi kuolaimia varten tulee mukaan, kuten myös remmit muihin kuolaimettomiin vaihtoehtoihin.
   Tulpaohjitus ois munkin valinta jos pitäis pitää kuolainta :), en ole kokeillut, mutta luulis toimivan.

   Poista
 7. Mie oon ratsastan aluks riimulla ja sittemmin siirtyny käyttämää naruriimua, kun meen ilman suitsia. Oon myös miettiny ihan normi kuolaimettomia. Hackamorekin on käyny mieles monta kertaa, mut jotenki pelkään sitä painetta,joka tulee nenäpiihin..
  Toi LG oli kyl mun mielest kiinnostavin vaihtoehto, jota vois kokeilla.
  Postaus oli tosi kiinnostava :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommetistasi ja kokemuksistasi :). Minäkään en tykkää hackamoresta, tai voisko sanoa että en tykkää siksi koska ainakaan yleensä ei Skinnyllä tarvi niin paljon painetta kuin mitä Hackamore tuottaa pienelläkin ohjasotteella. LG:n saa pidettyä ihan tolleen että homma toimii kuin sidepullilla ikään eikä ole mitään vipuvaikutusta tai voimaa.

   Oletko miettinyt ihan normaaleja sidepulleja, siis kun puhuit "normi kuolaimettomista", vai tarkoititko että riimun lisäks vois kokeilla kuolaimettomia suitsia? Sidepulleja voisin itse suositella. Jos oisin nyt hankkimassa tuota LG:tä niin jättäisin ostamatta ja hankkisin noihin Stübbenin suitsiin vain sidepull- osan, joka kiinnitetään normisuitsien poskiremmeihin -se on verrattoman yksinkertainen ratkaisu :).

   Poista
  2. Oon harkinnu sidepulleja, itse asias just selasin hööksin kuvastoo ja mietin, et tilaisko.. Toisena kiinnostais ihan sellaset kuolaimettomat, joissa menee ne hihnat leuan alta. En tiiä,miten ne sit eroaa käytössä?.. Mun ruuna toimii riimuillakin hyvin, mutta, oishan se aivan eri asia ratsastaa oikeil kuolaimettomil,niin ne pysyis oikein päässä eikä painais mistään vääräst kohtaa.

   Poista
  3. Kurkkaahan nämä:
   http://bitofbitless.blogspot.fi/2013/05/koettu-ja-kokeiltu-hansbo-sidepull.html
   noissa on vissiin semmonen tuplakiinnitys, eli ois vissiin tukeva sidepull. Toinen samanlainen (ihanan näköinen!) on Kiefferin kuolaimeton
   http://bitofbitless.blogspot.fi/2013/04/kieffer-lindell-sidepullit.html
   Samasta blogista löytyy paljon muitakin vaihtoehtoja -suosittelen selaamaan!
   Jos T satut lukemaan tämän niin vinkkaahan se missä oli se pelkkä turpaosa. Eli millä saa normisuitsista sidepullit. En löytänyt sitä nyt... :S

   Kuulostaa siltä, että jos teillä toimii riimu niin sidepull ois teidän vaihtoehto :)

   Cross-under kuolaimettomat (tai BB) jakaa paineen aika lailla eri tavoin kuin sidepull. Sidepullissa paine tulee enimmäkseen nenäpiille, käännettäessä hieman turvan sivulle. BB jakaa paineen koko pään sivulle ja leuan alle ja ehkä myös niskaan. Noitten kanssa on joillain ongelmana se, että remmit hirttää kiinni eli ei vapauta painetta höllätessä ohjasta. Ukon uudet kuviot-blogissa (linkki löytyy oikeasta sivupalkista) on kylläkin ollut hyviä käyttökokemuksia kyseisistä kuolaimettomista. Heillä ne on toimineet. Itse ennustan (en siis ole koittanut), että ne kiristäis Skiniä liikaa, mutta aion silti joskus kokeilla jos tulee mahdollisuus. Toimiessaan vois olla tosi näppärät! Tosta RMM-suitsestakin meinaan kokeilla sitä "kiristyvää" remmivaihtoehtoa :). Ennustan vain että tämän hetkisellä ratsastustyylilläni jossa on ajoittain ihan tukeva tuntumakin, niin suitset reagoisi siihen turhaan kiristymällä. Pikkuhiljaa toivon, että ohja voisi olla kokoajan yhä löysempänä, mutta toistaiseksi ennustan siis yhä ettei se meille sopisi niin hyvin kuin nuo kiristymättömät.

   Poista
  4. Kyllä miekii kiristymättömät haluaisin, niin ei sitte tulis sitä painetta liikaa eikä tosiaan jäis sit mikään remmi tiukalle, vaik sen kuuluis löystyä paineen loppuessa. Noi Hansbon sidepullit kyllä ois mun budjettiin sopiva ratkasu ja näyttävätkin silmään kivoilta ja tarpeeks yksinkertasilta :)

   Tosi kiva, et jaat omia kokemuksia ja tietoa, niin asiast tietämätönkin saa infoa :)

   Poista
  5. Ilo vain minun puolestani jos joku saa vinkkiä :D. Hansbo näyttäs kyllä houkuttelevalta :).

   Poista
  6. Tässä on hei se linkki barefootin turparemmiin joka tekee normaaleista suitsista sidepullit. Tuo kiinnitetään kuolainten sijalle. http://barefoot-saddle.com/de/Pferd/Zaeumung-gebisslos/Shape-It-Nasenstueck.html

   Poista
 8. Mielenkiintoinen kirjoitus. En ollut aikaisemmin missään törmännytkään noihin viimeiseksi esittelemiisi suitsiin. Aikamoiset härpäkkeet, vaikka varmaankin ihan toimivat! :)

  Itseä on kutkuttanut jo kauan nuo LG-suitset, mutta mielestäni hinta on aivan silkkaa rahastusta. Joten ei ole vielä ostoskoriin tarttunut. Ratsastelen paljon hackamoreilla, mutta uskon Jose-tammani toimivan ihan hienosti vaikkei pitkiä "vipuvarsia" olisikaan.

  Tiedätkö muuten myydäänkö noita barefoot-kukkahackamoreja joista linkin pistit, missään suomenkielisessä nettikaupassa? Tai mahollisesti jossain heppatarvikeliikkeessä? Ois ainakin edulliset, kun noiden vanhojen hackamorejen hihnat varmaan sopisi noihin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Mullekin oli ihan uus tuttavuus tuo suitsitus, mutta outoudessaan verrattoman hyvä ratkaisu, sidepullien yleisin ongelma kun lienee se pyöriminen ja nouseminen.

   LG on rahastusta, vaikka voihan olla, että siinä rahastetaan idealla, eikä hinta sitten ole yhtään sidoksissa tekokustannuksiin... Joku syy sille hinnalle on oltava :D. Ja tosiaan meillekin tuo vipuvarsi on ihan turha, Skinny ei siedä ees sitä vääntöä mikä tulee jos pistän LG:hen ohjan leukaremmin etupuolelle.

   En kyllä usko että Barefootin kukkahakkiksia ois missään myynnissä. Suomessa hevoskuiskaajan nettikauppa myy barefootin tavaraa ilmeisesti ainoana suomessa eikä heillä ole noita kun tuskin on markkinoitakaan nuille. Mutta mikset ostaisi suoraan barefootilta? Vaikuttaa ihan luotettavalta putiikilta ja tuommosessa ostoksessa kun ei varmaan palautusoikeuttakaan tarvitse (sitähän ei siis ole).

   Noissa bf:n kukkahakkiksissa on se hyvä puoli että tuon yhden lisärenkaanhan voi jättää käyttämättä kokonaan ja käyttää noita kuin normaaleja kukkahakkiksia. Sillonhan ne on ihan kuin LG :). Ja käsittääkseni näihin kaikkiin tämän tyylisiin sopii mainiosti se hackamoren turpaosa, en ole kokeillut mutta luulen.

   Poista
  2. Hevoskuiskaajalta saa tilattua kyllä kaikkia Barefootin tuotteita, mutta hyllyihin ja julkiseen myyntiin eivät saa ottaa muita kuolaimettomia kuin nuo Dr. Cookin BBt jonkin sopimuksen vuoksi. :) Toimitusaika voi tosin pidentyä, koska ei MH päivittäin tai edes viikottain BFltä tilaa.

   Poista
  3. Jos kukkahackamorea kaipaa niin Hevarilta löytyy Zilcon mallia, ainakin löytyi jokunen aika sitten ja tilaamalla luulisi saavan :)

   Poista
  4. Reetta: Vähän arvelinkin, että BB:llä on asian kanssa jotain tekemistä, kun hevoskuiskaajalla ei näy mitään barefootin kuolaimettomia vaihtoehtoja, vaikka bf:n valikoima on l a a j a. Minäkin kerran tilasin yhden tuotteen hevoskuiskaajan valikoimien ulkopuolelta ja sieltä se sitten tuli.

   T: Niinpä olikin, 32€ enpä tiennyt, että noita myydään Hevarillakin. Suora linkki http://www.hevari.fi/product_details.php?p=3530

   Poista
 9. Hei jess, kiitos näistä tiedoista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun tekemään hankintoja johonkin suuntaan ;).

   Poista
 10. Mie olen niin kauan haaveillut noista Rambo-suitsista, varsinkin kun niitä meidän työpaikan kauttakin on asiakkaille tilattu. Mitä enemmän näen niitä livenä, sitä suurempi kuume niihin nousee :D Varsinkin kun ne ovat niin monikäyttöiset, yksiä suitsia voi käyttää kahdella eri tapaa kuolainten kanssa, kuolaimettomana, ja sitten vielä kapsonina. ÄÄGH! Miksi luin tämän postauksen :DDDD!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihhii, kuule tuo on niin tuttu tunne, kun lukee jotain postausta tulee se että "pakko saada!". Se riski näissä on :D. Erittäin monitoiminen paketti kyllä täytyy sanoa :). Ai sinä oot nähny noita livenäkin, tai siis luulin että noita ei oikee myydä missään, minäkin sain vähän etsiskellä. Jos haluat niin voin katsoa sut sen verran tunnetuksi henkilöksi että voin noita lainata testattavaksi, nyt on 2 jonossa ;).
   On kyllä hintansa väärtit nuo jos välttyy ostamasta kapsonia noitten ansiosta :D. Nahkainen kapsoni maksaa maltaita.

   Poista
  2. Herranjumala se olisi enemmän kuin mahtavaa :DD On nuo sen verran harvinaisempia, mutta Horseware Irelandhan on niiden tekijä, ja meidän liikkeessämme on Horsewaren loimien edustus. Maahantuojan kautta saatiin myös näitä suitsia, tässä tavallisessa mutta myös siinä "competition" mallissa, jossa ei ole kapsonin rengasta keskellä eikä kuolaimettomaksi tarkoitettua osaa.

   Poista
  3. No sovitaan että palataan asiaan kunhan nuo kotiutuu koekierrokseltaan, en tiedä yhtään kauan sovittajat testailevat niitä :D.
   Taisin törmätäkin jossain vaiheessa tuohon kilpamalliin, mutta jätin sen huomiotta kun ei ole meille sopiva :)

   Poista
  4. Hoo tuskin pysyn nahoissani kun olen jo nyt niin innoissani! :D

   Poista
  5. Hihii, kiva kuulla :). Kyselehän sitten perään jos minusta ei kuulu mitään, pari viikkoa varmaan ainakin menee, kun yhden kokeilijan hevonen on nyt saikulla.

   Poista
 11. Hei mistä hankit nuo Rambo Micklem Multibridlet? Itseä alkoi kiinnostaa nuo suitset, jos vaikka Lillalle hommaisi joskus! Pikkuhiljaa on alkanut tuntumaan, että itse kallistuu sinne kuolaimettomien puolelle (varsinkin kun katselee kauhukuvia youtubesta kuolaimien vaikutuksesta..) ja nuo olisi kyllä näppärät, kun saa käytettyä monessa tilanteessa ja eri tavoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne oli Mabonalta tilaustavarana, ulkomailta voipi saada halvemmalla :)

   Nuo on kyllä monikäyttöisyydessään hyvät. Ja tosiaan minäkin muistan nuo reaktiot joita syntyi niitä youtubevideoita katsellessa, muistan olleeni itse jopa aika järkyttynyt. Sen verran voi rauhoitella sitten itseään, että nekin on kärjistyksiä ja kovasta kuolaimenkäytöstä johtuvia ne pahimmat kuolainten ongelmat. Vaikka kovin monitahoinen juttuhan tuo kuolaimen vaikutus on, siitä on ainakin yksi pelkästään siihen keskittyvä kirjakin kirjoitettu (Metal in the Mouth).

   RMM:ssä on tuokin hyvä puoli että niitä voi kuolaimenkin kanssa käyttää ja saa sen klipsun jotta ei tarvi pelätä vetävänsä liikaa suusta. Ja nahkainen kapsoni maksaisi maltaita, tuossa taas saa senkin mukana :D

   Kiva että kiinnostuit :D!

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.