tiistai 13. elokuuta 2013

Ihanaa shiatsuhierontaa

Poseeraus 2.7.2013
On ammattilaisia, jotka ovat hyviä. Ja sitten on ammattilaisia, jotka tuntuvat taivaan lahjoilta. He ovat niitä, joista on erityisen kiitollinen. Meidän shiatsuhieroja on juuri tällainen. Säteilen ilosta ylipäätään kun saan sovittua ja varattua ajan, vaikka tiedänkin, että käynnin jälkeen kopsahtaa postiluukusta lasku, joka ei mielestäni ole mikään pieni, etenkin kun tulee matkakulut 120kilometriltä mukaan...

Namilla lahjontaa poseeraukseen 2.7.13
Skinny on saanut shiatsuhierontaa 5 kertaa sen ollessa omistuksessani, jos lasken oikein. Normaali hevoshieroja on käynyt 3 kertaa (kaksi eri ihmistä). Shiatsuhieronta vaikuttaa jotenkin kokonaisvaltaisemmalta. Normaalihieronnasta Skinny ei nauti, se vaan ottaa hieronnan passiivisena vastaan. Shiatsuhieronnassa se on läsnä, se seuraa selvästi mitä sen kehossa tapahtuu. Se on aktiivisesti mukana hommassa itse ja tekee venytyksiä ja taivutuksia myös itse.

Skinny osallistuu hoitoon ja harrastaa rankajumppaa samalla
Skinny on viimeaikoina tarjonnut takapuoltaan minun syliini rapsutettavaksi ja hierottavaksi erityisen paljon. Minulla on ollut vähän vaikeuksia keksiä mitä se oikeen haluaa minun tekevän kun vetää häntäänsäkin sivuun ja vaihtaa kokoajan paikkaa silleen että "no ei nyt ihan siitä vaan TUOSTA". Minä vaan en ole hoksannut että mistä "tuosta" se tarkoittaa. Nyt se sitten selvisi kun shiatsuhieroja löytää ja tietää nuo oikeat pisteet. Se haluaa hierontaa istuinluun sisäpuolelle. Eli on tarjonnut noita pisteitä minulle ja minä oon luullut että sitä kutittaa hännästä. Toinen on yrittänyt vetää häntää sivuun "ei siitä hännästä!" mutta minä en oo tajunnut. Hyvä että tämä tuli nyt selväksi.

Tuolla on makee kohta, sitä Skinny tarjoaa hoidettavaksi paljon ja yhdistää siihen myös venytyksiä. Tuo oikean puolen kannikka on ollut "ongelmakohta" jo viime kesänä, silloin se pyysi hieromaan tuota aluetta myös. Tammikuisen tappelun arven ympärillä on paljon jumikohtia ja pisteitä, joihin se kaipaa hoitoa.
Shiatsuhieronnan jälkeen Skinny pyysi minua hieromaan itseään useampana päivänä oikeen perusteellisesti. Sain oikein kunnon koulutusta hevoseltani ja shiatsuhierojaa katseltuani osasin vähän paremmin tulkita hirnakkaa, että mistä se halusi minun hierovan ja rapsuttavan. Sain vähän näitä hetkiä jopa videollekin mutta niihin palataan toisessa postauksessa.

Tämä oli ihana hetki, Skinny hoksasi että on hauskaa hoitaa minun hiuksiani, se tuntui tosi hauskalta. Mainittakoon että tämä hevonen ei hoida tai höplää ihmistä helposti, se hoitaa vain silloin kun oikeesti tuntuu siltä.

Minulle on tosi tärkeää, että shiatsun kautta hevonen saa tarpeensa ja toiveensa perille ja tietysti myös se mitä hieronnalla haetaankin, eli jumitukset lähtevät myös shiatsussa aukenemaan. Jos jokin piste on ensin ikävä tai kipeä ja hevonen menee poispäin, sen annetaan se ilmaista keventämällä otetta ja antamalla sen mennä. Alueen jännitysten rauetessa samainen piste muuttuukin aivan ihanaksi kohdaksi ja se pyytää lisää hieromaan ja rapsuttamaan. Tuo pisteiden tuntemusten muuttuminen vaikuttaa minusta oleelliselta shiatsussa, hevonen ilmaisee niin selvästi että "nyt on kipeä/epämukava kohta" ja hetken päästä "no nyt se onkin oikeen mukava kohta". Välillä se nauttii niin, että sen ylähuuli lähtee lentoon ja se hoitaa hierojaa tai minua aivan onnessaan.

Tuntuu niin hyvältä että hierojaa täytyy huomioida ja höpeltää


hiuksia on hyvä hoitaa.. ja se tuntuukin kivalta
Olen itse saanut nauraa ja hymyillä näinä shiatsuhetkinä niin paljon, että voi melkein sanoa, että hieroja hoitaa meitä tiiminä. Sekä hevonen että omistaja saavat meidän tapauksessa paljon irti!

hoitoketju: hieroja-hevonen-omistaja
Kaiken lisäksi hieroja on ystävällinen, tyyni ja hänellä on elämänkokemusta. Hän on avoin eikä pidä minua outona tai katso kummeksuen kun hevosellani ei ole kenkiä tai kuolaimia. Hän jaksaa aina miettiä mikä olisi hevoselle hyvä ja mikä auttaisi, millaisia harjoituksia voitaisi yhdessä tehdä ja mitä voisi yrittää. Minulle on opetettu muutama piste joita voi painella ja venytysliikkeitä. Myös juottamis-suositus saatiin jo heti viime kesänä. Nyt saatiin suositus uudelleen ja päädyttiin siihen, että melassileikevedenkin juottaminen on parempi kuin ei mitään, jos sen avulla saisi nestettä menemään enemmän. Jonkin aikaa viime talvena juotinkin melassileikevettä, jossa oli 1dl turvotettua melassileikettä, mutta se on niin nirso ettei juo kovin laimeaa vettä enkä haluaisi antaa sille turhaan sokeripitoista melassia. Toisaalta tultiin siihen lopputulokseen että kun ei kyse ole isoista määristä sokeria enkä anna sokeripaloja, niin kyllä sitä melassivettä voi antaa. Nyt sille aloitettiin kuitenkin ensin salmiakkikuuri, jotta joisi "omaehtoisesti" enemmän.


2.7.2013

Olen itse niin mukana hommassa, etten ole aiemmin saanut kunnollista kuva- tai videomateriaalia hieronnoista, mutta nyt sain auttavan käden kuvaamaan hierontaa (kiitos teille R&K jos luette tätä).


Kokosin poikkeuksellisen pitkän videon tämänkertaisesta shiatsuhoidosta, se on peräti 16 minuuttia pitkä. Se huutakoon hep joka jaksaa katsoa. Ajattelin, että varmaan jotakuta kiinostaa vähän tarkemminkin nähdä, sillä olen ainakin itse löytänyt melko huonosti videoita shiatsusta.

Tein myös lyhyemmän version (3min 14sek), siitäkin näkee ihan hyvin millanen tunnelma shiatsussa oli ja millaisia otteita siinä käytetään.

16minuutin video
Pidemmästä videosta lyhennetty versio (3min14sek)
 

Miten minä näen shiatsun? 

 

Kaveria rapsuttamassa. Samoja kohtia hevoset hoitavat toisiltaan kuin mitä shiatsussa hoidetaan(c)R.R.
Shiatsusta saa mielestäni aika huonosti tietoa pintapuolisella googletuksella, ainakin jos toivoo suomenkielistä tietoa. Perustuen vain omiin kokemuksiini kuvaisin shiatsua seuraavalla tavalla:

"Shiatsuhieronnassa hevonen käydään läpi tiettyjä linjoja ja akupisteitä pitkin painelemalla ja sivelemällä. Shiatsuhieronnassa lihasten aktiivinen muokkaaminen (=perushierominen) on vähäisempää kuin normaalihieronnassa. Hevosta ja sen lihaksia ja kroppaa ikäänkuin aktivoidaan tekemään rentoutustyö ja lukkojen tai jumien avaamiset itse mm. venytysten kautta sen sijaan, että ne hieronnalla aktiivisesti muokattaisi rennoiksi."

etujalan venytys menossa
"Shiatsu on kosketuksissa paitsi lihaksiin niin myös sisäelimiin -eli puhutaan esim. rakkolinjoista tai keuhkolinjoista, maksa- tai pernalinjoista, joita järjestelmällisesti käsitellen hevonen käydään läpi. Hieroja paikallistaa tukoksia/jumeja hoidon alussa tunnustelemalla hevosta, päättää mitä linjoja käsittelee ja mistä hoitokokonaisuus koostuu ja aloittaa sitten hoidon. Mikään kerta ei ole meillä ollut täysin samanlainen."


menossa vissiin munuaislinja, en ole ihan varma
Hoidon loppua kohden ainakin Skinny menee yhä rauhallisemmaksi ja haukotuksia tulee enempi tai vähempi.

Skinny nauttii niskan pisteiden painelusta
Haaaaukotus. Ainot kuva haukotuksesta ja se tärähti..
Shiatsua saatetaan pitää useastakin syystä humpuukina. Se saatetaan rinnastaa erilaisiin energiahoitoihin, kiviterapiaan... mitä näitä vielä muita on? Siinä puhutaan energioista, se perustuu kiinalaiseen lääketieteeseen -minulle ainakin tulee noista kahdesta ekana mieleen humpuuki. Ja vielä kun sanotaan että hieronnalla voidaan olla yhteydessä sisäelimiin ja kun googlettaessa vastaan tulee ns. hevoshoroskoopit eli viiden elementin teoria (tulihevonen, maahevonen, vesihevonen, puuhevonen, metallihevonen), niin viimeistään tulee epäileväinen olo.

2.7.13
Minut shiatsu on kaikesta huolimatta vakuuttanut. Jumit lähtevät aukenemaan, hevonen nauttii, minä nautin. Pisteitä siis tippuu henkilökohtaisesta "vaikuttavuustutkimuksestani"= kokemuksesta. Jos kyseessä on vain kuuluisa lumevaikutus, eli oikeita tuloksia ei saada vaan minä vaan luulen niin, niin olen kyllä aika vaikuttunut näistä lumevaikutuksista. Olen nimittäin kuullut, että omistajan kautta voidaan aikaansaada lumevaikutuksia myös hevoseen (omistajalla kivaa -> hevosellakin on). Olen tietoinen siitä, että koko luottoni tähän hommaan pohjaa paljolti fiilikseen ja juuri siihen kokemukseen, josta on vaikea vääntää mitään vankkaa "näyttöä". Maksan silti tästä ilosta jatkossakin.

Olen niin tyytyväinen että olen löytänyt shiatsun ja vieläpä taitavan ammattilaisen joka sitä toteuttaa!

18 kommenttia:

 1. Voi miten tyytyväiseltä Skinny näyttää noissa videoissa! Selvästi nauttii. En ehtinyt kokonaan katsoa, mutta alun perusteella ainakin :)

  Lasse alkaa aina "hoitaa" minua harjatessa, kun se haluaa hellyyttä. Laittaa siis väkisin pään olkapäälleni ja alkaa höpläämään ylähuulella. Yritä siinä nyt jatkaa harjaamista kun toinen on niin sulonen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosi tyytyväinen, se nauttii täysin siemauksin. Välillä tulee ikäviä kohtia ja sitten se taas nauttii.

   Jos toinen osottaa noin suloisesti hellyyttä niin kaikkihan pitää keskeyttää ja käyttää loppupäivä vaan halimiseen ;). On ne vaan ihania.

   Poista
 2. Olispas kiva ja mielenkiintonen postaus! Piti ruveta heti Googlettamaan ja etsimään iteki tietoa :) Kaveri nautti oikein kunnolla.
  Kakara teki tuota samaa pylly syliin-juttua. Joskus sen jälkeen, kun oli kaikki muut kutiavat paikat jo rapsutettu, tai sitte se saattoi tarjota takapuoltaan suoraan, joskus ihan automaattisesti, joskus silloin kun en ruvenny rapsuttamaan sitä muualta. Se tuo aina kutiavan kohdan lähelle ja siirtää sitte itteään paremmin sormien alle, kun alkaa rapsuttamaan että oikea kohta löytyy :) Pepun tarjoaminen loppu viime keväänä, kun se söi kuurin Coloforia löysään mahaan.
  Ootko kokeillu maustaa vettä pellavalla? Jotkut hevoset on aivan hulluna siihen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva kuulla :)

   Varmaan vielä enempi kuin menetelmä, merkaa se että hieroja on taitava ja löytää itselleen ja hevoselle sopivan ihmisen :)

   Ihan samalla tavalla Skinikin mua neuvoo, se siirtää itteensä ja minä pysyn paikallaan. Se on jotenkin liikuttavaa :D.

   Teilläkö peffan tarjoaminen liitty siis löysään mahaan? Kun meillä tuo tosiaan haluaa hierontaa siihen istuinluun viereen ja pakaroiden sisäpuolelle.

   Täytyy pitää pellava mielessä, sitä voi kokeilla jossain vaiheessa :)

   Poista
  2. Niin on! Tulee itteleki hyvä mieli niistä rapsutushetkistä :) On ne niin ihania.
   Joo liittyi, sitä kesti noin vuoden verran. Alkuun luulin, että se liittyy vaan karvanlähdön kutinaan. Muistan jostain lukeneeni, että suolistobakteerien epätasapaino saattaa aiheuttaa tollasta. Kakaralla kutisi justiin noi samat alueet ja siirteli häntäänsä samalla tavalla. Joskus se rupes jopa käytävällä harjastessa tyrkyttämään takamustaan.

   Poista
  3. Katos kun minä jo yhdessä vaiheessa mietin että onko sillä matoja, että kutittaako sillä ihan sitä peräaukkoa (oon harkinnu lantanäytettä). Tää söi keväällä maitohappobakteerikuurin. Kunhan on syönyt tuon salmiakkikuurin kohta loppuun ja yhden munuaispuhdistuskuurin (horse balancelta) niin voisin pistää sille jonkun vatsaa rauhottavan homman menemään -itseasiassa pellavahan toimis myös siihen. Kaikkee ei viitti pistää kerralla mutta kuuri kerrallaan. Erityisen löysä maha tällä kyllä ei ole, ihan semmosta normaalia laidunkakkaa joka on vähän löysempää kuin talviheinällä.

   Joo, tääkin tyrkkää harjatessa peffan syliin että "rapsuta".

   Poista
 3. Täytyy katsoa video paremmalla ajalla, mielenkiintoista! :)

  Tuosta melassivedestä: Siinä melassileikkeessä ei ole kovinkaan paljon sokeria (128g/kg), se on kylläkinerittäin kuitupitoista. Sitä voit huoletta antaa Skinnylle jos se auttaa juomisessa sillä parikaan desiä tuskin painaa kovinkaan paljon. :) Melassisiirappi sen sijaan sisältää paljon sokeria ja sen kanssa pitää olla tarkkana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tulee niin tiuhaan tahtiin postauksia ettei varmaan kukaan ehdi lukea kun jo tulee uusi ;).

   Okei, minäpä aloitan taas tuon melassileikeveden juottamisen kun muutetaan talvikotiin. Sillä ei vatsa oikeen kestä melassileikettä, menee masu sekaisin vähän jo siitä desistä.. mutta täytyy katsoa.

   Poista
 4. Meillä menee vettä talvisin hyvin kun liotan siihen greelinea eli alfaa. Aivan ihana hyvinvoivan ja hoidetun näköinen hevonen sulla!Kunpa kaikki pitäs hevosistaan yhtä hyvää huolta =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos <3, aivan sydäntä lämmittävää kuulla ulkopuolisen sanovan noin. Kyllähän se aikamoisia "kissanpäiviä" viettää tuolla kesäpaikassa, ja vaalin sitä kaikesta sydämestäni ympäri vuoden.

   Ja kiitos juottovinkistä, minä rupean kokeilemaan noita eri vaihtoehtoja taas kun salmiakkikuuri on kokeiltu :)

   Poista
 5. Shiatsu on hieno juttu. Kävin keväällä 1 kurssin ja aion kyllä jatkaa, kunhan saan hoitoja tehtyä enemmän ja säännöllisemmin. Se on mukavaa puuhaa. Itsellekin tulee hoitaessa hyvä fiilis, kun heppa rentoutuu ja selkeästi alkaa nauttimaan olostaan. Ja kyllä siinä jotain on muuta kuin lumevaikutusta. Hevonenhan tuntee kosketuksen todella hyvin ja se rentoutuu, kun koskettaa pehmeästi eli aivan varmasti tehokas keino saada hevosen kroppa pehmeäksi, rennoksi ja sitä kautta auki. Ja tykkään tässä shiatsussa myös tuosta kommunikoinnista, kun hevonen osallistuu aktiivisesti koko hommaan ja kertoo miltä mikäkin tuntuu tai mistä pitäisi hoitaa enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo, mielenkiintoista, että oot käynyt kurssin. Munkin tekisi mieli kurssittautua ja aionkin jossain vaiheessa. Sitä parempi mitä paremmin osaisi itsekin painella hevostaan.

   Minulle tuo shiatsu on taivaan totisinta totta ja hevosen reaktiot ovat aitoja. Silti tuota ei kai luokitella tieteellisesti vaikuttaviin hoitomuotoihin (kai?). Mut tiede ei ehkä osaakaan ottaa huomioon mitään näin upeaa kuin tämä ;).

   Minusta shiatsu puhuu hevosen kieltä, jotenkin jännällä tavalla :). Niin hyvin siinä pääsee kontaktiin, vielä syvempään kuin tavallisella rapsuttelulla.

   Poista
 6. Ukko vääntää ihan samalla tavalla peräpäätään! Vielä muutama kuukausi sitten Ukko teki sitä vielä voimmakkaammin kuin Skinny tuossa kuvassa, mutta nyt hoito on auttanut eikä Ukko väännä kehoaan ollenkaa niin usein eikä niin voimakkaasti. :)

  Ukkoa hierotaan Weter-hieronnan mukaan. Weter on lyhenne "waihtoehtoisesta eläinterapiasta". Siinä eläintä katsotaan yksilöllisenä kokonaisuutena.

  Ukkokin on aina kovasti mukana hieronnassa ja kertoo selkeästi oman mielipiteensä. Pienimillään se on haukottelua ja maiskuttelua "nyt riittää, kiitos!". Muistan, miten alkuaikoina Ukko oli niin sisäänpäin kääntynyt, että se ei oikein sanonut hoitoon juuta eikä jaata.

  Sitten on ikävää nähdä sellaisia hierojia, jotka edelleen hierovat yhtä kovasti, vaikka hevonen selkeästi ilmoittaisi, että käy kipeää. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla miten toisten hevoset vääntelevät itteesä noissa tilanteissa, en nimittäin ole tämmöistä päässyt näkemään silloin ratsastuskouluaikoina kun en ikinä ollut seuraamassa hevosten hierontaa.

   Lähestymistapa näissä perinteiselle hieromiselle ns. vaihtoehtoisissa hoitomuodoissa tuntuu olevan tuo yksilöllinen lähestymistapa. Tai no katsotaanhan perushieronnassakin hevosta yksilönä minun mielestäni, mutta vaihtoehtoiset muodot korostavat tuota enempi mainostaessaan itseään.

   On varmasti ihana päästä seuraamaan miten oman hevosen itseilmaisu muuttuu. Hevoset joiden mielipiteitä kuunnelaan on ihan omaa laatuaan :).

   Poista
 7. Miten sopivaan saumaan satuinkaan kurkkaamaan blogiisi. Ponillani on ilmeisesti jokin lihas jumissa lavassa sillä se ontuu toista etujalkaansa ravissa. :( Jalassa ei ole mitään näkyvää vikaa, useampi eri henkilö on sen tutkinut, ja liike paranee aina kevyen liikunnan jälkeen ja on huonompi jos on ollut karsinassa. Tavallinen hieroja on käynyt sitä katsomassa mutta ajattelin seuraavaksi pyytää jonkin hevosfysioterapeutin tai miksei vaikka shiatsu-hierojan näiden hyvien kokemustesi innoittamana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hauska kuulla :D, siis siitä että satuit lukemaan ei siitä että poni on ep. Kokeile ihmeessä shiatsua, mutta jos ei nappaa heti ekalla kerralla älä kuoppaa koko ajatusta -eri ihmiset toteuttaa samaakin metodia eri tavoin ja yksilöllisellä tavalla. Positiivista on myös että jos kyse on lihaksesta, voi olla helpompi juttu kuin jotkut pelottavan ikävät muut jalkavaivat... Tsemppistä!

   Poista
 8. Ihana shiatsu!

  Minä niin vahingossa keväällä osallistuin intro-kurssille ja voi että miten ihanaan maailmaan se minut taas johdatti!
  Hevosten reaktiot ovat niin mainioita, että ei sitä voi humpuukiksi kyllä kutsua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on jotain todella upeaa ja todellista :). Ihanaa että sattui noin hyvä "vahinko" :D

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.