lauantai 14. joulukuuta 2013

Satulatilanne


Perinteinen satula-poseeraus: se katsoo poispäin.
Tämä satulasuon jatkuminen on jo ihan naurettavaa. Sama homma kuitenkin jatkuu ja megapostaus tästäkin tuli. Jos jotain hyvää, niin paljon olen taas oppinut lisää. Ehkä lähestymme kokoajan sitä hyvää ratkaisua.


Kesällä Kent& Mastersilla ratsasti pari muutakin henkilöä kuin minä ja varmistuin täten siitä että satulan epäsopivuus ei johdu minusta (kyllä, olen ollu näinkin epäuskoinen jo välillä). Kent &Masters puristaa lavoilta.

Kent&Masters hikijälki 2.9.2013
Samoihin aikoihin bongasin Barefootilta uuden satula-mallin ja tiesin etten saisi rauhaa ennenkuin olisin kokeillut sen. Niinpä meille tuli ihanainen Notting Hill. Kaikki kuitenkin lässähti testiratsastuksen hikijälkiin, jotka olivat huonot.

Arvaa vaan miltä tuntuu nähdä juuri ostetun satulan jättävän tämmöiset jäljet...XD (painepiste takana ja lavan kärjessä)
Toisaalta toivoa antoi se, että huomasin vihdoin, että tämä rungoton jättää selkärangan vapaaksi. Jos satulan istuvuus olisi muuten ratkaistavissa täytteillä kikkailulla niin satulassa olisi toivoa.

Tämä antaa toivoa: rungoton satula jättää rangan vapaaksi, vaikka selkärankakanava on huomattavasti runkosatulaa matalampi. Raippa kuitenkin mahtuu hyvin satulan ja rangan väliin kun ratsastaja on selässä.
Testasin Notting Hilliä muutamilla täyte- ja etukaariyhdistelmillä ja näillä asioilla kyllä pystyi vaikuttamaan satulan istuvuuteen hevoselle, enkä minäkään enää meinannut kaatua kaulan yli maahan. Ikävää on kuitenkin huomata, että niin joustaviksi kuin rungottomia kehutaan ja niitä markkinoidaan muovautuvuudella, on tämä rungoton erittäin jäykkä. Ja suora. Se on plussa painon jakautumisen suhteen ja se ehkäisee jalustinten kohtaan tulevaa pistekuormitusta, mutta näköjään vähentää mukautumista kaarevaan selkään. Voi tietysti olla, että satula mukautuisi enempi selän muotoon kun sitä käyttäisi. Notting Hill jäi kuitenkin lepäilemään, ja aloin etsiä jälleen ratkaisua runkosatuloista..

Skini ja Zaldi

Tallillemme tuli satula-auto, vihdoin! Odotin auton tuloa innolla ja odotuksiini vastattiin. Sovittaja oli erittäin asiantuntevan oloinen ja sain taas uutta näkökulmaa. Hänen ensimmäinen ilmeensä oli jokseenkin tuskainen ja kommenttinsa oli "onpa hankala selkä". Hänellä oli autosta antaa kokeiluun Stübben Juventus (jota olin katsellut itsekin toiveikkaana stübbenin valikoimasta), sekä Zaldin yleismalli. Molemmat leveydessä 31. Molemmat istuivat suhteellisen hyvin, mutta molemmat valuivat kiinni lapaan ja jättivät lavan kärjen takaa karvat vinoon. Sivuhuomautuksena voin todeta, että Stübbenin penkit on ihan sikakovia istua! Zaldissa oli kätevä kolo toppausten etuosassa antamassa lisätilaa lavan kärjelle.

Zaldin "lapakolo"
Kumpikaan sovitetuista ei olisi ollut sen parempi kuin Kent& Masters, joten ne jäivät autoon. Jäin odotelemaan sovittajan lupaamaa Zaldin 16" esteflättäriä postitse. Muutaman viikon päästä saimmekin sitten tämän nyt sovituksessa olevan satulan. Se on paras tai yksi parhaimmista satuloista joka meillä on ollut sovituksessa. Sen leveys on 32, joten se on liian leveä, mutta sovittaja sanoi että tästä ei selvitä ilman kikkailuja, ja oli kai ajatellut että satula sovitettaisi jokatapauksessa lammaskarvahuovan kanssa. Sen kanssa satula olikin sopivan levyinen eikä vajonnut säkään kiinni. 

Zaldi 16" esteflättäri
Ensimmäinen Zaldin koeratsastus oli liian hyvä ollakseen totta. Se oli todellinen riemuvoitto ratsastuksellisesti. Nyt menee ohi aiheen mutta onhan tämä pakko hehkuttaa. Teimme kesäisellä tunnilla annettua kotitehtäväämme, jossa ratsastetaan pelkällä sisäohjalla. Harjoitus on todella räätälöity meitä varten (olen niin onnellinen siitä ihmisestä, joka tämän tehtävän meille keksi). Teimme historiaa ja laukkasimme harjoituksen ansiosta rauhallista tasapainoista laukkaa vasempaan kierrokseen (vasen laukka on Skinille todella vaikea). Minä en puristanut vaan myötäsin ja rentouduin hevosen omamoottorisessa pyöreässä laukassa. Selkä näytti tältä ratsastuksen jälkeen:

Jälki oli siisti ja karvat täysin suorassa
Uskalsin jo ajatella, että voiko olla totta, oisko tässä se satula meille. Toisella testiratsastuksella oli tarkoitus saada hevoselle hiki satulan alle. Juoksutin ja hypytin kavaletteja ensin 30minuuttia ja ratsastin tunnin. Ei saatu vieläkään koko satulanalusta hikeen. Vissiin tuo lammaskarvahuopa hengittää niin hyvin?
Lammaskarvahuopa nurinpäin
Satulan jättämä jälki ei enää ollut aivan yhtä hyvä kuin ensimmäisellä ratsastuksella.

Zaldi esteflättärin toinen koeratsastus 13.12.2013 Jälki ei ole enää niin hyvä ja selkeä, mutta ei myöskään mahdoton. Kihara karva lavan kärjessä ei johdu satulasta, vaan on se alue, jossa satulassa on tila lavalle. Karvat olivat jonkinverran vinossa jalustinten kiinnityskohdan tienoilta

13.12.2013 Sama oikealta puolelta
Jatkosuunnitelma: Testata Zaldia lisää ja saada lisää hikijälkiä. Yritän mahdollisesti hankkia saman satulan sovitukseen leveydessä 31. Zaldilta voisi kysellä myös onko niitä olemassa isommalla lapatilalla. Jos tämä satula ei sovi niin että satula istuisi lavan kärjen takana, niin seuraava askel on kokeilla ratkaisuja, joissa satula tulee lavan päälle ja lapa pääsee liikkumaan satulan toppauksen alla. Esimerkki tämmöisestä ratkaisusta on Reaction Panel-satula.

Kuva Ulutusta-blogista. Reaction panel-satulan paneeli jatkuu reilusti lavan päälle, jotta lapa pääsee liikkumaan vapaasti satulan alla.Satulat tähän asti:


 1. Hubertus (Skinnyn satula sen tullessa minulle) MYYTY
 2. Barefoot London OSTETTU JA MYYTY
 3. Trekker True Talent
 4. Trekker Pro Arte
 5. Freeform Classic
 6. Freeform Classic Shortback
 7. Cliff Barnsby Omega
 8. Cliff Barnsby Raven
 9. Kieffer Aachen
 10. Euro Rider OSTETTU JA MYYTY
 11. Wintec Cair
 12. Stübben Siegfrid
 13. Kieffer Aachen 10125
 14. Ideal GP
 15. Pfiff Pilot
 16. Bates Caprilli
 17. Passier
 18. Kent & Masters GP 17,5"
 19. Flexible Bascule
 20. Kent& Masters GP 17" -OSTETTU 
 21. Barefoot Notting Hill- OSTETTU
 22. Stübben Juventus
 23. Zaldi yleismalli
 24. Zaldi esteflättäri 16" (sovituksessa)
Vielä piti laittaa kuva siitä, miten käy jos yrittää kuvata hikistä hevosta salamalla..

Joulukuinen tarhailija

37 kommenttia:

 1. Virtuaalinen hatunnosto täältä. Ei käy kateeksi... Aivan mahdottoman tympeää, ettei sitä satulaa vaan löydy! :( Toivottavasti tuo Zaldi, vaikka kokoa kapeampana, olisi The Satula!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tympeää todellakin. Enkä usko hetkeäkään että tuo Zaldikaan ois hyvä. Mut katotaan :D.

   Poista
 2. Tuli mieleen kun olet näin paljon eri satuloita ja paneeleita yms kokeillut, olisiko vinkkiä millä saisi vähän satulaa nostettua takaa? Romaania ei voi laittaa kun edestä on sopiva, takaa vain pitäisi saada pikkuisen nostettua. Pintelipatja on liian ohkainen tai ei pysy hyvin siellä. Ideoita? :) Yritin etsiä jotain romaanin tyylistä mutta joka kohottaisi vain takaa, ei oikein löytynyt tai maksaa maltaita...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla pitäisi varmaan olla satula, jossa on taskut..? Perinteinen taskuhuopa on nelitaskuinen. Semmoinen kuin mulla on tuo Mattesin huopa. http://4.bp.blogspot.com/-2YC67BnAaC4/UNla3c-r9BI/AAAAAAAAAyc/s7vnmZFgGkI/s640/IMG_5679.JPG

   Tuosta kuvasta näkee vähän huonosti mutta siinä on siis yksi tasku molemmin puolin eteen ja sitten taakse. Minusta ois kuitenkin parempi hankkia huopa jossa ois paneelien muotoiset taskut. Itteeni nimittäin häiritsee se taskujen välinen sauma, arvelen että se vois joissain tapauksissa häiritä hevosta. Ainakin yksi semmoinen jätti tämmöset jäljet selkään. http://2.bp.blogspot.com/-YKFkeP61Puo/Ufkwj4x6jFI/AAAAAAAAFiE/KwROOvFMLG4/s640/DSCN2136.JPG
   Ehkä sitä ei oltu tarkoitettu käytettävän suoraa selkää vasten.

   Saatavuus ja hinta onkin ne ongelmat. Etsi tuommosta täytettävää huopaa käytettynä..?
   Minä mietin omasta Mattesista luopumista kun ei ole käyttöä tällähetkellä sille, mutta ehkä en sitä myy, kun nuo oikeesti maksaa maltaita uutena eikä siitä saisi paljon käytettynä.
   Pelkkä karvaton Mattesin romaanikin maksaa 90euroa uutena :/ http://www.satula.com/verkkokauppa/?tid=42&l=1

   Varmaan on kuitenkin olemassa jotain halpisversioita kun googlettelee. tai sitten lisäät pintelipatjoja ja ompelet ne itse kiinni huopaan :D

   Poista
 3. Onhan tuo teidän satulan sovitusrumba ihan naurettavaa! :D Me emme ole kokeilleet noin montaa satulaa, mutta silti oli hermot mennä satulaa etsiessä. Nythän meillä on Freemax, johon on tilattu Heavy Duty -täytteet. Toistaiseksi emme ole jaksaneet alkaa siihen täytteillä kikkailuun vaan satula on odotellut kaapissa. Eihän Freemaxkaan ole täydellinen, mutta verrattain hyvä. Ukonkin selkä on aika vaikea. Koko aikana ei ole ollut sopivaa satulaa, kiitos satulahuijareiden ja oman tietämättömyyden... Jospa se tästä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun tää on jo jatkunut vuoden niin kai minä sitten vuoden päästä oon taas vuoden satulakokemuksia rikkaampi. Sitte ku ei enää hevostakaan ole niin voin sitten miettiä että "täysin sopivaa satulaa ei koskaan ollut". En muuten usko tällä hevosella täysin sopivaa satulaa koskaan olleenkaan.

   Ja tutulta kuulostaa, kyllä siinä menee into ja täytyy hetki keräillä innostusta jotta viittii kikkailla uuden kombinaation rungottoman täytteisiin. Skinillä lähti kihartumaan/katkeamaan parin testikerran jälkeen karvat huovan takareunan kohdalta ja piti jättää siksikin Notting Hill tauolle jotta karvat normalisoituu. Meillä se huovan reuna jotenkin kiristää, ajattelin katkasta saksilla sen.

   Teillä on sentään hevosella kokoa, meille tuo sekin omat haasteensa kun minä en mahdu 15" tuumaiseen satulaan, jonka kokoisesta puolestaan voisi hevoselle löytyäkin jo sopiva. Siis jos ajattelee satulaa joka istuisi lavan kärjen takana eikä valuisi sieltä eteen. Se olisi pienelläkin satulalla haasteellista takakorkeuden takia :D. Mut meijän uus toivo on tuo, että satula asettuisi lavan päälle. K&M:kään ei nimittäin jätä huonoa jälkeä jos sen satuloi lavan päälle. Satuloin sen nykyään suosiolla lavan päälle jolloin se ei valu yhtään mihinkään ja jättää nätit jäljet.

   Poista
  2. Se täytyy vielä sanoa että Ukolla on kyllä se taas hankala kun on sitä toispuoleisuutta :/. Luojankiitos meillä ei oo vielä sitäkin :D

   Poista
  3. Tallinpitäjä tilasi omalle hevoselleen satulan mittatilaustyönä. Hevosella on todella haastava selkä; todella korkea säkä ja se on kaiken lisäksi reilusti etukorkea. Satulamyyjä oli sanonut suoraan, ettei tälläiselle hevoselle saa tuosta vain sopivaa satulaa. Mitä lie maksanut sitten mittatilauksena tehty satula! Jos Ukolle lähtisi sellaista teettämään, se ei taatusti olisi taas vähän ajan päästä sopiva. :D

   Poista
  4. Ja äskeinen kommentti olisi siis Karolta. ;)

   Poista
  5. Mittatilattujen satuloiden hinnat alkavat kolmesta tuhannesta eurosta, jopa viiteen tonniin voi mennä ne hinnat riippuen satulasta. Ja juuri sitä kun on ajatellut että kyllä sitte tulis itku silmään kun se ei sopiskaan tai kävis epäsopivaksi. Kalliita satuloita on mahdoton myydä häviämättä siinä itse noin 50% ostohinnasta, ellei enemmänkin. Kolmen tonnin satulaa saa tuskin eteenpäin myytyä yli 2 tonnin, kyllä siinä häviää ja paljon. En itse uskalla toistaiseksi ottaa tuota riskiä.

   Jännä että joku voi olla etukorkea, kun Skini on justiinsa takakorkea :D

   Poista
 4. Apua mikä satularumba teillä on ollut ja on yhä o.o

  VastaaPoista
 5. Kuulostaa kamalalta , mutta ainakin olen ruvennut ja varautumaan tällaiseen.Se Cupidon satula on sittenkin sille liian kapea ja pahasti näyttää siltä , että kohta ollaan samanlaisessa tilanteessa kuin sinä , vaikka satulan etsintä on ihan vasta aloitettu.Hurjaa , miten sitä joutuukaan tekemään töitä yhden satulan takia!Mutta jospa meille molemmille löytyisi joskus sopivat satulat , sillä ei ole ollenkaan mukava ratsastaa aina ilman satulaa... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elä pelkää, tää on harvinaisen vaikeeta kun hepalla on lyhyt takakorkea, mutta silti suora (laskevassa linjassa) selkä. Kyllä normaalitapauksille löytyy satula-autosta satula :). Kaikki muut löysivät meidän tallilla satula-autosta käypäsen satulan, suosittelen kutsumaan semmoisen paikalle :). Hyvin harvat joutuvat etsimään yli vuoden :D

   Poista
  2. No huh!Tuolla pitäisi olla ihan perusselkä :).Maksaakohan tuo satula-auton tilaaminen paljon ja tuleekohan se yksityistallille , joissa on vain yksi heppa?Kun olen lukenut jostain , että pitäis olla monta asiakasta samassa paikassa?Sovittaako se satula-auton kuski niitä satuloita?Kun minä en itse osaisi sovittaa...

   Poista
  3. Äskeinen viesti siis Jeminalta :)

   Poista
  4. Satula-auton sovituspalvelu maksoi minulle vain 30€. Kulut riippuvat siitä, onko matkan varrella muitakin asiakkaita, ja kulut voi olla suuremmat jos muita ei ole, mutta kyllä ne yksityistalleillakin käyvät. Yleensä satula-autot kiertävät jotain tiettyä reittiä eli heille kannattaa ilmoittaa tarpeesta jolloin he sitten poikkeavat paikalla matkan varrella. Etsit vaan teidän alueella toimivan satula-auton :). Näissäkin on huijareita eli olisi hyvä jos mukana voisi olla joku jolla on kokemusta satuloiden sovittamisesta :). Mutta tosiaankin sovittajan työ on sovittaa ne satulat ja sinä sitten koeratsastat :). Itse kannattaa tiirailla ainakin hiki/pölyjälkiä ja kiinnittää huomiota siihen millainen poni on ratsastaa ja liikkuuko hyvin :)

   Poista
  5. Okei , kiitos vastauksesta! :) Odottelen nyt ensin vastauksia yksityisiltä satulamyyjiltä , joilla ehkä olisi käytettyjä satuloita...Ehkä myöhemmin tilataankin satula-auto , jos vaan saadaan tarpeeksi rahaa kokoon :).

   Poista
  6. Noniin hyvä että homma on aluillaan, siitä se lähtee ja pian teillä on sopiva satula :)

   Poista
 6. Huh, tää kuulostaa niin painajaismaiselta!

  Oon itse alkanut kallistua sen puoleen, että ratsastan meiän vaarilla jatkossa pääosin ilman satulaa. Tosin käytän siinäkin kahta paksua vilttiä pehmikkeenä, kun tuon ikäisellä hevosella selkä on sen verran notkolla ja selkäranka esillä, että ei tunnu kummallekaan kivalta kun minä luisen pyllyni kanssa hyppään kyytiin ilman pehmikkeitä :-D Kun toi meidän satula on ostettu joskus seitsemän (?) vuotta sitten, niin se ei varmasti hyvän romaaninkaan kanssa istu hirveän hyvin, kun lihaksetkin on iän myötä tippuneet. Mutta aina oppii uutta: jos en olisi tullut lukeneeksi näitä sinun ja muiden satulapähkäilyjä niin en olisi ehkä tullut ajatelleeksi, että se satula pitää tarkistaa, vaikka mitään ongelmia ei varsinaisesti vielä ole. Meille tulee onneksi ensi viikolla hieroja hoitamaan hepan niin hän varmasti pystyy auttamaan siinä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos "tunnustuksesta", heh, mä oon puoliks jo tottunu ettei meille löydy satulaa ja puoliks joku mussa jaksaa toivoa. Näinkin on pärjätty eikä polle ole kipeä. K&M ei purista juurikaan jos sen satuloi edemmäs, jolloin se ei pakosti valu eteen kun on jo siellä :D, näin satuloituna pölyjäljet on ihan siistit.

   Hieroja ja hiki/pölyjälkien seuraaminen on kyllä jo hyvää seurantaa :). Ja satulatta ratsastus on ihan hyvä juttu jos pystyy istumaan siellä sopuisasti. Pysyypä lämpimänäkin talvisaikaan :) eikä heppaa kiristä satulavyö.

   Poista
 7. Ootko kokeillut kunnon satulaseppää? Meidän tallilla kävi viime viikolla ja aika uskomatonta kuinka paljon satulaa pystyi muokkaamaan toppaamalla eikä hinta ollut paha!
  Itse ostin juuri Prestigen D1K;n, joka on kyllä kamalan kallis käytettynäkin, mutta Masa liikkuu sillä valtavan hyvin ja sama satula sopi myös meidän toiselle suokille hyvin eli olisi tullut alunperin edullisemmaksi ostaa tuon hintaluokan satula kuin säätää edullisempien kanssa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä en ole vielä kokeillut, mutta en myöskään tiedä miten se voisi auttaa. Tuo zaldin lapakuoppa vois olla isompi, mut en tiiä voisko ne sitä laajentaa :). Meillä on kaupungissa olemassa kyllä taitava satulaseppä, jonkun englantilaisen arvostetun seppä/sovittajakoulun käynyt. Et tätä vaihtoehtoa voisi tarkastella lähemmin :)

   Mittatilaussatula on ollut mielessä, mutta siinäkään kun ei kuulemma oo ihan varmaa saako sopivan satulan vai ei :/ ja hinta on sitten ihan mahdoton..

   Pikagoogletuksella uuden Prestigen D1K hinta on näköjään 3ja puolitonnia. Huiii :D. Mut mikään ei oo ihanampaa kuin laadukas satula. Nuo alta kahden tonnin satulat on vaikuttaneet nekin kyllä oikein laadukkaila, kaikki paitsi alle 500euron satulat jotka rupee sitte olemaan yleensä huonompia.

   Poista
  2. Käytettynä niitä on myynnissä siinä kahden ja puolen paikkeilla. Itsekin ensin kauhistelin sitä hintaa, mutta kun testasin, niin ymmärsin mistä tulee. Ja meillä olisi tosiaan tullut se edullisemmaksi ostaa ensimmäisenä, kuin säätää näiden "edullisten" kanssa :) Etenkin, kun satuloiden hinnat putoaa ihan hulluna, kun muuttuvat uudesta käytetyksi :(

   Satulaseppää ehdotin sillä, että meidän aika epäsopiva estesatula saatiin tosi hyväksi toppaamalla. Satulaa kokeiltiin välillä selkään ja topattiin lisää, ensin ilman ratsastajaa ja lopulta ratsastajan kanssa. Tyttö kävi heppansa selässä varmaan neljä kertaa ja aina säädettiin hiukan villoja. Sama satulaseppä (Tiina Hevoskalliosta) tekee myös mittatilaussatuloita, jotka ovat noin parin tonnin pintaan eli ei musta kovinkaan kalliit. Itse päädyin kuitenkin tuohon Prestigeen, kun ajattelin siitä saavani vielä joskus myydessä (jos tarvitsee myydä) jotain. Mittatilaussatuloita on varmasti tosi vaikea saada eteenpäin...

   Poista
  3. Pari tonnia ois ok, kipurajoilla. Minäpä googlettelen tätä antamaasi satulaseppää :D! Kiitos kokemuksistasi :D

   Poista
 8. Hienoa, että sulla edes on satulansovittajista nyt hyviä kokemuksia, vaikka mä niin omiani manasinkin! Jospa se oikea satulakin vielä siis löytyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, olin kyllä todella iloisesti yllättynyt! Ehkä täällä pohjosessa ei pärjää kuin hyvät kun kysyntä on vähäisempää... :)
   Meinaan selvittää, voiko zaldin lapatilaa suurentaa. se vois olla yks vaihtoehto. Alan myös asennoitua selän mittailuihin reaction panel-satulaa varten :D

   Poista
 9. Voihan satulaongelma... Elmolla oli varmaan aika samanlainen selkä, kun Skinnyllä. Sitä kaikki tuskastelivat ja sillä ei varmaan elämänsä aikana täysin sopivaa satulaa ollut ikinä.. Ei vaan sopinut mikään. :p

  Taavi on ollut paljon kiitollisempi satula-asioissa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me saatetaan seurata Elmon jalanjälkiä.... Satulansovittaja sanoi että tästä ei selvitä ilman kikkailuja ja suositteli lämpimästi jatkamaan lammaskarvahuovan käyttöä nykyisellä satulalla. Mut onneks heppa voi hyvin kuitenkin eikä meillä ole kilpailullisia pakotteita, vaan voidaan mennä just sen mukaan minkä varusteet sallii :).

   Taavi on ihanan helppo <3

   Poista
  2. Se on totta ja kun satulaa ei välttämättä tarvitse käyttää joka päivä, niin pieni epäsopivuus ei välttämättä pääse kipeyttämään hevosta. :) Minä oon sitä joskus miettiny, että onko olemassakaan ihan täydellistä satulaa. Usein kun katselee hevosten satuloita, niin jopa moni ammattilaisen sovittama saattaa keikkua tai nousta vähän, olla väärässä asennossa tai ei jätä täydellistä hikijälkeä. Yhdenkin tällaisen tiedän, jolla molemmat satulan jättivät eteen hiettömät läikät, mutta koskaan sillä ponilla ei ollut selässä mitään sanomista, kun hieroja kävi. Ja se liikkui satuloineen oikein hyvin, eikä vastustellut satulointia.

   Poista
  3. Kyllä niitä hyvin istuvia satuloita on, jotka sopii ja jättää hyvät hikijäljet, mutta se on totta että läheskään kaikilla hevosilla ei tämmöistä satulaa ole. Sekin on kyllä totta, että tärkeintä on että hevonen menee hyvin ja kipeytymättä. Satulansovittaja sanoi Skinistä että ihmettelee miten hyvin se liikkuu vaikka selässä on satula jossa on sanomista. Päivitteli sitä moni muukin :D

   Poista
 10. Mulla ollu kans ongelmaa satulan kanssa about vuoden päivät.. Ensin vanha satula osottautu epäsopivaks ja sit käytin mun toista satulaa,mut ei sekään lopulta sopinu. Nyt oon puolvuotta menny ratsastusvyöllä ja kokeillu aina erilaisii satuloita kun niitä on vastaan tullu.
  Nyt oon parina päivän sovittan kahta uutta wintecciä ja niiden sopivuudessa on toivoa. Mulla on aina ruunalla ollu wintec ja tykkään niistä satuloista. Onneksi niissä on paljo muokkausmahdollisuutta ja eri malleja. Mietin tota lavan päälle tulevaa satulaa,joka jättää lavalle liikkumatilaa satulan alle,että toimiiko se oikeasti noin.. Minusta tuntuis oudolta laittaa tollanen satula selkään,kun on tottunu siihe ajatuksee et satula ei saa tulla lavan päälle. ja meillä siis ongelmana lapa ja suuri säkä, plussana lyhyt ja leveä selkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin meitä on muitakin jotka rämpii yli vuoden satulasuossa, se on lohduttavaa <3.

   Ja kyllä tuo ratkaisu toimii. Yleensähän satulointi tehdään niin kuin mainitsit, että perusasennossa satula tulee 2cm lavan kärjen taa. Mutta liikkeessä lavan kärki sujahtaa silti satulan alle. Kurkkaa vaikka video täältä http://www.youtube.com/watch?v=pQe4h5tUyWs
   tai osa 9 tästä postauksesta http://skyfighter96.blogspot.fi/2013/04/satulan-sovitusta-cliff-barsby-omega-ja.html (Kyseessä on siis sama video)

   Käsittääkseni myös lännensatula voidaan satuloida valmiiksi lavan päälle ja itse olen lähtenyt myös rungottomassa etsimään juurikin kyseistä satulointimallia, sillä rungotonkaan ei meillä missään nimessä tule pysymään lavan kärjen takana. Silloin kun paneeli ulottuu selvästi lavan päälle, lapa ei pääse vahingossakaan tökkäämään lapaan, lavan ohittaessa toppauksen etuosan lavan liikkuessa.

   Olen ruvennut satuloimaan lavan kärjen päälle tuon meidän K&M satulankin sillä silloin hikijäljet ovat poikkeuksetta sopuisammat kuin siten, että satuloin satulan sinne minne "kuuluukin" ja se ratsastaessa valuu sitten tökkäämään lapaan. Jäljet ovat sen näköiset ettei tämä voi tuntua hyvältä. En uskaltaisi käyttää K&M:ää lainkaan ellen olisi huomannut eteen satuloinnin helpottavan asiaa :).

   Reaction Panel -satulasta on muuten tuon Ulutusta-blogin kirjoittajalla erittäin lämpimiä kokemuksia. Hänen hevosensa kulkee pitkiä matkoja, sillä se on matkaratsastushevonen, ja Reaction Panel satula ratkaisi heidän satulasuonsa. Hieroja ja hevonen ovat tyytyväisiä, jumeja ei ole ja hikijäljet ovat tasaiset.

   Tää on nyt meidän toivo tää mun "lapaoivallus". Kerran tilaa lavan kärjen takana ei meinaa olla, niin otetaan sitä tilaa sitten edempää :D.

   Ei kuulosta helpolta kyllä teidänkään selkä :S.

   Poista
  2. Sekoan sen verran keskusteluun, että lännensatulassakaan runko ei saisi tulla suoraan lavan päälle. :) Rungon etureuna on ekan niitin kohdalla, mikä on noin sentin päässä länkyn etureunasta eli sen etupuolella oleva nahkainen skirt saa kyllä olla lavan päällä, mutta se eka niitti pitää tulla lavan taakse. Tällöin itse runko istuu seisoessa lavan takana, mutta lapa käy silti askeleen aikana satulan alla. Rungon etureunassa on lisäksi semmoinen muotoilu (flare), ettei lapa tökkää etureunaan vaan sujahtaa alle.

   RP:n runko poikkeaa länkystä siinä, että lavan päälle tuleva osa on täysin joustava eikä kanna painoa. Ensimmäinen kunnolla painoa kantava runkopiste on satulan alla sen normaalin pari senttiä lavan takana (kuten tavan satuloissakin). Meillekään se etäisyys ei riitä, vaan tilaa pitäisi olla kämmenenleveys, mutta paneelin ansiosta lapa kuitenkin ohjautuu isossakin liikkessä runkopisteen alle eikä pääse tökkäämään siihen.

   Meillä on 6kk RP-ratsastelua nyt takana. Pieniä säätöjä on joutunut tekemään eli painepisteitä on välillä tullut, mutta toistaiseksi niistä on selvitty säätämällä runkopisteiden ja paneelien sijoitusta. Tarkkana noiden penkkien kanssa saa olla senkin jälkeen kun hyvä löytyy, mutta säädettävyys helpottaa, kun ei tarvitse joka kerta vaihtaa koko satulaa. :)

   Pidän peukkuja zaldille! Kyllä tämä satula-angsti loppuu joskus teilläkin. Olen varma siitä. Tsemppiä, kärsivällisyyttä ja lehmänhermoja!

   Poista
  3. Hyvä että sekosit sillä sinä tiedät näistä enemmän :)

   Hyvä että selvensit tuon toppausten etuosa-asiaa. Tuo on vähän hämmentävää että minne sitä painoa sitten tulee jos normisatulassakin lavan kärki käy siellä painoa kantavan alueen alla mutta lavan pitäisi silti liikkua vapaasti O_o.... ääh mulla katoo järki näissä :D.
   Hyvin selitetty tuo länkkä-asia.
   Itseasiassa noinhan se tulee tuossa zaldissakin. Satulan saa näennäisesti edemmäs kuin jos paneelin etuosa olisi muotoilematon, mutta lapakolon ansiosta lavalle jää enempi tilaa. Mut ei tuo lapakolo riitä ja sinne alle menee kuitenkin. Ääh.
   Entäs rungottomat sitten? Mitä tiedät niiden asettelusta? Minä oon ymmärtänyt niin että kun ne joustaa niin ne voi satuloida valmiiksi lavan päälle jos muuten ei ole mahdollista.

   Poista
 11. Ootko kokeillu winteciltä moniaki malleja? Kun tuolla luki vaan "wintec cair". Niistä on meille löytyny melkein jokaselle hevoselle satula. Tosin, ei oo ollu kovin "vaikeet selät". On siis ollu erilaisilla poneilla, lämpösillä, tinkerillä ja suokilla mm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kokeillut kuin yhtä tai kahta, en tajunnut listata tarkempia sovitettujen satuloiden tietoja aiemmin, joten en tiedä mitkä mallit ne olivat :/. Mulla oli paikallisesta satulaliikkeestä sovitettavana tuossa yhdessä vaiheessa kaikki mitä heillä oli tarjota. Onneksi meille on taas tulossa uusi satula-auto käymään :D

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.