tiistai 4. kesäkuuta 2013

Ratsastusta

ratsastushan sujuu vaikka silmät kiinni...

Koska luottamukseni lukijakunnan järkevyyteen ja armollisuuteen on kasvanut, olen enenevissä määrin uskaltautunut julkaisemaan sekä kuva- että videomateriaalia meidän touhuista. Koska laitoin aiemmin jopa laittamaan maastoiluvideoita, on aika seuraavan askeleen, eli ilmeisestikin ensimmäisten perusratsastusvideoiden. Kuvia ja videoita on niin paljon, että tämä määrä riittää varmaan vähäksi aikaa.

Jäbä ja ratsastajaRaudaton ratsu, omissa silmissä tietysti maailman kaunein <3
 Olen ihan onnessani näistä Miian ottamista järkkäri-kuvista. Mitkä ovat teidän suosikkeja?

 

Videot 

 

Tykkään noista kukista taustalla ja hirnakka näyttää niin nätiltä <3
Videoista löytyy laatua eli painakaa taas mutterin kuvasta kuvanlaatua paremmaksi.

Olosuhteet eivät olleet kuitenkaan videoinnissa aivan ihanteellisimmillaan...

Ensimmäinen video (7min40sek) on kuvattu 1.kesäkuuta suunnilleen seuraavalla keskustelulla höystettynä:
Minä: "jee, sain kuvaajan! mahtavaa!"  *aivan fiiliksissä*
Kuvaaja: "joko lopetat?" 
Minä: "Joo joo, oota hetki!" *ratsastaa niin että hiki virtaa pitkin punaisia kasvoja ja selkää*
Kuvaaja: "Millon lopetat?" 
Minä:"Kohta, oota nyt hetki!!!" *voi piru, äkkiä nyt hyvä siirtyminen, äkkiä nyt!*
Tuossa lopussa yritin ravista käyntisiirtymää lukuisia kertoja ja jokaikinen kerta tuli passikäynnille. Sitten koska oli kiire niin äkkiä vaan ravia ja uusi siirtymä. Sitten tulee uusi passikäynti ja täytyy taas siirtää raviin, mutta kun olin niin kiireinen, en tietenkään yhä edelleenkään rauhoittanut ravia tarpeeksi siirtymää varten ja koko homma uusi taas. Se oli turhauttavaa. Plaah. No, tästäkin taas kerran otin opikseni. Video loppuu siihen tuolla kertaa onnistuneimpaan siirtymään.

Eli terveisiä ei-hevosihmisen kuvattavalta.. No ei vaan, ihanaa oli, että sain ylipäätään jonkun kuvaamaan ja olen siitä kiitollinen. Vaikka tuo "no äkkiä nyt näytetään vähän ratsastusta kameralle"-mielentila ei olekaan kaikista parhain :D. Siinä katoaa se itämainen mielen hallinta ja tilalle tulee niin helposti kärsimättömyys ja hätäinen ratsastus. Paitsi Kuvaajalla, myös itselläni oli kiire ja kiirehän tarttuu myös hevoseen joka on ihan tarpeeksi kiireinen ihan ilman sitäkin. Kun kiireessä ratsastaa, ei ehdi ees ratsastaa. Mutta näillä mennään tälläkertaa, yritin valitan videoon niitä vähiten kiireisiä kohtia. Kokoan sitten kaikki "epäonnistumiset" joskus yhteen blooper-videoksi.

"Tässä ne oli mutta ravivaihde tuli päälle ja ne katosi kuin pieru saharaan.."

Vaikka ratsastus kuulostaakin jo olleen täynnä kiirettä ja pinnankiristystä, niin sujuvia pätkiä tuli myös. Etenkin alussa Skinnykkä ravasi vähän malttavammin, mutta näköjään rauhallinenkin ravi näyttää varsin reippaalta. Olen vissiin tottunut siihen että maisema vaihtuu aika vikkelään... Aloitin käynnissä taivutuksilla ja siirryin kevyeen raviin jossa tein ympyröitä ja kolmikaarisia kiemurauria, sitten otin vielä laukat molempiin suuntiin ympyröillä ja lopuksi tosiaan sitten yritin saada hyvän siirtymän, joka ei ihan onnistunut, mutta kelpuutin paremman puutteessa tuon videon päättävän siirtymän.
Toinen video (vajaa 7min) on otettu sadepäivänä, jolloin Itä-suomea koettelivat oikeat rankkasateet. Olimme yksin maneesissa, sade piiskasi kattoa, takaovi oli auki ja oven edessä olevassa vaatetelineessä liehui muovipussi vienosti tuulessa rapsahdellen joka aiheutti jopa muutaman sivuloikan. Kamera oli suunnilleen C-kirjaimen kohdalla maneesin päädyssä, joka tarkoittaa sitä, että olemme suurimman osan ajasta joko liian lähellä kameraa, kuvan ulkopuolella tai kuvassa, mutta näymme kirppuina jossain maneesin toisessa päädyssä.

Tein taivutuksia molempiin suuntiin, kaarevia uria ja pari ratsastusta keskihalkaisijaa pitkin. Ja laukat molempiin suuntiin. Laukan jälkeen ravi oli aivan hukassa ja löytyi vain peitsiä. Nyt rupeaa harmittamaan, että olen pyytänyt peitsiä etenkin maastossa (välillä myös kentällä, voi ei). Se ei sovi yhtään "enkku" perusratsastuksen keskelle. Alan nyt sitten vähitellen kitkeä tuota itse kylvettyä peitsaamistapaa pois. Peitsiähän voisi kyllä jalostaa  vissiin sitäkin semmoiseksi pyöreämmäksi askellajiksi, mutta nyt se on vain semmosta selätöntä ravuripeitsiä. 

Ratsastuksestamme yleensä..


Hirnakkainen

En ole tainnut hirveästi kirjoitella perusratsastuksesta tänne. Isoimpia saavutuksia on nyt olleet ravityöskentelyn pyöristyminen (selkää voi toki toivoa aina enempi mukaan jne) ja sitä kautta harjoitusravin mahdollistuminen ja laukan löytyminen. Myös tahti on hieman paremmin hallussa, se on semmoista on-off-tyylistä vielä, eli välillä tulee rauhallisia pätkiä ja seuraavassa hetkessä menee tasapaino ja vauhtinappula kääntyy kaakkoon ja selkä jää kyydistä.. homma leviää kuin jokisen eväät. Mut ei se mitään, siitä sitten taas palataan  ruotuun :D. Aina en toki ole ollut ollenkaan varma kumpaa on enemmän, ruodussa menemistä vai sitä päinvastaista. Kerrasta toki riippuu myös ja kaudesta, mutta olen silti tyytyväinen. Kun asettaa tavoitteet tarpeeksi pieniksi ja käytännönläheisiksi, voi olla useammin tyytyväinen. Muistan joskus talvella että oli niitäkin kertoja jolloin ratsastuskerran tavoite oli saada heppa asettumaan vasemmalle, sitten lopetin kun se onnistui ja lähdettiin maastoon :D.

jäbä lämminverinen
Ratsastin talvella (eli yhteistyömme alussa) pitkään enemmän tunnustellen ja havainnoiden kuin erityisemmin "ratsastamalla ratsastaen". Yritin vain pysyä tahdissa kevennyksessä, löytää asetuksia ja väistöjä ym pientä. Harjoitusravi ei tule kysymykseenkään silloin kun Skinny menee pahinta tehosekoitinravia. Koska tehosekoitinravi oli pitkään ihan vakio kentällä, niin en myöskään mennyt harjoitusravia. Välillä löytyi "vahingossa" pyöreämpiä pätkiä, mutta niitä oli vaikea saada esille tarkoituksella. Muistan yhden oikeen onnistuneen ratsastuksen maalis-huhtikuun taitteessa, pystyin istumaan pitkään harjoitusravissa eli hevonen liikkui pyöreästi, vaikkakin melko reippaasti yhä. Siitä oivalluksesta se oikeastaan lähti, hoksasin varmasti että tuommoinen paremmin istuttava ravi oli sillä olemassa tehosekoituksen lisäksi ja minun piti vain etsiä se.

ratsu


Hassua tässä harjoitusravin löytymisen vaikeudessa oli se, että menin kuitenkin maastossa alusta asti harjoitusravia ilman satulaa. Skinny ravaa maastossa jotenkin luonnostaan erilaista ravia kuin kentällä. Maastossa pystyin menemään rauhallista ravia ilman satulaa, kentällä en (onnekkaita sattumia lukuunottamatta). Helmikuulta on olemassa videotakin miten kokeilen maneesissa harjoitusravia ilman satulaa. Olisin tippunut ellen olisi juuri siirtänyt käyntiin ennen sitä. Hahaa, mietin hetken pitäisikö pistää se video nettiin, mutta ehkä olen niin järkevä etten laita :D. Puoli kierrosta maneesin ympäri ja käyntiin. Sitten haukoin henkeä ja toinen puoli kierrosta. Sitten riitti. Opin ettei se istumalla parane, ikävämpi vaan molemmille jos ei kevennä kun siltä tuntuisi.

ravia..

Laukan harjoittelun aloitimme selästäkäsin vasta alkuvuodesta, olisiko ollut helmi-maaliskuussa? Skinnyllä on kyllä laukattu, mutta en ole varma kuinka paljon laukkatyöskentelyä on tehty, sillä hänen ihmisellään ei ole ollut aina kenttää käytössä tai pohja on ollut liian pehmeä. Skinnylle tuntuu kova/kovahko pohja olevan helpoin. Laukka aloitettiin selästä ihan sillä, että pyysin laukannostoa, joka oli usein monen kierroksen neuvottelun päässä ja sitten kun sain edes muutaman askeleen laukkaa, tulin heti alas selästä palkinnoksi. Nykyään Skinny ei inhoa laukka-apujani niin paljon, mutta sen ilme voi vieläkin olla laukannostossa kaikkea muuta kuin tyytyväinen. Skinny sanoo että "teet kaiken laukannostossa ihan väärin ja laukka on vielä kaikenlisäksi niin hankalaa ja vaatii ponnistelua, äh, mutta sun mieliks yritän".

laukkaa


Videoiden musiikki


jäbätsyjää

Voin ylpeänä kertoa että videoissa käytetty musiikki on laillista vapaasti ladattavaa musiikkia. Ensimmäisen videon musiikki on machimasoundin free load-musiikkia. Toisen videon musiikki on täältä (digccnmixter).


27 kommenttia:

 1. Heh täällä on sama: maastossa sujuu "kouluratsastus" niin hyvin, hevonen laukkaa ja ravaa kauniisti! Siitä innostuneena siirryt kentälle ja mitä tapahtuukaan: homma menee ihan läskiksi ja mikään ei onnistu :D Mikäköhän kirous siinä kentällä ratsastuksessa oikein on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, ensin tulisi mieleen suorituspaineet ;), tai sitten oon myös miettinyt sitä että epätasainen maasto vaatii ehkä huomaamatta hevosen käyttämään keskivartaloaan paremmin, kun on pientä muhkuraa ja mäkeä ylös tai alas? Toinen varma keino pistää homma läskiksi on ottaa kuvaaja tai pistää video päälle, toimii aika hyvin ;)

   Poista
 2. Skinnyllä on kyllä kaunis ravi, miellyttää ainakin mun silmää! Ja hauskaa kuinka vauhdilla se vipeltää, ei kyllä ikä paina yhtään jaloissa :-)

  Noi suitset on ihan upeat, raaskispa sitä omalle ruunavanhuksellekin tollaset ostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Nuo suitsethan on elämänmittainen investointi, kestää isältä pojalle ;), voit ostaa ne vaikka lapsille perinnöksi ;).

   Ikä ei tosiaan vauhtia hidasta, tää jäbä juoksis ittesä hengiltä ennenku muuten omaehtoisesti hidastaisi tahtia. Kiva kuulla että sen ravi näyttää kauniilta ulkopuolisenkin silmään :)
   Ja kiitos kun kommentoit :)

   Poista
 3. VAU. Olette ihan järkyttävän upeita! Ehdottomasti lisää ratsastuskuvia!! En osaa sanoa suosikkiani näistä kuvista, kaikki ovat mielettömän hienoja!

  Ja miten rennosti Skinny liikkuu! Tuohon kun Lassenkin kanssa joskus vielä päästäisiin niin olisin yli-iloinen. Teillä on kyllä luottamus kohdillaan.

  Hienoa että harjoitusravikin alkaa pikkuhiljaa sujumaan :) Videosta ei kyllä todellakaan uskoisi että olette vasta aloittaneet laukkatyöskentelyn selästä käsin, Skinnyllä on kyllä yllättävän hyvä laukka.

  Tuon ensimmäisen videon voisi näyttää jokaiselle lämppärivihaajalle ja kysyä että todellako ei lämminverisestä saa ratsua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässähän menee ihan hämilleen *punastuu* Kiitos <3. Ei kyllä auta lämppärivihaajille näyttää videoita kun aina löytyy niitä vikoja jos rupeaa katsomaan semmosella lämppärivihaajan katseella :D, tai muuten vaan kriittisemmin.

   Ai rennosti :D, no kyllä joo periaatteessa tolleen kun sujuu niin homma on rentoa (silti vauhdikasta), mutta sinulla ja Lassellahan menee ehdottomasti rennosti ja hienosti :D

   Pian tulee muutto kentättömään kesätalliin joten saa nähdä ehtiikö tallikaveri järkkärin kanssa enää kuvaamaan, mutta tästä satsista jäi pari ihan kivaa kai nyt käyttämättäkin :D.

   Skinnyllä on kyllä hyvä laukka, tai siltä löytyy hyvä laukka, jos myöskin nelitahtinen. En omaan silmään erota sen hyvää laukkaa ratsurotuisen vastaavasta, ehkä hieman maahan sidottua kyllä mutta parhaimmillaan hyvää ja kolmitahtista.

   Poista
 4. Skinnyä voisi luulla ihan joksikin puoliveriseksi näiden kuvien perusteella :) Tosi kivan näköistä menoa, tosiaan ihanan rento fiilis välittyy ruudun toiselle puolelle.

  Ja jotkut kun sanoo ettei ilman kuolainta voi asettaa saatika, että hevonen työskentelisi selkä pyöreänä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi :D *hyvillään*

   Hah, vai sanoo joku niin :D, ehken ymmärrä ratsastuksesta paljonkaan mutta minä luulen että jokainen joka osaa ratsastaa em. asiat kuolaimella osaa ne kuolaimettakin :D.

   Poista
 5. Aivan mahtava ravi Skinnyllä, ihanan liidokas ja pätkittäin tahdikas! :) Hienolta näyttää meno muutenkin.

  Minäkään en allekirjoita tuota, ettei kuolaimettomalla voisi asettaa ja taivuttaa, hyvinkin voi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3, ravi onkin sen paras askellaji, on aktiivinen ja vauhdikas. Mitä kovempaa se menee, sen parempi laadusta tulee kun se on aikanaan tietysti treenattu niin. Monilla juoksijoilla saattaa olla kuulemma huonokin ravi hitaassa vauhdissa mutta kilpavauhdissa lähtee kaikki irti :D

   Taitaa tosiaan monen kokemus osoittaa, että kuolain ei ole asetuksen edellytys :).

   Poista
 6. Samaa sanon kuin muutkin, Skinnyllä on ihanan tahdikkaan näköinen tuo ravi. :) Skinny on muutenkin niin komean näköinen hepo. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3, hyvälle mielelle tulee kyllä kun tuommosta kuulee. Eihän ihminen voi olla iloisempi kuin silloin kun jokin omasta mielestä "maailman ihquin ja ihanin ja kaunein" on sitä toisenkin mielestä :D

   Poista
 7. Upeita kuvia! Skinny on niin hienon värinen ja selvästi todella hyvässä karvassa.

  Ratsastuskin näyttää tosi seesteiseltä ja rennolta sikäli mikäli minä sen päälle paljoa ymmärrän. Meidän "työskentelyravissa" on suunnilleen sama tempo, mutta teillä näyttää olevan askeleessa "ilmaa" paljon paljon enemmän, joten teidän meno on huikean näyttävää meidän sipsutteluun verrattuna. x)

  Odotan mielenkiinnolla, että kuinka hienosti menette vaikka vuoden päästä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, tykkään sen väristä hirmusesti kun on tuota papurikkoa paljon. Oon itekin kattonu että se on tosi hyvässä karvassa, ehkä nuo yrtit vaikuttaa jotakin sitten kuitenkin.


   Hahaa, hyvä kuulla että jollain muullakin on näin vauhdikas työskentelyravi. Skinny on semmonen liitokavio että se ponnistaa eteenpäin aika huimasti jokaisella askeleella, ja sitten se eteneekin per askel aika huimasti.. Se miltei loikkii ja vauhti pyrkisi kokoajan kiihtymään ellen tee sille jatkuvasti jotain. Onko tää sitä eteenpäinpyrkimystä vai alta pois juoksemista vai raviradalla juoksemista :D? Sovitaan että eteenpäinpyrkimystä ja aktiivisuutta kun asioita pitää katsoa positiivisessa valossa.

   Hih, voin sitten vuoden päästä laittaa tämän ja uuden ratsastusvideon rinnakkain. Onhan se kiva nähdä miten kehitystä tapahtuu :).

   Poista
 8. Kiitos teille kaikille vielä yhteisesti kommenteista <3, niitä oli oikein mukava ja ilahduttava lueskella. Olen aina ihan innoissani kun saa lukea kommentteja, ne on blogin aarteita -kommunikaatiota! :D

  VastaaPoista
 9. Hyvännäköinen pari olette!

  Olet tehnyt hienoa työtä skinnyn kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 kiva kuulla että olet sitä mieltä :)

   Poista
 10. Jes, ratsastuskuvia ja -videoita! En ehdi nyt niitä tarkemmin katsomaan, mutta enköhän huomenna. ;)

  VastaaPoista
 11. Skinny näyttää menevän paikoin ihan nätisti. :) Lähtökohta on se, että ensin tulisi löytää se rento ja rauhallinen ravi ennen kuin lähdetään pyytämään takapään aktiivisuutta ja pyöreyttä. Me olemme Ukon kanssa siinä, että haemme rauhallista ja rentoa ravia. Satula teki Ukon liikkumisesta pitkän aikaa todella hankalaa, jolloin se jännittyy heti käännöksissä ja kulmissa. :( Hiljaa hyvä tulee! Pitää taas löytää se tasapaino ja hakea luottamus siihen ratsastukseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :), niin, ja kun lähtötaso oli mikä oli niin tuossa mennään oikeasti jo niiin niin paljon paremmin :D.

   Rauhallista ravia on mahdoton löytää ellei Skinny mene pyöreästi tai edes vähän selkäänsä käyttäen, sillä sen hölköttelyravin tempo ei ole juurikaan säädeltävissä -on vain "on-off" (ja on-asennossa on kaksi vaihdetta: kovaa ja kovempaa). Vasta pyöreämpänä se on avuillakin enemmän siten että säätämistä voi edes ajatella. Siltä puuttuu myös tasapainoa ja hidas ravi vaatii siltä selvästi paljon. Pää pystyssä ravatessaan se rikkoo peitsille jos siltä yrittää pidättein hidastaa ravia. Siksi on edetty tässä järjestyksessä kuten nyt :). Takapään aktiivisuudesta taasen ei tarvitse olla ensimmäisenä huolissaan sillä ne ei ole koskaan jääneet vielä talliin ts. takapää on melkoisen aktiivinen jo itsessään. Kuten kengittäjämme sanoi sillä on luonnostaan takapää alla aika kivasti.

   Tsemppiä balanssin löytämiseen. Satulat voi kyllä todella tehdä ikävän vaikutuksen :/. Tästä sitä noustaan ja edetään! :D

   Poista
  2. Hevoskohtaistahan se on, miten edetään. :) Esitin tuossa ylhäällä asian aika yleistävästi, mutta Ukon kohdalla tämä on siis etenemisjärjestys. ;)

   Poista
 12. En nyt jaksa kopioida ja liittaa suomen kirjaimistoa taalta kaukomailta kasin kirjoittaessa, joten koeta kestaa!

  Mutta asiaan: kolmas kuva on ihanan kaunis, ja mmmmm viidenneksi viimeisessa se nayttaa jotenkin todella ylvaalta :D entinen vuokratammani olisi melkein ruipelo tuohon verrattuna, ja kun olen sen ravuriravin itsekin kokenut, niin pakko sanoa, etta hyvalta nayttaa teidan meno (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, kiitos <3 Ravuriravi taitaa olla melkein kaikilla vähän tehosekoitinmaista, hih, siinä on haastetta.
   Minustakin se on nätti, oikein pyöreä ja silti siro. Ja tuo kolmas kuva oli minunkin suosikki, oikein hätkähdyttävän kaunis <3. Oon huomannut että minusta on kehkeytymässä oikeen lämppärifani, tai sitten oon vaan Skinifani ;).

   Ihan vapaasti suapi kirjottaa ilman ääkkösiä, ei se ymmärrys siitä kärsi jos pari pistettä puuttuu sieltä täältä ;)

   Poista
 13. Tää oli tosi kiva postaus!Muutenkin sun blogi on ihana ja yksi lemppareistani :).Parasta on kun kirjoitat niin monesta eri asiasta:hieronnasta , ratsastuksesta , varusteista yms.Mulla meinaa pää hajota oman blogin suhteen , kun en ikinä keksi sinne mitään muuta aihetta kuin ratsastelua ja kuulumisia.Ihme kyllä , että edes lukijoita on vaikka onkin tosi vähän...Sulla on aika paljon lukijoita , miten olet niitä saanut?Mainostatko/mainostitko blogia jossain?Minä löysin Jessin blogista (http://kavioillakoparoilla.blogspot.fi/) sun nimimerkin , kun olit kommentoinut ja sitten pääsin tänne :D.Joka tapauksessa sulla on aivan ihana blogi <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kauniista sanoistasi, ihana kuulla että pidät tästä :)

   Minulla näitä aiheita riittää, enkä koskaan ehdi kirjoittaa kaikesta mistä haluaisin. Hevosen kanssa elämään riittää niin paljon pohdittavaa, opittavaa ja koettavaa. En pysty kirjoittamaan joka päivä, sillä postauksen tekoon menee niin paljon aikaa. Silloin kerrottavaa myös kasaantuu laajempiin postauksiin ja näkökulmaa saa laajennettua.

   Luulen, että nämä asiat menevät aikalailla omalla painollaan, kukin kirjoittaa siitä mistä itse haluaa ja omalla tyylillään. Näitä ei oikein voi mennä mitenkään keinotekoisesti muokkaamaan. Toki aina auttaa, jos yrittää pitää kirjoitusasun siistinä lukijoita varten ja kirjoittaa selkeästi. Näitä kirjoituksellisia asioita moni lukija arvostaa. Mutta muuten lukijoita ei oikein voi houkutella. Eikä tosin kukaan varmastikaan kaipaa lukijoita joita blogi ei kiinnosta. Kun blogi on semmoinen, johon on itse tyytyväinen, niin siitä kiinnostuneet etsiytyvät sinne kyllä. Minä luulen myös, että harvalla nuorella bloggaajalla on paljon lukijoita, et suinkaan ole ainot joka näitä asioita pohtii :).

   En ole mainostanut blogia missään. Kerran laitoin tässä kesän aikana hevostalli.netiin yhteen blogi-topikkiin linkin blogiini, mutta ei sieltä blogin tilastojen mukaan tullut montaa ihmistä. Lukijakyselyn mukaan ihmiset löytävät tänne juurikin toisista blogeista tai googlen kautta.

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.