sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Bootsiralli OSA IOlen pitkään halunnut kirjoittaa lisää kengättömyyteen liittyvistä asioista ja tästä starttaa lukijoiden kysymysten avulla koottu postaussarja. Kuvituskuviksi valitsin bootsi-, kavio- ja kesäaiheisia kuvia.


”Mistä niitä saa?”

Luullakseni Suomen suurin bootsivalikoima löytyy Vainikan aitalta. Lukuisia eri merkkien bootseja sekä neuvontaa kengättömyyteen liittyen. Wammalan tila myy toistaiseksi uudempia tai hieman erikoisempia merkkejä ja malleja; EquineFusion ja Shings. Future Horse care myi vielä jokin aika sitten bootseja, mutta jostain syystä en enää löydä heidän nettikauppaansa [Muokkaus: Kyseisen kaupan sivut ovat remontissa mutta kauppa pyörii facebook-sivuillaan!]. Valtavirran hevosvarustekaupoista ainakin Hööks on ottanut Cavallon bootseja valikoimiinsa kohtaan suojat.


”Paljon ne maksaa?”

Uusien bootsien hinnat pyörivät noin 100euron kieppeillä per kappale. Halvimmat bootsit näyttäisivät olevan Vainikan aitalla 84€/kpl; Cavallo trek. Future Horse carella oli poikkeuksellisen hyvä tarjous viime kesänä gloveista; 55€/kpl (normaalisti Vainikalla 95€), tuota halvemmalla ei uusia bootseja löydy.

Hinnan perusteella näitä ei kuitenkaan pääse valitsemaan, vaan saa kiittää luojaansa jos ylipäätään löytää istuvan ja toimivan merkin ja mallin. Onneksi nykyään on vilkkaat käytettyjen bootsien markkinat. Käytettyjä bootseja voi etsiskellä mm. facebook-ryhmistäkuolaimetta, kengättä, kannuksetta?” (keskusteluryhmä jossa on myydään- osio. Älä pelästy ryhmän nimeä vaikka käyttäisit kuolaimia, kenkiä tai kannuksia, ryhmässä on kaikenlaista hevosystävällistä ja ryhmä lähti alun perin liikkeelle siitä, että voiko ilman kuolaimia tai kenkiä tai ilman kannuksia ylipäätään ratsastaa), ” Myydään/Ostetaan Bootsit kengättömille hevosille ja poneille”, sekä facebookin oman paikkakunnan hevosvarusteryhmistä. Myös Vainikan aitalla on oma kirpparifooruminsa , samoin Toivolan korpiratsuilta löytyy kirppari, ja sen lisäksi tietysti käytettyjä bootseja voi etsiä ja löytää eri keskustelufoorumeiden kirpparilta, kuten Toisinhevostelijat.netistä 


”Bootsien valinta”

Onko hevosellasi soikea vai pyöreä kavio? Pitkä vai lyhyt ja leveä? –Hevosen kavion muoto rajaa jo kivasti valikoimaa pois.

Mihin käyttöön bootsi tulee: tarhaan vai liikutukseen? Bootseja on ns kahta eri tyyppiä, niitä jotka jää ruunurajan alapuolelle ja niitä, jotka tulee sen ylitse. Alapuolelle jäävät eivät sovi tarhaukseen. Liikutukseen sopivat kumpikin.
Mihin vuodenaikaan bootsi tulee? Tarviiko nastaa, hokkia vai ei kumpaakaan? Bootsien kuvauksissa lukee, saako siihen asennettua hokit, nastat vai kummat tahansa. Equine fusionin pehmytpohja-bootseihin ei aiemmin saanut nastoja mutta nykyään niihinkin on saatavilla pienet nastat. Näinollen taitaa kaikista merkeistä löytyä malli sekä talveen että kesään.
Millaiset liikkeet hevosellasi on? Mitä ahtaammat liikkeet sen sirompi malli pitäisi olla. Skinillä on ahtaat liikkeet takasissa ja sinne siro malli on paras, tosin on tuommoinen normimallikin sinne mahtunut, mutta siinä näkyy kyllä sitten hivutuksen jäljet. Mitä väljemmät liikkeet sen siistimpinä bootsienkin olettaisi pysyvän.
Koko: Ota mitat kaviosta leveys- ja pituussuunnassa tämän klassisen kuvan mukaan ja vertaa niitä harkitsemiesi bootsien kokotaulukkoon. Kokotaulukot löydät bootsien myyjiltä.
width= leveys, length=pituus, mitataan siis kavion levein kohta ja kannoilta varpaalle

Bootsien käytön/ kengättömyyden plussat

+Voi aina valita ”kengityksen” kelien ja liikutuksen reippauden mukaan. Esimerkiksi jäätikölle nastaa/hokkia, lumeen hokkia tai ilman kenkää, pehmeälle pohjalle ilman kenkää, liukkaalle kesäpellolle tai nurmipohjalle nastaa…
+Hevosella on kengät vain silloin kun se tarvitsee niitä, eli liikutuksessa ja kenties silloin tällöin tarhatessa, eikä 24/7
+Kavio toimii täysillä iskunvaimennuksessa
+Ei tarvitse olla ylettömän neuroottinen, jos joutuu ratsastamaan kovalla hiekkatiellä tai asfaltilla pätkiä –se on paljon vähemmän haitallista kengättömälle kuin kengälliselle
+Kavion & jalkojen verenkierto toimii normaalisti, ilman esteitä (naulakenkä ei estä verenkiertoa mutta taitaa se sitä jonkin verran supistaa? Netissä kiertää lämpökamerakuvia, joissa kengitetty jalka on sininen ja muut jalat lämpimän värisiä, tähän en varauksetta usko.)
+Jalka-asento pysyy samana koko ajan ja korjausliikkeet voidaan tehdä todella vähän kerrassaan.
+Kavioiden hyvä hygienia helppo pitää yllä: Saa pestyä ja putsattua koko kavion, eikä vain anturaa, ei myöskään naulanreikiä kaviossa.


+Jos hevonen ei tarvitse bootseja tai pärjää vaikkapa yksillä bootseilla, jos kavioaines on hyvää ja kavio kasvaa hyvin, kengättömyys voi jopa olla edullista, jopa halvempaa kuin kengällisen pito. Tuossa ihannetapauksessa kengättömyys voi olla myös helppoa!
+ Omistajan tietämys lisääntyy. Kengättömän hevosen omistamisesta et selviä oppimatta paljon lisää kavioista.
+ Jos ja kun osaat itse vuolla ainakin auttavasti, pystyt pitkälle huoltamaan kaviot ammatilaisten vuolujen tai tarkastusten välissä itse. Ei enää kengittäjän odottelua ja arpomista, pääseekö se paikalle ja tuleeko paikalle. Tämä pointti saattaa olla erityisen tärkeä syrjäseuduilla.
+Ei tilsoja talvella. Tosin poikkeus vahvistaa säännön, näin facessa kuvan bootsista, johon oli kerääntynyt tilsa!
+Turvallisempi laumaelämä, hokinreikien todennäköisyys laskee
+Ei hokinpolkemia talvella, tai ainakin niiden todennäköisyys laskee (ottaen huomioon että joudut joskus kuitenkin bootsittamaan tarhaan)
+Bootsien aluksi työläältä tuntuvan pukemisen oppii nopeasti
+Bootseilla voi ns. ylittää kavioiden kestokyvyn kuten naulakengillä, eli jos kavio kuluu liikaa liikutuksessa paljasjaloin, niin bootsia kehiin
+Jos tykkäät varusteshoppailusta niin saat aivan uuden varusteurheilun osa-alueen


Bootsien käytön/ kengättömyyden miinukset 

-Kallista (mikäpä hevosiin liittyvä ei olisi kallista, eli ei liene mitään uutta XD).
-Hiekka/lumi kengässä = säärystinongelmat= hiertämisongelmat= istuvuusongelmat -> istuvien bootsien löytäminen ei aina ole helppoa.
-Pienikin haavauma vuohiskuopan alueelta voi estää bootsien käytön. Mitä istuvammat bootsit sen vähempi ainakaan hiertämisestä tulevia haavoja tulee.
-Ainakin siirtymävaiheessa joutuu liikutuksen suunnittelemaan hevosen kavion kestokyvyn mukaan, kun halkeilua voi esiintyä enemmän
-Aluksi bootsit on vaikea pukea. Ainakin minulle oli.
-Senkin jälkeen kun sormet ovat täysin tottuneet ja näppärät bootsien pukemiseen, niin bootsittamisessa on oma hommansa. Voisi jopa sanoa että se on TYÖLÄSTÄ. Hevonen ei olekaan käyttövalmis 24/7. 
-Kuten muutkin varusteet, bootsien pukeminen ja niiden huolto käytön jälkeen vie aikaa. Bootsien pukeminen ja täyssuojitus vie meillä 15min. Käytön jälkeen keleistä riippuen 5-15min putsaukseen/pesuun/kuivaukseen.
-Kavioiden hoitokin vie aikaa eikä kuittaudu vain kengittäjän 1h työllä 4-6viikon välein + parilla irtokengällä. Useimmilla ainakaan?
-Ilman naulakenkiä pulmakohdat tulevat helpommin esille: ruokinta ei ole kohdallaan -> se näkyy kavioissa, teet ruokintaan muutoksen -> näkyy kavioissa, heinä vaihtuu -> näkyy kavioissa, lihaksistossa pulmaa -> se näkyy kavioissa. Tulet huomaamaan, että melkeen mikä vain näkyy kavioissa.
-Tarhan ja tarhatien kuntoon pitää etenkin talvella kiinnittää paljon enemmän huomiota –hiekoitusta peliin jos mielii tarhata hevostaan ilman bootseja…
-Liikutuspohjien kuntoa täytyy arvioida vielä tarkemmin kuin kengällisellä.
-Hevosen pito-olosuhteet ja jopa sijainti Suomen kartalla (eli sääolosuhteet) vaikuttavat siihen, onnistuuko hevosen pitäminen kengättä, tai jos onnistuu, mitkä ovat kengättä pidon pahimmat haasteet.

 

Kysymyksiä kengättömyyteen siirtymisestä

 

"Miten ja milloin aloittaa kengättömyyden kokeilu ja mitä siinä pitää huomioida?"
-Kengättömyyteen suositellaan joko laidunkauden alkua tai hyvälumista talvea. Minä suosisin laidunkauden alkua kolmesta syystä: 1) pehmeä peltopohja kuluttaa kaviota vähemmän, 2) kavio kasvaa kesän aikana nopeiten, 3) hevonen ehtii sopeutua syksyllä liukkauteen ja maatuntumaan verrattuna jos kengät otetaan kesken talven pois eli hevonen on tottunut hokkien pitoon eikä ole tottunut katsomaan mihin astuu
-Huomioisin myös ainakin henkisesti sen, että liikutuksen joutuu mukailemaan kavioiden kestokyvyn mukaan.
-Huomioisin, että todennäköisesti joudut ostamaan liikutusta varten bootsit
-Opettelisin myös itse vuolua. Kevyt ylläpitovuolu  tai ainakin taito estää halkeamien suureneminen, kulkee käsikädessä kengättömän hevosen omistamisen kanssa. Yksinkertainen hiekkapaperi on helppo lohkeamien alkujen silottaja, mikäli raspiin tarttuminen tuntuu vaikealta.

Kaviota, kuka tietää kavion anatomiaa sanoakseen mistä kohti kaviota tämä on ;)?


"Pärjäiskö mun heppa ilman kenkiä?"
-En tiedä. Sitä voi yrittää ennakoida joidenkin seikkojen perusteella, jotka nekään eivät tietysti takaa mitään:
 • Mitä kengittäjäsi sanoo hevosen kavioaineksesta? Jos hyvää, se nostaa todennäköisyyttä, että se selviäisi ilman kenkiä. Jos huonoa, kysy kengittäjältä tarkennuksia. Joko olet kokeillut muutoksia ruokintaan, jotta kavioaines paranisi?
 • Miten hevonen reagoi, jos siltä irtoaa kenkä? Onko jalaton, vai voiko ratsastaa? Vai onko jalaton vain ratsastaessa mutta vapaana voi liikkua?  
  • Jos on kokonaisuudessaan jalaton, se voi hankaloittaa sujuvaa kengättömyyteen siirtymistä. Entä kuinka paljon seinämää sillä on jäljellä, jos on jalaton? Jos seinämää on jäljellä vain vähän, voisi hevonen pystyä olemaan kengättä kun seinämää on enemmän suojaamassa. 
  • Jos hevonen on jalaton vain ratsastaessa, voisi se todennäköisesti selvitä alun siirtymäkauden bootsien avulla. Voisitko kokeilla bootsia seuraavan irtokengän yhteydessä, auttaisiko se ns "vararenkaana"? 
  • Jos hevonen ei ole jalaton kun kenkä irtoaa, tai jos sillä on jo kokemuksia esim. laidunkauden kengättömyydestä, nostanee se sujuvan siirtymäkauden todennäköisyyttä.
 • Kaiken tämän jälkeen jää vielä kysymys: Jos hevosesi pärjäisi ilman kenkiä, jaksatko sinä hoitaa hevosta, jolla ei ole kenkiä? Se selviää vain kokeilemalla :D

Skini keväällä 2014, oikeassa etusessa bootsi vararenkaana. Skini piti kengittää liiallisen takakavioiden kulumisen/paiseoireilun takia, mutta kengitysnaula teki oikeaan etuseen verisen reijän ja siksi oli tarve vararenkaalle.


Loppuhuomautus: Jos joku sattuu eksymään blogiin tietämättä kuka täällä kirjoittaa, niin kyseessä onpi tavallinen harrastelija, jolla vasta vajaa 3 vuotta ollut oma hevonen ja saman verran vasta kokemusta kengättömyyden asioista.


Ps. Huomaattehan riekkumisvideon, jonka latasin tänään aikaisemmin

13 kommenttia:

 1. Niin, mikä ei olisi kallista :D Meilläkin maksaa kengitys nykyisin yli sata euroa erikoiskengityksen (etusissa rengaskengät) takia. lmeisesti Ukko joutuu käyttämään rengaskenkää loppuelämänsä. Se tarkoituksena on estää kavion liike, jolloin murtunut kohta ei pääse liikkumaan. Tosin nyt kuulin, että ilmeisesti rengaskengät eivät välttämättä ole pakolliset ainakaan näin lievissä tapauksissa, jos hevosen käyttö on hyvin kevyttä.

  Kavioissa tosiaankin näkyy kaikki. Me olemme yrittäneet kasvattaa Ukon kantoja koko sen ajan, kun se on meillä ollut ja muutenkin yrittäneet parantaa kavioiden laatua. Kavion laatu on parempaan päin, mutta takakavioiden kannat eivät vain jostain syystä kasva. Kantoja ei ole niissä käytännössä ollenkaan. Kannat ovat noin sentin verran alempana kuin säde. Kaviokuumen jälkeen kannat eivät ole kasvaneet sitäkään vähää, mitä aiemmin. Ne ovat todella heikot ja murtuvat todella helposti. Varmasti asiaan vaikutta amyös se, että Ukkoa on ennen meille tuloaan kengitetty koko ikänsä ravurikengityksen mukaisesti, jolloin kaviosta on tarkoitus tehdä suksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis kannat eivät ole edes säteen tasassa, vaan ylempänä, jolloin säde koskee ensimmäisenä maahan. En tiedä, ymmärsitkö mitä meinaan.

   Poista
  2. Ymmärsin kyllä mitä tarkoitit, eli kannat matalat, säde korkea :). Kuinka monella naulalla muuten rengaskenkä kiinnitetään kun halutaan nimenomaan estää kavion liikettä? Pääasia on että erikoiskengityksellä Ukko pärjäilee :).

   Tosiaan mitä parempi kengittäjä ja mitä etelämpänä asuu sitä enempi saa kengityksestäkin maksaa :).

   Poista
  3. Nauloja taitaa olla kuusi. Kengässä pitää myös olla kaksi käännettä. :)

   Poista
  4. Okei, vaikuttaa kyllä tehokkaalta ratkaisulta tuohon ongelmaan :)

   Poista
 2. Todella hyvä postaus, kirjoitit todella kattavasti ja tästä on varmasti monille kengättömyyteen tutustuville paljon apua :) Itse ainakin kengättömän omistajana pystyn kaikki kohdat allekirjoittamaan! Meillä onneksi ei hirveän vaikeaa ole ollut bootsirallin kanssa, eikä myöskään kengättömyyden kanssa muutenkaan. On aina niin kiva lukea näitä kengättömyys-aiheisia postauksia, odotan innolla jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos :) jospa joku perustietoa tarvitseva joskus hyötyisi tästä. Oli kyllä kiva saada taas postaus aikaiseksi.

   Kiva että teillä on mennyt sujuvasti kengättömyys, heti piti vilkaista sun blogia ja tosi nätit kaviot näyttäs Oodilla olevankin :). Meillä on ruokinnan kanssa menossa säätöä jolla toivon että kaviot olisi vähän paremmin kulutusta kestävät. Teillä näky olevan paljon yrttejä ruokinnassa. Itseasiassa Skinilläkin oli sillon ekana vuonna kovat kaviot kun se söi yrttikivennäistä... hmmm, pitää miettiä asiaa :D, nykyinen kivennäinen menee nimittäin vaihtoon.

   Poista
  2. Nyt keväällä Oodilla on kulunut kaviot aika hyvin bootsittomilla maastolenkeillä, mistä olen kyllä ihan tyytyväinen kun ei tarvitse koko ajan raspia heilutella :D mutta viime kesänä kavioaines oli niin kovaa ja kasvuvauhtikin niin reipas, että kyllä tuli hikeä valutettua kun eivät edes asvalttilenkeilläkään meinanneet kulua :D eli ihmeen hyvät kaviot sillä on, odotin paljon pahempaa kun rautakengät napattiin pois! Ruokintaan olen kyllä ollut nyt tyytyväinen, Oodikin kun vaikuttaa kavioita myöten hyvinvoivalta :) yrttejä suosittelen kyllä lämpimästi!

   Poista
  3. Oletko laskenut paljon noin monipuolinen yrttiruokinta maksaa? Meillä aiempi annos oli tosi pieni, 1,5dl vain päivässä. Minusta se tuntui hullulta määrältä mutta myyjä sanoi että hevonen saa käytettyä ne tarkkaan hyväksi tms. ja hevonen vaikutti voivan hyvin.
   Tuo on kyllä just se ihannetapaus jos kaviot kovat eivätkä kulu helposti!

   Poista
 3. Todella mielenkiitoinen aihe, näitä lukee miellellään :) Meillä vajaa vuosi kengättömyyttä takana ja tamma pärjännyt tähän asti todella hyvin ilman kenkiä. Talvella mentiin pääasiassa hokilliset tossut jalassa, sillä takajalkojen aika reilun pyörähtämisen (löysät takapolvet) takia pito ei ilman tossuja oikein riittänyt. Kavioaines parantunut ja olemattomat kannat lähteneet hiljakseen kasvamaan takaisin.

  Talvella käytössä olleet cavallon sport bootsit kokoa 3 joka jalassa ja jokaisessa tossussa 4 hokkia. Kesäksi vielä etsinnässä tossut ja vähän pohdiskelen eri vaihtoehtojen välillä. Ovat vaan niin kalliita kukkarolle, mutta yllättävän hyvin on kestäneet. Jos sinulla sattuu olemaan ylimääräisiä käytettyjä tossuja kaupan niin saa laittaa sähköpostia! ;) (helihuotari-@outlook.com)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että teillä sujuu kengättä. Kengättömyyteen liittyy kyllä yhtä monta tarinaa kuin on kengättömiäkin :).
   Meidän old mac g2:set saattaa tulla joskus myyntiin, niissä meillä on takasissa koko 3, mutta vielä en oo varma. Surffailu käytettyjen bootsien perässä kyllä kannattaa. Vielä en oo itse löytänyt ainuitakaan käytettynä :(, mutta jospa vielä tärppäisi.

   Poista
  2. Niitä on kyllä paljon käytettyinäkin myytävänä, mutta usein juurikin väärää kokoa tai mallia ja valitettavasti myös osittain rikkinäisistä pyydetään kiskurihintoja :/

   Poista
  3. Niin kyllä saa säkä käydä että saa tehtyä hyvät kaupat. Mä justiinsa hieron kauppoja gloveista, mutta siinä on sitten taas väärän koon riski kun ei ole etusissa vielä gloveja ollut :D. Onneksi eteenpäin myyminen on aika helppoa...

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.