sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Taitojen opettelua: "odota"-käsky (videoiden kera)


Minua kun kiinnostaa kaikki vähän erilainen puuhailu hevosen kanssa, niin muunmuassa kaikkien "temppujen" tai pitäisikö sanoa käskyjen tai pyyntöjen opettaminen on tosi mukavaa. 

Hmm, onko sillä mulle asiaa?

Yksi hyvä taito, jonka haluan Skinnyn osaavan on odottaa käskystä vapaana paikallaan kun menen kauemmas siitä. Skinny on tosi luova temppujen opettelussa eli tarjoaa minulle vaikka mitä toimia ja asentoja saadakseen porkkanapalan. Siksi sen kanssa on kiva työskennellä. Välillä menee ihan kerjäyksen puolelle kun se pääsee namin makuun, sitten vaan pyrin olemaan huomioimatta sitä tai liikun omassa tilassani osoittaakseni ettei nyt ole aika tulla hamuamaan mitään. Jos se käy kertakaikkiaan nenäkkääksi niin sitten loppuu koko namien anto, näin käy tosi harvoin. Enempi se on semmosta uteliasta nuuhkimista tai hamuamista.

Pyöröaitaan menossa *snif* mitähän tänään tehdään, mitähän namia tänään saan ja millä konstilla..
Aluksi lähdettiin kesäkodin ladossa opettelemaan odota-käskyä ja jostain syystä Skinny keksi tarjota minulle pään poiskääntämistä. Ehkä siksi että olin opettanut aiemmin sille, ettei näpistelemällä ja kerjäämällä saa yhtään mitään vaan mahdollisesti sitten kun hän kääntää kohteliaasti pään pois, tulee nami. No, koska halusin sen vain seisovan paikallaan, palkitsin vaikka se seisoessaan käänsikin pään pois. Aluksi se siis hyvin vahvasti luuli, että sana "odota" ja käden nosto "seis"-merkiksi tarkoitti, "käännä pää pois" :D. Mutta siitä me lähdettiin, palkitsin jos se seisoi paikoillaan. Seuraavassa videolla hämärän ladon harjoituksia.Aluksi etenin vain ihan vähän taaksepäin ja jos Skinny ei seurannut palasin heti palkitsemaan namilla. Sitten vähitellen lisäsin sitä matkaa jonka päähän poistuin.
Sitten se on hämmentyneenä huomannut vähitellen, että namin voi saada vaikkei käännääkään päätä. Kylläpä raksutti hirnakan aivot kun se kerran sai namin pelkästä seisomisesta, mitä mahtoi miettiä? Seuraavassa videossa on muutettu jo talvitallille ja ollaan maneesissa.


Mitäs muuta me on opeteltu... no kesäkodissa mm. ahtaissa paikoissa (=metsissä) kulkemista, sitä että oksat kulkee pitkin kylkiä ja että näissä paikoissa voi myös seistä ihan rauhassa. Se tuli oikeastaan ihan itsestään kun samoiltiin taluttaen ja ratsain ties mitä ryteiköitä. Kerran tuli Skinnylle kiire mukana olevan kuvaajan perään kun olin selässä. Siitä tallentui seuraavat kuvat XD.

Sieltä tullaan ryteiköstä "ihmisten ilmoille"

Tämä on hirvikärpästen aikakaudelta elokuulta, siksi meillä on ötökkäloimi

Noin muutenhan meistä onkin nähty kuvia jos jonkinlaisissa risukoissa pihattoelon aikana eli kesällä ja syksyllä 2012. Tavoitteena voisi määritellä siis mahdollisimman rauhallinen hevonen joka tilanteessa, jota se jo pitkälle nyt onkin :).

2 kommenttia:

 1. Ihana tuo pään kääntäminen <3 Lassekin kääntää pään pois jos laittaa herkku kädessä käden nyrkkiin sen nenän edessä. On kohteliasta pyytää ;) Tuota odottamista meidänkin pitäisi treenata, samaten paikallaan seisomista, mutta se siirtyy näiden pakkasten yli. Itse kun en voi olla pihalla paria minuuttia pidempää jäätymättä aivan totaalisesti :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii, on se kieltämättä aika söpö kun se on niin vilpitön ja ihan oikeasti luuli oppineensa että tuo "odota" ja käden nostaminen tarkoittaa sitä! Ja luulee sitä vähän vieläkin, mutta kokoajan paranee. Käytän sitä silloinkin kun jätän vaikka hetkeksi pesupaikalle kiinni jos haen pyyhkeen tai käyn varustekaapilla ja heppa jää karsinaan sekunniksi.

   Minulla on ollut semmoset michelinvarusteet että on selvinny maastossa ja muutenkin ulkona vaikka siperiasta puhalsi kyllä ihan sietämättömän kylmä tuuli tässä usean päivän,huh.

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.