perjantai 28. joulukuuta 2012

Minun ja Skinnyn vuosi 2012

Uusi vuosi lähestyy ja erityinen vuosi on lopuillaan, se vuosi, jolloin minusta tuli hevosenomistaja. Eikä minkä tahansa hevosen, vaan juuri sen hevosen, jota jo 12 vuotta sitten hoidin ja itselleni toivoin. On aika luoda katsaus tähän erityiseen vuoteen.


Ikimuistoinen jälleennäkeminen Ruotsissa 16.5.2012


Jälleentapaamisen hetkestä

Ollessani Ruotsissa keväällä, vietimme aikaa yhdessä, tunnustellen ja tutustuen uudelleen. Samalla alkoi kevät kääntyä kesäksi.

"On ollut ihanaa piehtaroida" ja mikäs sen mukavampaa kuin pitkä harjaustuokio pihalla kuivuneen kuran pöllytessä

Yhdessä tehtiin kävelyretkiä

Samottiin pusikoita ja risukoita
Skinny oli onnessaan kevään tuoreesta ruohosta, luonto heräsi vihertämään
Ah, ihanaa piehtaroida kentällä

koitti kesä

Tänä aikana ostopäätös vahvistui, ja alkoi aivan loppumattomalta tuntuva prosessi ostamiseen liittyvien asioiden järjestämiseksi.

"Sinä se olet, päätös on tehty, teemme yhdessä elämämme matkan takaisin Suomeen"

Videolla Skinnykkä jää vielä Ruotsin kotiin syömään heiniä, minä palasin Suomeen tietäen, että ostopäätös olisi yksi elämäni parhaimmista.

Ostopäivä koitti 25.7.2012


Kavioliittoon astuneet, juuri kauppakirjan kirjoittamisen jälkeen

Muuttopäivä koitti 26.7.2012


Matkustimme halki Ruotsin

Videolla ollaan pysähdytty hetkeksi tarkistus- ja juomatauolle.

Vaihdoimme Uumajan satamassa autoa

Ja matkasimme laivalla yli meren

Ajoimme halki koko Suomen ja läpi Suomen kesäyön

Vihdoin olimme perillä, Skinnyn uudessa kodissa!
Parempaa ja rauhallisempaa paikkaa ei olisi voinut toivoa

Sitten pääsi poika verryttelemään jäseniä kunnolla pitkän matkan jälkeen!


Ja ei kun juoksuksi!
Videolla Skinnyn pörhellystä uudella laitumella.

Siellä hän viilettää

Tohkeissaan pistelee menemään
Sieltä sitä tullaan skarppina

Seuraavaksi videopläjäys pihattoon ja Salliin, tallikaveriin, tutustumisesta. Samalla kuvassa vilahtaa kesäkodin laidun miltei kokonaisuudessaan ja Skinny astuu ekaa kertaa pihattoon.

Pian Salli ja Skinny menivät jo kuin paita ja peppu yhteistuumin peräkanaa.. ilmeisestikin ötököitä karkuun pihattoon.


Yhteinen arki alkoi

Skinnyllä oli loisto-olot ja saimme molemmat sopeutua rauhassa. Kesää oli vielä jäljellä.

Nam, ruoho on parasta mitä hevonen toivoa voiRentoa meininkiä

Käyskentelyä pihalla

Kavioiden hoitohetki

Ylähuulen rapsutushetki, Skinnyllä kutittaa aina ylähuulta

Kesähetki

Lenkillä
kävelyllä

Ja ihottumaloimen pukemista ;)
ötömyrkytystä..

Syksy alkoi saapua


Laitumelta hakemassa

Siirryimme harjauspuomilta ladon suojiin hoitotoimenpiteiden ajaksi.

Meidän ladon hoitopaikka

kavion putsaus menossa ladon hoitopaikalla


Vanhalla aitalla (=varustetilassa) käymässä...

"Minne se meni?"


"hihii, sieltä se tulee, mitä sillä on taskussa?"

 Ja hirvikärpästen takia ihottumaloimi jäi päälle lenkeillä.


Puskailua
Lenkillä
Hej på dig :D! Terve, täällä ollaan
Syksy eteni, heijastimet ja lamput lisääntyi ja hirvikärpäset ja ihottumaloimi jäivät.

menossa
Syksyisessä maisemassa ratsastusta

Aloitettiin pyöröaitaustyöskentelyä..

vasen kierros, käyntiä, minä vaikuttamatta hiljaa

hieno poika

Muutto talvitalliin

13.10.2012 Muutimme talvitalliin. Siinä sitä oli taas sopeutumista, pölähdimme molemmat keskeltä erämaata miltei kaupunkiin, pihatosta karsinapaikalle. Uudet säännöt, paljon hevosia, uudet rutiinit, ja maastot. Mutta siitäkin selvittiin ja olemme kotiutuneet molemmat.

kävelyllä syksyn pimeässä uudella tallilla

Talvikin tuli 

Onneksi on vapaa heinä! Ja mukava tarhakaveri löytyi (todiste tarhakaverista ks korvan reunat kuvan vasemmassa reunassa ;) ). Pojat vaikuttavat viihtyvän keskenään ja komentavat toisiaan vähän vuorotellen, aika tasapuolisesti.

Skinny pää heinäpaalissa ;). Hyvälaatuista heinää niin paljon kuin mieli tekee!

Minä en ikinä tee uudenvuodenlupauksia, mutta toki minulla on suunnitelmia ja tavoitteita, jotka eivät sinällään liity vuoden vaihtumiseen. Uuteen vuoteen 2013 suuntaan hevoseni kanssa toiveikkaana. On ihana seurata, mitä välillämme tapahtuu, miten luottamus kehittyy ja opimme tuntemaan toisemme yhä paremmin. Loppumaton prosessi, koskaan emme ole valmiita. 

Teettekö te uudenvuoden lupauksia? Ja jos, niin minkälaisia? 

 

ONNELLISTA UUTTA VUOTTA 2013!

21 kommenttia:

 1. Ihana postaus, aivan ihania tunnelmia! Ja tuo suomen kesä, oih! Sieltä se vielä tulee! Onhan tässä talvessakin puolensa :)

  Ihanan näköinen tuo kesäpaikkanne, pihatot ja kaikki! Onko se joku sukulaistenne paikka vai kuinka?

  Onnea uudelle vuodelle ja uusiin ikimuistoisiin hetkiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Mukava kuulla että pidit :). Viime kesältä oli ja on paljon julkaisemattomia kuvia, piti käyttää tilaisuus hyväksi ja koota niitä esille :).

   Kesäpaikka oli hevosen puolesta kyllä paras mahdollinen. Minulla kävi kertakaikkiaan niin hyvä tuuri, että löysin sen aivan sattumalta puskaradion kautta. Etsin ja soittelin laidunpaikkoja ja kengättömien hevosien asiantuntijoita ja sitten sain numeron että kokeileppa soittaa tuonne. Kylläpä onni potki! Rauhan tyyssija <3

   Kiitos uuden vuoden toivotuksista, sitä samaa! :)

   Poista
 2. Olipas kivasti kirjoitettu ja samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa, että ihanan näköinen kesäpaikka. :) Meillä lähinnä uudenvuoden lupaukset kohdistuvat koiriin, hieman käytöstapoja kahdelle nuoremmalle ja hevosten kanssa toki rentoa treenaamista. :)

  Hyvää tulevaa vuotta teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilahduttavaa, että pidit postauksesta :).

   Teilläkin siis varmaan tehdään "lupauksia" tai asetetaan tavoitteita joiden suuntaan muutenkin mentäisi :).

   Kiitos samoin uutta vuotta!

   Poista
 3. Nyt vasta hoksasin että onpas Skinny pieni! Pilkkukin oli isompi :D Mutta sopusuhtainen pari te silti olette, toisin kuin vaikka mini-Laura ja norsu-Adelia ;)

  Uudenvuodenlupauksia en tee, paitsi ehkä sellaisia kuin "syö terveellisempää ruokaa", ei siis mitään hevosiin liittyvää. Konkreettisia tavotteita asetan hevosten kanssa jonkin verran, muutenhan emme koskaan edistyisi, tai ainakaan emme huomaisi edistystämme. Ja tavotteita miettimällä on helpompi huomata, mihin pitäisi kiinnittää huomiota.

  Paljon onnea uudellekin vuodelle teille molemmille, terveyttä ja onnistumisen hetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, joo, Skinny on minihevonen, tai siis ponikokoinen hevonen. Sillähän sille se ratsastusheijastinloimikin meni "loimena", kun osti koon 155cm ja meidän loimikoko on 125cm ;).

   Se myytiin minulle säkäkorkeutena 155-157cm, mutta sitten mittailtiin sitä yksi kerta täällä Suomessa ja mitta näytti 148-149cm. No, oishan se rautakengät jalassa ja hokit jalassa 2-4 senttiä korkeampi, että ei se 155cm nyt niin kauas arviona mennyt ;). Mutta kyllä tuota kokoa joutui miettimään ja arvioimaan silloin koeajalla. Hyvä että näytetään kuitenkin sopusuhtaisilta yhdessä -välillä näytän jättiläiseltä jos seison kuvassa semmoisessa kuvakulmassa, että olen lähempänä kameraa kuin Skinny.

   Mutta on se vaan oikein kompakti paketti söpösilmineen ;). Iso pieni hevonen -askeleet on kuin ison hevosen. Ainoastaan kun puikkelehditaan isojen puoliveristen seassa maneesissa, tai käytävällä menee ohi joku 170cm hevonen, tunnen miten pikkuinen se on ;). Min kära lilla häst ;), min kära lilla ponny, du är den jag gillar bäst! -tuota laulua laulelin maastossa ratsastaessa Ruotsissa ;).

   Se on ihan totta että seuraamalla sitä näkee miten edistyy, muuten jäisi ehkä huomaamatta ja monet ilot iloistematta.

   Kiitos toivotuksesta, sitä samaa teille <3

   Poista
 4. Perusteellinen kuvaus vuodesta, ei voi muuta sanoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mukavaa, että pidit :) ja kiva kun kommentoit!

   Poista
 5. En tee lupauksia, mutta ensi vuoden ainoa tavoite on pitää Ukko terveenä. :)

  Tuli tuosta vapaasta heinästä mieleen, että viime syksynä Ukko oli jonkin aikaa vapaalla heinällä tarhakaverinsa Hessun kanssa, mutta heinää oli lopulta pakko alkaa säännöstelemään, kun hepat (Hessu ensimmäisenä) söivät paalin alle viikossa. :D

  Aiemmalla tallillahan Ukko oli vapaalla heinällä, mutta eipä se kovin vapaasti saanut syödä. :/ Nyt se saa neljä kertaa päivässä runsaasti heinää. Sinänsä mukavaa, kun on hevonen, joka ei liho liikaa vaan saa syödä heinää mielinmäärin (huonona puolena se, että pääse helposti laihtumaan). :)) Tässä on vain se huono puoli, ettei Ukko pärjää kovin kovilla pakkasilla ilman loimea, koska se ei yksinkertaisesti saa ruokaa niin hyvin käyttöönsä kuin joku muu hevonen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se pyöröpaali meilläkään kestä varmaan sitä viikkoa. En ole päiviä laskenut mutta aika pian se kahelta hepalta hupenee. Hyvä että masu saa kokoajan syötävää, sihenhän hevonen on tarkoitettu, mutta siitä puuttuu se käyskentely ja liikunta. No, kaikkea ei voi saada joten hyvä näin :D. Sittenhän on niitä sow- feedereitä joista hevosen pitää nyhtää heinää joten saa käyttää enempi aikaa saman heinämäärän syömiseen ja näitä voi asetella ympäri tarhaa niin että vaihtavat heinäpisteitä. Jos on vaan mahdollisuus järjestää, mutta kelläpä on.

   Terveys on tosiaan tärkein :D! Kaikki hepat ei tosiaan saa hyödynnettyä ruokaa niin tehokkaasti kuin toiset. Yli 15v hevosista sanotaan että niillä ei enää riitä lämmöntuotto niin tehokkaasti kovilla pakkasilla kuin nuoremmilla, että ikäkin tekee sen, mutta Ukko ei ole toki vielä niin vanha.

   Poista
  2. Silloisen tallinpitäjä mukaan paalin pitäisi kestää kahdella hevosella kaksi viikkoa, mutta en sitten tiedä. Vaarana varmaan oli, että tämä jo valmiiksi pyöreä suomenhevonen lihoisi entisestään. Ei sinänsä kovin hyvä parivaljakko, kun toinen laihdutus- ja toinen lihotuskuurilla. :D Muuten olivat kyllä passeli pari toisilleen. :)

   Poista
  3. Niin joo, se ois oikee "dieetit vaihtoon" mitä pollet ois tarvinneet ;) hih. No mutta jos kyse on tosiaan entisen tallin jutuista niihin ei voi enää vaikuttaa. Heille ois kuitenkin semmonen slow feederi ollut varmaan aika passeli, hevonen ei sais hotkittua niin reilusti sitä heinää.

   Poista
  4. Näinpä. Ongelmia kyllä muodostui säännöstellyllä heinälläkin, kun ahmattisuokki ehti usein syödä Ukonkin heiniä. Ukko on aika hidas syömäään, mutta se sitten sai aina yöksi runsaasti heinää ja silloin, kun otimme sen sisälle hoidettavaksi. Silloin Ukko sai huomattavasti enemmän väkirehua (yhteensä 2l kauraa + proteiinia), joka käytännössä varmaan piti Ukon lihoissaan.

   Hessun omistaja piti hevostaan aina irti karsinasiivousvuoroillaan, jotta se voisi käydä imuroimassa joka karsinasta heinänkorret. Kätevää! :D

   Poista
  5. Hih olipa hänellä hauska tapa, ihanan kätevää ja rentoa ;). Joo ei moinen ahmatti olisi pitemmän päälle sopinut Ukolle kaveriksi ...

   Poista
 6. Ihana vuosi teillä! Taas niin onnellisena luin tätä teidän tarinaa ja jälleennäkemistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos <3, kiva jos tulit hyvälle mielelle :).

   Poista
 7. On teillä aikamoinen vuosi ollut ja varsinkin tuo hakureissu kaikkineen!

  Onnellista ja riemukasta uutta vuotta teillekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hakureissu ja hankinta se olikin "mielenkiintoista" (lue: hermoja repivää) ;) ja se se tämän vuoden päätapahtumaksi muodostuikin. Oli se hienoa taas kertailla kaikkia kuvia läpi ja miettiä mitä on ehtinyt mahtua tähän 5 kuukauteen.

   Kiitos samoin :)

   Poista
 8. Hei,

  Löysin tämän blogisi Googlella. Olet loistava kirjoittaja ja yhteiselonne hevosen kanssa näyttää hyvin harmoniselta.
  Alankin nyt seuraamaan tätä säännöllisesti.

  T. Minna N-H

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kauniista kehuista :). Mukava kun löysit tänne. Ja onhan Skinin nimi "Harmonious" -liekö ollut isäänsä kuvastava nimi ;).

   Poista
  2. OHo, tänneppä on jäänyt kirjoitusvirhe. Siis onhan Skinin ISÄN nimi Harmonious -liekö ollut isäänsä kuvastava nimi :)

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.