keskiviikko 7. elokuuta 2013

Kesäkodin esittely


Skinny laiduntaa 10.6.2013, taka-alalla näkyy pihatto liuske-ovineen

On aika esitellä kesäkoti, onhan siellä asuttu jo 10.kesäkuuta alkaen! Skinny asuu siis syyskuun loppuun asti samassa kesäkodissa kuin viime vuonna. Hevosten laitumia on hieman muuteltu viime kesästä. Skinny ja sen kaveri Simo asuvat uudessa kesäpihatossa, joka on tehty vanhan navetan päätyyn.


Skinnykkä tutkailee pihaton ovea ensimmäisenä laidunpäivänä 10.6.2013

Tulossa alas pihaton ovelta, vielä riimu päässään, normaalistihan ne ovat ilman riimuja

Pihatto


Oven liuskat pitävät ötökät ulkona, joten pihatossa on ötökätöntä. Pihatto on helteilläkin mukavan viileä, ilma vaihtuu siellä hyvin ja tila on korkea. Alla näkyy pihatto sisältä päin

Hepat pihatossaan
Tämmönen kurkkaa monesti pihaton seinän takaa, silmissä toiveikas pilke

 Pihatossa on hiekalla täydennetty maapohja, joka on heppojen lempparipaikka piehtarointiin.

Pihatossa on hiekalla täytetty maapohja ja siihen on hyvä kellistyä

Pihatto on vissiin laitumen paras piehtarointipaikka
Kivennäiset ja niiden kyytipojat popsitaan irroitettavista ruokakipoista. Skinnyn pihattokaverilla on tapana ruveta syömään ruokien jälkeen kuppiaan, joten ihan kätevää, että nuo on irroitettavat.

ruoka-aika
Sapuskoja nauttimassa
hali ja sitten pääsee hirnakka jälleen laiduntamaan

Navettarakennuksen pihattopääty, Skinny

"Käytävän" hoitopaikka

Käytävä on heittomerkeissä siksi, että eihän täällä mitään käytävää ole sikäli kuin ymmärrän käytävän tarkoittavan jotakin pitkää ja kapeata käytävää, jonka molemmin puolin on karsinoita. Betonipohjainen hoitopaikka kuitenkin löytyy vuoluja ja varustamista varten, johon saa hepan kaksin puolin kiinni. Toki myös sillä puolella voi hoitaa ja varustaa, missä hevoset ovat muutenkin, mutta olen toistaiseksi käyttänyt tuota käytäväpaikkaa useammin.

Skinny "käytävällä"
hirnakka saamassa hoitoöljy-voitelua hoitopaikalla
Skinny käytävällä pesun jälkeen 25.6.13. On muuten mukiinmenevä rakennekuvakin samalla. Näitä on mahdoton ottaa tarkoituksella, sillä herrasmiesjäbä on kadottanut kaiken poseerausintonsa kameralle, jota sillä vielä varsana oli. Käytävän vierellä näkyy sekalainen seurakunta tällä kertaa tarvittuja varusteita.

Varustetilat


Vanhan navetan loppupuolikas ilta-auringossa, pensaan takaa hieman pilkottaa ramppi vanhaan heinälään, jossa on nyt varasto ja varustetilat

Vanhan navetan vintiltä löytyvät varasto ja varustetilat. Tuolla ylhäällä on valo, mutta jouduin silti kuvaamaan salamalla ja jestas miten kaikki tavarat näyttävät epäedustavilta. Voiko salamalla saada edes nättejä kuvia hämärissä sisätiloissa..

Hyllyssä on minun ratsastusvaatteet, turvaliivi, työkalupakki, ämpäri ja pyyhePesin harjaboksin huolellisesti tämän otoksen jälkeen, oisipa ollut kiva laittaa puhtaasta boksista kuva tänne, mutta ehkä te ymmärrätte että harjaboksi voi näyttää tuolta sen jälkeen kun se on ollut kaatosateessa ja maasta on roiskunut kaikki rapa siihen


Seinällä on suitsipussit, köysiä ja kapsoni, ja korvahuput, tämän kuvan oton jälkeen on kehiin tullut suitsitelineet

Laidun


Laidun on puolet viimevuotisesta laitumesta ja riittää hyvin kahdelle hevoselle.

Laidun viimekesäiseltä pihatolta katsottuna. Skinny näkyy ihottumaloimessaan oikealla ja siellä on myös pihattopääty


Laidun alhaalta kuvattuna. Pitkän rakennuksen päässä on hevosten pihatto. Pieni möki oikealla on toinen pihatto, jossa Skinny asui viime kesän. Tällä hetkellä siellä asuvat tilan omistajan kaksi hevosta.

Laidun näkyy mutta ei ihan kokonaisuudessaan, sellaista kuvaa on vaikea saada

Video laitumesta (lyhyt, n.20sek):Tilan omistaja ei ole asunut paikassa vielä kauan ja toistaiseksi tilalla on ollut hevosten pitopaikat vain kesäksi. Rakenteilla on kuitenkin monenlaista, joka tuo lisämukavuuksia hevostenpitoon ihmisen näkökulmasta.

Pesumahdollisuus


Skinny kesäpesupaikalla
Viime kesänä käytössä oli kylmä juokseva vesi hevosten juomasaavien pesuun ja täyttöön. Tänä kesänä saatavilla on myös juokseva lämmin vesi, joka tarkoittaa sitä, että hevosen saa pestyä letkulla. Viime kesänä kannoin lämpimät vedet ja pesin hepan kevytpainesuihkulla & sienellä, ja onhan tuo lämminvesiletku siihen verrattuna kivempi. Olen sitonut Skinnyn pihan valotolppaan kiinni pesua varten.

Pyöröaita

työskentelyaitaus

Ilokseni saimme tänäkin kesänä pyöröaidan, joka on kätevästi kasattava ratkaisu, aivan tavallista laidunlankaa muovitolppineen. On kiva, että on tuommoinen aidattu pienempi alue vapaana työskentelyyn ja temppujuttuihin. Ruohopohja antaa tietysti omat haasteensa keskittymiseen..

Miljöö

rakastan vanhaa seiväsaitaa

Ympäristö on ihanteellinen, rakastan tätä paikkaa. Kaikkialla on vain hiljaisuus ja luonnon omat äänet. Maisemissa lepää sielu. Hevoset ovat tasapainon perikuvia, niin paljon ne nauttivat olostaan. En millään voisi toivoa parempaa paikkaa. Täytyy sanoa, että olin onnekas kun löysin tänne. Jos olemme kiltisti, ehkä pääsemme kesäkotiin jatkossakin.tie ja tiluksien aitaa

Maastot

tästä lähtee, usko tai älä, maastoreitti hyväpohjaiseen metsämaastoon, reitti on paikoi pusikoitunut mutta me ollaan varsin rutinoitunut puskaratsukko, jopa off-roadratsukko, joten se ei haittaa. Kovempaankin menoon löytyy aukeampia polkuja ja välillä vastaan tulee myös suht pehmeää hiekkatien pohjaa

Maastoreittejä on olemassa, onhan tuolla tienoolla aikanaan ollut vaellustallikin, mutta reittejä ei ole vielä kaikkia "löydetty". Jo viime kesänä oli naapureiden kanssa puhetta, että lähtisimme hevospolkuja kartoittamaan, vaan miten se onkaan jäänyt. Tänä kesänäkin on puhuttu ja suunniteltu mutta puheiksi on jäänyt, en ole itsekään ollut varsin aktiivinen asiassa. Tilan omistaja kuitenkin löytänyt reittejä ja näyttänyt niitä minulle. Hän on myös ottanut selvää missä saa mennä hevosella ja missä ei.

siellä menee eräänlainen polku
Löytämämme metsäreitistö on semmoista tosi hyvää pohjaa kengättömälle. Se on kimmoisaa eikä siinä "arastuta" yhtään paljasta kavioita vaan hevonen kulkee rennosti. Osa löytyneestä reitistä on oikeaa umpeenkasvanutta pusikkoa, mutta läpi sieltä aina pääsee. Hevosellani on myös onneksi mitä parhain kompassi, en voisi koskaan eksyä sen kanssa. Jos eksyn, voin aina pistää silmät kiinni ja se veisi minut kotiin. On tosi kiva, että reittejä on löytynyt lisää, sillä viimekesäisille reiteille oli ajettu todella paljon terävää sepeliä parantamaan teitä autojen osalta.

Tämmöstä on kaadettu lastikaupalla meidän entiselle ihan ok hiekkatielle :D, onneksi löytyi vaihtoehtoja!
Minun on piti ihan ottaa meidän bootsit käyttöön, kun alkukesästä en tiennyt muita reittejä kuin tuon yllä näkyvän reitin. Toisaalta onneksi ojat ja pientareet ovat varsin pehmeitä tuollapäin, joten sepelit onnistuu myös välttämään. En vain tiedä saako noin nätisti laitetuissa ojissa hirveästi kävellä, joten olen ruvennut bootsittamaan hirnakan jos mennään tuon parannetun hiekkatien kautta. Sieltä löytyy nimittäin yksi mukava laukkasuora.

Monissa paikoissa on aika hyvä piennar jossa voi kävellä, jos on liikkeellä paljain jaloin ja täytyy kiertää pahin sepelikeskittymä
Postauksen kuvat on otettu pitkin kesää, kun ikinä ei ole tuntunut olevan kuvia jokaisesta suhteellisen oleellisesta kohdasta. Tietysti jokaisen mielestä ojien pehmeyttä tai loivuutta ei liene olla pakollista havainnollistaa kuvin, mutta minusta ne kertoo enempi kuin tuhat sanaa, niinhän sitä sanotaan :).

26 kommenttia:

 1. Olipa kiva postaus! Hyvin sai käsityksen Skinnyn kesäkodista :) Kuinka pitkä matka sinulla tulee kotoa Skinnyn luo?

  Kumpa meilläkin tulisi lämmin juokseva vesi... Pitää hakea hoitotilan "toiselta puolelta" (seinä välissä) mieheni autokorjaamon hanasta lämmintä vettä kastelukannuun ja pestä sillä hevonen... Ei kovin helppo homma :D

  Ja aivan ihanan näköinen tuo teidän pihatto! Näyttää kivan vilpoiselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos <3
   Minulle tulee matkaa noin 27-28km, puoli tuntia menee ajaessa.

   Kuulostaa työläältä:). Lämmintä juoksevaa vettä osaa tosiaan yhden letkuttoman kesän jälkeen arvostaa ;). Kastelukannu on muuten tosi hyvä oivallus pesuun! Miksen itse keksinyt sitä viime kesänä :D

   Pihatto on todellakin hyvä kesäpihatto: ötökätön ja vilpoinen.

   Poista
  2. Kastelukannu on aivan ykkönen mikäli letkua ei ole käytettävissä! Ämpärillä tulee helposti kaadettua kaikki vedet heti, kun taas kastelukannulla saa vedentuloa vähän säädeltyä ;)

   Poista
  3. Hyvä idea, ihan kuin niksipirkasta :D

   Poista
 2. Tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus. Aina kiva nähdä kuvia erilaisista pihatoista, niitä on yllättävän vaikea löytää. Vanhat maatalousrakennukset on sitä jotain, niissä on tunnelmaa ja huokuvat usein historiaa ja elettyjä hetkiä :) Meillä meni kanssa monta maastoilutietä "pilalle" kun tielle ajettiin samanlaista sepeliä. Saa yhä kulkea pitkin penkkoja ja penkoillakin on jo tuota viheliästä sepeliä talven aurausten takia :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3

   Pihattoja on muutenkin niin vähän, niin ei varmaan kuviakaan helposti löydy, ei tule itsellekään montaa kuvaa pihatosta.

   Viheliäiset teidenkunnostajat ;), hevosilla ja autoilla on vähän erilaiset tarpeet pohjien suhteen..

   Minä oon jo katsos haaveillu tuommosesta kivipohjaisesta vanhasta navetasta.. mutta sitte tajusin etten mä voikaan enää ostaa semmosta itselleni sillä en sitte vois enää pitää pollea tuolla ;).

   Poista
 3. Ihanan näköinen paikka teillä kesäkotina! :)

  VastaaPoista
 4. Kivalta näyttää! Olisiko kesäkodista mahdollista joskus tehdä talvikotikin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :). Kyllähän sitä vähän on salaa mielessäni haaveillut, että jospa vois käydä niin onnellisesti vielä... puhetta ei ole vielä ollut mistään tämän tapaisesta. Toistaseks mennään vielä takaisin kaupunkiin :D.

   Poista
 5. Aivan ihana kesäkoti! Mekin haluamme pehmeäpohjaisen kesäkodin, jossa olisi hyvä ötökkäsuoja ja lääniä temmeltää laitumella.

  Onko siellä teillä päin sopivia pihattoja talviasumiseenkin, vai meneekö aina karsinatallin puolelle? Lähinnä siis mietin onko siellä päin edes olemassa vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain hevon kuusessa on jotain pihattoja talvikäyttöön, sillon tallipaikkaa etsiessänihän minä ettiskelin, mut päädyin kartottamaan sitten vain lähellä olevat paikat. Tallivuokra oli niissä pihattopaikoissa satasen halvempi mutta se satku ois menny kaikki bensoihin. Noin lähellä kaupunkia kuin nykynen karsinatalli on ei ole ainottakaan pihattoa.

   Sinun pittää pyytää että saatko virittää pihattoon liuske-ovet, ne on nimittäin ihan ehdottomat.

   Poista
 6. Ihana paikka ja tosi kiva postaus! Oikea idyllimaisema hevosen pitämiseen! :) Ja nuo maastot! Kelpais mullekkin noi metsäpolut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mukava kuulla :). Tuo paikka on minun lottovoittoni. Skinin laidunkaverin piti alunperin olla tuolla vain kuukauden (ois tullut toinen kamu sitten), mutta ei sen omistaja raaskinutkaan viedä sitä pois kun heppa viihtyy niin hyvin ja on tavallaan myös parantunut käytökseltään.
   Minä yritän pistää go pron joskus maastoon niin saa vielä paremman kuvan noista metsistä :)

   Poista
 7. Tosi kivan oloinen paikka! Todella stressitön ympäristö hevoselle. Toivottavasti Skinny saa nyt hyvin akut täytettyä, että jaksaa taas pimeän talven tallissa. :)

  Ainoa asia, mikä minua ehkä mietityttäisi on tuo aika kapea pihaton oviaukko. Ei ole kuitenkaan ilmeisesti sattunut vaaratilanteita, joissa molemmat yrittäisivät ängetä samaan aikaan sisälle/ulos? :)

  Meilläkin on asiat nyt aika mallillaan. Ukolla on tarhakaveri ja ne saivat suuremman tarhan. Yksi ilta meni sitä siivotessa ja kunnostessa, mutta, mitä ei tekisi hirnakan eteen. <3 Nyt Ukolla on enemmän tilaa käpsytellä ja, tarhassa on puita ja metsä vieressä, joka antaa varjoa ja tuulen suojaa.

  Tosiaan, tarhassa oli monenlaisia viritelmiä, kun viime talvena tarpeeksi moni ei antanut hevosensa tarhata kaverin kanssa, jolloin tarhat eivät riittäneet ja hevosia piti kuitenkin saada pihalle. Me sitten purimme nuo viritelmät. Totta kai se olisi onnnistunut myös tallinpitäjältä, mutta hän on niin kiireinen, että päätimme ottaa härkää sarvista ja hoitaa homman itse. Tarhassa oli myös aika paljon jätöksiä, kun kaikki eivät siivoa hevostensa tarhoja yhtä tunnollisesti...

  Tällä hetkellä oikeastaan ainoa parannettava asia olisi mielestäni pidempi ulkoiluaika. Ukko ulkoilee kesäisin 10-12h ja talvisin 9-10h. Tämäkin on nyt ns. täytynyt vain hyväksyä, koska kaikkea ei millään voi saada. :/ Pyrimme menemmään lähes aina tallille illalla. Viemme Ukon tarhailuajasta silloin mahdollisimman vähän ja näin se saa koko päiväksi virikkeitä eikä sen tarvitse nököttää karsinassa, ja odottaa iltaheiniään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos paikka olisi oma, sisätila olisi hitusen suurempi ja siinä olisi 2 ovea. Tämä ovi on toiminut, nämä osaavat toimia liuskojen ja oven suhteen loistavasti. Jos Skini pyytää Simoa poistumaan "ja vähän äkkiä", niin se kyllä viuhahtaa Skinin ja oven välistäkin ulos varsin liukkaasti.

   Kaikkea ei tosiaankaan voi saada ennenkuin on se kauan haaveiltu oma talli. Minä oon toiminut juurikin samalla periaatteella meidän talvitallissa, katkaisen käynnilläni karsinassa seisomisajan enkä tarhassaoloaikaa :). Silleenhän se toimii paremman puutteessa :).

   Ukon uusi tarhajärjestely kuulostaa tosi hyvältä!

   Poista
  2. Olen aina ihmetellyt niitä omistajia, joiden on aivan pakko käydä liikuttamassa hevosensa tarhausaikana. Vieläpä sellaisessa paikassa, jossa tarhausaika on maksimissaan 4 h. Ymmärtäisin jonkun yksittäisen kerran, mutta lähes aina..?

   -Ärrä

   Poista
  3. Niinpä, outoa, jos ei kyse ole siis siitä ettei vaikka työvuorojen takia pääse milloinkaan muulloin.

   Poista
  4. Se on tosiaan ikävää. Harmi, etteivät kaikki mieti asioita hevosen kannalta.

   Poista
  5. Täytyy kyllä myöntää, että itse liikutan hevoseni ihan säännönmukaisesti tarhausaikana. Tosin, se on talvisinkin ulkona jopa kymmenisen tuntia päivästä. Omat aikataulut ei kyllä sallisi tallille menoa jatkuvasti klo 20 maissa vasta :/

   Poista
  6. Anzu: Niin, jos aikataulujen takia on pakko, niin silloin on pakko. Kukin tasapainottelee hevos- ja muun elämän kanssa parhaansa mukaan.

   Karo: Kaikki eivät mieti, mutta useimmat varmaan kyllä, on tosi haastavaa saada sovitettua näin aikaavievä harrastus muuhun elämään :)

   Poista
 8. Näyttääpä hirmu kivalta! Luulin joskus, että meidän kolmikon laitsa on iso -mutta sehän onkin ihan kärpäsenkakka tuon rinnalla. :D (se on silti isoin koko kylältä....)

  Voi hitsiläinen että mäkin haluaisin Koon pihattoon! Äh, helpottais niin kovasti, ei tarvis lähtä keskellä yötä kuskaamaan ponnya ja puruja karsinaan jos iskee järkky sää. Kyllä, sitäkin on parit kerrat tullut tehtyä. :D Ja hirveintä tässä on se, että poni ei todellakaan viihdy karsinassa puolta tuntia kauempaa vaikka olis ruokaakin, vaan pelkästään pyörii loppuajan. :( Purut aina ihan myllättynä.

  Meillä ei muuten oo kohta kolmeen vuoteen ollu lämmintä vettä käytössä, ja ihan hyvin on ihottumaponnynkin kans pärjätty jota pitää pestä semiusein. Ajottaa vaan lämpimään aikaan, tai loimittaa kunnolla pesun jälkeen/heittää heinää naaman eteen. :) Pikkuannokset keittyy kätevästi vedenkeittimellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on asiallisen kokoinen. Viimekesäinen oli 2 kertaa suurempi, se vastasi jo hevosten taivasta minun mielestäni, nyt tosiaan se toinen puolikas on kahden muun hepan käytössä.

   Pihatto on monella tapaa kätevä. Mutta katoskin helpottaa huomattavasti "pelastamispaineita" jos sää huononee. Semmoset ei oo vissiin hirveen kalliita ees nikkaroida jos saa houkuteltua paikan omistajan semmosen rakentamiseen.

   Kuka nyt viihtyis karsinassa... paitsi satunnaisesti jos oikeen nukuttaa ja ulkona on hirvee helle tms.

   Vedenkeitin onkin kätevä! Meillä ei vaan viime kesänä ollut pistorasiaakaan ;). Eikuhei olihan sitten syksyllä. Mut tosiaan, oot oppinut tulemaan kyllä tosi hyvin toimeen noin, ilmeisesti se vaatii vaan vähän luovuutta.

   Poista
  2. Meidän tarhat/laitsat on vuokrapeltoja, ja niiden omistaja raivoaa jo heinätelineiden rakentamisesta -katokselle ei saisi lupaa mitenkään, vaikka sen saisi yhtä helpolla pois kuin lankkuaidat. :( Outoa, kun nuo maat on ollu Kivareiden käytössä ~30-40 vuotta eikä ihan heti olla hevosia pois laittamassa...

   Poista
  3. Ja siis tosiaan joo, oon jo laskeskellu, että eipä se katos niin kalliiksi tulis ettei sitä ite vois kustantaa ja rakentaakin. Pitää ehkä odottaa, että maidenomistajilla vaihtuu sukupolvi..

   Poista
  4. Hmm.. logiikkansa kullakin :D, miks pitää tehdä asiasta noin vaikeeta.. ehkä uusi sukupolvi auttaa asiaa ;)

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.