lauantai 30. marraskuuta 2013

Hevosenomistajan elämä on täynnä kakkaa

Ehtymätön luonnonvara -lanta!

kärryllinen aitoa hevosenkakkaa, erittäin onnistunut lopputulos- kottareissa on mahdollisimman vähän lunta ja hiekkaa

Tarhan putsaus kuuluu jokapäiväisiin rutiineihin, eikä siinä voi olla huomaamatta, miten olosuhteet tekevät tästä rutiinista joko helpon vartissa hoituvan homman tai raskaan urakan. Olen huvittanut itseäni analysoimalla paskanlappo-olosuhteita.

Lumeton kausi, plussakelit
Jos ei ole satanut vettä, on tarhan puhdistaminen lannasta helppoa ja ripeää. Talikko on helppo työntää kasan alla olevaan pehmeään pohjahiekkaan, josta kiinteät kikkareet erottuvat hyvin. Kottareihin tulee enimmäkseen sitä mitä pitääkin. Myös vanhat heinät on helppo haravoida pois. Tämä on melkeen terapiaa. Välillä tosin kuiva hiekka voi pölistä niin että tuntee olevansa saharassa.

9.6.2013 Tarhanputsaajan ihannekelit
Kun ON satanut vettä alkavat kottarit painaa. Lanta ehtii kenties sateessa liueta märäksi läntiksi ja kun sen nappaa kottareihin saa samanverran hiekkaa mukaan. Myös märkä heinä on hiekkaista ja ärsyttävää ja kenties ehtinyt polkeentua vesimutavelliin jolloin mukaan tulee entistä enemmän mutaa. Loppujenlopuksi kottareissa on puolet märkää mutaa ja puolet märkää lantaa ja heinää. Tarhaa putsatessa lisäksi kenties sataa kaatamalla ja kasoja saa tiirailla vesivanan takaa joka tippuu sadetakin hupusta. Kumisaappaat uhkaavat jäädä kiinni mutaan..

voihan mutalillu

Syksyn ensimmäiset pakkaset
Kaikkein pahinta. Hiekka on jäätynyt mutakelien jälkeen koppuraksi. Tarvitset rauta-talikon sillä muovinen on vaarassa hajota. Kun työnnät talikon kasan alle, se tökkää koppurahiekkaan. Kasa hajoaa. Päädyt mättämään irtonaiset kikkareet muovitalikolla, hakkaat loput jäiset kikkarat irti rauta-talikolla ja haravoit ne kasaan, jonka nostat muovitalikolla jalkaa apuna käyttäen kottareihin. Kasaa nostaessasi  muovitalikko tökkää koppurahiekkaan, kasa hajoaa ja joudut jatkamaan haravointia. Lopputulos on kaikesta huolimatta melko hyvä sillä kottareissa on usein tämän jälkeen vain sitä mitä pitääkin.

16.11.2012

Märkää lunta
Lumi on märkää ja painavaa. Koska keli voi säkällä olla vähän plussan puolella, kasat saattavat irrota helpommin kuin kovalla pakkasella, mutta niiden mukana tulee melkein saman verran märkää lunta. Kottarit ovat puolillaan lunta, puolillaan lantaa. Vanha heinä on jäänyt lumen alle ja sen erottaminen märästä lumesta on mahdotonta joten luovutan.

Pakkasta ja lunta
Kasat hajotetaan rauta-talikolla ja nostellaan muovitalikolla kottareihin. Melko kivutonta, ELLEI ole ehtinyt sataa kasojen päälle lunta. Silloin voi kasoja etsiskellä lumen alta ja vasta sitten hajottaa ne rauta-talikolla ja sitten nostaa ne kyytiin muovitalikolla. Jos lunta on paljon, saattaa lunta joutua lappamaan enemmänkin tässä aarteenetsinnässä. Lämpimiä muistoja on tämmöisestä tilanteesta säkkipimeässä, vain otsalampun valokeila näköpiirinä.

tarhanputsausreissulla helmikuussa 2013, joskus kuu valaisee tarhanputsausta

Lumen sulamiskausi
Kevätaurinko lämmittää ja lumi alkaa sulaa. Sen lisäksi, että tarhaan ilmaantuu jokapäivä keskimäärin 4 uutta kasaa (yhdeltä hevoselta) ja x kiloa heinää, alkaa lumen alta paljastua extraa. Ahkerasta koko talven kestäneestä tarhanputsauksesta huolimatta näyttää siltä kuin mitään ei olisi tehty. Lisäksi koko tarhan saa haravoida joka päivä, sillä hevonen on levitellyt heinää pitkinpoikin päivittäin läpi koko talven. Myös hangen alle hukkuneita kakkakasoja löytyy ja paljastuessaan jään alta ne ovat hankalasti tavoitettavissa olevaa muussia. Pahimpaan aikaan on otettava avuksi pelastava enkeli, nimittäin jokaisen ystävä avant-kuormaaja jonka kauhaan on helppo lappaa märkää, hiekkaista ja painavaa lantaa ja heinää. Olet niin kiitollinen avantin avusta, että lappaminen käy melkeen leikiten, jos siihen on varattu ainakin tunti aikaa. Lappamisen tuntee seuraavana päivänä kaikissa raajoissa ja vatsalihaksissa.

4.4.2013 Ei uskoisi että tuo on haravoitu -lumen alta paljastuvan irtoheinän määrä on jäätävä

Unohdinko jonkun tietyn olosuhteen tarhanputsauksessa? Muistuta toki! :D

 Edit/ helmiä kommenteista:
 • "Parasta vielä yrittää työntää hiekkaa täynnä olevaa kaksisataakiloista kottikärryä ylämäkeen tyhjennyspaikalle, tai vastaavasti talvella samanpainoista paskalumipulkkaa tappavan liukasta tietä pitkin kun ykös ei meinaa päästä ilman taakkaakaan. Eipähän tarvitse lähteä salille rehkimään!" -Salista käy ja kottarit painaa!
 • Jäärauta on hyvä vaihtoehto jäätyneiden kikkareiden irtihakkaamiseen ja kuka kieltää poimimasta kikkareita käsin..
 • Ahkerat apulaiset: varpuset levittelevät kasoja ja hevonen vääntää kikkareet juuri putsattuun tarhaan, kenties kera parin kaverin. Täytyy sanoa että yksin tarhaavassa hevosessa on yksi hyvä puoli: tarha on paljon helpompi pitää puhtaana.
 • Jos hiekkatarha tuottaa päänvaivaa, niin peltopohjatarha, metsätarha tai pihatto (jota hevoset käyttävät sisävessanaan), voi aikaansaada vielä enemmän päänvaivaa..

22 kommenttia:

 1. Aina joskus helpommalla pääsisi kun iskee kumikäsineet päälle ja napsii ne (puoli)jäiset kikkareet suoraan kottariin mahdollisen irrottamisen jälkeen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä oon kuule noukkinu noita ihan ilman kumihanskojakin ;), ja sitten eväitten syöntiin... ei vaineskaan. Mut aikansa kun tökkii karkailevaa kikkaretta niin kyllä se on helpompi tarttua käsin :D

   Poista
 2. Jep, tuo on kyllä ihan vihonviimeistä hommaa... :D tollasella kurakelillä tuntuu välillä siltä että kun kerää lannat niin samalla tulee kaavittua tarhan hiekatkin ainakin kymmenen sentin syvyydeltä mukaan!

  VastaaPoista
 3. Minä taas tykkään pakkaskeleistä kovin! Myös niistä ensimmäisistä. Tosin meillä ei olekaan hiekkatarha, vaan savipellon palanen, josta on ihan fpoejgpoiejoew!!!'n ärsyttävä sulan maan aikaan yrittää poimia yhtään mitään (muuta kuin ruohomättäitä) mukaan. Puolensa kaikella, mutta hiekkatarha olisi niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin ihana siivouksen takia. .__.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, hyvä että tykkäät, oot hyvin sopeutunu Suomen olosuhteisiin, mutta eikö se peltopohjakin mee semmoseks ärsyttävän koppuraksi kun tulee ekat pakkaset..?

   Poista
 4. Parasta vielä yrittää työntää hiekkaa täynnä olevaa kaksisataakiloista kottikärryä ylämäkeen tyhjennyspaikalle, tai vastaavasti talvella samanpainoista paskalumipulkkaa tappavan liukasta tietä pitkin kun ykös ei meinaa päästä ilman taakkaakaan. Eipähän tarvitse lähteä salille rehkimään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veit sanat suustani. Äheltäessä on käynyt joskus myös niin että koko kuorma kaatuu, voi sitä onnea!

   Poista
 5. Meillä on apuvälineenä jäärauta, on pirun hyvä jäisten kikkareiden irroittamiseen!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota täytyy ehdottomasti kokeilla jos vaan ei joku sitte juuri sinä hetkenä tarvi sitä rautaa ku oon tarhalla... :D

   Poista
 6. Kuulostaa tutulta. :D Kesällä siivoaminen oli niin helppoa myös senkin takia, että hepat olivat suurimman osan päivästä laitumella, jolloin tarhasta löytyi aina vain muutama kasa, jos ollenkaan. Keväällä tarhan putsaamiseen menee päivittäinkin todella paljon aikaa, koska talvisin osa läjistä hukkuu lumen alle ja toissa päivänä jouduin jättämään suosiolla kolme kasaa maahan, koska ne olivat jäätynneet maahan kiinni. Sitä se teettä, kun nollakelien jälkeen tulee yhtäkkiä yli kymmenen asteen pakkanen... Talvella lantojen siivoaminen lumesta olisi ihan kohtalaisen helppoa, mutta meillä ainakin varpuset tuppaavat tuhoamaan kasoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä en oo saanu varpusia vielä kiinni itse teossa,onneksi :D. Jonkun rautakapineen tarvii todellakin niitten jäisten kasojen irrottamiseen. Ja sekin on sitten niin mukavaa kun joutuu raahaamaan tarhalle useamman "työkalun": rautatalikko, muovitalikko, harava...joskus on vielä lapiokin :D

   Poista
  2. Me käytetään talvisin lapiota, mutta edes sillä en saanut kasoja irrotettua kokonaan :D

   Poista
  3. Joo, se on tää talvinen ikirouta ;)

   Poista
 7. Aamen! Aivan samaa mieltä olen, ja joskus tuntuu että hevosenomistajan elämä on pelkkää kakkaa :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhahhaa, joo tuon voi kieltämättä ulottaa koskemaan myös ihan koko kokonaisuutta, joskus arki on vähän kakkaista ;).

   Poista
 8. Tunnustan myös joskus poimivani jäisiä kikkareita käsin. Myös kukkalapiota olen käyttänyt, kun ei niitä kasoja saa muuten pois kuoppaiseksi jäätyneestä maasta. Metsämaasta siivoaminen on hankalaa ja ärsyttävää oli vuodenaika ja keli mikä tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkalapion käyttökin lienee aika luovaa, mutta siinä joutunee kykkimään ikävästi... Mulla ei ookaan kokemusta metsätarhan putsaamisesta, se voinee olla aika työlästä :/

   Poista
 9. Siis tää oli kun mun ajatuksista! Kauhee raivo ja vihan tunne siivota mudan joukosta lantaa ja nyt kerään vikkelästi käsin jäätyneestä epätasaisesta tarhasta jäisiä papanoita, joita ei talikolla saa millään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, hauska kuulla. Joo kyllä näissä hommissa joutuu kirjaimellisesti kätensä likaamaan :D. Ei sovi pöpökammoiselle...

   Poista
 10. Vaikka inhoankin pakkaskeleillä kikkareiden metsästämistä tarhasta (onko koskaan tullut muuten kokeiltua potkaista jäässä olevaa kasaa, josko se hajoaisi? Älä edes kokeile - se sattuu..), mutta arvaappa huviksesi miten mukavaa on kun varsat käyttää pihattoa aivan täysin vessana.. Mieluummin vaikka kaikki jäässä pihalla, mutta kaiken metsästäminen paksusta kuivikekerroksesta... Ei kivaa.

  Vaikka miten siivoaisi, perfektionistina päässä kihisee, ärsyttää ja tekisi mieli huutaa kun pihattoa ei vaan koskaan saa täysin puhtaaksi (tai joo, ehkä viideksi minuutiksi, kun jo jompikumpi on varta vasten pihattoon kävellyt, tehnyt tarpeensa ja kävellyt takaisin pihalle). Patjaakin olen yrittänyt tehdä, mutta mitäs se hyödyttää, kun 30cm puhtaan kuivikekerroksen läpi on pinnassa asti märkä yhdessä yössä (joo, en ole ikinä nähnyt lumessa varsojen tarhassa keltaista läikkää, eli ne todellakin tekee kaiken sisälle). Vertailuna varsoilta tulee valehtelematta kaksi kottarillista märkää pihatosta _päivässä_ kun Lillalta tulee ehkä puoli kottikärryllistä viikossa... Uhkailinkin jo varsoille, että kohta pistän pihaton oven kiinni ;)

  Ja joo, täälläkin kikkareita metsästetty vaikka sitten käsin, jos muuten ei onnistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi niitä varsoja! :D Luulis että ne pikkuhiljaa oppis että se homma menee toisinpäin, ulkovessa, sisätilat muuhun käyttöön. Toisaalta meillä Skinin pihattokaveri kävi sisävessassa kun taas Skini käveli yleensä pihatosta pihan perälle asioilleen.
   Pihaton siivoaminen vasta vaikeaa varmaan onkin, nostan hattua :D.

   Ja kyllä, toki olen potkinut jäisiä kakkakasoja, ei auta ;D! Jotkut meijänkään tallin hevosista ei kuulema tykkää pissiä pihalle, omani onneksi tekee pissit mihin tahansa pehmeään, kunhan ei jaloille roisku.
   Kiitos kommentista :D

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.