maanantai 11. marraskuuta 2013

Mittari näyttää viittäkymppiä -eli vauhtilenkkejä


Tämä postaus on ollut mielessäni jo viime keväästä alkaen, jolloin otettiin Skinin kanssa ensimmäiset laukat maastossa. Laukan löytyminen maastossa tuntui aluksi vaikealta ja siispä kelpuutin rauhallisen laukan puutteessa kiitolaukan, jotta se hoksaisi että laukkaaminen on ihan kelpuutettava askellaji. Maastot ovat aivan loistavat myös kiitolaukkaan sillä pohjat ovat hyviä ja suoria löytyy. Nyt syksyllä meillä on olleet taas maailman parhaat maastot käytössä ja niitä ollaan myös hyödynnetty ja on päästelty myös kovia pätkiä. Syksyisiä videoita en ole ottanut, mutta sen sijaan julkaisen 7.kesäkuuta kuvatun maastovideon ja siitä kaapattuja kuvia.


Olen aina ihmetellyt tuon hevosen nopeutta, jo ihan sitä miten se pystyy menemään niin kovaa ravia, vaikkei sitä ole kymmeneen vuoteen treenattu. Mietin mielessäni, tuntuuko se vain siltä, vai irtoaako siitä niin paljon vauhtia kuin luulen. Siitä lähti idea mitata, mikä sen juoksunopeus on. Otinkin mieheni gps-sykemittarin mukaan vauhtilenkille, ja sain mitattua sekä omaa pulssiani että vauhtia.


Kova ravi oli mittaamallani lenkillä 30km/h ja keskimääräinen ravinopeus 20km/h. Huippunopeus laukassa oli 49,8km/h ja oma sykkeeni laukkapätkän jälkeen oli 170 (sivuhuomautus: oon kuullu että eihän ratsastus oo liikuntaa, eihän siinä ees syke nouse, eihän ;) ?).


Hassua miten autolla ajaessa viiskymppiä ei tunnu juuri missään, mutta kun pamauttaa kiitolaukkaa hevosella niin tuntuu siltä että vauhtia ei tarvi yhtään enempää. Jo tuo kevyt 20kilometrin tuntinopeus tuntuu aika lujalta, vaikka autolla ajaessa se on minimaalisen pieni nopeus.


Pikakäynti oli 8km/h, joka on aika reipas käynniksi ja siinä saattaa olla yksi ylimääräinen tahti. Etenkin kun vauhti menee yli tuon 8km/h, veikkaan sen olevan jonkinlaista viisitahtikäyntiä (running walk?) jota tennessee walkeritkin menevät. Passikäynnin nopeus oli 9km/h ja se vaikuttaa olevan "käynnin" maksimi ennenkuin vauhti yltää 10km/h ja homma siirtyy peitsiksi. Hirnakalla on siis useampi askellaji taskussa joilla se yrittää vakuuttaa selässä istuvalle että kyllä hän kävelee, silloin kun hän vaan haluis mennä vähän kovempaa "ei se huomaa jos peitsaan oikeen tasasesti..".

Videot

 

Pitempi versio on 11min 20sek


  

Lyhytversio on 2min 38sek

33 kommenttia:

 1. Kovaa mennään! Olen itsekin mietiskellyt kuinka kovaa Speedy oikein kulkee, mutta ei ole vielä tullut vastaan gps-mittaria, jota olisi saanut lainaan. Lenkin keskinopeuksia pystyy katsomaan Sports Trackerilla, mutta laukan huippunopeus kiinnostaisi - ei vaan uskalla mitata puhelimella kun pitää pitää molemmat kädet ohjissa tai muuten saattaa löytää itsensä tien pientareelta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, en minäkään uskaltaisi pitää mitään ylimääräistä tuossa vauhdissa. En edes uskaltanut laukassa katsoa nopeusmittaria vaan katsoin maksiminopeuden koneelta myöhemmin. Noi vauhdit on ehdottomasti jo meikäläisen kestokyvyn ylärajoilla :D. Sports tracker antaa tietääkseni jonkinlaisen huippunopeudenkin..?
   On nää vauhdikkaita elukoita :)

   Poista
 2. Vau, ihan mielettömät maastot! Meidän tallilla joutuu välillä käyttämään reilusti mielikuvitusta maastolenkkejä suunnitellessa ja kulkemaan aika paljon taajamassa teitä pitkin. Oon niin totaalisen kyllästynyt ihmisten tuijotukseen ja teinipoikien meetvurstivitseihin, että antaisin melkein oikean käteni, jos voisin taikoa meidän lähimetsään tuollaset reitit!

  Hurja tuo vauhti, olisi hauskaa jos sais itsekin tuollasen laitteen jostain lenkille mukaan ja pääsisi mittaamaan, millasta vauhtia tuo kolmekymppinen pinkoo - se kun menisi edelleen tosi lujaa. Kauhean vaikea se on selästä käsin arvioida, varsinkin kun tuon kanssa vauhdintuntua lisää se, kun pelottaa että pappa sotkeutuu omiin koipiinsa tai saa kesken spurtin sydänkohtauksen :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh ei käy kateeksi tuo maastotilanne. Tallin sijainnissa on kyllä tärkeää että se on hyvien ratsastusmaastojen äärellä. Meillä on noita hienoja hiekkatietä ihan loputtomiin kun maa on sulana. Talven aikaan teitä tulevat jakamaan moottorikelkat joka hieman rajoittaa, kuten myös tietysti lumen määrä :)

   Hui, en tiiä uskaltaisinko minä enää kovin vanhana päästää tuota "valloilleen", kun en oo tosiaankaan ollenkaan varma et ymmärtäiskö tuo juosta omien tuntemustensa mukaan vai voisko se vaikka sitte saadakin sydärin. Se kun tuntuu siltä et se juoksis tuonkin ikäisenä itsensä hengiltä... Kompastuminen ei kuulosta myöskään hyvältä vaihtoehdolta :D, ei ihme että vähän voi jänskättää jos noita asioita täytyy miettiä samalla :D...

   Poista
 3. Kiva postaus ja lujaa menitte!Parasta tuossa videossa oli , kun tuntu että on ite tossa mukana :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja muuten tosi mahtavan näköiset maastot!Meilläkin on aika hienot maastot:hiekkatietä 2km , ratsastukseen soveltuvia metsäreittejä ainakin yhteensä 5km ja sitten muutama yksityistie :).

   Poista
  2. Meillä on kymmeniä kilometrejä ristiinrastiin noita pehmeän kimmoisia hiekkateitä -täydellistä <3. Go pro videossa voi tosiaan välillä tulla semmonen fiilis kuin ois itse siellä selässä, kun kuvakulma on tuommoinen, oon itse huomannut saman :). Mukava että pidit :)

   Poista
 4. No voi hitsi mitkä maastot!! Ja huiii miten hurjaa vauhtia, minen uskaltais varmaan ku pelkäisin, että pylly viuhahtas ylös tai säikähtäs ja tippusin kovasta vauhista (niin on käynyt, taitaa olla trauma) :F Mutta ois tuo varmaan niin upeeta ja vapauttavaa.... Tämä oli kiva postaus! :}

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pelkäisin jos ois pelättävää, mutta tän kanssa ei tarvi pelätä pukkeja kun se ei tee mitään mikä vaarantais mun selässäpysymisen, pylly lentää yleensä korkeintaan laukannostossa, jos silloinkaan :). Sillon ku tietää että tie on suora, näkyvyys on hyvä ja että tie ei lopu eikä tarvi olla heti jarruttamassa niin se on aika hienoa. En oo oikeestaan vauhdin perään ollu silleen mutta täytyy sanoa että on nuo kiitolaukat vähän koukuttaneetkin, aina kun on sopiva mahdollisuus tullut niin onhan se pitänyt käyttää hyväkseen :). Kohta ei pääsekään noin kovaa kun tulee lumet.

   Ja kiitos <3 ihana että pidit

   Poista
  2. Ihanaa, että on niin luotettava kaveri alla! :) Itse välillä Akonia laukkauttanut tuolla pellolla ja todennut, että se saa varmaan kasvaa aika monta vuotta, ennen kun sen kanssa uskaltaa kiitää. Ja toki luottamuskin kasvaa... kai se on vielä nuille nuorille ominaista, että ilosta ja innosta pylly nousee, kuten myös helpost säikkymisestä, jopa avoimella paikalla..

   Poista
  3. Joo eiköhän se kuulu tuohon nuoruuteen että pitää vähän vinkasta ja pukkasta, myöhemmin voi sitten keskittyä vaan oleelliseen kun on hulluttelut hulluteltu :D

   Poista
 5. Missä on tollaset maastot, mieki haluan! Oon nii kyllästyny meidän maastoihin, kun ei täällä pääse menemää kovaa pitkiä pätkiä ja kun on nii pirun kovat tietkin nykyää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämmösiä maastoja on kankaiden alueella -paljon mäntyjä ja hienon hienoa hiekkaa kilometrikaupalla =D. En oo parempia maastoja ratsastukseen ikänäni nähnyt <3

   Poista
 6. Mä olen mitannut suokilla huippunopeuden 54 km/h. :D Nette on kyllä ihan poikkeuksellisen vauhdikas laukkaaja suokiksi, pitäisiköhän lähteä laukkakisoihin? Hidasta laukkaa se ei kyllä sitten osaakaan ollenkaan vaan kentällä laukkaaminen on tosi hankalaa kun otus menisi vain täysiä aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä i-h-m-e-t-t-ä, suokillako 54km/h!! On kyllä nostettava hattua ja toivotettava onnea laukkakisoihin :D, sillä on jo lahjoja. En ois ikinä uskonut että kylmäverinen menisi tätä kovempaa. Mut on asiassa varmaan sekin puolensa että eihän tää oo missään erikoisen kovassa kunnossa ollu keväällä kun varsin kevyesti kuitenkin mentiin viime talvi etenkin kun yhteistaivalta alotettiin varsin rauhallisesti -liekö menis nyt kovempaa jos mittais, tai jos hoputtaisi -nyt vaan haukon henkeä XD.

   Poista
  2. Hih, Nette on vetäissyt nämä lukemat sen 15-vuotiaana, sen jälkeen, kun se on ensin tehnyt kaksi varsaa. Eli olisi kyllä kiva tietää mitä vauhtia se olisi mennyt nuorempana, ollessaan täydessä kilpailukunnossa? Miutta eipä siihen aikaan vielä ollut tällaisia gps-laitteita. Olen ollut välillä itsekin vähän ihmeissäni tämän vauhdista, mutta pakko se on uskoa, kun olen siinä samalla laukkasuoralla mennyt useammalla suokilla ja muille tulee semmoisia 30-40 km/h vauhteja, Netelle vain noita 50 km/h ja yli. Eli ei voi olla mittarin virheestäkään kysymys. Ja kyllähän sen omalla "perstuntumallakin" tuntee, että se menee ihan eri vauhtia kuin muut. Ravikilpailuissahan tämä ei kuitenkaan ollut mikään erityisen kova menijä vaan sai ainoastaan 1.37 -ennätyksen ja raveissakin olisi huomattavasti mieluummin aina laukannut. Kai se sitten oli syntynyt laukkahevoseksi, harmi vaan kun vähän väärän rotuiseksi. :D

   Poista
  3. Eikunvaan niihin raviradoilla järjestettäviin kiitolaukkakilpailuihin :D! Kyllä hävettäis kanssaratsastajia kun suokki vetäis lämpösistä ja kenties täysverisistäkin ohi ;). Aivan uskomattoman lahjakas laukkaaja jos vielä vetässyt ton vauhdin varsojen jälkeen, siis paljon treenaamatta? Ja eikös tuo 1.37 ole suokille kuitenkin ihan hyvä aika? Skinikään ei ehtinyt tehdä mitään huippuennätyksiä mutta silti pääsi rahaa tienaamaan :). Kyllä mun pitää joskus kellottaa tälle uus laukkaennätys, eihän nyt VOI olla niin että se jäis Netteä hitaammaksi ;).

   Poista
 7. Jeiiiii, kivan näköistä menoa. :) Hirvee vauhti! Ravissakin aivan tuhatta ja miljoonaa. Olis kiva kans tietää miten "kovaa" mennään tahvon kanssa. :) Mietin juuri tänään autolla ajellessa, että 6-kympin vauhti ei tunnu miltään. Hevosen selässä tuntuu vähän kovempi laukka kamalan hurjalta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Minä oon monesti miettiny noita laukkoja ja maastopätkiä kun ajelen autolla esim neljänkympin aluetta ja se tuntuu niin "hitaalta", sitte oon miettiny minua ratsastamaan siihen rinnalle ja miettiny että miten kovaa se onkaan. Auton kyydissä meno on niin tasasta ja hiljaista eikä ees tuuli suhise korvissa niin se hämää.

   Poista
 8. Tutulta näyttää. :D Ukolla mahtuu varmaan 20 metrin matkalle kaksi laukka-askelta. Tallimme läheisyydessä 2,5 km pitkä kuntopolku ja siinä hyvä, kun ehtii laukan nostaa. xD Ukko nostaa hyvin verkästi mäessä laukan. Aiemminhan meillä oli kauhea ongelma nostaa laukkaa maastossa, ilmeisesti kieroon painunut satula esti laukkaamisen. Nyt ei ola pitkään aikaan laukattu satulan puuttumisen takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan :), kyllä tie loppuu yllättävän äkkiä kun vauhti nousee :D. Ylämäkeen on ehkä helpompi nostaa laukka kun hevonen joutuu ponnistamaan sekä laukkaan että ylämäkeen eikä pääse ainoastaan sinkoamaan eteenpäin :).
   Toivottavasti teillä ois pian se satula!

   Poista
 9. Wautsi, mitkä maastot! Aika päheetä tuolla päästellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on <3, maastot oli yks syy tuon tallin valintaan :D

   Poista
 10. Byää! Voi itku noita teidän maastoja. Vähänkö mä hajoan täällä, missä ei oo muuta ku sepeliä ja soraa ja sitte taas vähän sepeliä! Hetki oli lunta, mutta sekin suli nyt viikonloppuna pois. Byhyy!

  Skinnyllä on kyllä selvästi oikea ote tuohon menemiseen. Ottasin tommosen kiljuen! <3 Mun puksuttimen huippuvauhdiksi oon mitannu enimmillään säälittävät 25kmh, mikä kyllä ei varmaan pidä ihan paikkaansa, kun se ei selvästi ainakaan vielä oo uskaltanu päästellä urku auki ratsastajan kanssa (seliseli). ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on sitte maastojen suhteen käyny huonompi säkä :/. Nuo on aivan ihanat olla olemassa, ois se maastoilu varmaan rajottuneempaa ja tarvis varmaan bootsejakin jos ois vaan soraa ja sepeliä. Ei se Hapis voi olla noin hidas, se ei vaan vielä oo päässy täyteen vauhtiteräänsä. Kyllä siitä nopea tulee vielä, ja jos ei nopea niin ainakin sillä on hyvä kestävyyskunto! :)

   Poista
  2. Juu, eiköhän se habanderikin siitä kehity vielä. Pystylapaisesta pikkuhevosesta silti tuskin koskaan irtoaa tuommoisia maksimivauhteja, mutta emmä siitä laukkahevosta olekaan tekemässä. ;)

   Ainiin ja sehän mulla jäi vielä sanomatta, että virkistävän paljon vaihtelua tuossa teidän askellajiarsenaalissa. :D Mä olen niin skinnyfani.

   Poista
  3. Pystylapainenhan tääkin on eikä se vauhtia estä :D
   Hih, ihanaa että joku fanittaa Skinnyn askellajeja. Maastossa ne saattaa olla huvittavia mut sit kun pyydän hidasta ravia maneesissa ja meneekin päälle kameli-peitsi niin ei naurata! nimimerkki tänään koettua. Sen on helpompi peitsata kun koota ja lyhentää ravia :/

   Poista
 11. Sinulla on ihana menokone. :)

  Ja oooo! Mitkä maastot! Kuolisit, jos näkisit meidän. :D Siis kauhistuksesta, et onnesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä nää maastot ei ookka niin itsestäänselvyys, sen aina unohtaa :D, mut eihän se tarvi muistella ku kesäkotia niin muistaa että kyllähän se ensimmäinen vaihtoehto siellä oli autotie ja hyvien maastojen ääreen sai hieman käveleskellä. Talvitallin varmaan yksi parhaita puolia on nää valkohiekkaiset maastot <3

   Pidetään hevostenvaihtoviikot, työ saatte kokeilla tätä menokonetta ja minä voisin kokeilla jonkinlaista semmosta hidasta ravia tai laukkaa :D.

   Poista
  2. Tervetuloa vaihtoviikoille. ;D

   Poista
 12. Hahaa vähä kesti kun mietin et miten lapaset tähän liittyy!:-D pystylapaset varsinkaan...lol

  VastaaPoista
 13. Kiitos, täytyypä toteuttaa haastepostaus jälleen tässä jokuhetki :D

  VastaaPoista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.