keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Maatemenon läpimurtoko?


JES! Se kävi makuulle. Omistaja tanssii tiputanssia ja hevonen ihmettelee jälleen että näinkö pienellä tuon saa iloiseksi

Ollaan satulan etsinnän lomassa puuhailtu taas tosi paljon maastakäsin kaikkea. Se on ihanaa, nautin todella paljon. Tästä on virinnyt myös toinen kertomus, josta olisi aihetta kirjoittaa. Eli se, että mitä toivon hevoseltani ja hevoselämältäni. Pähkinänkuoressa: toivon, että se vain säilyisi terveenä, niin että se voi olla tyytyväinen elämäänsä. Että se voi vetäistä pukkipierulaukat ilman, että siitä tulee kolmijalkainen. Että se säilyy kipeytymättömänä ja meiltä onnistuisi sen verran perusratsastus, että hirnakka saisi asiaankuuluvaa jumppaa keholleen. Mitään muuta meidän ei tarvitse ratsupuolella osata kuin sen verran mikä vaaditaan, jotta hevonen pystyy kantamaan minua kipeytymättä. Jos tämä ei onnistuisi, olisin tyytyväinen myös kärryttelyyn. Ja tietysti maastovarmuus ja henkinen puoli ovat tavotteita nekin.. No, kuten näet, pähkinänkuori alkaa paukkua. Jatkan tästä aiheesta sitten asiaan keskittyvässä postauksessa.

Jes, se makaa!

Asiaan! Kuten edellisessä kirjoituksessani kerroin, maatemeno olisi kiva osata opettaa Skinnylle. Olemme kokeilleet sitä kerran. Pyysin silloin Skinnyä toiselle etupolvelle, ja vein sitten sen päätä namin avulla houkutellen kauas sivulle, jotta se olisi laittanut toisenkin polven alle (näin on kerran käynyt vahingossa). Tapa ei kuitenkaan ollut hedelmällinen, eikä siitä tullut kuin ihmetystä kun yhden polven kumarrus ei "kelvannutkaan".

Ah, piehtarointi <3

Nyt 7.5. päästin sen isolle kentälle vapaaksi ja tottakai se käy siellä piehtaroimaan, se kun rakastaa sitä. Heti kun se kävi maate sanoin "hyyvä!" tai "nooiin!", joka on meillä palkkion merkki ja yleensä sitä seuraa nami. Se toimii siis samaan tapaan kuin naksutin (naksaus -> nami). Kehuin ja menin antamaan porkkanaa. Annoin monta palaa.

hirnakka saa porkkanapalan

*mums mums porkkanaa*
Toistin edellämainitun kun se kävi uudelleen piehtaroimaan: "hyyvä" ja paljon porkkanaa kun se makasi maassa.
Hirnakkainen maassa

Kun jäbä nousi seisomaan,  jätin sen pohtimaan tapahtunutta. Sillä on tietty ilme kun sen aivot raksuttavat "mitä hittoa? saanko namin piehtaroinnista?". Sanoin että "käy maate" ja osoitin paikkaa jossa se oli piehtaroinut. Se kävi katsomassa, kuopaisi hiekkaa ja tuli takaisin "anna nami?". Pyysin uudelleen ja taputin maata kädelläni "käy maate, käy". Skinny katsoi, että mikä tippu. Se on nimittäin myös yksi "temppu" tai oikeastaan ele. Jos porkkana tippuu niin osoitan maata, jos ei polle löydä niin menen kyykkyyn ja osoitan suoraan missä porkkana on.

Sieltä hän tulee..
Jokatapauksessa tuntui kuin se olisi saanut jutun juonesta kiinni, tai sitten sinä päivänä oli muuten vaan kiva piehtaroida about 10 kertaa. Yleensä se piehtaroi kaksi kertaa. Se kävi kuopimassa hiekkaa kuin pedatakseen maatemenopaikan. Kun erehdyin kehumaan siitä, se tuli luo ja sanoi että antaas nyt tippua sen namin. Ja kerran kun se oli käymässä jo polvilleen, sanoin "hyvä" ja se lopetti siihen ja tuli hakemaan namia. Huomasin että pitää palkita tosiaan vasta kun se on maassa tai ei tule mitään.

Maatemeno menossa

Skinny piehtaroi/kävi maate niin ahkerasti, että minulta meinasi porkkanat loppua. Olen ihan varma että se tajusi homman nimittäin kun se kävi piehtaroimaan, ja jos en heti antanut porkkanaa, niin se rupesi kuopimaan "antaa nyt tippua sitä porkkanaa, näetkö että olen makuulla??!". Voitteko kuvitella? Hevonen, joka makaa maassa ja vaatii suorituksestaan palkkaa KUOPIMALLA?


Olen maassa ja vaadin palkkaa kuopimalla

Osaan kuopia makuultaankin, enkö oo taitava?
Pätkäisin pelkän lyhyen kuopimiskohtauksen erikseen ja se video näkyy alla.Voitte kuvitella ainakin sen, että minulla oli hauskaa :D. Olin niin innoissani, että sen kyllä kuulee äänestä, mutta minkäs spontaaneille reaktioilleen mahtaa vaikka se kuulostaakin videolla hirveältä. Etenkin kun kuuntelee saman videon hidastettuna saadakseen sopivia kuvakaappauskuvia videon kyytipojiksi ;).

Tässä minä olen

Rakastan Skinnyn otsaa, minusta sillä on todella kaunis ja erityinen otsa. Tässä otsa näkyy jotenkin tosi kauniisti. Ruusunpunaisten rakkauslasien läpi pää näyttää miltei arabialaisen viehkeältä ja jalolta päältä

Tässä video maatemenon opettamisen menestyksekkäästä yrityksestä!Oi tätä onnistumisen riemua! Odotan innolla miten maatemenon harjoitukset jatkuvat seuraavalla kerralla. Oliko tämä kerta vain onnellinen sattuma ja taivaankappaleet juuri oikeassa asennossa ja karma kohdillaan, vai löytyikö jälleen se yhteisymmärrys ja tajusiko se (tai oikeastaan tajusinko minä) miten pyydetään makuulle.

Ylösnousu

Tästä päivästä kertominen tulee saamaan jatkoa, sillä Skinnykkä veti aika hienot toukokuiset riehumiset makuu- ja piehtarointiharjoitusten lomassa. Sain sen kaiken videolle :D. Meillehän tuli vasta jokin aika sitten tässä keväällä koko kentän kiertävä aita. Kenttää laajennettiin viime kesänä ja siksi siitä puuttui yhdestä päädystä pätkä. Siksi en pitänyt Skinnyä talvella irti kentällä. Toukokuisesta irrottelusta sitten kuitenkin toisella kertaa.

Skinny maneesissa maaliskuussa 2013
Miten voin enää julkaista niitä kaikkia maneesissa otettuja maastakäsittelyitä kun on paljon kivempi katsoa kuvia/videoita, jotka on otettu ulkona :D? Olisi kyllä ainakin minun mielestä ihan hauskaa materiaalia siitä miten kaikki ei mee kuten strömsössä:  "laukka" *toinen ravaa* "laukka" *toinen ravaa kovempaa* "laukka!" *toinen ravaa vielä kovempaa*, sitten hypin tasajalkaa maneesin keskellä ja hevonen vain ravaa yhä..

Uskokaa tai älkää, yritin kääntää tätä kuvaa vaikka mihin suuntaan ja se oli "paras" näin


Toimittajan huom: Kun puhun nameista tai porkkanoista, tarkoitan pieniä porkkanapaloja, joita palastelen kokonaisista porkkanoista. En siis anna kokonaista porkkanaa per suoritus, enkä käytä sokeria koskaan. Pienet porkkanapalat toimivat hyvin. Tai yhden päivän seisseet omenanpalat, jolloin koko tasku ei kastu.


29 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Niinpä, oli se kyllä varsin herttainen. Hauskaa oli täytyy sanoa :D

   Poista
 2. Vautsi! Hienosti Skinny makoilee!

  Hih, ihana tuo makuullakuopimisvideo :D "Etsä nää miten hienosti mä makaan, tänne niitä nameja!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, juuri siten se tuntuu sanovan XD, on se vaan ihana <3. Oli varsin ratkiriemukkaita hetkiä taas sen kanssa. Viimeks oon nauranu noin paljon varmaan sillon ku se kävi maastossa piehtaroimaan..

   Poista
 3. Hahah ihana :D Mä yritin myös Futuran kanssa tuota maate menoa yksi päivä, mutta homma kaatui siihen kun se ei huolinut (tai edes huomannut) piehtaroidessaan porkkanaa ollenkaan. Se on todella vaikeasti motivoitava hevonen, koska ei ole kovin ahne. Pitää kokeilla joskus uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva saada sinultakin kommenttia, kiitos :).

   Temppukoulutuksessa tosiaan motivaatio ja sopivassa määrin ahne hevonen on etu ;). Kyllä tämäkin ukkeli tavallisesti sen verran nopeasti pyörähtää, että ei ole ollenkaan ollut yksinkertaista ehtiä porkkanoiden kanssa siihen. Kyllä se on varmaan hevosestakin aika yllättävää, että se pöllö omistaja tunkee porkkanoidensa kanssa just kun on piehtaroimassa. Piehtarointihan on jo itsessään yksi palkitsevimmista asioista maailmassa ;).

   Pidin tätä tosi kaukaisena haaveena ja tavoitteena mutta tästä kerrasta sain lisää toivoa. Jospa tämä lähtis tästä kehkeytymään. Minä nauroin, että kohta mulla on hevonen joka näyttää kieltä ja käy maahan pitkäkseen kun kerjää namia ;). Ihastuttavaa :D

   Poista
 4. Mullakin on ollut aina haave, että vois opettaa sitten joskus sen tulevan oman hevosen menemään makuulle. :) Ekkon kanssa ei ihan niin pitkälle päästy, se oppi kyllä menemään polvilleen todella nopeasti ja voi sitä riemua kun se ensimmäisen kerran sen teki.

  Kesällä se olisi ollut helppo opettaa, koska sillä oli tapana piehtaroida melkein koko ajan ja melkein missä tahansa. Kerrattain olin sitä taluttamassa ja se löi yhtäkkiä makuulle keskelle tietä jossa kulkee autoja ja eiköhän silloin juuri tullut auto siinä tiellä ja Ekko peittää koko tien, eikä tietenkään meinannut ylös nousta mitenkään. Hieman näytti kuskia ja matkustajaa naurattavan, kun epätoivoisesti yritin heppaani ylös saada. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, en oo kyllä ikinä kuullut hevosen tekevän vastaavaa. Onpa aika luottavainen ollut jos on siihen käynyt makoilee :D. Hyvä että auto hiljensi, siinä oiskin ollut kun ois ollut semmoi älypää ratissa " haa, hevonen, yli vaa".

   Pidän peukkuja pystyssä että tästä kehkeytyisi ihan oikea taito eikä ois vaan sattumaa :D. Skinnykin on nimittäin niin ahkera piehtaroija.

   RRRakastan tätä temppuhommaa, just tän takia ostin oman hevosen, ei passaa kenenkä muun hepalle mennä opettamaan eikä kukaan varmaan antaisi.

   Poista
  2. Joo no Ekovei oli kaikelta osalta aika omituinen hevonen. :D Sillä oli melko suuri persoona ja siksi se olikin vähän kuin koko tallin lemmikki heppa. :D Se on vähän semmoinen oman tiensä kulkija teki mitä halusi eikä välittänyt tippaakaan mitä muut tekivät. Saattoi monesti jäädä tarhaankin vain ihmettelemään jos muut olivat lähteneet karkuteille(ekko oli kahdeksan hevosen laumassa). Ei lähtenyt mihinkään mutusteli vain rauhassa heinää. Joskus taas sitten Ekko oli se joka viiletti koko lauma mukanansa ympäri peltoja. Irti sen pystyi päästämään pihalle tiesi, että se ei mihinkään lähtenyt ja itse osasi omaan karsinaankin lopulta tallustella silloin kun huvitti.

   Monet kerrat sai nauraa sille, kun Ekkolla oli tapana ennen selkään nousua kaataa jakkara ja monesti se työnsi päänsä tavallaan jakkaran "sisälle" niin, että se jäi kiinni päähän, mutta eipä tuo sitä haitannut. Siinä se sitten tallusteli jakkara päässä ympäri tallin pihaa. :D Kuka tahansa muu hevonen olisi saanut paniikkikohtauksen. Eikä hermostunut vaikka olisi ohjien päälle astunut tai jotain muuta aina se jäi paikallensa seisomaan ja odottamaan millonkas sitä hänet pelastetaan. Kylläpä sitä itsekkin tuli roikuttua monet kerrat hepan päässä, kun meinasi tipahtaa, eikä tämä mitään välittänyt. Tuosa videolla näkee kyllä hyvin kuinka hyvä hermoinen heppa oli. :D http://www.youtube.com/watch?v=ogQNpV2UaVI

   Itsekkin odotan kovasti, että saisi sen oman hepan niin pääsee temppuja opettelemaan. :) Se on niin hauskaa hommaa! Monesti mukavampaa kuin ratsastaminen. :)

   Poista
  3. Siis odottiko Ekko oikeasti tuossa videolla ihan tyynesti paikallaan, että sut saatiin pelastettua siitä kaulalta? :D Aika hienoa!

   Kuulostaa muutenkin ihanteelliselta hermojensa puolesta, juuri tuotahan sitä sopii toivoa, että luottas ihmiseen eikä panikoituisi. Skinny osaa aika hyvin kanssa odottaa jos astuu narun päälle, sille se on merkki että pitää pysähtyä.

   Ekko on kyllä oikea erikoistapaus :)

   "Monesti mukavampaa kuin ratsastaminen. :)" - Niin on! Aivan superia kun voi tehdä niin paljon kaikkea.

   Poista
  4. Nyt vasta kävin tämän sun vastauksen lukemassa. :D Joo siis se todella jäi siihen odottelemaan että minut saatiin alas ;D ei liikahtanut senttiäkään. Sillä on aina ollut kauhean luottavainen asenne ihmisiin ja minua kohtaan suojeleva ja mustasukkainen. Laitumella se hätisti muut pois, jos tulivat lähellekkään minua ja jos näki esim käytävällä ollessaan että juttelin jollekkin/rapsutin toista hevosta niin rupesi kuopimaan tai esitti loukkaantunutta ja rupesi mököttämään. :D

   Jos taas tipahdin se tarkisti että olen kunnossa ja kun nousin ylös niin se lähti aina hitaasti lompsimaan kotiin päin. Oli jännä nähdä kuinka se viimeiseen asti yritti suojella että ei sattuisi mitään pahaa. Muutaman kerran tuli kaaduttua ekkon kanssa ja se jäi aina makaamaan niin kauaksi aikaa että olin itse ylhäällä. Varmaan pelkäsi että huitaisee minua jalallansa.

   Raviaikoina se harrasti kopissa selälleen heittämistä. (Älä kysy miten se on sen tehnyt koska en itsekkään tajua.) Raveihin kun päästiin niin ekko oli aina jollakin tavalla solmussa kopissa. Siinäkin tilanteessa se oli ihan rauhassa. Lähdöstä meinattiin vain myöhästyä joka kerta ja vvierustoveri oli hermoromahduksen partaalla, kun toinen makasi jalat kohti kattoa. En edes muista että olisin koskaan nähnyt ekkoa paniikissa. Säikähtämisetkin ovat aina olleet vain säpsähdyksiä.

   Tulipas taas pitkä viesti. :D Olisi kyllä mukava saada vielä joskus yhtä järkevä ja rauhallinen hevonen kuin Ekko. :)

   Poista
  5. No ohhoh, tuo kuulostaa kyllä sellaiselta, ettei tuon veroista toista hevosta ole. Ekko on ainoa laatuaan, en ole koskaan kuullut tuollaisesta :). Uskomatonta miten se pystyi olemaan selällään kopissa. Vaikuttiko sen asento "mukavalta"? Oisko se halunnut vaan matkustaa selällään O_o..

   Poista
  6. Siellä se oli aina jollakkin tavalla vinksallaan. :D Ei se omaan silmään kyllä mukavalta näyttänyt, mutta eipä se siellä mitenkään sätkinyt tai riehunutkaan. Tiedä sitten mitä tuon hepan päässä liikkui kun nuin päätti tehdä melkein joka kerta. :D Hyvin se silti juoksi aina sen jälkeen raveissa kertovathan nuo sen tulokset omaa tarinaansa, kun ykkösiä on pitkä rivi. :) Valmentajan mukaan aloitti aina temuamisen kun lähdettiin liikkeelle ja sitten jossain vaiheessa kuului kauhea rysähdys ja vetoauto saattoi hypätä ilmaan. Tämän jälkeen oli ihan rauhallista ja perille kun päästiin ja kopin ovi avattiin, niin makasi ekko siellä jollain tavalla solmussa. Kauan siinä kyllä meni, että saatiin sitten heppa jollakin tavalla pois sieltä ja muutaman kerran oli kuulemma jäänyt lämmittelytkin välistä.

   Kumma kyllä tuo tapa jäi jossain vaiheessa pois ja Ekko ei ole kuitenkaan ikinä ollut esimerkiksi huono lastattava. Eli tuo tapa ei ollut millään tavalla luullakseni mitään inhoa matkustelua kohtaan, koska Ekko tykkäsi käydä uusissa paikoissa ja käveli aina itsekseen koppiinkin. Monesti oli hankaluuksia pidellä sitä että se ei koppiin mene jos jossain sattui avoinainen koppi olemaan. :D Ekovei on kyllä semmonen hevonen, että sen kahdeksan vuoden jälkeenkään en oppinut ikinä täysin ymmärtämään sitä, mutta ehkäpä se tiesikin enemmän kuin minä. :)

   Poista
  7. Kertakaikkiaan kummallisesti matkustava hevonen, heh :D. Todella suuri persoona. Minä vielä odotan että te löydätte toisenne uudelleen ja se päätyisi sinulle, toivon sitä :)

   Poista
 5. itse aloitin saman viime kesänä, talvella harjottelu kuitenkin jäi vähiin joten olen nyt taas yrittäny harjotella makuulle menoa. Aina ei onnistu mutta aina joskus se yllättää ja menee makuulle käskyst:)

  Skinny on kyllä niin hauska:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista seurata teidänkin harjoittelua. Eri vuodenaikoina on tosiaan otolliset hetket vähän eri tempuille. Esim pallonpeluu on paljon helpompaa tasaiseksi auratulla lumella.

   Onko sinulla vielä materiaalia kun Armi menee maate?

   Ja kiitos :)

   Poista
  2. ei ole koska yleensä harjottelen vain silloin kun minulla on vähän aikaa ja silloin minulle ei ole kuvaajaa, mutta einköhän saa tässä kesän aikana:)

   Poista
 6. Ukko on ahne hevonen, joten temppukoulutus on sille varsin helppoa. Lisäksi se ei tarvi enää niin paljon toistoja tempun oppimiseen.

  Maakuulleen menoa mekin olemme yrittäneet ahkerasti opettaa tai oikeastaan se on lähinnä sitä, että odotamme, että se menee sattumalta makuulleen ja sitten palkka. Toistoja ei ole kuitenkaan päässyt vielä kovin montaa syntymään ja silloin, kun Ukko piehtaroi ei välttämättä ole porkkanaa mukana. Siksi tästä eteenpäin otan aina ensimmäisenä tallille mennessäni taskuuni mukaan muutaman porkkanan, jotta voin palkata Ukkoa yllättävissä tilanteissa tai jostain asiasta, minkä se tekee erityisen hyvin. Epäsäännölinen palkkaaminen kannustaa hevosta yrittämään, koska se voi saada jossain vaiheessa herkkua. Temppukoulutuksessa palkitaan kuitenkin jokaisesta suorituksesta, mutta esim. pallopelissä Ukko ei aina edes huoli sitä palkintoa.

  Ukko tökkäisee palloa oikeaan suuntaan, kuuluu naksautus ja se vain innnostuu enemmän tönimään sitä ja vasta myöhemmin ottaa porkkanan palan vastaan. Pallon tökkiminen tuottaa sille jo niin suurta mielihyvää! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ahneet heppasemme, se motivoi ;).

   Se on tosiaan paras olla porkkanaa heti taskussa, kun sattuu niin hyvin että toinen käy maate, ja siitä se sitten lähtee. Pallonpeluu on niin kivaa Ukosta ettei se tarvitse niin paljon palkkaa ;), se onkin hienoa :)

   Poista
 7. MAHTAVAA! Argh! Kun katselen näitä tarpeeksi kauan, ni katsohan vaan, niin alan opettamaan Hapiksellekin kaikenlaista värkkäystä. :D Itse asiassa... nyt kun kesän piehtarointikausi alkaa, niin voisin ihan hyvin alkaa palkita maatemenosta, jospa se hoksaisi sen itse. Hehe! Voisipa sitten ainakin prassailla, että "Hihii! Olen hevoskuiskaaja, ja saan hevoseni menemään maaten."

  Skinnyllä on kyllä ihana siro pää ja se on muutenkin tosi kaunis lämminverinen. Ehdottomasti amerikanravuri parhaimmillaan. Eli ei ole vain sinun päässäsi yksistään. ;) Itse tykkään Skinnyn ulkonäöstä, koska se ei ole sellainen talonkokoinen. Ne suuren suuret on helposti jotenkin kulmikkaita ja honkkelinnäköisiä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Kiitos, ihanaa että se ei oo ihan vaan pelkästään mun ruusunpunalaseissa :D. Tosiaan isommat amerikkalaiset voi helposti olla vähän romuluisen oloisia. Ainakin yhdessä rotukirjassa, joka minulla on, on mainittu melko pieni säkäkorkeus keskimääräiseksi korkeudeksi. Eli että rotumääritelmän mukaan amerikkalainen ei ole mikään iso hevonen. Ehkä silloin ne on jotenkin sopusuhtaisemman näköisiä siinä vähän pienemmässä koossa?

   Skinny passaa aika hyvin siihen rotumääritelmän kuvailuun. Vahva takaosa, joka työntää hevosta voimalla eteenpäin, pysty lapa, iso liike. Siis että kyllä siitä näkee minkä rodun edustaja on kyseessä :). Odotan innolla mitä näyttelyissä sanotaan, meinasin sen semmoisiinkin kiikuttaa (olen jo sopeutunut ajatukseen, että käytän kuolaimia sillä näyttelypäivän ajan).

   Nyt se on muuten tullut puoli numeroa alaspäin siinä lihavuuskuntoarvioinnissakin, kun on ollu nyt tammikuusta alkaen vähemmällä väkirehulla. Ois aika hyvä 3 minun mielestä nyt! Tai sitten minua hämäs se sen mammutti-talvikarva. No ei vaan, kyllä on näpeissä ihan selvästi tunnettavissa esim selkeämmin kylkiluut.

   Me tulevat hevoskuiskaajat.. jee :D.

   Poista
 8. Oottepa taitavia!!! :D Hertta piehtaroi paljon, hmmmmmm.... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3. Hih, siitä piehtaroinnista on mainio paikka aloittaa harjoitukset.

   Poista
 9. Åh så fina bilder! :) Ni är så duktiga och Sky ser så glad ut! :) Idag är det födelsedag (11-05), ösnkar att jag kunde ge honom en stor kram själv men det får du göra åt mig :) <3<3 till er!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tack! Skinny är alltid glad om allting är bra :). Haha, han var så duktig och kanske förstådd vad jag ville när jag bad honom att gå ner och ligga sig själv :D. Jag ska ge honom puss och kram idag. <3 Kram til dig också!

   Poista
 10. Haha, tossa yhessä kuvassa näyttää niin kun sillä olis yksisarvisen sarvi, kun toi aita menee just sopivasti.

  ..Joo, mulla on "juttu" noitten yksisarvisten kanssa :D

  Ja hieno Skinny, koskakohan me opeteltas tollanen :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muistakaan kuulleeni aiemmin tästä yksisarvis- asiasta :D. Mutta tunnistin kuitenkin heti missä olit sen sarven nähnyt, hih, eipä tullut itselle mieleen.

   Kiitos :) ja siitä vaan opettamaan jos kiinnostaa ;)

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.