sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Equine Fusion Performance -bootsit

Olen viimepäivinä sovittanut uutta bootsivaihtoehtoa: Equine Fusionin pehmeäpohjaista Performance-bootsia.

hevosen kenkä

Ennakko-oletukset: pehmeä, mukava, hiertämätön, ei tarvitse sukkia tai säärystimiä sisälle, helppo kiinnitys.


bootsi sivulta

Ensikosketus: Yleensä kaikki näyttää erilaiselta livenä kuin kuvissa. Tossu yllätti jämäkkyydellään. Kun sitä aikansa tarkasteli niin tunnistihan sen jo pian samaksi kuin näyttöpäätteen kuvissa. Se näyttää aivan samalta kuin ihmisten lenkkarit, niissä oli pienenpienet hengitysreijätkin kuten omissa lenkkareissani. 

"jogging shoe" =lenkkari

Myös sisäpinta vaikutti samankaltaiselta kuin ihmisten lenkkareissa. Sisus oli pehmeämpää kuin simpleissä tai old maceissa, mutta kovempaa kuin olin luullut, ei siis mitään pumpulinpehmeää. Kiinnitys yllätti hankaluudellaan, näpit olivat hukassa. 

Performance ensimmäisellä sovituskerralla. Keskellä oleva musta tarra on jäänyt auki ja siniseen osaan on jäänyt vekki. Kiireessä en tajunnut mistä kenkä puristi, mutta onneksi myyjä neuvoi.
Ensimmäisellä sovituskerralla en tajunnut huolehtia tarroja kunnolla kiinni. Ei tossut näyttäneet istuvan, jokin mätti ja kiireessä jätin asian sikseen. Onneksi aina tavoitettavissa oleva myyjä katsoi ottamiani kuvia ja tiesi kertoa, mistä kenkä puristi.

auki jäänyt tarra
Toisella sovituksella koko homma tuntuikin jo ihan erilaiselta. Kiinnitys  ei ollut sen hankalampi kuin Old Mac G2:ssa, jonka kiinnitys kuitenkin maailman helpoimpaan Simpleen verraten on näperrystä vaativa. Mitä enemmän sormet tottuvat näpertämään, sen sukkelammin bootsin pukeminen käy, näin on käynyt molempien aiempien bootsien kanssa.

Sovituskerta nro 2. Nyt on tossu oikein kiinni ja istui heti asiallisemmin, ei pyörinyt, ei heilunut
Näihin bootseihin ei saa kiinnitettyä nastoja/hokkeja, mutta näiden pohja on kovabootseihin verraten  pehmeä ja pitoa luvataan olevan myös talvikeleille, samaan tapaan kuin ihmisten talvikengissä.

Lenkkareitten pohja on kuin minkä tahansa kengän pohja. Koko on meillä 13
Equine Fusion on ollut Suomessa myynnissä noin vuoden verran ja on selvästi hyvä yritys luoda vaihtoehto kovapohjabootseille. Huhuja kuulin näiden heikosta kulutuksen kestävyydestä, eli kilometrejä ei näille tulisi niin paljon kuin kovapohjaisemmille. Toisaalta kaavailin jo, osaisiko suutari paikata kulunutta pohjaa, sillä materiaali on niin samankaltaista kuin ihmisten kengissä. Kunkin ratsukon kohdalla kuluminen lienee yksilöllistä, kilometreistä ja pohjista riippuen. 

Performance takaa

Skinillä on niin pitkulainen kavio, että tilasin ennen varsinaisen bootsiparin tilaamista sovitussetin, joka sisältää kaikki bootsipohjat lestin koon tarkastamiseksi.

koot 14 ja 13
Pohjien avulla päädyin numeroon 13, jonka pituus oli juuri oikea, sivuille jäi sentti liikaa.

sentti ylimääräistä sivulla

pituus hyvä
Katsotaan miltä kavio ja varsinainen bootsi näyttävät vastakkain.

vielä kavion ja bootsin leveyden vertaaminen
Sivuille jää tosiaankin vähän ylimääräistä, mutta istuvuus oli niin hyvä, etten usko sen häiritsevän. Alan olla 99% varma, että bootsit jäävät ja pääsevät koekäyttöön.

Ohjelehtinen
Pakko mainita, että myös Easycarelle on tullut uusi bootsi Easyboot Transition, joka muistuttaa ulkonäöltään vähän Performancea, mutta niiden pohja on ilmeisesti paksumpi. Erittäin mielenkiintoinen bootsi sekin.

"Minua ihmetyttää miksi tuo kikkailee tuossa eikä anna mun tulla tervehtimään"

Performancet on ostettu Loimaan eläinhoitolasta, jossa tossuparin hinta on 192€. Eikös naiset tykkää shoppailla kenkiä? Hinnasta viis? Mutta unohda ne korkkarit, nyt shoppaillaan vaan hevosenkenkiä.. Onneksi ne on yhtä ihania!

töppönen
Lisäys jälkikäteen: joitakin käyttökokemuksia performancesta

23 kommenttia:

 1. Taas kerran todella mielenkiintoinen postaus! :)

  Mä olen pitkään pyöritellyt näitä tossuja meille kesäkäyttöön, mutta ainakin näillä näkymin ensi kesä mennään vielä edustaen Easycarea. Näissä vastaan tulee, että osia ei pysty samalla tavalla vaihtamaan kuin esim. Epiceissä ja se, että tulevat vuohiskuopan yli. Epäilen, että hiertävät samaan tapaan kuin SB aikoinaan ja kulutettaisiin kangasosat alta aikayksikön jostain puhki niin kuin käy myös Epicien säärystimille ei-niin-oikeaoppisesti liikkuvan hevosen kanssa. Mielenkiinnolla jään odottamaan sun muita ajatuksia näistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana että tykkäsit ja että kiinnostaa :)

   Kuulostaapa hankalalta jos noin tuppaa kangasosat kulumaan, mutta jos easycare passaa niin mikäs siinä :)

   Poista
 2. http://onnellinenponi.blogspot.fi/2013/12/haaste-hevosen-omistajille.html
  Haaste sinulle! :)

  VastaaPoista
 3. kiitos erittäin mielenkiintoisesta postauksesta!

  VastaaPoista
 4. Kiva kuulla että alkaa Suomen markkinoillakin löytymään enemmänkin vaihtoehtoja merkkien (ja myyjien..) suhteen, olen itse vähän tipahtanut näistä bootsitouhuista ulos viime aikoina.. Jään innolla seuraamaan käyttökokemuksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ihan tosi :). Jaan tänne sitten kokemuksia kun niitä tulee, ja aikahan sen vasta näyttää, kuinka hyvin kestävät :).

   Poista
 5. Meidänkin täytyisi ostaa Ruskolle ja Jaakolle uudet töppöset. Old Macsit kesti yhden kesän, josta osa oli laidunlomaa! Pohjat ovat jo niin kuluneet, että kohta tulee kavio läpi. Ne vaan on niin mielettömän kalliita! Jos niitä tätä tahtia kuluu, niin helposti saa tuhat euroa per hevonen kulumaan vuodessa. Kenellä on sellaiseen varaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ohhoh, onpa teijän bootsit sitten loppuun kulutetut. Kyllä nuo materiaalit on heikompikestoisia ja kalliimpia kuin rauta, se ikävä puoli niissä on :(. En yhtään ihmettele hevosten kengittämistä tältä kannalta. Kuitenkin jos jakaa tuhat euroa vuoden jokaiselle kuulle niin ei siitä sitten niin paljon tule per kuukausi. Kaikki maksaa :(.

   Poista
  2. Meillä maksaa kahden hevosen ja kahden pikkuponin ylläpito tällä kustannustasolla vuodessa n. 2000 euroa sisältäen ruuat, kuivikkeet, veden, sähkön, kavioiden hoidon, raspauksen ja rokotukset. Tuntuu ihan älyttömältä lätkäistä siihen päälle vielä toiset 2 tonnia pelkkien bootsien takia!! Me koitetaan pärjätä mahdollisimman paljon ilman bootseja, mutta ihan ilman ei voi olla.

   Poista
  3. Oletan että olit varmaan yhä sama henkilö eli Maija (?). Mutta kuitenkin, todella edullista hevosenpitoa kyllä tuo kokonaisuudessaan ja toki on ihan tyhmää joutua tuplaamaan vuoden hevosenpitokustannukset vain bootsien takia :/. Siinä vaiheessa kun kulut nousee ihan liian suuriksi on varmaan se kengittäminen lämmin vaihtoehto. Kengittäjän taksasta ja kengitysvälistä riippuen pääsee enempi tai vähempi halvalla kuin bootsittamalla. Näillä bootsien hinnoilla se on valitettavaa mutta todellista :(. Tosi suurelta kuulostaa tuo bootsimenekki. Mut on meilläkin rahaa noihin mennyt, kun miettii kokonaisuutta, vaikka meillä mentiin käytännössä koko eka vuosi ilman bootseja. Bootseja oon ostanut yhteensä 1,5vuoden aikana 800 eurolla ja myynyt 160 eurolla= 640€ mennyt bootseihin. Onhan se huima hinta, se on totta, mutta kaikki bootsit on myös uudenveroisessa kunnossa yhä eli kulutuspintaa on jäljellä....
   Kyllä rupes muuten tekee mieli hevosta omaan pihaan kun miettii tuota kustannustasoa :D

   Poista
  4. Taisi pitkä sepustus kadota jonnekin... Joka tapauksessa en lähtökohtaisesti halua kengittää omia hevosia, jos sille ei ole mitään painavaa syytä. Nyt Jaakolle laitettiin etusiin kengät ja pohjalliset, kun arkominen vain paheni lumien sulettua. Bootsit eivät oman kokemukseni mukaan sovi ympärivuorokautiseen käyttöön sanoi kuka mitä hyvänsä - niissä kavio muhii, ruununraja pehmenee ja lopulta ne alkavat hangata, vaikka olisi kuinka istuva malli. Nyt täytyy vain odottaa, että Jaakolla kaviot kasvaa sen verran, että niitä voi alkaa vuolla oikeaan muotoon ja ottaa sitten kengät pois.

   On ihan turha odottaa kengättömyyden ja bootsien käytön yleistyvän, jos bootsien hintataso ei laske. Harvassa ovat sellaiset kengättömät hevoset, joiden kavioita oikeasti hoidetaan hyvin. Yleensä kengätön on siitostamma, varsa tai oloneuvos, joita ei viitsitä kengittää, mutta ei myöskään vuolla kuin kerran pari vuodessa. Sitten on jalan asennot ihan päin peetä ja kengittämisen puolestapuhujat saavat lisää vettä myllyynsä.

   Olen kuullut valitusta myös siitä, että "ei mun hevoselle sovi mikään bootsi". No ei kai, jos kavio on ollut huonolla hoidolla. Kyllä kannat saadaan laskemaan, antura leviämään räpyläksi ja varvas liian pitkäksi, kun kavioiden annetaan olla tarpeeksi kauan ilman asiantuntevaa vuolua. Ei sellaisiin jalkoihin mikään bootsi sovikaan, mutta ei se ole bootsien vika.

   Poista
  5. Tulipa vielä sellainen mieleen, että erään suuren kaupungin hevosklinikan johtava eläinlääkäri sanoi minulle, että kumiputsi ei ole riittävä suoja kaviolle, kun kerroin, että hevoseni on kengätön ja käytämme bootseja.

   Poista
  6. Tiesiköhän se eläinlääkäri että on kyse bootsista, eikä kumiputsista? Olisi hyvä kuulla lisää perusteluja tuolle, sillä eläinlääkärin mielipide on toki aina tärkeä. Eläinlääkäritkin ovat eri mieltä keskenään, toinen pitää yhtä hyvänä toinen toista.

   Ei minustakaan bootsi sovi ympärivuorokautiseen käyttöön jatkuvasti. Ehkä jonkun poikkeusajan korkeintaan. Minusta ei toimi edes niin että jatkuvasti käyttää tarhatessa + liikuttaessa, se kin on liikaa vaikka jalat sais levätä yön yli. Kyllä naulattava kenkä on ehdottoman kätevä tietyissä asioissa, juuri siksi että oikein lyötynä se ei hankaa yhtään mistään. Hyvä että pistitte Jaakolle kengät kun arkominen jatkui ja nyt on todella hankalat keliolosuhteet.

   Tuo on kyllä ihan totta, kengättömien joukossa on varmaan enempi huonolla hoidolla olevia kavioita kuin kengällisissä. Osa luulee että kesyhevosta voi pitää hoitamatta kavioita -"kun villitkin pärjää".

   Poista
  7. Ja sinne katosi mudan sekaan Jaakon kenkä! Onneksi ei mitään revennyt ja nyt se ei aristele enää, kun on niin pehmeää. Katsotaan, jos pärjätään jatkossa ilman.

   Oletan, että eläinlääkäri tiesi, mistä oli kyse. Hän kysyi heti, miksi hevosella ei ole kenkiä. Vastasin, että se asuu pihatossa, joten en halua kenkiä pitää ja käytämme lenkeillä bootseja. Sitten hän sanoi, ettei kumiputsit riitä, johon vastasin, että käytämme b-o-o-t-s-e-j-a ja ell kysyi, mitä se tarkoittaa. Selitin, mikä on bootsi ja hän totesi vain, että ai niitä on sellaisiakin ja että kyllä nyt silti kannattaa kengittää. Ja tämä tapahtui 2013 keväällä ja kyseessä on maankuulu eläinlääkäri.

   Jotenkin tuntuu, että on välillä niin yksin näiden omien hevosenpitonäkemyksiensä kanssa. Nyt kun on taivaalta tullut vettä kaksi viikkoa putkeen, olen ollut niin masentunut kurasta ja märästä, että olen kyseenalaistanut omia näkemyksiäni. Haluaisin kovasti sulkea hevoset lämpimään talliin, mutta eipä ole tallia, mihin sulkea. Olen lohduttautunut sillä, että pihaton haittapuolet ovat paljon pienemmät kuin karsinatallin haittapuolet ja pihaton hyvät puolet ovat hevosen parhaaksi, karsinatallin hyvät puolet lähinnä ihmisen omaa mukaavuudenhalua tyydyttämään.

   Poista
  8. Onneksi tosiaan on mutaa, se on helpompi, vaikka toki harmi että kengän piti mennä heti irtoomaan.

   Olisi todella kiinnostavaa kuulla tuon eläinlääkärin perusteita väitteelleen ja kuulla kuinka paljon on perehtynyt kengättömiin vaihtoehtoihin. Jos hänelle on täytynyt selittää, mikä on hevosen lenkkari niin ei kuulosta siltä että välttämättä olisi tutkinut asiaa hirveästi. Varmaan kuitenkin eläinlääkärin työ pyörii eniten kengitettyjen hevosten maailmassa, kun kengättömyys lienee melko harvinaista kuitenkin. Ammattilaisilla on eriäiviä mielipiteitä keskenään ja siksi justiinsa nuo perustelut ja heidän kokemukset asioista kiinnostaisi :). Yleensä he ei ehdi yhtään keskustelemaan kun ovat niin kiireisiä. Meillä kerran käynyt eläinlääkäri ei edes kunnolla neuvonut mulle penisilliinin piikitystä, kun se on hälle itelleen varmaan niin peruskauraa ;).

   Musta on ollut ihanaa loimittaa heppaa ja sulkea se lämpimään talliin, kyllä ne omat mieltymykset vaan vaikuttaa hirveesti :D. Mietin jo välillä et apua miten sitä muka pärjäis ilman tallia.. Mut katso niitä heppojasi, ne on tod näk tyytyväisiä, se lohduttanee :).

   Poista
 6. Moikka, lähdin selailemaan kengättömiä tovereita ja google heitti minut sinun blogiin :) Ostin minun 7v arabitammalle tammikuun alussa Easycare Glovet ja eilen maastoreissulla laukkapätkällä bootsit lenteli sinne, tänne ja tonne :( Yhtä takasen bootsia en edes löytänyt, kait se meni karhujen ja susien leluks metikköön :( Laitoin palautetta Vainikan aittaan mutta vastaus oli että bootsit voi irrota kun hevonen polkee ruununrajaan. Miten voi takajalkoihin polkea ruununrajaan tais olla sitten se tallikaverin heppa joka jäi suoralla kymmeniä metrejä meijän aavikkorotalle..? No, uusia bootseja metsästän enkä varmasti tilaa Vainikasta... Arabin kaviot on niin kovat etten tarvitse bootseja muhun kun liukuesteeksi eli onko nämä bootsit ollut jäällä hyvät?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, jopas se google heittelee ;).

   Ei noista ole jäälle. Kyllä nuo pitää paremmin kuin paljas kavio jäällä mutta kyllä näitten lisäks tarvii varastossa olla ne normaalit hokkibootsit semmoisille keleille. Jääpaikat uskaltaa ylittää varovaisuutta noudattaen ja paremmin kuin paljaalla kaviolla, mutta jos pohja on kovin liukas niin ei näitä pitkälle liukkaalle lenkille. Nää tuo lisäpitoa paljaaseen kavioon verrattuna kyllä.

   Kuulostaa ongelmalliselta jos glovetkin lentelee kun ne kuitenkin on tyköistuvimmat. Eikä kannata Vainikkaa tuon takia ohittaa kun he kuitenkin myy hyvää valikoimaa bootseja :D. Mikä tahansa ruunurajan yli tuleva vois olla kokeilemisen arvoinen, kerran kokemusta on nyt noista lentelevistä gloveista. Näissä on toki tuota säätövaraa tuossa vuohisen ympärillä, että nuo pitäis saada silleen aika istuviksi, mut sekin riippuu niin just siitä hevosesta..

   Keväällä sitten pyöri samoissa paikoissa niin jospa glove löytyisi lumen sulettua ;)

   Poista
  2. Ok, eli ei sittenkään ratkaissut menidän ongelmaa... Eli harkintaan cavallot nastoilla...

   Poista
  3. Niin, no katsotaan pysyiskö ne jalassa :D

   Poista
  4. Cavalloja ei missään nimessä kannata harkita, ne ainakin meillä on lennellyt varsinkin kovassa vauhdissa. Todennäköisesti bootsi oli joko liian iso, itse olen jopa joutunu hakkaamaan bootseja (mikä on tietysti vähän ikävää) mutteivät ainakaan lennä. Suosittelisin teippiä kavion ja bootsin väliin,sekä putsit päälle (l putseja käyttävien menee xl putsit jne). Ruununrajan yläpuolelle tulevat kovat mallit (kuten cavallot) hiertävät jopa verille vuohisrajan, ovat todella huonot käyttää ja hevoselle epämukavat,meillä hevoset (kaikki) kieltäytyivät nostamasta jalkaa bootsin laittoon myöhemmin,ja bootsien tarrat menevät myös vinoon koska vuohinen alkaa painaa takaosaa alemmas,sekä cavallon bootseissa ei ole kärjellä vaadittavaa "loivennusta", mitä easycaren monissa malleissa pohjissa on. Tämä tuo lisävarvasta ja lisä kulutuspintaa,joka vaikeuttaa yliastumista, rasittaen näin liikaa polvia, joten hevonen kipeytyy helpommin. Tässä puhun kaikista kovista bootseista jotka tulevat ruununrajan yläpuolelle.

   Sanoit että cavallolle tuli uusi malli,transition. EI tullut, se on Easycare :) Korjaathan virheen!

   Meiltä saa teippejä myös kavion ja bootsin väliin! Ja muitakin Easycaren tuotteita,mitkä ovat tarpeellisia muttei Vainikan aitalta löydy. www.futurehorsecare.fi (anteeksi piilomainostus :D)

   Vielä bootsien koista: nykyään liian monet ottaa aivan liian suuret bootsit hevosillensa, varsinkin jos mittaamalla mittaavat ,tulee helposti vääränkokoiset. Kyllä se kannattaa harkita fit kitin ottamista mikäli tyköistuvat bootsit haluaa! :)

   Poista
  5. Hei ja kiitos kommentistasi!

   Korjasin virheen ja päivitin samalla kokemuksia tuosta performancesta.

   Mä olin kanssa melko pettynyt cavallon simpleihin. Nehän ei olleet meillä ratsastuskäytössä lopulta lainkaan, vaan oli välillä jalassa talutuslenkeillä (no, saatoin 500metriä ratsastaa joskus kotiinpäin niillä ja ottaa pari metriä ravia, mut kuitenkin) ja myöhemmin vain kavionhoitotarkoituksessa. Jo tuossa kavionhoitotarkoituksessaan ne painui ikäänkuin vähän kaksinkerroin takaa! Eli kyllähän se silloin kertoo siitä, että vuohinen joutuu painumaan vasten sitä bootsia. Minähän myin ne pois.

   Break overista kerrotaan harmittavan vähän bootsien käytön yhteydessä. En minä ollut kuullut enkä ajatellutkaan asiaa kun siirryin kengättömyyteen, hirveetä :D, nyt vasta myöhemmin kun oon "opiskellut" oon huomannu tuonkin.

   Toivottavasti kommentti tavoittaa Reettan jos hän saisi uutta ideaa :).

   Meille seuraava bootsihankinta on varmaan ruununrajan alle tulevat bootsit, niitä voidaan jo alkaa sanoa suoritusbootseiksi, kun eivät estä vuohisen joustoa. En ole vielä tutustunut onko niissä minkälainen tuo break over. Ja tosiaan otan sen fit kitin (jos joku lukee tätä niin kyseessä on siis easycaren gloven ja glove widen sovituspaketti). Homma on vielä ajatusasteella.

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.