keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Espanjalainen käynti ja muita temppukuulumisia

Hieno askel eteen
Videoita on vaikka muille jakaa, joten jaetaanpa! Olemme aloittaneet espanjalaisen käynnin harjoittelun. Kun tätä saisi jalostettua, niin hevosen pitäisi liikkeen aikana ottaa luonnostaan takapäätä alle, ja siirtää painoa takajaloille.
Ensin aloitettiin etusten nostelusta raipan kosketuksesta. Sitten siirryttiin etusen eteen vientiin raipan kosketuksesta- Näitä on nyt päästy yhdistämään vähän noihin askeleihin. Minulla menee narut, namit ja raipat ihan sekaisin ja videolla vasta rupean saamaan kiinni siitä miten kannattaisi toimia. Skinny on kärsivällinen ja "tanssii taas pillini mukaan" kunhan saa välillä asiaankuuluvaa palkkaa eli porkkanapaloja.

Temput ovat siitä kivoja, että niissä tulee jotenkin niin selvästi esille se, että yritetään saada toinen ymmärtämään juttu ilman yhteistä sanallista kieltä. Kuvittele joku täysin vieras ihminen puhumaan vaikka intiaa ja viittelöimään eteesi. Siinä sitä sitten vaan voi alkaa heittelemään valistuneita arvauksia, katsoa miten toinen reagoi ja kokeilla mistä toiminnasta sen namin saisi. Tuommoinenhan se hevosen rooli vähän on -heitellä valistuneita arvauksia ja yrittää "miellyttää"... Skinnykkä on silti innokas, heti kun otan raipan esille, niin se alkaa vienosti nostella etusiaan.


Espanjalaisen käynnin alkeet

Ja jos joku ihmettelee, miksi käytän raippaa, niin kerronpa vähän siitäkin. Ajattelin ensin opettaa ilman raippaa. Sitten tajusin, että on sitä parempi, mitä kauempana voi itse olla kun toinen harjottelee ja huitoo jaloillaan. Eli raippa antaa etäisyyttä (etäisyys=turva) ja se on paljon nopeampi kuin koskettaa Hevonen ei myöskään sekoita espanjalaisen käynnin pyyntöä muuhun jalkojen kosketteluun, eikä tarvitse pelätä että jalka lähtee lentoon harjattaessa tai kavioita putsattaessa. On myös paljon nopeampaa vaihtaa jalkaa raipan avustuksella. Myös takajalkojen nostoa raipan kosketuksesta on harjoiteltu, mutta se on paljon paljon vaikeampaa eikä oikein ota sujuakseen vielä. Jostain syystä se ei yhtään motivoi, vaan ympäristöön ilmestyy juuri silloin jotain semmoista, mikä vangitsee Skinnyn huomion täysin.

Espanjalaisten askeleiden harjottelua

Pallot ja tötteröt


Seuraava video on pallottelusta helmi-maaliskuulta. Sisältää melkein ainoastaan "hyvä!"-kommenttia, joten valmistaudu laittamaan äänet pois, mikäli se häiritsee.
Kuukausi myöhemmin sain käypää materiaalia siitä, miten Skinnykkä potkii pallon sijasta tötteröitä. Meidän oli tarkoitus harjoitella tötteröiden pujottelua irtona, mutta koska sitä ei ole tehty aikoihin, Skinny ajatteli että haluan sen potkivan niitä samaan tapaan kuin palloa.Minua huvitti suuresti. Olen yrittänyt tekstittää videoon tapahtumia sen mukaan miten itse ne näin. Äänet ovat poissa, sillä juttelin kuvaajan kanssa välillä. Kun toinen oli niin innostunut tuosta potkimisesta niin otin vihdoin pallon kehiin. Pallo ei kuitenkaan oikein kunnolla kulje maneesissa. Kun otin pallon pois, Skinny peruutti ja katsoi paikkaa jossa pallo oli ollut kuin sanoen "minne se hävisi" ja kuopaisi paikkaa, missä pallo oli ollut. Se ei kai huomannut, että otin sen pois. Miten nämä eläimet voivat olla niin suloisia edesottamuksineen?

"Minne se pallo katosi?" "tässä se oli, näin sen!" Voi hämmentynyttä ressukkaa :D

Söpöturpa huhtikuussa 2013, tuota piehtarointituotosta sai harjata ainakin tunnin ja tuntui silti, että hiekkaa on jokapaikassa. Kevätpesun aika lähenee, tunnen sen!

Muita "temppuja", joita on työn alla tai ajatuksissa:

-Kielen näyttäminen. Älkää kysykö miksi(!), en itsekään tiedä. Ehkä halusin nähdä, pystynkö ylipäätään opettamaan sen. Jos onnistun, niin toivottavasti siitä ei tule typerä hevonen joka näyttää kieltä aina halutessaan namin. Nyt kielen näyttäminen onnistuu satunnaisesti, ehkä vahingon todennäköisyydellä. Tämä temppu myös herättää hyvin äkkiä turhautumisen (näyttää hampaita kielen sijaan..) eli täytyy tosissaan tarkkailla hevosen mielialaa tätä pyydettäessä. Täten se toimii myös hyvänä treeninä minulle hevosen mielialan seuraamisen suhteen. Täytyy lopettaa ekaan onnistumiseen ja pitää sessio tosi lyhyenä.
-Ylähuulen nostaminen/"irvistys", jota ei ole vielä edes aloitettu
-Makuulle käymisen opettaminen on ajatusasteella. Olen vasta pari kertaa yrittänyt mennä tarjoamaan porkkanaa silloin kun on alkanut itse käymään makuulle. Kerran pyysin päätä kumarruksessa sivulle, ehkä siitä voisi syntyä jotain jos hevonen on tarpeeksi ahne. Kerran se on mennyt myös kahdelle polvelle, ehkä se voisi olla se kakkosaskel.
-Kaikissa askellajeissa seuraaminen. Laukassa seuraaminen on alkutekijöissään, eli vasta onnistuu ravissa seuraaminen jos oikein hyvin käy. Laukassa se on lähtenyt seuraamaan vasta kerran ja huomasin, että tarviin siinä piiskan käteen etten saa kaviota johonkin kohtaan kehoa, lähtee niin lennokkaasti verrattuna omaan vauhtiin..
-"Piaffe" on vasta siinä vaiheessa, että on kokeiltu sitä jokaisen jalan nostoa vuorotellen raipan kosketuksesta. Siitä ois sitten mahdollisuus siirtyä takajalkojen vuorottaiseen nosteluun ja etujalat tulis  oletettavasti perässä.. ehkä. Jospa hoidetaan ensin hieman sujuvammaksi nämä espanjalaisen käynnin alkeet. Sitten joskus voi miettiä jotain piaffen kaltaista, ehkä.
-Tavaran nostaminen maasta. Tätä on kokeiltu kerran hanskan kanssa, mutta sen verran huonoin tuloksin, että ajattelin jättää tempun siihen kunnes nykyiset temput hieman edistyy.
-Pyöreä peruutus. Peruutukset sujuu ihan kivasti, mutta mitä aktiivisempi liike, sitä jännittyneempi selkä ja hirvi-asento. Olen alkanut pitää porkkanaa nenän alla, jolloin nenä ei karkaa korkeuksiin. Itsestään se peruutus ei taidakaan pyöristyä, onhan sitä jo useampi kuukausi harjoiteltu, joten päätin yrittää muuttaa jotain harjoituksen suhteen.
-Pitemmät sivuttaisväistöt. Nyt on ruvennut ilmenemään välillä todella mallikkaita usean askeleen mittaisia sivuttaisväistöjä maneesin seinää pitkin, tätä on tarkoitus yhä vahvistaa. Jossain vaiheessa olisi väistöt hyvä harjotella myös ilman seinää tai aitaa, mutta en ole varma, milloin kannattaa yrittää luopua tuosta ulkoisesta "tuesta", että hämääkö se vaan jos luopuu liian aikaisin.
-Korokkeelle nouseminen ja erilaisilla pinnoilla käveleminen. Toivoisin että kesäkodissa olisi ensi kesänä mahdollista harjotella korokkeelle nousemista, siellä kun on tilaa säilytellä tavaroita. Voisi hankkia myös jotain vaneria tai lavan tms jonka päälle voisi turvallisesti mennä kopsuttelemaan.
-Lähettäminen traileriin. Ajatusasteella oleva temppu odottanee sitä kun minulla joskus on oma traileri.
-Pikkuesteiden hyppääminen lähettämällä. Jonkun puomin tms yli meneminen ilman että olen mukana vieressä. Hevosagility-meininkiä siis.
-Pallottelun kehittäminen... mutta mihin suuntaan? Pallottelu silleen että vieritetään toisillemme? Jalkapallo? Nyt olen vaan hakenut hyviä potkuja, jotka vie palloa eteenpäin. Tasainen lumipohja oli siihen hyvä, kenttä ja maneesi tuppaa olemaan pikkuiselle pallolle ihan liian kuoppaisia, ja pallo lähtee helposti vain taaksepäin. Ja tiedän miten käy jos ehdotan hevoselle (kylläkin tasaisella) kesälaitumella pallonpeluuta "evvk, tääl on hei ruokaa ihan jokapaikassa, ei kiinnosta sinun porkkanat".

Pieni piehtaroinut poni kurkottaa aidan takaa

13 kommenttia:

 1. Ihania videoita! Nauroin ihan kuollakseni tuolle viimeiselle :DD

  Skinny on kyllä taitava, Lasse ei ikinä viitsi tehdä mitään temppuja vaikka sille yrittäisikin jotain opettaa, eikä minulla riitä kärsivällisyys riittävän pitkään :D Ainut temppu minkä se osaa, on namin kerjääminen (kääntää pään sivuun).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ilahduttava kuulla että pidit. Hih, kyllä oli minullakin hauskaa kun sitä katselin, se on jotenkin niin ihana kun voi melkeen kuvitella mitä sen päässä oikeen liikkuu ;).

   Jos Lasse osaa "kerjätä" niin sillä vois olla motivaatiota muuhunkin ;). Tai en tiedä onko tää mun yksilö vaan harvinaisen höveli tarjoamaan kaikkea, melkeen mitä tahansa maan ja taivaan väliltä vaan saadakseen namin :D. Kärsivällisyyttä tää kyllä vaatii, ei ne ihan ekasta kerrasta istu ;)..

   Poista
  2. Lasse kyllä kääntää päätä mielellään mutta mitään muuta se ei "jaksa" tehdä :D No, ehkä sitten opetan sille juttuja kun se jää eläkkeelle ;)

   Poista
  3. Hah, kuulostaa kummalliselta, mutta minullahan ei oo mitään kokemusta mistään muusta hevosesta temppujen suhteen kuin tästä, joten ehkä tällä minun yksilöllä sitten on harvinaisesti tuota motivaatiota. Eikö Lasse sitten ole perso nameille?

   Poista
 2. Videot oli kivoja, vika nauratti. Skinny on kyllä hauska. :) Espanjalaista käyntiä koetin joskus opettaa Elmolle, mutta en koskaan jaksanut opettaa loppuun asti. Lopulta se osasi "vilkuttaa" etusilla, maasta jalkamerkillä ja selästä raipan avulla. Luulen, että temppu on Taaville liian vaativa, se ei ole vieläkään nimittäin oppinut "anna kavio"-temppuakaan kokonaan. :D

  Mie aattelin koettaa kehittää pallotemppua siihen suuntaa, että taavi osaisi syötellä mulle ja sitten tehdä maalin tötteröiden väliin. :) Taavin kiinnostus palloa kohtaan vaan on hyvin vaihtelevaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://www.youtube.com/watch?v=8SOaK9LXnyQ
   Tossa on viimisenä keväänä kuvattu sitä vilkuttamista Elmon kanssa. :)

   Poista
  2. Oi, ihana Elmo, voi että, ei ole kauan tuosta videon kuvaamisesta :(. Elmo osas tosi hienosti. Skinnyllä tulee tuo kavion antaminen siinä kun venyttelen sen etusia, mutta koska siinä tilanteessa en käytä nameja tai oisin pulassa, niin kavion antamien tapahtuu vähintäänkin laiskasti.

   Näitten mielenliikkeitä seuraa kyllä mielellään, sikäli mikäli ne vaikuttavat näkyvän ulospäin :D.

   Kiva, jos pidit videoista <3. Vähän tyhmältä tuntuu pistää lumisen maiseman videoita, mutta minkäs teet kun ei saa ikinä videoita pätkittyä sopivassa ajassa :D.

   Minä voisin kanssa ehkä kokeilla tuota pallon syöttämistä minulle, voi olla vaan aika vaativa. Ja kun melkeen jokaisesta potkusta tarvii sen namin niin pallottelu ei oikeen ehkä kaksistaan luonnistu XD.

   Poista
 3. Ääh, mä niin ootan et pääsisin kattoon teitä livenä!! Saat neuvoa mulle sitten noita sun juttuja, meidän Hempukka osaa sentäs jo kumartaa leipäpalan saadakseen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen kun vaan järjestät kaiken tarpeellisen autoon ja nostat kytkintä ;). Nyt kun opiskelen niin ois suht helppo järjestääkin :D. Temppujuttuja ois kiva katella kans vähän yhessä.

   Poista
 4. Meilläkin oli kova pyrkimys opettaa Ukolle espanjalainen käynti, mutta se kaatui aikalailla siihen, että Ukko pelkää niin hirveästi raippaa. Se poloinen hyppäsi monta metriä sivulle, kun aloin nätisti naputtaa sen jalkaa. Eihän se enää päästänyt minua raipan kanssa enää lähellekään. Ensin varmaan pitäisi aloittaa siitä, että siedättäisimme Ukon raippaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoi toista :( varmaan tosiaan ois lähdettävä liikkeelle pitemmän kautta..

   Poista
 5. Oijoi, mikä temppulista! Melkein masentavan pitkä. Asennoituminen tosin riippuu pitkälti siitä, miten kukainenkin on motivoitunut. Itsehän en oikein jaksa kiinnostua oikein mistään tempuista, mikä ei silti estä minua kadehtimasta tilannettanne esim. kumarruksen ja espanjalaisen käynnin osalta. Oishan se niin hienoa! :D

  Pakko myöntää. Hienoa työtä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu tosiaan asennoitumisesta :D. Nimittäin minä katson tuota listaa silleen että "ihanaa! kiehtovaa! niin paljon uutta opittavaa, ei lopu tekeminen vuosiin jos koskaan". Eli en ota sitä niinkään suoritelistana, josta pitäisi päästä vetämään kaikki kohdat mahdollisimman nopeasti yli, vaan inspiraatiolistana. Eikä tuossa ollut varmaan edes kaikki ;D!

   "Pakko myöntää. Hienoa työtä"
   *punastuu* Kiitos <3 Minä voin nyt kieriskellä monen epätoivon läpi näiden sanojen voimalla :D.

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.