lauantai 31. elokuuta 2013

Temppukuulumiset: mm. hymyily ja pyöröapuja

Irvistys 29.8.13 *
Nyt se osaa sen! Eli nostaa ylähuulta pyynnöstä. Toukokuisen postauksen "Espanjalainen käynti ja muita temppukuulumisia" lopussa listailin tempputavoitteita. Yksi niistä oli ylähuulen nostaminen / irvistys, johon sain inspiraation Taavin ja Elinan touhuista. Taavi osaa hymyillä käyttämällä flehmen-elettä (vaikkei sekään kuulemma ole ollut ahkera käyttämään tuota elettä ennen tempun opettamista). Skini käyttää flehmen-elettä todella säästeliäästi, olen nähnyt sen tekevän niin vain kaksi kertaa. Toinen oli se kun tamma oli ollut sen karsinassa ja toinen se kun olin haravoinut pihaton pohjaa ja sieltä oli noussut uusia tuoksuja. Meillä ei siis ainakaan vielä ole huulen nostosta kehittynyt varsinaista flehmen-elettä, vaan se on pelkkä huulen nosto. [EDIT: PAKKO tulla ihkuttamaan tänne, että nyt muutama päivä myöhemmin hymystä kehittyi kuin kehittyikin flehmen-ele. Tämä on tapahtunut vasta kerran, mutta temppu kehittynee ajan myötä jokatapauksessa.]

29.8.13 Nami irvistyksestä *
Temppu saattaa näyttää helpolta, mutta kyllä se piti ihan oikeasti opettaa. Aluksi se vain tavoitteli kohotettua kättäni päällään tai tuli lähemmäs minua.

Pää nousee, huulet kiltisti kiinni, eihän hieno herrasmies nyt rupea suu auki hamuamaan!
Aluksi käytinkin apuna sitä, että kosketin etusormellani sen ylähuulta saadakseni huulen nousemaan, heti kehuin ja annoin namin kun ylähuuli nousi.

nyt aukeaa huulet
Seuraavaksi alkoi muistaakseni esiintyä sitä, että se alkoi avata sekä ala-että ylähuuliaan hampaiden pysyessä kiinni. Tämä tapahtui niin, että härnäsin hirnakkaa namilla pitämällä namia aivan sen turvan edessä. Siitä sitten pikkuhiljaa alkoi esiintyä vain ylähuulen nouseminen.

sekä ala-että ylähuuli "toiminnassa"
Huomasin myös pian, että oli parempi opettaa temppua hevonen kiinni hoitopaikan naruissa. Kun se ei päässyt eteenpäin, täytyi sen tehdä jotain muuta saadakseen kohotetussa kädessäni olevan namin.

Skini hoitopaikan naruissa

Seuraavaksi aloin kasvattaa etäisyyttä turvan ja käteni välillä ja annoin Skinin arvata tilanteesta myös mitä siltä halusin (eli kyllähän se rupeaa ennakoimaan kun pistän sen kiinni ja menen nami kädessä sen eteen seisomaan ja nostan käden ylös). Siitä se rupesi saamaan jutun juonesta taas kiinni ja kas, nyt se tietää että kun nostan sormi ylhäällä käden, niin ylähuuli pitää nostaa.

29.8.13 On se karua kun on syönyt ensin omat ruuat ja toisella on vielä jäljellä... *
Kerronpa myös samalla tilanteesta, jossa elokuun irvistys-tilannekuvat* on otettu. Ennen tallilta lähtöäni annan hepoille ruuat siten, että kun Skini on minulla monesti vapaana hoitopaikan puolella, annan sille ruokakipon siihen ja kamulle pihaton puolelle.

Skinnykkä syö iltaruokiaan 29.8.13 *
Kun hepot ovat syöneet, avaan pihaton portin ja päästän Skinin sinne (nykyään ohjaan sen myös suoraan pihaton ovesta pihalle sillä jätkä käy mielellään sisävessassa ennenkuin siirtyy ulkotiloihin XD). Tällä kertaa kamulle olikin jäänyt kupin nuoleminen kesken, joten otin asiakseni valvoa ettei hra Johtajalämminverinen tunge toisen ruokakipolle.

29.8.13 Kamun ruokarauhan valvonta käynnissä *
Kamun kupinnuolua odotellessamme keksin sitten näyttää kuvaajalle irvistyksen ja saimme paitsi näitä kuvia, niin myös pienen videon (14sekuntia).Äitini oli kuvaajana ja hän sanoo Skiniä sirkushepaksi. Siksi minultakin livahti ja sanon videolla Skinille että "sirkusheppa". 

Pusut

Videolla nähdään myös yksi pusu. Pususta laitettakoon tähän kuvat toiselta päivältä.


Skinillä ryytynyt ilme... mutta pusupyyntö muuttaa kaiken..

motivoitunut mr. säihkysilmä
"aa, ai että pusun pyysit!" Jo muuttui ääni kellossa
Temput onnistuivat tuona päivänä erityisen hyvin. Saatiin myös 6 peräkkäistä askelta espanjalaista käyntiä! Olen siitä erityisen ylpeä :D. Namin antoa olen saanut harvennettua niin, että 3 askelta tulee ilman namia.

Pyöröavut

Keskittynyttä irtotyöskentelyä

Maastakäsin työskentelyyn on tullut uusia ulottuvuuksia. Olen ottanut raipan uudelleen käyttöön, sillä sen avulla saan selkeämpiä apuja kuin pelkillä kehon asennoilla, käsillä, katseella ym. (jotka eivät ole kovin kehittyneitä vielä itselläni). Yletyn myös kauemmas ja saan itse oltua kauempana.


Uusi raippa- apu nro 1.
Kohti lapaa suuntautuva  heilutus = hevonen siirtyy kauemmas ympyrällä.

Hirnakka oikaisemassa, minä pyydän ulospäin
Pidän raipan ulkokädessä ja pystyssä kahva ylöspäin kuvan osoittamalla tavalla ja heilutan raippaa kohti hevosen lapalinjaa. Tässä oli opettaminen, ettei apu tarkoita kovempaa vaan nimenomaan ulospäin siirtymistä.

raipan heilutusta kohti lapalijaa, pyyntö siirtyä lähemmäs aitaa

Käytännössä tarkoitus on väistää sisälapaa/etujalkoja ulospäin ja asettaa pää sisälle. Asetus vapaana on ollut meille tosi vaikea opetella. Sitä on pikkuhiljaa harjoiteltu jo viime maaliskuusta alkaen (katso postaus Suoruustreenin alku). Välillä homma oli jäissä ihan kokonaan, mutta tavoitteena se yhä on.

asetustyöskentelyä

taivutus- ja asetustyöskentelyä jossa autan hevosta lavasta ja riimusta oikeaan asentoon

asetustyöskentelyä jossa pyydän lapaa kauemmas


Uusi apu nro 2.
Käännän hevosen voltille sisäkädellä johtaen. Tämmöisestä tilanteesta ei ole vielä kuvia, mut hitaasti vien ulkokättä hevosesta päin laajassa matalassa kaaressa ympyrän sisälle. Toimii vain käynnissä ja silloin kun hevosen huomio armollisesti todellakin on minussa. Tähän tarvitaan semmonen oikein motivoitunut ja kuulolla oleva hevonen.

"Namivyö"

 

olen ottamassa namivyöstä porkkanapalaa poseeraajalle
Minulla on nykyään kätevä namivyö mukanani, joka on oikeasti juomavyö. Silloin kun taskut eivät riitä tai niitä ei ole, on namivyö kätevä.

Sisätila temputukseen

 

pihaton hoitotilassa on mahdollisuus temputtaa sisätiloissa
Olen innostunut nyt todenteolla tuosta käytössä olevasta sisätilasta. Hevosen keskittymistä häiritsevät polttiaiset, mäkärät tai mitkä tahansa lentävät öttiäiset. Pihaton hoitotilassa niitä ei ole ja siinä on oikein kivan kokoinen tila harjoitella espanjalaista käyntiä ja väistöjä -oikeestaan mitä tahansa nyt keksiikään (raviharjoitukset ei tietenkään onnistu, ne tehdään ulkona). Myöskään huono sää ei häiritse.

Pakko laittaa tämä kuva nosta ihanista kukista ja taivaasta vaikka tarkennus on osunut väärin
Ihana kellomainen kukka

14 kommenttia:

 1. Voi miten hienosti Skinny hymyilee! Tuo pusu on myös kiva temppu :) jos asuttiin(asuttaisiin, en osaa käyttää tätä IPadia, siksi kummallisia kirjoitusvirheitä :D) samalla paikkakunnalla niin sinä voisit opettaa lasselle temppuja ja mä voisin kuvata Skinnyä :D Mulla ei riitä kärsivällisyys opettaa hepalle temppuja, kun se vaan häsää :D

  Tosi kiva kun teillä on pyöröaitaus käytössä. Olisi kiva päästä Lasseakin pyörittelemään, mutta lähistöllä ei ole yhtään pyöröaitausta eikä ole tilaa mihin sellaisen pystyttäisiin :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Joo kyllä netin kautta löytyis kivoja kontakteja ja "yhteistyösopimuksia" mutta välimatka tulee sitte yleensä väliin. Siinä meillä oiskin hyvä diili, sä saisit Toko-hevosen ja minä kuvia ;). Minun miehen piti ottaa tänä kesänä minusta hepan kanssa kukkamekkokuvia mut nyt ku mennään jo syyskuuta niin täytyy sanoa että tätä ratsukkoa ei ehkä nähdä laukkaamassa pellolla helmat hulmuten ;)

   Pyörö on vaan kätevä kun on niin pieni ja voi työskennellä vapaana kun ei ole muita "häiritsemässä". Samat jutut voipi suorittaa jos on kentällä aidat, tai tarhassa/ laitumella. Laitumen tekee haasteelliseksi se koko. Noita tommosia muovisia laiduntolppia vaan kehiin muutama ja narua niin siinä on työskentelytila :D, vaikkapa tarhassa, laitumella tai kentällä. Noitten siirtely ja pystytys on melkoisen helppoa:)

   Poista
  2. Periaatteessa meillä olisi yksi tarha joka menisi pyöröaitauksesta, vaikka onkin vähän turhan neliskanttinen. Olisi juuri sopivan kokoinen! Pitääkin järkeillä onnistuisiko pyörötyöskentely siinä ;)

   Ps. Alan muuten varmaan kirjottamaan blogia vain kutsutuille lukijoille, eli piilotettuna. Mikäli haluat liittyä lukijaksi, annatko sähköpostisi niin liitän sut sinne :)

   Poista
  3. Juu ei ne kulmat haittaa :D, kunhan on aidattu tila.

   Toki haluan lukea!
   bessie5@hotmail.com
   Haluisitko ilmottaa vaik aina sähköpostilla kun postaus tulee, sillä multa uhkaa jäädä kaikki yksityiset blogit lukematta kun ne ei näy blogin lukulistalla.

   Poista
 2. Hienosti sujuu! :) Hassua, miten toiset temput on helppoja toisille ja toisille ei. Meille hymyilytemppu oli melko helppo opettaa, vaikken ole Taavinkaan nähnyt tekevän flehmen-ilmettä, kun pari kertaa muutoin. Joitakin temppuja saakin sitten tahkoa kauan ennenkuin tulee edistystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, näinhän se on. Olen seurannut tuota Konnankoukkuja-blogia ja siellä esimerkiksi taivutus ja asetus sujuu vapaana. Meille se on elämää vaikeampi ja suurempi kysymys. Nyt on ehkä tapahtunut vähän edistystä, mutta vaikeaa on. Saa nähdä keksiskö tuosta huulen nostosta vielä flehmen-eleen kuten teillä. Taavi on kyllä tosi perusteellinen kun hoksasi sen itse :D

   Poista
 3. Havauhduin sun blogin olemassaolosta pari päivää sitten, ja oon nyt illat lueskellut teidän tarinaa, ja täytyy sanoa että löytyi taas yksi ihana blogi lukulistalle! :) Mulla on itelläni 12-vuotias lv-ruuna, ja tästä vinkkelistä katsellen sun blogi on täynnä inspiraatiota! (nimim. eilen illalla oli IHAN pakko aloittaa kumarruksen harjoittelu! :D) Eli siis halusin vaan jättää pienet terveiset, keep up the good work! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, et tiedäkään kuinka ihanalta tuntui lukea sinun kommentti, ilahdutti suuresti ja lämmitti mieltä. Ja loistavaa, jos joku voi inspiroitua meidän jutuista. Kyllä nää temppuhommat tuo iloa arkeen. Tänään viimeksi repesin kun sanoin hevoselle että "odota" ja se nostikin ylähuulta XD, hihhii.

   Poista
  2. :D Jep, temppuilu on kyllä hauskaa vaihtelua! Nyt mun pitää vaan yrittää malttaa mieleni, ettei hepparaukan pää mee ihan pyörälle kaikista uusista jutuista, tuli nimittäin hirvee inspiraatioaalto harjoitella kaikkia mahdollisia temppuja :D

   Poista
  3. Toihan on ihan loistavaa, jos on noin innoissaan että haluais kaikkee mahollista harjotella :D.

   Poista
 4. Tää on kiva blogi!Tuli vaan mieleen kysyä että ootko ikinä saanut mitään haukkuvia kommentteja/neuvoja anoilta tai muilta?Kun sulla on kuitenkin aika paljon lukijoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja kiva kuulla että pidät blogistamme :).

   Blogi oli pystyssä n.vuoden ennenkuin sain ensimmäisen anonyymin typerän laukaisun/haukun tänne. Muita ei ole ollut ja tuokin oli sitä tasoa, ettei sitä voi millään tavalla ottaa vakavasti, poistin vain sen. Vähän tämmöstä "lv kuuluu leivän päälle, ei niitä kannata hoitaa" -huutelua. Yksi anonyymin neuvova kommentti on ollut, joka ei ollut mitenkään epäasiallinen, mutta jotenkin tuntui ettei kirjoittaja ollut minun kanssani aivan samalla aaltopituudella tai tulkinnut tekstiäni siten kuin olin tarkoittanut. Tai en ehkä itse oikein hoksannut sitä kommenttia.
   Ht.netissä on kerran ollut yksi mielenkiintoinen laukaus, josta huomasi ettei hän ollut lukenut sivujani sen enempää, halusi varmaan vaan mainostaa omia palveluitaan, mutta ei hänkään oikeastaan haukkunut.

   Siinäpä se, eli tosi vähällä oon selvinnyt ja olen siitä erittäin iloinen. Toivon että homma jatkuu tämmöisenään :D.

   Poista
 5. Osaisitko yhtään sanoa mitä meinaa kun hevoseni tekee joskus juoksuttaessa kun rento niin että kääntää päätään ihan kokonaan ja katsoo minua. Onko tämä huono vai hyvä asia ja miten tähän pitäisi reagoida? Ei koeta tulla sisemmäs tuijottelee vaan :D Tämä hevonen myös tekee irti ollessaan että tulee juoksemaan ympärilleni ikään kuin olisi liinassa ja tottelee pyyntöjä vaihtaa askellajeja. Miten sen saisi vaihtamaan suuntaan tässä ympyrällä ollessaan?

  Tykkäisin paljon tehdä enemmän maastakäsin juttuja, koska tuntuu että tämä polle niitä tehnyt melko paljon entisessä elämässään. Olen tehnyt vaan vapaana rinnalla kävelyä, pysäytystä ja liikkeelle lähtöä. Mistä maastakäsittelyn voisi aloittaa? Kiitokset mukavasta blogista, tykkään lukea paljon juttujasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitoksia itsellesi, ilahduttavaa, että pidät blogista.

   On melkeen mahdotonta sanoa näkemättä tilannetta ja hevosta... Kuitenkin kun kerroit, että hevonen on rento, eli ilmeisesti ei luo mitään murhaavia katseita.. Voisin arvaamalla heittää, että se katsoisi kenties sinuun jotenkin kysyvästi ja keskittyen sinuun? Ehkä se yksinkertaisesti kokee tekevänsä jotain oikein, odottaa kehua tai mitä ikinä sille on sanottu tai tehtykään entisessä elämässään. Minusta tuo äkkiseltään kuulostaisi siltä, että se katselee, kuulostelee, keskittyy sinuun ja minusta se on hyvä juttu.

   On myös toivottavaa, että hevonen katsoo ennemmin sisälle kuin ulospäin (omani kun on vino ja jäykkä kulkee helposti asettuneena ulospäin puhumattakaan siitä miten se tuijottelee ulospäin jos se ei ole kuulolla tai motivoitunut..).

   Kuulostaa tosiaan siltä että hevonen on näitä hommia tehnyt, nyt saat sen antaa näyttää tietä :D, kokeilla jotain ja katsoa mitä hevonen siihen sanoo. Näinhän se muutenkin etenee ;).

   Riippuen siitä miten sitä on opetettu, voit kokeilla erilaisia tapoja vaihtaa suuntaa. Haluatko sen tekevän ikäänkuin ympyräleikkaan ja vaihtavan vauhdissa suuntaa? Haluatko, että se pysähtyy ympyrän kehälle, jotta itse menet sen luo ja lähetät sen uuteen suuntaan? Haluatko pyytää sen keskelle ja lähettää uuteen suuntaan?
   Periaatteessa hevosta ohjataan omalla linjalla suhteessa hevosen linjaan. Eli varmaan luontaisesti seisot kohtisuoraan about lavan tietyvillä. Voit kokeilla useampaa tapaa ja katsoa miten hevonen reagoi. Nosta päänpuoleinen käsi ylös sivulle, tai kyynärpäästä koukistettuna. Meillä se kääntää hevosen keskelle. Sitten siirryt itse hevosen toiselle puolelle ja annat sen jatkaa matkaa.
   Jotenkinhan se hevonen siinä kutsutaan luo, ja sitten lähetetään pois uuteen suuntaan, täytyy vaan valita tapa joka itselle toimii ja hevonen ymmärtää.

   Maastakäsittelyn perusjuttuja voisi olla noiden sun mainitsemien lisäksi peruutukset. Ja etupään väistö ja takapään väistö (etu-& takaosakäännökset siis). Ympyrälle lähettäminen myös.

   Sinullekin voisin suositella vaikka Tuire Kaimion kirjaa Hevosen kanssa, siellä on kaikkea mitä vaan hevosenomistaja voi toivoa. Myös Leena Kurikan hevospsykologiaa arkeen tms on aika kiva ja Kaimion kirjaan verrattuna tosi lyhyt ja helppolukuinen kirja.

   Tästä blogista löytyy joitakin postauksia myös maastakäsittelystä, liekö niistä olisi apua. Ainakin semmoinen postaus on jossa myö vasta aloiteltiin maastakäsittelyä/irtotyöskentelyä. http://skyfighter96.blogspot.fi/2012/10/juoksutuksen-ja-pyoroaitauksen-aakkosia.html
   Vanhahan tuo kyllä on.. ja teillä ei tosiaankaan ole noita ongelmia joista minä kirjoitin tuolloin ;D.
   Ympyrälle lähetyksestä on täällä
   http://skyfighter96.blogspot.fi/2012/12/ympyralle-lahetys-videoin.html

   Vaan taivas on rajana maastakäsin puuhatessa, siitä vaan miettimään mitä haluatte tehdä :D

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.