lauantai 1. kesäkuuta 2013

"Käy maate käy!" -eli temppuja jälleen

Temppuheppa
Maatemenoharjoitukset alkoivat lupaavasti ja ovat jatkuneet yhtä lupaavasti. Yllättäen tämä on ollut kaikista nopeimmin edennyt temppu. On edetty jo siihen, että pääsen ihan vierelle pollen ollessa maassa ja saan kiivetä selkään ja noustaan ylös yhdessä. Seuraavassa kuvakaappaussarja kyseisestä tilanteesta :)Harjasta kii


Ja ylös..

Ylhäällä ollaa

Hieno heppa, paljon kehuja

Kuitenkin kuluu vielä melko kauan aikaa pyynnöstä siihen, että heppa menee makuulle. Nopeus ei todellakaan vedä vertoja naapurin spanielille, joka käy maate nanosekunnissa. Eipä tuon koira tarvi ollakaan. Se käy maate just silloin kun hälle sopii. Pienen hoputtamisen ottaa vastaan, mutta etenkin paikan se katsoo tasan itse. Se suotakoon hänelle.

Ah, tässä on käynnissä piehtarointi. Kiitos kuvista Miialle!
Maate pyytämisen tapakaan ole vielä vakiintunut. Olen kokeillut maan osoittamista, maan taputtamista ja omin jaloin kuopimista ja maan polkemista. Sanallinen pyyntö on "käy maate". Raippaa olen käyttänyt välillä apuna hoputtaakseni prosessia. Kokeilin kerran myös esimerkin voimaa eli kävin hiekalle kellimään selälleni. Ei toiminut. Enkä sitäpaitsi halua joka kerta mennä kentälle selälleni kun pyydän sitä maahan. Parhaaksi tavaksi on nyt aivan juuri (esim alla olevien videoiden kuvaamisen jälkeen) osoittautunut se, että poljen jaloillani maata, osoitan maahan ja sanon "käy maate". Kun hevonen kuopaisee, se kysyy että oliks se tää maatemeno jota pyysit, sitten annan namin kuin sanoakseni että just se. Sitten se rupeaa siitä pikkuhiljaan kattelemaan sopivaa paikkaa ja kuopimaan turpa maassa. Saatan vielä tuossa vaiheessa palkita ja pian heppa sitten käy maate.


Ylösnousemisen jälkeen
Keskittymiskyky herpaantuu vielä tosi helposti ja hepalta vaikuttaa katkeavan monestikin ajatus kesken. Se saattaa olla juuri turpa maassa ja kuopii sen oloisena että tietää mitä pyydetään ja melkein jo vois käydäkin maate. Mutta sitten kuuluu jotain ympäristöstä, sitä täytyy jäädä katsomaan ja koko homma pitää aloittaa alusta.

Ah, piehtarointi <3

Kerran kentälle pölähti esteradan rakentajia ja minulla oli villi tunne kun seisoin siellä muiden rakentaessa esterataa ja pyysin hevostani: "käy maate, käy". Ei se tietenkään käynyt silloin maate, vaan tutustui esteisiin ja kävi sitten maate kun kaikki olivat lähteneet.

Löytyisköhän takin taskusta jotain hyvää?

Videot:


Pidempi (5min57sek, sisältää odottelun käskystä maatemenon toteutukseen)Lyhyempi (n.2 min sama materiaali kuin yllä, mutta odotusaika on pätkitty pois)
Kuten kaikessa temppukoulutuksessa, suurin mokani on se, että innostun pyytämään liikaa, enkä malttaisi lopettaa vaikka ensimmäiseen onnistuneeseen suoritukseen. Eräänä päivänä tein juuri näin ja kantapään kautta sain oppia, että kun hyttyset kiusaa ja on jo päivän työt tehty, ei enää tee mieli käydä maate vaan koska ihminen keksii niin haluta. Ajattelin sinnikkäästi ja johdonmukaisesti, että odotan niin kauan että se käy ja sitten lähdetään sisälle, mutta jos se ei ole sillä tuulella niin se ei ole. Siinä sain sitten odotella ihan keskenäni ja heppaa kiinnosti kentän portti enemmän kuin minä. Odottelin ja pyytelin pitkään ja sitten opin, että joskus on oikein myös luovuttaa ajoissa, aina ei tarvi puskea hommaa loppuun asti vain koska keksi pyytää.


Paras tyyppi minun mielestä!

Toivoisin, että temppuilua voisi jatkaa kesälläkin, mutta voi toki olla niin että ötökät ja tuore ruoho pilaavat suunnitelmani. Kokeillaan jatkaa ja jos ei millään niin sitten palataan asiaan syksymmällä. Kenttääkään ei kohta ole, missä voisi harjoitella ilman ruohon seireenikutsua, kun muutto kesäkotiin koittaa. Skinny pääsee siis laitumelle 10.päivä, jihuu!

Olen niin tyytyväinen tähän hirnakkaan!

16 kommenttia:

 1. Vaude! Oon halunnut opettaa tämän tapaisen tempun tuolla karvakorvalleni ja aina se on vaan jäänyt. Iski hirveä motivaatiopiikki kun luin tän postauksen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että motivoi <3, oon itse todella iloinen tästä ja koen onnistumisen riemua aina yhä uudelleen uusien temppujen myötä. On kuin tuo hevonen nostaisi minut lentoon, niin keveä ja iloinen olo tulee :)

   Poista
 2. Oon kyllä kateellinen, kun teillä on tuo temppu onnistunut opettaa noin helposti! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Joo, hirnakkainen kyllä yllätti minutkin -se osaa ehkä lukea ajatukseni! :D

   Poista
 3. Vautsi! Samaa sanon kuin Kaktu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että pidit :), Skinny on kyllä hieno, ihailen sitä itsekin :D

   Poista
 4. Skinny on kyllä niin taitava, videot oli kivoja! :)

  VastaaPoista
 5. Ihanaa nähdä tätä "temppua" tehtävän totaalisesti hevosen ehdoilla eikä tietoakaan vain hevosen käytöstä temppukoneena.

  Hyvä te <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jooh :D, se saa kyllä sanella itse aika pitkälle noita ehtoja. Jos se ei mene maate niin se ei mene ja siinä on turha sitten tuskailla et "mutkumähaluun ihan huvikseni vaan ku oot niin söpö!" Siinä sitä sitten nöyrtyy että perskules, ei se ole vain minun huvituksekseni olemassa, sillä on oma tahto :D, se joko ottaa diilin vastaan (käyt maate niin saat kehuja ja porkkanaa ja saat piehtaroidakin jos siltä tuntuu) tai sitten ei. Yksinkertaista :D

   Poista
 6. En tiedä tapahtuiko meidänkin osalta jonkilaninen läpimurto maatenmenon suhteen. Yhtenä päivänä pääsin nimittäin palkitsemaan Ukkoa jopa kaksi kertaa, kun se meni peräkkäin märkänä ollessaan piehtaroimaan. Yleensä Ukko lopettaa piehtaroimisen kehteen kertaan, mutta silloin se kävi maaten jopa viisi kertaa. :D Sitten Ukko saikin heinät ja homma jäi siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Voi hyvinkin olla! Siitä se jää sitten muhimaan sinne päähän että olipas kannattavaa käydä piehtaroimaan ;).

   Poista
 7. Kunpa jaksaisin panostaa temppuiluun enemmän. :( On aina muka jotain parempaa ja liikuttavampaa tekemistä hevoselle kuin temppuilu. Minulla on pää täynnä ideoita ja tuo maate meneminenkin olisi temppuihastusteni kärjessä, mutta en saa mitään aikaiseksi. Ruikuti ruikuti. Todella ihanaa, että joku muu on niin aktiivinen ja jaksaa puuhastella temppujen parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Oikean tilaisuuden tullen tartut vaan ideoihin :D, kaikkea ei ehdi kerralla joten kyllä sille koittaa vielä aikansa. Jos on satuloiden kanssa puljaamista niin hyvä että ehtii tehdä perusjutut saati muuttaa rutiineja siinä hässäkässä.

   Poista
 8. What!! Siis todella vaikuttava suhde ja luottamus teillä! Hevonen näyttää ihan rennolta ja luottavaiselta koko ajan. Upeeta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3, tässähän aivan punastuu :D. Nää on olleet kyllä niitä meidän taipaleen tähtihetkiä <3

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.