tiistai 12. helmikuuta 2013

Satulaa etsimässä -loppumaton tarina

Huomaan olevani vasta satulanhankinnan alkumetreillä ja aion nyt yrittää jäsentää miten ajatukseni ja koko projekti ovat palloilleet tähän mennessä.

Satulointia
Kun vielä odottelin Skinnyn ostoon liittyvien paperiasioiden valmistumista, taltutin hevostelukuumettani suunnittelemalla varusteostoja; muunmuassa satulaa. Sopivan satulanhan voisi sanoa olevan kaikkein tärkein ostos hevoselle, jolla ratsastetaan. Suurin kysymys muodostuikin siitä, pitäisikö satulan olla rungollinen vai rungoton. Ihmettelin sitä, miten jäykkä runkosatula voi sopia hevoselle missään muussa asennossa kuin paikallaan seisoessa. Miten se voi sopia hevoselle liikkeessä kun hevonen taipuu ja kääntyy ja pään asento vaihtelee? Seuraava video havainnollistaa ajatuksenjuoksuni (kiitos Emilille jonka blogista löysin videon).-> Tästä seurasi johtopäätös: ei runkosatulaa.

Pian minusta tulikin Barefootin rungottomien satuloiden fanittaja. Kun katsoo tämän allaolevan videon, tietää varmasti, että paras satula jonka voi hevoselleen ostaa on Barefoot. Eikö vaan? Se jakaa ratsastajan painon, joka on satulan tärkein tehtävä, mutta silti mukautuu hevosen selän ja liikkeen mukaan.Barefootilla oli vaikka minkälaisia ihania malleja ja Lexingtonista tuli ehdoton suosikkini. En ollut nähnytkään rungotonta satulaa, mutta tiesin tietysti että se sopii jokaiselle hevoselle, se olisi siis melkein varma sijoitus. Leijuin satuloiden haavemaailmassa, oli se helppoa kun sentään oli satula valittuna etukäteen!

Siispä kun polle tuli, niin vanha runkosatula lähti myyntiin...

Vanha englantilainen runkosatula lähti myyntiin, siinä oli minulle liian pieni istuin ja Skinnylle se istui jonkinverran alamäkeen
...ja alta aikayksikön sen tilalle tuli Barefootin London, Lexingtonin edeltäjä (onneksi käytettynä ja miltei puolet halvemmalla kuin uusi). Muttah.. paketista ei paljastunutkaan unelmasatulaa vaan enkkusatulaan tottuneelle silmälle vähän hassunnäköinen kummallinen iso kapistus, jonka nahka oli jo kuluneen ruttuinen ja satulan alapuolikin eräänlaista karvaa eikä sileää nahkaa.

Tämmönen se oli, ei yhtään kuten enkkusatulat
Siistin karvan reunaa saksilla ja irrottelin teippirullalla entisen omistajan hevosenkarvoja ja ihmettelin ulkonäköä. Oli vähän pettymys kun tajusin että siinä on satulanmallinen satulahuopa -"eihän tähän saakkaan niitä kivannäköisiä neliöhuopia kiinni". Ei ollut edes siipeä jota nostaa ja vastinhihnoja siellä joihin kiinnittää huopa. Huopa tuli kiinni omaan väkäseensä etukaaren sivuilla ja takakaaren tuntumassa. Ihankuin satulasta olisi puuttunut yksi kerros, ainahan satulassa on ollut siipi jonka voi nostaa ylös ja sen alle jää vastinhihnat!

Satula ja satulahuopa takaa
Ja mitä seuraavaksi. Kun menin satulaa sovittamaan, ei se oikeen istunutkaan. Miten näitä oikeen sovitetaan? Mihin sen pitäisi oikein istua?

Barefootin London
Alkoi yhä enemmän ja enemmän näyttää siltä, että oli se missä kohtaa tahansa, satula olisi liian pitkä Skinnyn selkään. Ja siivet aivan liian pitkät minulle ratsastajana.

Londonin kyytiin kapuamassa, Skinny nyrpistää nenää ja miettii mitä se touhuaa
Ja hetkinen, tämähän oli todellakin koulusatula -olin lukenut, että nämä käyvät ihan yleissatuloiksikin, muttah... huomasin tarvitsevani enempi yleissatulatyyppisen, en koulusatulaa. Jalat jäi jotenkin tosi kauas hevosesta ja ihan liian suoriksi taaksepäin.

jalat jäi Londonissa liian taakse ja kauas ja siipikin oli liian pitkä
Kun olin selvinnyt ensimmäisistä ulkonäköön liittyvistä järkytyksistä, vaikutti satula lopulta laadukkaalta. Se oli jämäkkää tekoa, siinä oli kunnon huopa, joka oli osa iskunvaimennusta. Tasainen alapintakin tuntui reilummalta hevosen selkää kohtaan kuin paneelisatula (paino jakautuisi laajemmalle). Kuitenkaan satula jonka piti sopia jokaiselle, ei sopinutkaan juuri meille. Barefoot-unelma piti haudata. Ainotkaan heidän satuloistaan ei ollut sopivan mittainen ja tarpeeksi lyhytsiipinen. *snif*

Lampaankarvasatulan vyötä kiristämässä

"Onks sulla mulle jotain"?
Sitten seurasi onnistunut ostos: selkärankatilallinen Christin lampaankarvasatula. Se oli ja on aivan ihana, sen ansiosta meillä sentään on satula. Ainot ongelma on että tarvittaisiin toinenkin satula sillä tämä ainoastaan pehmentää istuinluista ja jalustinhihnojen kiinnityskohtiin tulevaa pistekuormitusta, mutta ei jaa painoa juuri nimeksikään, sehän on täysin pehmeä.

Ratsailla lammaskarvasatulalla

Lammaskarvasatula
Barefootin lisäksi minulle oli markkinoitu hyvin myös Vanhalan joustorunkoiset. Vaikka joku on sitä mieltä, että joustorunkoiset ovat lähempänä runkosatulaa kuin rungottomia, minun mielikuvissani ne ovat kuitenkin lähempänä rungottomia, sillä ne kuitenkin joustavat hevosen selässä kuten rungoton. Siispä unelmasatulamerkkiä nro 2 kokeilemaan. Ennalta olin ajatellut että Flexible Inspiration olisi meidän malli, mutta nyt Londonia sovittaneena tiesin että ei kannata haksahtaa koulusatulaan, vaan tiesin tarvitsevani sen  lyhyen lyhytsiipisen yleispenkin. Niinpä sovitukseen tulivat Trekker True Talent ja Pro Arte. 

Trekker True Talent
Kumpikaan Trekkereistä ei pysynyt paikoillaan, vaan valuivat lapaan kiinni. Lisäksi niissä oli aikamoinen pomppulinnaefekti. Muuten aivan loistava turvaistuin, mutta Talentista puuttui polvituet ja Pro Artessa ne oli oudot. Eli good bye Trekkerit.

Trekker Pro Arte
True Talent polvituilla, ei voinut harkitakaan
Trekkerien sovituksesta innostuneena ainot oikea paikka satulalle tuntui olevan lavan kärjen takana. Kaikki muu ahdisti itseä henkisesti. Lopulta onnistuin tyrkkäämään seuraavan kokeiltavan satulan, eli Freeformin Classicin, tarpeeksi eteen eli jonkinverran lavan päälle.

Freeform Classic


Skinnykin tykkää Freeform Classicista :D
Olin jo varsin tykästynyt Freeformiin mutta pituus, säkätila ja selkärangantila mietityttivät.  Tilasin Korrector ilmatyynyromaanin, jonka piti ratkaista selkärangan ja sään tila. Sepä olikin sitten hankala tapaus!

Ilmatyynyromaani ohjeineen ja pumppuineen 

Ilmatyynyhuopa, pumppu ja muut nippelit

Ilmatyynyhuopa Classicin alla

Lähikuva, noista putkista pitäisi ilman määrää säätää selässä ollessa
Taistelin Korrectorin kanssa ohjeita lukien varmaan tunnin. Sitten rupesin saamaan selvää siitä miten pitäisi toimia. Osoittautui että yhteen ilmatyynyistä ei kulkenut ilma kunnolla, otin ilmaputket esille ja huomasin, että siellä kulkee ikäänkuin kuplia. Oliko siellä kosteutta? En saanut puristettuakaan kuplia pois. Kuvat lähti englantiin Freeformin myyjän kautta. Toivon että saisin neuvot siihen, miten tyynyn saa toimivaksi tai saisin toimivan kappaleen tilalle. (Edit: Myöhemmin selvisi, että ilmakuplat voivat olla jotain suoja-ainetta tyynyistä eikä se haittaa käyttöä. Hoksasin myös, että kuplat eivät estäneet ilman kulkua tyynyihin, vaan en saanut pidettyä pumppua liittimessä oikein. Kun pumpun sai pysymään liittimessä, kulki ilma tyynyihin ongelmitta.)

Kuplia ilmatyynyhuovan putkessa
Kun ilmatyynyhuovan täytöstä ei tullut mitään, ratsastin siis toisen kokeiluratsastuksen Classicilla geeliromaanilla ja edestä korotetulla Mattesin huovalla. Vaikka Christin lampaankarvasatulaan ja satulatta ratsastukseen verraten Freeform tuntuikin kuin matkaa hevoseen olisi ollut puoli metriä, minusta satula tuntui hyvältä. Aloin jo tosissani harkita tuommoista Freeformia, heillä kun olisi shortback-versiokin, jonka pitäisi olla sopivan mittainen. Korrektorin suhteen luovuttaisin ja keksisin jostain toisenlaisen toppauksen.

Skinny ja Freeform Classic. Häh, rungoton satula joka on jäykkä pituussuunnassa??!
Kun keräsin lisätietoja Freeformista, sain tietää että kyseinen rungoton onkin jäykkä pituussuunnassa, mutta joustaa lavoilta o_O. Nämä tiedot Freeformin rakenteesta saivat uudelleen miettimään runkosatulankin eri puolia. Kerran tähän maineikkaaseen rungottomaan oli nimenomaan otettu mukaan yksi runkosatulan ominaisuus eli pituussuuntainen jäykkyys, ei ne runkosatulatkaan voineet ihan turhia kapistuksia olla. Sitäpaitsi monet hevoset (suurin osa?) tekevät (huippu)suorituksensa runkosatulan kanssa.

Tätä pohtiessani luin hyvän vertauskuvan runkosatulan rungosta: runko voi auttaa pitämään ratsastajan kuorman paremmin paketissa, ollen kuin tukeva rinkka selässä joka on helpompi kantaa. Vielä en ole valmis luopumaan rungottoman/joustorunkoisen hankinnasta, mutta mielipiteeni niitä kohtaan palasi vähän takaisinpäin sieltä rungottoman ihanteen ääripäästä. Jos ostan runkosatulan on mielessäni  jo yksi vaihtoehto; Sigma -merkkinen kankainen yleissatula, joka on yksi mukavimmista runkosatuloista joilla olen ratsastanut (ei siis hajuakaan mistä näitä saisi mutta kuitenkin). Tosin silloin kun ratsastin tuolla satulalla en ollut koskaan tuntenut sitä rungottomuuden ihanuutta :).

Ihankuin Freeformin rakenne ei olisi ollut tarpeeksi hämmentämään minua. Seuraavaksi löysin tällaisen ratkaisun, joka on myös aikamoinen yhdistelmä. Siinä satula on jäykkä selkärangan suunnassa mutta lisänä on kiertonivel tuomaan liikkuvuutta. Tämän Wow-satulankin yhteydessä kuvataan miten jäykkää runkoa tarvitaan nimenomaan jakamaan ratsastajan paino koko satulantilan alueelle.

-> Oli satula siis varustettu minkälaisella rungolla tahansa tai vaikka se olisi rungoton, niin kaikkien satuloiden puoltajat tuntuvat perustelevan satulatyyppinsä paremmuutta paremmalla painon jakautumisella ja mukavampana hevoselle. Markkinointi on hämmentävää, mistä sitä puolueetonta tietoa sitten saa? Pitääkö ostaa semmoinen painon jakautumista mittaava testihuopa ja tehdä omia kokeita (joka on miltei pois laskuista sen huovan hinnan takia), vai vaan odottaa että hevonen kertoo mikä on hyvä?

Runkosatulaa en kuitenkaan toistaiseksi vielä haluaisi, jo ihan oman ratsastustuntuman takia. En kuitenkaan enää ole ihan täysin sitä vastaan. Jos ei rupea satulaa löytymään voi runkosatulakin tulla sitten kyseeseen.

Tällähetkellä minulla on sentään lähtötilanteeseen paljon enemmän tietoa, joiden varassa etsin satulaa:

 • Tarvitaan alle 50cm pitkä satula. Jos ei ala löytymään tarpeeksi lyhyttä satulaa niin täytyy ehkä antaa joustorunkoisille Vanhalan satuloille uusi mahdollisuus? Heillä on kaikista lyhyimmät paneelit joihin olen törmännyt. Mutta eih...se pomppulinnaefekti.. turvaistuin ja heittoistuin samassa paketissa.
 • Hevosella on vähintäänkin normaali säkä ellei korkea, joten tarvitaan satula jossa on hyvä säkätila ja selkärangantila, tai johon rungottomien tapauksessa saadaan padilla semmoinen.
 • Huomioon pitää ottaa, että hevosella on melko notko selkä, ja se on miltei takakorkea
 • Tiedän että haluan itseäni varten mokkaisen satulan tai vähintään mokkaistuimen.
 • Mielellään ruskea (on osoittautunut, että väri onkin ainot helppo asia satulaa valittaessa)
 • Mahdollisimman lyhyet siivet, polvituet pitää kuitenkin löytyä.
 • Yleissatula
 • Penkkikoko 17´, tykkään että satulassa on ennemmin enempi tilaa kuin liian vähän
 • Olisin yhä rungottoman perään ensisijaisesti, mutta nahkarunkoiset meinaa nousta hyväksi kakkoseksi.

Haaveilen tällä hetkellä eniten Freeformin shortbackistä. Pitää vain varmistua pituudesta ja keksiä alusta kaarevalle selälle, sekä säkä- ja selkärankatila. Lähetin kyselyn etukaaren säkäleikkauksesta Freeformin myyjälle ja odottelen vastausta saako semmoisen. Aion jatkaa koeratsastuksia Freeformin classicin kanssa ja katsoa saisiko sen jotenkin sopimaan, jotta voisin ostaa SB:n. Freemaxin olisin jo ostanut ellei se olisi liian pitkä sillä se mainostaa että säkätilaa saa korkeasäkäisellekin vaihtamalla etukaarta.

Tessan kirjoittaman kommentin ansiosta olen selaillut nyt lisäksi ainakin seuraavat merkit: Torsion, Dream Team Saddle, Freemax ja Flexion Mondial. Olen myös katsonut seuraavia: FleXEE Saddle, Solution Saddles, The Fhoenix and The Vogue, Sensation Ride,  TreeFree, Startrekk, Backing/Games Saddle, Hidalgo, WOW, Podium. Erityisen huomioni on saanut nahkarunkoinen Hidalgon Alicante I este/yleissatula (hinta uutena vain 399€)..

Eräs joka kokeili hevoselleen meidän Londonia sanoi että oli sovittanut 30 satulaa, eikä ollut vielä löytänyt sopivaa. Minä olen sovittanut vasta NELJÄÄ ja olen jo nyt hermoraunio.

Aiemmat satulapostaukset:
Barefoot London
Trekker True Talent ja Pro Arte
Freeform Classic

39 kommenttia:

 1. Pitää katsoa, mihin satulaan päädymme, kun jossain vaiheessa nykyinen ruonkosatula käy epäsopivaksi. Korkeasäkäisille hevosille on kuulemma vaikea löytää rungotonta satulaa ja Ukollahan juuri on korkea säkä.

  Oletko itse katsonut rungottoman sopivuuden vai, onko sinulla ollut paikalla asiantuntija?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin olen myös kuullut ja myös nyt noita selanneena havainnut että useissa ei ole mitenkään runsaasti säkätilaa. Toppauksia säätämällä pitää tehdä useimpiin säkä- ja selkärankatila. Onneksi Ukko on aika iso (hevosenkokoinen) niin se kyllä helpottaa huomattavasti sopivan rungottoman löytymistä :D, nimittäin valikoima kasvaa jo aika paljon jos satulantila ei ole erityisen lyhyt. Jos ei löydy rungotonta korkean sään takia niin ainakin noissa Vanhalan satuloissa on todella hyvä säkätila, niistä luulisi löytyvän jos ratsastajana tykkää niistä (ei koe pomppulinnaksi).

   Itse olen noita katsellut ja sovitellut, joku aina vähän sivusta kattellut ja Vanhalalta sain ohjeita kuvien perusteella. Myös Freeformin myyjä on kuvista katsonut satulan kohtaa, pituutta ja tasapainoa (etu&takakaari). Välillä olen todellakin kuumeisesti kaivannut jotakuta sovitusavuksi, mutta loppujenlopuksi olen sitten aina pärjännyt :D.

   Poista
  2. Okei. Itse vain epäilen, että osaanko katsoa satulan sopivuutta. :/

   Poista
  3. Tuli vielä mieleen, että Skinnylle saattaisi sopia Hubertus -yleissatula. Se on kylläkin runkosatula, mutta sopii vain harvoille hevosille; Skinnyn mallisille tietääkseni. :)

   Poista
  4. Vaikkei videolta voi oppiakaan kaikkea niin hyvä sarja ainakin enkkusatulan sovitukseen löytyy täältä http://www.youtube.com/watch?v=U2mKz0uP_K8
   9 osainen sarja joista ensimmäinen tuossa osoitteessa :).

   Aivan oikein, meidän vanha runkosatula oli juuri Hubertus ja se sopi jokseenkin kohtuullisesti kuitenkin hevoselle :).

   Poista
 2. Sigmaa on ainakin joskus saanut Hööksistä... Oman kokemukseni mukaan kamalin tapaus johon voi ahterinsa iskeä :D

  Tätä lukiessa kiitän, että meille löytyi hyvin helpolla sopiva satula. Alla meillä on tällä hetkellä topattava lampaankarvaromaani Hööksistä, ollut tosi hyvä. Antaa myös mahdollisuuden käyttää satulahuopaakin suojaamassa satulaa kun en pahemmin perusta rungottomien omista topattavista huovista, 99% rumia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, nää on niin näitä ratsastajakohtaisia, joillekin tuo London on unelmasatula ja minä en ois voinut sillä ratsastaa vaikka hevoselle ois sopinutkin. Sigma oli ihana ainakin kun kesällä ratsastin kaverin hevosella semmoisella, just hyvä asento itsellä siinä ja kangas oli pitävä pinta vähän kuin mokka ja satula oli kevyt. Ja jotkut ei koe noita trekkereitä ollenkaan pomppulinnoina ja toiset taas sanoo tuota samaa miltä itsestä tuntui (silti pidän sen Trekker True Talentin korvantakana, mietin että toisaalta siinä lavassahan on kiinni monet muutkin satulat, ehkä ei ois niin paha jos sekin ois siinä).

   Minustakin tuntui ihan hirmu rumalta esim BF:n huopa, sitten siihen tottui :D, itseasiassa aloin ihan kaipaamaan satulanmallisia huopia sen jälkeen -hassua. Pistän romaanivinkin muistiin, Christillä on kanssa noita romaaneja ja Mattesilla. Mietin jopa romaani + Bf-huopa-yhdistelmää.. Nyt minulla on geeliromaani joka on edestä auki, se tekee onneksi säädyllisen säkätilan tuohon freefomriin, onneksi Skinny ei ole mikään säkähirviö.

   Poista
  2. Lampaankarvaromaanissa on se plussa, että villa on eliminoi hiertymiset aika hyvin ja helppo puhdistaa tuuletuksella. Hööksin romaanissa on ainakin hirveän hyvä säkä-/selkärangantila. Taskut ovat myös varsin tilavat ja mahtuu suhteellisen isot toppaukset tarpeen mukaan. Romaani on aina meillä hevosta vasten, välissä mahdollisesti satulahuopa ja päälle länttään ihanaisen Freemaxin.

   Poista
  3. Villaa kyllä monet kehuvat materiaalina.Löysin hööksiltä tämmösen http://www.hooks.fi/product.aspx?productid=400139
   siinä ois memoryfoam täytteet myöskin. Menin jo tilaamaan Mattesilta semmoisen correction huovan, jossa padiosa on lampaankarvaa täytetaskuilla ja siinä on samassa satulahuopa niin jäis tuo lammaskarva hevosta vasten.

   Vitsi tässä se satulakuume kyllä taas kasvaa. Yritän olla tekemättä hätiköityä päätöstä. Pitäs ottaa vielä mittoja ja koeratsastaa sillä Classicilla. Ehkä odotan myös tuon Mattesin lammaskarvahuovan tuloa niin näkis classicin senkin kanssa... Toivottavasti se tulisi pian :D.

   Poista
  4. Meillä on juuri tuo, hui kun on hinta pompannut. Tosin heivasin omat täytteet mäkeen ja laitoin napakammat tilalle, ihan hötöä tuo memoryfoam. Juuri katselin, että ht.netin markkinoilla on kanssa myynnissä Correction Pad romaan 75€. Käytettynä löytää usein paljon halvemmalla kuin suoraan kaupasta.

   Oon haaveillut tuollaisesta Mattesin topattavasta huovasta lampaankarvalla eurofit-mallina vaikka kuinka kauan. Tee sitten arvostelu siitä! :)

   Poista
  5. Tosiaan käytettynä tekee hyviä löytöjä kuten oli tuo meidän London satulakin. Nyt en kyllä raaski ostaa tuota kun tuli se Mattes tilattua. Saa sitten nähdä millainen se on ja voin luvata jonkinlaisen esittelyn siitä :D. En osannut millään päättää ottaako neliöhuopa vai satulanmallinen. Satulanmallisessa ois saanu koko alapinnan lampaankarvasta, tuossa neliössä on vaan padi lampaankarvaa. Ajattelin että ainakin se neliöhuopa menee kaikkien satuloiden kanssa.. Nyt pitää sitten vaan odottaa. Jännittää tuleeko siitä kiva kun tilasin ruskeaa lampaankarvaa valkoisen sijaan, oli vaikea päättää.

   Tuo memoryfoam on aika yllättävä valinta tuohon huopaan tosiaan kun ainakin tokmannin memoryfoam menee ihan tosi ohueksi painon alla, en tiedä onko siitä mitään hyötyä. Barefootin huovassa oli tosi napakat sisukset.

   Poista
 3. Meilläkin olisi taas edessä uuden satulan hankinta. Entisessä on vähän turhan iso penkki ja liian pitkäs siivet minulle ja ne on nyt ruennut häiritsemään sen verran, että parempi hommata uusi. Viimeksi meni kyllä kauan aikaa ennen kuin sopiva löytyi, tuli testattua jos minkälaista. Testasin myös tuon freeformin classicin, mutta vihasin sitä yli kaiken :D En vain jostain syystä osannut istua siinä yhtään.

  Toivotaan nyt, että löytyisi myös ratsastajalle sopiva satula. Viime kerrasta viisastuneena osaan ainakin paremmin valita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa sitä tässäkin puuhassa kehittyy, toivottavasti :D. Onnea siis uuden satulan etsintään ja vanhan myyntiin. Onneksi merkkejä on niin paljon, pitäisi sieltä kaiken järjen mukaan löytyä jokaiselle se sopiva (kun vaan ei joutus kaikkia maailman merkkejä koluamaan läpi..). Ehkä noita erilaisia runkoratkaisujakin on siksi niin monta, toinen ehkä sopii toiselle ja toinen toimii toisella...

   Poista
 4. Meillä entisellä ponilla on todellakin ongelmaselkä eikä sille tainnut elämänsä aikana löytyä täysin istuvaa satulaa millään.. Notko- ja lyhytselkäinen, taakse ulottavat isot lavat ja säätön leveä etuosa.. :) kaikki satulat tuppasivat kippaamaan takaa ilmaan, oli satula sitten leveä tai kapea, suora tai kaareva.
  Freeformista tykkäsin itse (ja tykkään vieläkin), vaan ei toivoakaan että sitä olisi saanut sopimaan kunnolla. Jos edessä oli tarpeeksi tilaa, niin takaa lähti karvat kulumaan. Aika pitkäkin se oli, vaikka oli SB-malli. Hevonen kyllä liikkui sen alla mielellään.

  Joustorunkoistakin yleissatulaa kokeiltiin, mutta hevonen oli sen alla nihkeä ja satula valui lavoille väkisin, vaikka oli lyhyt. Karvat oli aina ratsastuksen jälkeen jännästi "nyppääntyneet".. Hylkäsin sen sitten.
  Runkosatuloita olen sen jälkeen aina ostanut ja Taavillakin oli kaksi runkosatulaa + länkkä. Freeform ei sovi Taavillekaan, tiedän kokeilemattakin, harmi. :( Minä koen jotenkin satuloissa suurimmaksi ongelmaksi nykyään satulavyön ja sen kireyden, en niinkään satulaa itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tosiaan hankalalta selältä sillä vanhalla ponilla.

   Joo se sb:kin on ihmeen pikä, se on harmillista. Odottelen sitä mittaa vielä, se täyttää varmaan satulantilan tosi tarkalleen. Tuolla ilmatyynyromaanilla pitäis saada freeformi tosi hyvin tasapainotettua, kun sitä osais vaan käyttää. Hirvittää vaan se jos tulee ostettua uus freeformi ja sitten se ei sovikaan, hups... Toistaiseksi en ole vielä menettänyt ollenkaan rahaa tässä satulanetsinnässä, kirpaisis kyllä kunnolla kun joku Talentti tai Freeformi pitäs heittää metikköön..

   Onko lännensatuloissa tasainen alapinta vai onko niissä paneelit..? Nekin taitaa olla aika pitkiä mitä olen katsonut ja ymmärtänyt. Joskus oon ihan ihmetellyt sitä miten pitkälle ne tulee joillain suht pienillä quarter-hevosilla.

   Minuakin ahdistaa kireät satulavyöt :D. Välillä ahdisti niin paljon että jätin satulan laiton väliin vain ja ainoastaan oman mielenrauhan takia XD.

   Poista
  2. Tasainen se alapinta periaatteessa on. Ja pitkiä ovat tosiaan, varsinkin "enkkusatulaan" tottuneelle, meilläkin se on käytössä vaan kun mies ratsastaa, itse en jaksa sitä viritella ja niiden jalustimien kanssa on ärsyttävä puljata.

   Poista
  3. Lännensatulahan muistuttaa sitten aika paljon rungotonta jos alapinta on sileä ja niissähän käytetään paksuja padeja. Mietin jo sitäkin miksi se ei sitten haittaa että länkkäri tulee yli satulantilan... niin haittaako se sitten jos rungoton tulee sen pari senttiä yli, kun minusta ne länkkärit on monilla ihan tuolla ristiselän päällä... No, en kuitenkaan halua että satulamme menisi niin taakse. Lyhyt ajatusleikki oli siitäkin miten isken freeformin alle semmosen älyttömän paksun länkkärihuovan ;)...

   Poista
  4. Se paksu patja saattaisi toimiakin.. Eihän siihen länkkäänkään käytänössä jää juuri selkärangantilaa.
   Eikä se paino ilmeisesti kuitenkaan sitten jakaudu ihan sinne taakse (ehkä enemmän eteen länkässä), joten ehkä se tosiaan ei olisi niin vaarallista. Nehän satuloidaankin lievästi lapojen päälle.

   Poista
  5. Jännä juttu tosiaan miten länkissä sitten ei olla niin tarkkoja tuon selkärankatilan kanssa, kun enkkuperinteessä se on a ja o.. Ja tuo painon jakautuminen.. Freeform toisaalta mainostaa että paino jakautuu nimenomaan koko satulan alueelle..Täytyy jäädä miettimään tätä.. :D.

   Poista
  6. Mä kun olen puljannut noiden länkkypenkkienkin kanssan, niin löysin tältä satulantekijältä paljon artikkeleja, joissa selitettiin lännensatulan rakennetta ja sovitusta. Tiedä sitten kuinka paikkansa pitävää tietoa loppupeleissä, mutta yritetty on ainakin. ;)

   Tää english fit vs. western fit -sarja oli ihan kiinnostava.
   Part1: http://www.rodnikkel.com/content/index.php/saddle-tree-blog-from-shop-and-desk/saddle-fit-western-compared-to-english-part-1/

   Mun hevonen on ku toi Elinan vanha poni sillä erotuksella, että säkää on ja se on pitkä ja selkä on suorahko. Tähän mennessä sovitettu 11 satulaa. x(

   Rungollisen kanssa minä ja hepo ollaan molemmat arvostettu kovasti tuota "rinkka-efektiä" parin vuoden rungottomilla ja joustorunkoisilla ratsastelun jälkeen. Kun vaan löytyis se runko, joka ei läpätä ja antaa tilaa lavoille. Nykyinen runkosatulan (thorowgood t4 dressage) jäljiltä sanomista oli enää lavoissa, joten jospa tää levein xx-wide ois lopulta riittävän leveä, ni vois huokaista vähän aikaa. ;)

   Poista
  7. Ai herranjumala, menin lukemaan tuota länkkäriartikkelia, kylläpä meni pää pahemman kerran taas sekaisin :D. Paras olla siis sekoittamatta rungollisia enkkupenkkejä, rungottomia ja länkkäreitä keskenään? Ilmeisesti niissä ei oikeen päde samat istuvuussäännöt.. Voi mistä löytäs semmosta valmiiksi pureskeltua faktatietoa, kun tuntuu että jokainen lähde on jollainlailla vaan jonkun ihmisen mielipide tai näkemys. Missä voi lukea satulansovituksen maisteriksi (mielellään viikonlopun kirjekurssilla..).

   Toivotaan että teille ois tosiaankin se hybridi sopiva leveimmällä kaarella jotta pääsis hetkeksi ees rauhaan.

   Poista
 5. Kun miettiii asiaa niin saattaapi olla karu totuus, että ei ole olemassa mitään, mikä voisi olla täysin mukava ja neutraali hökötys hevosen selkään...jos eläintä ei ole luotu kantamaan jotain luonnostaan, niin voiko mikään viritelmä poistaa sitä seikkaa... :o

  Itse olen aikoinani tuskaillut näiden asioiden parissa ja hankkinut Jakelle rungottoman, ja myöhemmin kun tuskailin että ei se ole enough, niin virittelin siihän lisäpehmusteita. No, sillä on nyt menty. Grandolla on sille sovitettu satula joka tuli kaupanteossa mukana, ja toinen on sellainen mikä on itse mallailemalla isketty selkään. Grando ei ole itse näistä sanonut mitään, mutta ota siitäkin selvää kun kaikki hevoset eivät kerro onko hyvä vai ei. Tieto lisää tuskaa näissä...:/

  TIetysti kun miettii että enen vanhaan näitä asioita ei mietitty yhtään, niin nykyään kuitenkin suurin osa käyttää satuloita jotka vanhan ajan mittapuussa olisi olleet hevosen unelmia. Itse oon miettiny, että kunhan tietyt nyrkkisäännöt kaarevuudesta, säkätilasta ja rungon pituudesta täyttyy, niin satula ei ainakaan voi olla kovin epäsopiva. Mutta onko sitten sitä sopivaa olemassa jossain, on jo eri juttu...

  Onnea teille kuitenkin sen täydellisen etsintään! Kiva että jotkut jaksaa paneutua asiaan ihan kunnolla...:D Ja niinhän se pitäisi itse paneutuakin kun kuulemma satulansovittajatkin myy sitä sun tätä nykypäivinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ihan totta, tuskin satula ratsastajineen voi suorastaan mukava olla -johan satulavyö puristaa ja kiristää mutta hevoset tottuu siihen ja satulaan+ ratsastajaan selässään. Varmaan haetaan sitä että tuo epämukavuus minimoidaan, poistaa sitä ei voida, vaikka hevonen varmasti tottuu johonkin määrään epämukavuutta kerran kulkevat kuitenkin nätisti ja rennosti ja ovat suht tyytyväisiä (siis silloin kun menevät hyvin ;) ).

   Kiitos, ei tässä sentään täydellistä satulaa etsitä mutta semmoista joka ois meille molemmille mahdollisimman toimiva ja ennenkaikkea ei kipeyttäisi hevosta eikä estäisi liikkeitä :).

   Varmastikaan ennen ei ollut tapana miettiä satuloita näin pitkälle. Merkit ja mallitkin on kehittyneet ja tarjontaa on enemmän kuin ennen, yleinen varallisuuskin on korkeampaa, ennen ei olisi ollut kertakaikkiaan varaa ostella uutta satulaa tarpeen mukaan :D. Minä muistan ainakin lapsuudesta miten suunnilleen jokaisella ratsastuskoulun hevosella oli valkoisia karvoja ja lyöttymiä satulasta ja ne luimivat satuloidessa -silloin otettiin se lähinnä sopiva satula ja sillä mentiin. Varmaan hevosten suorituksetkin on parantuneet parempien satuloiden myötä. Vastahan ihmiset veti ilman kypärääkin 70-80 luvulla ihan vakiona ja ratsastettiin ehkä vähän miten sattuu nykymittapuun mukaan :D.

   Satulansovittajista olen kuullut vähän semmoista että myyvät sen joka on omasta autosta sopivin, ja se sitten riippuu vähän autosta että kuinka sopiva se on :D.

   Huoh.. tekis niin mieli vaan tehdä ostos mutta on niin karua jos se osoittautuu epäsopivaksi, kai se silti pitää vaan tehdä jossain vaiheessa, aikahan sen näyttää miten hevonen rupeaa reagoimaan.

   Poista
 6. Meilläkin oli hirveän vaikeaa löytää hyvä satula Even selkään. Ja lun hevonen on muuttunut niin paljon niin satulaakin on pitänyt vaihtaa monta kertaa. Se on vaikeaa! Mutta toivottavasti löydät pian jonkun hyvän! :)Olen kerran ollut mun kaverin hevosen selässä jolla oli juuri tuollainen barefoot satula ja mullekkin tuli heti sellainen olo että jalkani on ihan liian takana! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on yksi syy miksi rungoton kiinnostaa, kun hevonen muuttuu niin satula muotoutuisi selän mukaan. Satula on aika kallis kapistus olla jatkuvasti ostelemassa vaikka tietysti välillä uuden satulan ostaminen kuuluu asiaan. Olisin siitä barefootista halunnut sen Cheyennen seuraavaksi, se tuskin olisi vääntänyt jalkaa niin taakse kuin koulumalli, mutta kun sekin oli liian pitkä ja siipi kanssa pitkä vaikka lyhyempi kuin Londonissa. Jos sinullakin on semmoinen kokemus että jalka oli takana niin voi olla että niillä joille bf ei passaa se on yleinenkin tuntemus. Ehkä tämä lieventää pettymystä siitä etten saanut cheyenneä ;). Onneksi Evelle on kuitenkin löytynyt satuloita tarpeen mukaan. Sopisi todellakin löytyä meillekin pian :D...

   Poista
  2. Tiesittehän että uudemmissa BF:ssä jalustinten paikkaa voi muuttaa vapaasti? =)

   Mulle taas vanhan Cheyennen jalustin oli ihan liian edessä. Kökin tuoli-istunnassa, ja taas oli vaikeeta ratsastaa. xD

   Poista
  3. En tiennyt että niissä on tuommoinenkin mahdollisuus nykyään :D. Jaahas, no ilmeisesti kroppia on niin erilaisia että toisten takana on toisten edessä ;).

   Poista
 7. Kiitos kaikille kommenteista! :D

  VastaaPoista
 8. Sekoitetaanko pakkaa vielä vähän?
  Freeform ClassicSB Cutback

  Tuosta ehdin itse haaveilla sillon, kun Vienalle Freeform ostettiin, ja siihen palavasti rakastuin - Nestorin säälle ei saanut tilaa huovallakaan kikkailemalla. Nestan oma penkki on ollut meillä kohta kaksi vuotta, yhä melkein iskemättömän näköinen, kun niin harvoin tulee käytettyä. Mitä jos olisi silloin laittanut sen kahdeksan sataa sivuun, saman summan viime vuonna, nyt voisi ostaa upouuden Freeform SB'n säkätilalla. Täytyy tosin myöntää, että kävi mielessä satulan pois myyminen ja reen tilalle ostaminen. :D Nestalla on kakkossatulana vanha Kieffer, oma persus ei siinä kestä istua, mutta lyhytjalkaisempi Nestorin lainakuski joutuu käyttämään sitä, kun Trekkerissä on liian pitkät T-solki hihnat.

  Hauska postaus, ehkä olen itse päässyt tosiaan vähän turhan helpolla - ja tehnyt vähän hätäisen päätöksen toisen satulan kanssa. Turvaistuin ja heittoistuin samassa paketissa, niin kuvaavaa! (Vaan joo, saa vatsalihakset kunnon treenin, kun istuskelee jonkun sataa metriä maastossa harjotusraviin ja seuraavat sata taas keventelee.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rupee saamaan nuo satulat kivasti perspektiiviä kun antaa vähän ajan kulua. Kyllä minuakin on kutkuttanut jo ties kuin monta kertaa vaan ostaa jokin, kuten se Trekkerin True Talent. Näin jälkikäteen ajateltuna se tuskin ihan huonokaan olisi joskaan ei ihan täydellinen, sen kanssa oli vielä toivoa että lampaankarvan kanssa olisi pysynyt paikallaan.. Toisaalta en kyllä tiiä mitä sen kanssa tulisi kun hevosella on niin vaikeat askeleet muutenkin, että hakkaisinko sitten loppupeleissä vaan enemmän selkää.. Voin kyllä uskoa että vatsalihaksille tekee gutaa istua siinä ;). On niin kummallista miten tukeva penkki voikin olla samalla niin pomputtava, siitä keksin tuon heittoistuin-vertauksen ;).

   Joo, kiitos, onneksi olin jo kuullut huhuja (lukenut foorumilta) että tuommoinen säkäleikkaus olisi saatavilla, tuota sivua en jostain syystä löytänyt. Savikon tilallakin oli linkki eri malleihin mutta jäi ne sivujen selaukset siihen kun sivut oli italiaksi. Sain jo Savikolta vastauksenkin eli tuon säkäleikkauksen kanssakin suosittelevat tuota korrektoria, pöh. Sillä pitäisi kuulemma saada täydellisin istuvuus. No ehkä en sitä sitten myy vielä äkkipikaisesti kun se kerran tuossa on. Kuplatkin on kuulemma silikonia ja ongelman pitäisi poistua kyllä. Sain myös tietää että sb on kokonaista 2 ja puoli senttiä lyhyempi kuin normi classic. Onpa huima shortback XD..

   Ja kyllä, kärryjen ostoa on harkittu myös täällä satulan sijasta ;). Mutta taidan silti tarvita sen satulan...

   Poista
 9. Aaa sullakin on siis blogi! Liityin lukijaksi vasta nyt kun tänne tupsahdin.. :/
  Mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan.. (: Tosi hyvä postaus tämä, täytyy jäädä seurailemaan blogia jatkossakin aktiivisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa :) Kiva että löysit tänne ja mukava kuulla että pidit :D.

   Poista
 10. Meillä taitaa olla muuten se Skinnyn vanha Hubertus :D Miulla on myös Freeform SB, voin lainata jos haluat kokeilla onko tarpeeksi lyhyt. T: Katja K, Juuka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Olisi loistavaa saada kokeilla sitä shortbackiä! :D Se kun on kuulemma vain 2 ja puoli cm lyhyempi kuin classic, vähän hassua etteivät ole sen enempää lyhentäneet :S. On kuitenkin uutena kohtuullisen hintava niin pitäisi olla suht varma kun pistää sen tilaukseen. Haluatko pistää minulle sähköpostia kun minulla ei ole enää yhteystietojasi: bessie5@hotmail.com

   Poista
 11. Hei! Onko toi Korrektor ilmatyynyromaani vielä rikki tai saako sen korjattua? Onko se sulle ylimääräinen? :) Olen vähän miettinyt tuommoisen kokeilemista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole koskenut siihen tuon jälkeen mutta sen pitäisi olla kunnossa. Ohjeena oli puhaltaa nuo kuplat sisälle ja odottaa niin pitäisi pelittää. Ylimääräinen on :D, joutaa kokeiluun :D

   Poista
  2. Jos haluat pistä sähköpostia osoitteeseen bessie5@hotmail.com

   Poista
 12. Onneksi minä en ole koskaan joutunut sovittelemaan satuloita hepalle!Cupidolla tuli onneksi tosi sopiva ja hyväkuntoinen satula mukana , joten ainakaan tähän mennessä ei ole tarvinnut sovitella uusia satuloita :) .Onneksi , sillä kuulostaa kovalta urakalta!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin, siitä saat olla iloinen :D! Siinä on urakkaa, huhhuh, hengästyttää edes ajatella kaiken muun rinnalla satulanetsintää... Kesällä on tosin helpompaa kun polle on pihatossa..

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.