maanantai 24. kesäkuuta 2013

Skinin harja ja häntä


Harjan kalju toukokuussa 2012
Tämä Skinny -heppa on oikea Skini, sillä on nimittäin kalju. Jouhistaan se on saanut nimensäkin, ei ollut juuri tukkaa Skini-pienokaisella kun syntyi. Kyllähän se myöhemmin kasvoi ja nuorena sillä oli oikein mallikas tukka ja häntä. Myöhemmin se alkoi harventua. Luultiin että sillä on jonkinlainen kesäihottuma, sillä kesäisin kutina lisääntyi. Tammikuussa 2013 eläinlääkäri kuitenkin sanoi, että sillä on atooppinen iho, joka selittää sen että oireita on talvellakin.

Nuorena Skinilläkin oli tukkaa!


Seuraavassa kuvia Skinnyn nuoruudesta, jolloin sillä oli kunnolla jouhia.

Huhtikuu 2000, 4 vuotias

Oi pojat mikä otsis! Kelpais meille tuommonen nytkin :D ps kattokaa miten pitkä ravurikavio! huhhuh

Huhtikuu 2000, Tästä näkyy tuota kaulankin harjaa vähän
Kesällä 2000 ja Skinin otsis sekä orin nyrppänenä

Laitetaan vielä nykyinen otsis verrattavaksi.

Vertailukohtana otsis nykyään, kesällä 2013, onhan siinä muutama suortuva :D

Häntä

Hännälle on tapahtunut jotain vuosien 2007 ja 2008 välillä. Vuoden 2007 kesäkuvissa sillä vielä on pitkä häntä ja  kesällä 2008 häntä on lyhentynyt.

Pitkä hänrä Elokuu 2007 (c) Forsberg


Vuoden päästä häntä on lyhyt. Elokuu 2008 (c) Forsberg

Kun näin Skinnyn toukokuussa 2012, oli sillä hankaamaton häntä mutta tyvikasvusta näki, että se on ilmeisesti edellisenä kesänä hangannut hännäntyven ja se oli ehtinyt talven kasvaa. Hännän pituus oli ok mutta  alin 15cm oli tosi ohutta. Ennenkuin ostin virallisesti Skinnyn, se ehti kuluneen kesän aikana jo hangata häntänsä. Löysin sitten summer relief- rasvan jolla kutina on pysynyt kurissa ja häntäjouhet ovat alkaneet pikkuhiljaa kasvaa.

Toukokuussa 2012 hännän tyven jouhet ovat talven aikana ehtineet kasvaa
Häntä kavioliittopäivänä 25.7.2012 Kuluneen kesän aikana Skinny hinkutti koko hännäntyven jouhet veke
Häntäparka 6.8.2012 pian Suomeen tulon jälkeen. Kuvassa on rasvaa, se voi vähän hämätä, mutta kalju mikä kalju

Myöhemmin elokuussa 2012

Jo elpyvä hännäntyvi, jouhet alkaneet kasvaa 21.9.2012
Häntä oli kokonaisuutena varsin hassun näköinen. Se oli suhteellisen ohut tyvestä, koska sieltä oli jouhet hinkattu pois, sitten tuuheutui ja ihan päässä oli 15-20cm ohut roikko. Päädyin kesän lopussa tasaamaan hännästä roikon pois ja lokakuussa se näytti seuraavanlaiselta:

30.10.2012 Ihan ok häntä, vähän lyhyt vain
Talven tullen kutina helpotti, mutta ilmeisesti lähinnä summer reliefin käytön ansiosta, nimittäin heti jos sen jätti pois niin ilmaantui hankausta.

Testi pärjäisikö se ilman summer reliefiä talven tullen... ei. 30.10.2012

Hangattu hännänsivusta 24.11.2012, vaaleanpunaiselta alueelta lähti kaikki jouhet

Hangattu hännänsivusta 24.11.2012. vaaleanpunaiselta alueelta läks siis kaikki jouhet veke


Hännän latvoillekin kävi jotain ja pian siellä oli uusi roikko, jouduin siistimään sitä jälleen! Mihin mahtaa hirnakan latvajouhet kadota..

Miten se on saanut tuon hännänpään tuommoiseksi? 8.12.2012
Uuden siistimisen jälkeen Skini olikin varsinainen töpöhäntä :D! Mutta ainakin töpö oli siisti.

Tuolla näkyy vähän töpöhäntää

Aina jos kokeilin vaihtaa ainetta tai harventaa rasvausta niin Skinny hankasi hännän enempi tai vähempi ikävään kuntoon. Alla on pari hankauskuvaa helmikuulta, hännän sivuilta lähti pieneltä alueelta kaikki jouhet.

11.2.2013

kudosnestettä hankauksesta 11.2.2013

Vaikka Skinny välillä on hangannutkin häntää, niin onneksi se on päässyt myös kasvamaan ja kutina on pysynyt kuitenkin jotenkin kurissa.

Jälleen yhden hankausepisodin jälkeen 13.3.2013

13.3.2013 Jouhet kuitenkin kasvavat
Seuraavat kuvat on otettu myöhemmin keväällä 2013.

Keväällä 2013
17.5.2013


Nyt kesälläkin se on toistaiseksi säästynyt pahammalta hankaukselta, koska rasvaan sitä hyvin.


Häntä 10.6.2013 Häntään kasvaa runsaasti jouhia, kun ne vain saisivat kasvaa rauhassa

Häntä 11.6.2013

Harjan kalju


Toisin kuin hännäntyvi, joka hankaamattomana toipuu ja alkaa kasvaa uutta jouhta, harjan kaljusta ei enää kasva laisinkaan jouhta. Harjan kaljun ilmaantumisen ajankohtaa tai syytä en tiedä.

Harjan kalju toukokuussa 2012, puolet harjamarrosta on kaljuna
Tammikuussa 2013 sain vinkin kokeilla Decubal-rasvaa ja pahaa aavistamattomana rasvasin harjan kaljun ajatellen että ehkä se pehmittäisi ihoa ja auttaisi uusien jouhien kasvua. Kaljuhan ei kutia niin paljon kuin häntä, mutta kesäisin Skinny saattaa sitä hangata, ja satunnaisesti talvella. Decubal-rasvakokeilu aiheuttikin sitten odottamattoman reaktion, se pahensi kutinaa niin paljon että Skinny hankasi harjan yhdessä yössä vereslihalle. Kuvia alla.

Talviturkin takaa ei näy melkein mitään..

Mutta kun turkkia vie pois edestä niin rupeaa näkymään kudosnesteinen kalju

Kudosnesteinen kaljukaljuparka
Tuon kokeilun jälkeen todenteolla aloin varovaiseksi eri aineiden kokeilussa. Laitan vain pienelle alueelle ensin. Ja paras on summer relief, muut eivät toimi. Onneksi se toimii loistavasti. Skinny syö yrttejä, joiden pitäisi vahvistaa ihoa ja lievittää kutinaa. Myös sen täysrehu dermavital on iho-ongelmaisten hevosten rehu.

Harjan kalju 9.6.2013 joka näkyy kesäkarvan takaa selkeämmin kuin talvella

Aineet joita on kokeiltu:

Probb hoitoöljy ja saman sarjan shampoo
Decubal
Helosan
Rypsiöljy

Vielä yhtä ainetta olen päättänyt kokeilla, nimittäin Hilton herbs Bye Bye Itch:ä. Josko se saisi harjan kasvamaan. Summer relief pysynee kuitenkin käytössä. Varjelen jouhia myös käyttämällä jouhienselvitysainetta aina kun selvitän jouhet. Harjaan ne leveällä jouhiharjalla joka on kuin paksu hiusharja, selvitän latvasta alkaen ensin ennenkuin vedän läpi koko hännän tai harjan. Pyrin siihen että jouhia irtoaisi mahdollisimman vähän.

17.5.2013

Jos jouhet saataisi kuntoon tai ainakin häntään pituutta niin mentäis lämminveristen luokkaan näyttelyihin :D. Olen jo henkisesti valmistautunut siihen, että Skinnyllä voi olla kuolain suussa näyttelyissä sillä se on pakollinen. Eihän sitä kuitenkaan käytetä eli kuolain vain on siellä suussa.

Kävelyllä 17.5.2013

30 kommenttia:

 1. Voisin tehdä Ukosta vastaavanlaisen postauksen sen iho-oireista. Enimmäkseen itseäni varten niin pysyn kartalla, missä mennään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja meidän tallillamme on hevonen, jolla on myös kaulassaan kalju kohta. Hevonen on allerginen muistaakseni kauralle, ja, kun sitä kerran söi, harja tippui jostain kohti pois eikä ole enää siitä kasvanut.

   Poista
  2. Oho, mielenkiintoista kuulla että kaura on voinut vaikuttaa tuolla tavoin... syitä on varmasti monia samoihinkin oireisiin ja tämä on todellista salapoliisityötä.


   Luin sen postauksesi, kyllä teillä on Ukonkin kanssa ollut jos jonkinmoista oireilua, jännä että ne vaan tulevat ja menevät. Onneksi ei haittaa elämänlaatua kuitenkaan nämä merkittävästi, siitä olen iloinen.

   Poista
  3. Onneksi ei, vaikka nämä vaivat ovatkin kiusallisia. :S

   Poista
 2. Et ole yksin kaljun hevosesi kanssa! Speedyllä on noin samanmittainen rotanhäntä-tyyppinen häntä eikä sen harjankaan pituus päätä huimaa. Se ei onneksi hinkuta jouhiansa pois, mutta ne eivät vain yksinkertaisesti kasva :( Ohut luiru tukka ikuisesti. Onneksi ratsuharjan leikkaus hieman aiheuttaa optista harhaa ;)

  Pancho-ponin kohdalla olen itsekin epäillyt jotain atooppisen ihon tyyppistä. Poni nimittäin kutiaa paljon ja hankaa itseään joka paikkaan, mutta ei kuitenkaan kesäihottuma tyyppisesti (ei hankaa verille sekä hankaa myös talvella, joskin vähän vähemmän). Tällähetkellä kutina on suhtkoht ookoo (parempi kuin viime kesänä) kun ponia hinkuttaa harjalla joka päivä sekä pesee kutinaa ehkäisevällä shampoolla. Vielä jotain rasvoja olisi etsinnässä täältä meiltäpäin, jotka voisivat kutinaa ehkäistä. Poni kutiaa lähinnä päästä, ryntäistä, harjasta ja pepusta/hännäntyvestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ollenkaan huomannut Speedyn jouhitusta, nyt kun katsoin niin on sillä tosiaan aika ohut eikä kovin pitkä häntä, mutta ei se mitenkään silmään pistä eikä menoa haittaa :)

   Tuntuu että näitä kutinoita on hevosilla enempi tai vähempi.. etenkin vissiin nuo kylmempiin olosuhteisiin jalostetut on alttiita kutinalle, tai en sitten tiedä. Hyvä että teidän kutinat on kurissa myös :)

   Poista
 3. Herranjestas nuo kuvat ovat ihan kuin suoraan Paven hännästä otettuja! Ja tuo harja :o ! Onkohan munkin hepalla joku atooppinen iho ongelma :D Toivottavasti Bye Bye Itchistä on jotain hyötyä, meille siitä ainakin on ollut vaikken ole muita tuotteita kokeillutkaan. Bye Bye Itchiä saa myös lisäravinteena jos sellaiselle tarvetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, no kiva että löytyi kohtalotovereita. Paven hännäntyven muistan joskus huomanneenikin mutta harjaa en, onko sillä oikeasti myös kaljua harjassa? Rupesiko teillä kasvamaan häntä ihan reilustikin tuon uuden rasvan myötä? Lisäravinteita olen vähän nihkeä kokeilemaan, tai ajattelin että nyt vasta tänä kesänä oikeastaan huomaa että miten nykyinen ihottumarehu ja yrtit auttavat kutinaan ja ihon kuntoon kun niitä on syötetty tarpeeksi kauan, sitten vasta saatan vaihtaa rehua tai kokeilla jotain uutta, mutta kiitos vinkistä, näitä on hyvä olla aina korvan takana :)

   Poista
  2. Kyllä se on ainakin lähtenyt puskemaan uutta sänkeä siihen kohtaan missä ei ole koskaan aijemmin kasvanut karvaa. Harja on saanut myös hirveän kasvupyrähdyksen, muttei ole kasvattanut uutta tilalle. Harjassa on keskellä sellainen kalju, tai sitten sen harja on muuten vain niin ohut, sen näkee parhaiten kuvista kossa koko harja on näkyvissä, sään ja niskan puolivälissä on puolta lyhyempi harja tämän takia.

   http://i1303.photobucket.com/albums/ag151/Yuff__2/IMG_2612_zpsa7e18fa0.jpg < tossa kuvassa näkyy se pieni kalju joka meillä on.

   Poista
  3. No niinpä onkin, voi kalju-Pavea :D

   Kiva että se aine on auttanut, pian pääsen minäkin kokeilemaan!

   Poista
 4. Hurjannäköinen. :o Inhottavaa, kun syytä ei tunnu löytyvän. Tuo Summer Relief on hyvä aine, se tehoaa omiinkin kutinoihin. ;)

  Tiedän yhden ponin, joka oli yliherkkä ainakin valkuaiselle (varmaan monelle muullekin), sitä ei voinut pitää ollenkaan vihreällä ja se sieti vaan kuivaa heinää. Esim. desi Greenlinea sai sen heittäytymään raivon vallassa seinälle hankaamaan. Myös pellava yms. aiheuttivat samaa. Kesäihottumaa mekin epäiltiin, kun se tuli laitumelta jouhet hangattuina, mutta sitten selvisikin, että kutinan aiheuttaa joku muu, kun polttiaiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on tämä yksi toimiva rasva. Ainot mikä vähän kaivertaa on tuo menekki ja hinta, siksi etsin jotain toista kaikessa rauhassa :D. Mutta pääasia on että toimiva rasva on olemassa ja tuskin nuo muutkaan rasvat sen edullisempia on. Tuota olen sitäpaitsi löytänyt -30% alennuksesta nyt monta kertaa joten se on oikeastaan korjannut asian. Muuten tuo maksaa n.24e/pullo ja pullo menee joka kuukausi ellei useamminkin :D. Olen kiitollinen silti tuosta rasvasta, eipä sitä pitäisi miettiä tommosten hintoja :)

   Mielenkiintoista kuulla ponista joka reagoi tuolla tavalla eri rehuihin. Kyllä ravinnolla on varmasti suuri vaikutus näihin iho-ongelmiin.

   Poista
 5. Onpa Skinnyllä ollut mahtava harja nuorena!

  Harmillista että joudutte kärsimään nyt tuollaisesta inhottavasta vaivasta :/ Onneksi teillä on aine joka helpottaa oireita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, kyllä kelpais mennä näyttelyyn sillä harjalla ja hännällä mitkä sillä oli aiemmin. Onneksi kyseessä on kokonaisuuden kannalta melko mitätön haitta, vaatii vaan aktiivisen ja huolellisen hoidon. Tuotekokeilut on miltei niitä pahimpia, jos jotain muuttaa niin juttu kääntyy helposti vereslihalle :S. Mut niistäkin on selvitty. Kiitos summer reliefin :)! Musta tulis tuotteelle hyvä mainostaja -rupeiskohan ne sponsoroimaan meitä ;)

   Poista
 6. Voi hurja o.o Onneksi sulla on jonkinlainen ote jo tuohon kutinaan ja hankaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, kyllä se pysyy tälleen kurissa :)

   Poista
 7. Meillä Armi hankaa myös häntää kesällä. Ollaan todettu että pioneer shampoo ja öljy (vainikan aitasta) auttaa parhaiten, suosittelen kokeilemaan jos et vielä ole:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut noista tuotteista, kiitos vinkistä :)
   Ja kiitos kohtalotovereista :)

   Poista
 8. Meilläkin on harjantyvikalju, eka kesänä meillä ollessaan ruuna hankasi komean paksun harjansa eikä oo takasin kasvanu. Muutamia jouhia on sentään siinä päällä niin ei näy, mutta harmillista.

  Mä oon skinnyn kohtalotoveri, atoopikko myöskin. :P Tsempit pollelle ja hoitajalle kutinan ja rasvailujen kanssa! =)

  p.s. Tuo summer relief taitaa tulle meillekin kokeiluun, tamma tykkää hangata häntäänsä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, minun mies on myös atoopikko, minun molemmilla miehillä on atooppinen iho+ astma :D. Nehän kävelee käsi kädessä usein, iho ja keuhkot ovat yhteydessä toisiinsa kiinteästi.

   Oijoi, goodbye jouhet tuommosen hankaamisen takia. Vaurioituukohan se iho siitä niin ettei jouhet sitten enää kasva.. :S. Olisi mielenkiintoista nähdä kuva teidän harjakaljusta. Paksusta harjasta olisi todellista luonnollista suojaa kesän ötököitä vastaan, samoin pitkästä hännästä.. pitäisköhän pistää pidennykset ;)

   Suosittelen lämpimästi summer reliefiä, ja nyt kun oon kattonu näitten mömmöjen hintoja niin ei se vertailussa paljon häpeä. Laitahan sitten infoa tepsikö.

   Poista
  2. No voi ei niitä. :o :D

   Mä kans ajattelen että ne jouhitupet kuolee ihan totaalisesti kun hankaa harjan nuin, koska häntä tosiaan kasvaa takasin. Meillä on jännä ku Kreivi ei oo sen jälkeen pahemmin harjaa hinkkaillu, mikä lie sillon iski. Täytyypä muistaa ottaa kuva. :)

   Poista
 9. Oletko kokeillut syöttää sinkkiä? Mulla oli joskus kesäihottumainen poni ja sitä suositeltiin syöttämään joko kuureittain tai jatkuvasti, itse annoin jatkuvalla syötöllä. Kyseessä siis ne teolliset purnukat, sisälsi muistaakseni myös muuta kuin sinkkiä, mutta en muista mitä. Agrimarketista niitä purkkeja ainakin saa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä ja kommentistasi! Täytyy tutkia asiaa. Meillä on käytössä yrttisekoitus kivennäisenä ja siinä on juurikin ajateltu tätä sinkkipuolta turvaamaan ihon hyvinvointia. Teolliset rehut tuntuvat äkkiseltään vähän huonolta kun joillekin hevosille nimenomaan se teollinen tekee hallaa. Minä kyselen ihmiseltä joka auttaa ruokinnan suunnittelussa, että oisiko sinkkiä vara lisätä. Voisihan sitä jonkun kuurin kokeilla! :) Auttoiko teidän ponille sinkki?

   Poista
  2. Yleensä samassa tuotteessa on sinkkiä ja kuparia, koska näiden kahden keskimäinen suhde on oleellinen jotta vaikutus on toivotunlainen.

   Meiltäkin löytyy lyhythäntäinen hevonen, mutta syy on se että varsa söi siltä hännän 2 vuotta sitten! Ja näköjään vanhalla hevosella (nyt 23 v.) jouhet eivät kasva entiseen tahtiin takaisin, sillä vieläkään häntä ei ole täysimittainen.

   Poista
  3. Okei, mielenkiintoista, tuo onkin hyvä tietää.

   Voi häntäparkaa jonka varsa söi, hih, kaikkee nekin keksii. Ei tosiaan enää vanhemmiten kasva jouhet niin nopsaan, mutta jospa saisi häntänsä takaisin ensi kesäksi :) (molemmat meidän seniori-herrat).

   Poista
 10. Sulla on tosi kiva blogi!Liityin lukijaksi :).On kiva lukea sun blogia , teillä on tosi mielenkiintoinen tarina yhteiseltä matkaltanne.Itse haluaisin tietää enemmän oman ponini historiasta , mutta se on vaikeaa , kun tapasin ponini eka kertaa vasta kun oltiin koeratsastamassa sitä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ja lämpimästi tervetuloa uudelle lukijalle <3. Jospa saisit Cupidon vanhoilta omistajilta tietoa, netin kautta löytyy yleensä paljon tietoa. Kiitos kommentistasi:)

   Poista
  2. Noo Cupido oli ollut entisellä omistajalla vain kuukauden ja hän ei tiennyt siitä paljon.Poniraukka on jotunut muuttamaan ainakin kuudelle eri omistajalle elämänsä aikana!Joo , netistä olenkin löytänyt jonkin verran tietoa.Omistushistoriaa yms.Kiitos itsellesi omista kommenteista blogissani!On kiva saada kommnettia :)

   Poista
  3. Varmaan sitä voi vielä törmätä ihmisiin joilla sattuisi olemaan vaikkapa vanhoja kuvia.
   Ole hyvä vain, olen samaa mieltä :)

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.