perjantai 20. joulukuuta 2013

Haaste hevosenomistajille

joulukuu 2013

Sain haasteen Elinalta, Sandralta, Katjalta sekä Anniinalta. Kiitos :)!


"Tämä haaste on tarkoitettu niille jotka omistavat hevosen/hevosia.

Tarkoitus olisi myös, että kysymyksiin vastattaisiin vähän laajemmin kuin yhdellä sanalla.

Haasta vähintään kolme blogia, ei takaisin haastamista. Sinun pitää kertoa blogissasi kenet olet haastanut."


Elokuu 2013
Anteeksi tekstin muotoilujen sekoilu, tekstiin on kopioitunut jotain muotoiluja, joita en onnistunut saamaan pois.

Kerro hevosestasi: rotu, taso ja hieman luonnetta. 
Lämminverinen ravihevonen. Sen ennätykset ovat 15,5aly-16,7ke, ihan ripeesti on siis juossut kovimmillaan. Raveissa se on voittanut parin vuoden aikana yhteensä 16 463 euroa. Ratsuna taso on mittaamaton. Taitavan ratsastajan kanssa saattaisi päästä jonkun raviohjelman tai helppo c:n läpi. Paremmin sen tasoa ratsuna kuvaa se, että se osaa yksittäisiä asioita ja kulkee ajoittain hyvin. Osaa laukata kolmitahtisesti, nostaa laukan käynnistä ja ravista. Osaa käyntiväistöt, lyhyet avotaivutukset käynnissä ja sulkutaivutuksen alkeet käynnissä. Käynnistä myös haparoivat etu- ja takaosakäännökset tai niiden alkeet. Ravissa asettuu ja taipuu, eli onnistuu voltit ja ympyrät (lienee perusominaisuus eikä taitotaso ;) ). Tekee ravissa lyhyitä väistöjä ja avotaivutuksen alkeita. Esteratsastus on ollut vähemmällä. Hyppää yksittäisiä esteitä vapaana ihan kivasti 70 senttimetriin asti, mutta pienetkin jumppasarjat ovat sille jo selvästi haasteellisempia. 


me toukokuussa 2013
Luonne on selväpäinen, lempeä, nöyrä ja miellyttämisenhaluinen, mutta itsetietoinen ja itsenäinen kera pienen tulisuuselementin. Se on myös erittäin herkkä.


söpöläinen joulukuussa 2013

Hevoset vai ponit? Miksi?  
Hevoset, sillä olen vain aina ollut hevosihminen. Aloittelijanakin odotin, milloin pääsen ratsastamaan hevosilla ja venyinkin pian "hevospituuteen". Ehkä tähän vaikutti myös se, että hoitohevosenani oli alusta asti suuri hevonen, ja toivoin saavani sen tunneille. Molemmat elämäni hevoset ovat olleet hevosia, vaikka Skini on kyllä tosi pieni hevonen. Asia konkretisoituu kun viereen tulee joku tallin isoista hevosista..
Hevosia ne on molemmat, vaan vähän eri kokoisia
Ensimmäinen hevonen/poni, jolla ratsastit itsenäisesti enemmän? 
Aloitin itsenäisen ratsastuksen aika myöhään enkä tehnyt sitä paljon. Kun olin vähän isompi, sain käydä hoitohevosellani Gibssonilla maastossa, se oli hienoa. Kyllä silti ratsastin 10 vuotta niin paljon opetuksessa että voisi sanoa, että Skinin kanssa olen ratsastanut ENEMMÄN itsenäisesti. Sain vihdoin käyttää omia aivojani ja ratsastus sai ihan uuden ulottuvuuden. 

Kumpi parempi, kengätön vai kengällinen? 
Noin yleisellä tasolla hevoselle on parempi olla ilman naulakenkiä. Yksilötasolla kuitenkin jokaisen hevosen kohdalla pitää miettiä, tarviiko se lisäsuojaa kavioilleen ja onko tämä lisäsuoja naulattava vai tarroilla kiinnitettävä kenkä. Kukin ihminen miettii omat tarpeensa ja hänelle sopivamman tavan suojata kaviot niiden sitä vaatiessa.

Hevosesi kenkien koko? 
Riippuu kengän merkistä. Simpleissä meillä oli edessä 3, takana 2. Old Maceissä puolestaan edessä 4 ja takana 3-kokoa. Equine Fusion edessä kokoa 13.


Hirnakka kenkinensä
Klippaus: Puolesta vai vastaan? 
En ole puolesta tai vastaan, sillä klippaus ei ole "oikein tai väärin". Skiniä en klippaisi koska se tarvii karvojaan suojaksi kylmää vastaan eikä se kastu niin usein, että sen kuivattamisessa olisi häiritsevän paljon hommaa. Silloin kannattaa klipata jos hevonen tekee paljon ja usein töitä hikeen asti, tällöinkin kukin miettii tarviiko koko hevonen klipata vai riitääkö puoliklippaus.

Tarhaavatko hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?
Skini kera kesäkaverin
Kesällä pihatossa Skini on yhdessä kamun kanssa. Se tekee Skinille ehdottomasti hyvää, se on se luontainen tarve ja ihannetilanteessa tietysti hepalla on kaveri tai lauma.
Sopuhetki pihatossa
Talvella Skini on pikkutarhassa yksin, sillä en itse päätä tarhauksesta. Itse olen tyytyväinen sen yksintarhaukseen, sillä tarha on helpompi pitää puhtaana eikä ole haavoja. Viime talvena se tarhasi jonkinaikaa kamun kanssa, mutta se päättyi hokinreikään kankussa ja reikä tikkauksineen oli kyllä aika pitkäaikainen riesa. Kun oli piikityksistä ja haavan umpeutumisesta selvitty, kankussa oli silti "lihastasapaino" jotenkin häiriintynyt. Vasta nyt vuosi jälkeenpäin tuntuu että haavan alue on alkanut sulaa ja vetristyä.
Hokkikengän tekemä reikä tammikuussa 2013

Paikkausoperaation jälkeen tammikuussa 2013
Ratkaiseeko hevosessa enemmän sen luonne vaiko ulkonäkö (kuten väri)?
Luonne, mutta ei siitä pääse mihinkään, että oma rakas on myös äärettömän söpö tapaus. Ei sitä voi lakata ihailemasta.

pikkusöpöläinen

Millainen on hyvä hevosblogi? 
Hyvä hevosblogi on semmoinen, jonka menoon voi samaistua ja jonka ajatusmaailma on jokseenkin lähellä omaani. Hyvän blogin bloggaaja myös vastaa saamiinsa kommentteihin.

Minusta ehkä hienointa mitä hevosen kanssa voi tehdä, on ratsastaa kaulanarulla (ilman mitäänkin kelpaa). Jos blogin kirjoittaja vielä maastoileekin kaulanarulla, niin voi olla varma, että seuraan blogia vaikkei siinä olisi mitään muuta kiinnostavaa :D. Raudattomuus tai puoliraudattomuus ovat myös asioita, jotka saavat herkästi lisäämään lukulistalle kokonaisuudesta huolimatta. Lämminverinen ravihevonen blogin päätähtenä kiinnittää myöskin huomion heti, mutta jotta lukisin aktiivisesti ja tarkasti blogia, täytyy sen olla jo muutenkin kiinnostava.

Kuvat ovat blogissa miltei ehdottomia, mutta hyvä sisältö voi saada lukemaan myös vähemmillä kuvilla varustettua blogia, esimerkkinä tämmöisestä on lukemani Akselin elämää- blogi.  

Pahin tippumisesi?
Ratsastuskoulun tunnilla maneesissa hevonen sai josain kimmokkeen ja lähti aivan hirveetä vauhtia pukitellen. Pysyin selässä maneesin toiseen päätyyn, jossa tuli äkkikäännös ja pukki, joten lensin lujasti tantereeseen. Jäin ihan suosiolla pökertyneenä maahan makaamaan. Opettaja tuli turvaksi viereeni kun hevonen riehui pitkin maneesia, ettei se tallaisi päälleni. Kyllä sattui. Toinen jalka ei kantanut ja epäiltiin että lonkka olisi murtunut. Ambulanssi vei minut toisen rytäkässä tippuneen tuntilaisen kanssa sairaalaan ja onneksi kuvissa paljastui, ettei murtumaa ole. Tälli vaan oli niin kova, että kuljin kepeillä viikon- pari. Tilanne oli sikäli outo, että kyseessä oli herkkä ja hieno hevonen, joka tuntui olevan täydellisesti avuilla, pehmeällä tuntumalla peräänannossa, vastasi jokaiseen pyyntöön ja silti tuohon fiilikseen ei sen kanssa voinut yhtään luottaa. Se oli näennäisestä kuuliaisuudesta huolimatta valmiina lähtemään mistä tahansa risauksesta. Kyseinen hevonen kisasikin menestyen, mutta siirtyi myöhemmin siitokseen sen takia, että se oli niin vaarallinen ratsastaa. 

Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?
syksyn 2013 uusi sadeloimi
2 Fleeceloimea
1 Kevyttopattu ulkoloimi
2 Vuoretonta sadeloimea
1 Vedenpitävä heijastinloimi maastoiluun
2 Ihottumaloimea kesäkäyttöön
2 Toppaloimea
YHTEENSÄ 10 loimea

 
Lisäksi on viltti, heijastinliivi ja lanneloimi mutta niitä ei ehkä lasketa? 

heijastinliivi 16.11.2012

viltti 22.12.2012
 
lanneloimi Kuva: K.M.


Kuinka usein hevosesi liikkuu? 
5-7kertaa viikossa hyvin monipuolisilla tavoilla: irtona (myös pieniä hyppyjä), maastakäsin ohjattuna, ratsain (maneesi, kenttä & maasto). 

Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?
Varovainen


Tämä haaste tuntuu kiertävän tosi monissa blogeissa joten en nyt haasta ketään erityisesti :).

2 kommenttia:

 1. Hih, hyvä jos kuvattomampikin blogi kelpaa. ;) Mietin juuri tänään pitkää postausta tehdessä, että peeveli sentään kun ei ole uusia kuvia ja vanhoja moneen kertaan nähtyjä ei viitsi jatkuvasti käyttää.

  En muuten aavistanutkaan, että Skinny on ollut noinkin kova kipittämään raviaikoina. Ei huono ravihevonen lainkaan, kuinka moni ravureista voittaa urallaan edes noin paljon..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin juurikin sun blogia kirjoittaessani tuota, vaikka sulla on kyllä enempi kuvia kuin ennen joka on vain plussaa :D. Itsellänikin on nyt huutava kuvapula, mutta ei ole ollut kuvaajaa eikä itsellä kuvausfiilistä. Se hidastaa yllättävän paljon kun pitää samalla tehdä ja sitten miettiä kuvaamista.

   Skini on oikeesti ollu hyvä, verrattuna just siihen että monet ravailee kilpaa vuosia eikä silti voita kuin muutaman satasen. Ravimaailma on täynnä rahattomia hevosia. Skini on lahjakas kilpajuoksija ja sen näkee vieläkin :D, päätä ois juosta.

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.