perjantai 5. huhtikuuta 2013

Satulan sovitusta: Cliff Barnsby Omega ja Raven

Skinnykkä näkee jotain mielenkiintoista katsomossa

Taisteluinto parhaimmillaan ja ehkä toistaiseksi jopa selkein satulansovitus takana. Meidän tallilla on kaksi Barsbyn satulaa myynnissä, joten kokeilin niitä. Molemmissa oikein hyvä selkärankatila ja säkätila ja uudet toppaukset. Molemmissa sai kuitenkin taas tiirailla, mikä on taaimmainen kohta johon paino jakautuu, että tuleepiko yli satulantilan vai ei. Onneksi kuitenkaan homma ei jäänyt pituudesta kiinni, vaan muut tekijät ratkaisi asian.

Cliff Barnsby Omega yleissatula
Ensimmäinen oli Cliff Barnsby Omega yleissatula, istuin 17´ koko 4. Ensin tämä tuntui istuvan niin hyvin selkään, että ehdin jo innostua. (Oisko tässä se meidän satula, oliko se näin helppoa?) Mutta kun laitoin huovan, vyön ja nousin selkään, niin etukaari vajosi melkein kiinni säkään. Se siitä, helppo homma. Ja joo, se OIS ollut ihana istua ja vaikka mitä... Next please!

Cliff Barnsby omega edestä

Etukaaren ja sään väliin mahtui justiinsa sormi, ihan liian lähelle meni
Cliff barnsby omegan jäljet koeratsastuksen jälkeen
Kuva lähempää, näköjään jonkinlaista hankausta tullut tuohon

Toinen oli Cliff Barnsby Raven koulupainotteinen yleissatula, istuin 17´ koko 5

Cliff Barnsby Raven
Ensin Raven ei tuntuvan istuvan niin hyvin kuin tuo Omega. Ratsastajan painon alla se istui jopa paremmin kuin Omega, ei vajonnut edestä niin alas, mutta silti vähän. Luonnehtisin oman tuntuman mukaan tätä ratsastajan pakkopaidaksi, tai siis pakkopenkiksi. Se pistää oikeaan asentoon "naks", ja siitä ei sitten muuten liikuta mihinkään, ei oikeen edes kevennetä. Takapuoli pysyisi siis penkissä mahdollisimman hyvin tämän kanssa ja polvituet tukee jalan paikalleen säären etusyrjältä polveen asti. Melko kuppimainen istuin ja takakaari korkea, osui turvaliivin alareunaan. Pakkopenkki-efektin takia oli "pakko" mennä harjotusravia muutama pätkä.

Raven edestä
Selkä oli hyvä ratsastuksen jälkeen, kuten on yleensä ollutkin liikutuksen jälkeen. Siksi ajattelin, että voin ihan hyvin kuitenkin koeratsastaa noita satuloita. Sitä nopeammin se satula sitten löytyypi. Selkä saa kuitenkin toipua pitkälti maastakäsittelyn/talutuksen ja irtojuoksutuksen voimin. Maastot kävivät taas niin vaikeakulkuisiksi, että täytyy odotella viikko tai pari, jotta polut vähän sulaa. Kentällä ja maneesissakin pärjäilee ihan hyvin.

Pieni poni syvässä hangessa. Odotamme, että lumet rupeais vähän sulamaan. Ja miten ihmeessä se pitää tuota vasenta takasta? Lepuuttaa hangella :D

Hieroja ei ole vielä käynyt kun tähän väliin tuli pääsiäislomatkin, mutta eiköhän semmoinen taas pian saada. Sain jo yhden hierojan alueeltamme kiinni asian tiimoilta! (lisäys jälkikäteen: sain hieroja-ajan 16.4., kylläpä on hierojilla töitä kun ei aiemmin ollut aikoja)

Uudet tiedot satulan hankintaan:

 • Ei kuppimaista istuinta
 • Muista lyhyt siipi
 • Unohda ruskea väritoive ja ole onnellinen vaikka satula olisi vaaleanpinkin kirjava, mutta sopiva. Ps. Istuimen saa varmaankin moneen satulaan vaihdettua mokkaiseen viemällä satulasepälle.
tarkkaavainen katse

Uusi kysymys rungottomista satuloista:

En ymmärrä sitä miten MIKÄÄN leveyssuunnassa joustava satula voi olla vajoamatta säkään kiinni? Mietin nyt vaikka sitä Freeformia. Että jos hankkisi semmoisen säkäleikkauksella, niin jos satula leviää leveyssuunnassa niin sehän tulee painovoiman takia sieltä "alas" kiinni säkään oli sitten miten paljon säkäleikkausta tahansa. Eikös tuo etukaari tai rungon etuosa mikälie ole juuri se asia joka saa satulan tukeutumaan siihen lavan kärjen taakse jäävälle alueelle ja saa sen olemaan vajoamatta mihinkään silloin kun satulan leveys tuossa kohden on vain sopiva? Jos satula joustaa leveydessä niin eikö ainot asia joka estää sitä tippumasta ole juuri tuo etukaari? En taas ymmärrä :D

Mr säihkysilmä

Seuraavaksi...

Seuraavaksi on tulossa sovitukseen Euro riders yleissatula ja sitten Kiefferin Aachen yleissatula. Satula-autoa ollaan myös puuhaamassa näille nurkille. Uusi satula, olet tervetullut, odotan sinua, olitpa sitten runkosatula tai rungoton tai mitä tahansa siltä väliltä, kunhan istut hevoselle ja annat minun istua oikein. Aamen :D!


Englantilaisen satulan sovitus


Linkitänpä vielä tänne mainiot 9 osaa runkosatulan sovitusta. Oikein hyvä videosarja, olen katsonut monta monta kertaa.

Osa 1:Tasapaino
Liu´uta satula paikalleen. Takakaari koulusatulassa hieman korkeammalla kuin etukaari, satulan syvin kohta keskellä


Osa 2: Säkätila. 2-3sormea sään yläpuolella, sekä sivuilla. Joillain jopa 4-5 sormea, joskus 1-2 sormea, joka on jo liian vähän. Muista tila myös sään taka-osalle.

Osa 3:Selkärankatilan leveys.
Osa 4: Paneelien hyvä kontakti: paino jakautuu paneelien alueelle tasaisesti
Osa 5:Vastinhihnojen suunta. Suoraan alas satulavyön alueella

Osa 6: Satulan pituus, maksimissaan lavan kärjen takaa viimeiselle kylkiluulle

Osa 7: Satulan suoruus. Selkäranka ja satulan keskikohta pituussuunnassa samassa kohtaa

Osa 8: Rungon kulma


Osa 9: Rungon leveys. Täytyy sallia lavan liike

Aiempia kirjoituksia satuloista mm.:


Rakkaussatulan tuomio
Freeform shortback sovituksessa
Satulaa etsimässä -loppumaton tarina40 kommenttia:

 1. Satulan sovitus on jotain niin kamalaa..... Meille sopii Kieffer, vielä kun löytäisi sen myös minun takamukselleni sopivan penkin niin kaikki olisi hyvin :D Kieffer Wien on jotenkin niin lätyskä että siellä ei ole mukava istua.

  Mutta, ettei hevosen omistaminen olisi MUUTEN niin helppoa niin pitäähän vähintään satula-asiat olla hankalia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä muuta sano! Oon miettinyt että hevonen taitaa olla niitä kaikkein vaativimpia "lemmikkejä" mitä on..

   Tosiaan pakko se on suostua siihenkin, että jos hevoselle löytyy hyvä niin voi sitten ehkä vähän ottaa kompromissia oman asennon suhteen.. kai.

   Onko teidän Kiefferissä ns pyöreät paneelit? Kuulin että ne oisi semmoset, en oo vielä nähnyt.

   Poista
  2. Ps. Se tunne kun avaan bloggerin ja ylimmäisenä on "... omistajan yhteiseloa - 4 sekuntia sitten" :DD Taatusti olin ensimmäinen lukemassa! :D

   Poista
  3. En kyllä osaa sanoa paneeleista mitään :/ Sopii yleensä isosäkäisiin selkiin, siksi ostinkin tuon meille :D

   Poista
  4. Okei, ehkä se myyjä siksi valitsi sen meille sovitukseen, kun säkää on, vaikkei säkähirviö olekaan.

   *ilahtuu kovin* Varmasti olitkin ensimmäinen, olin just pistämässä konetta kiinni ja katsoin, että MITÄ, KUKA ehti jo laittaa jotain :D. Kiva kiva kun jaksat kommentoida :)

   Poista
  5. Toinen mikä yleensä menee normaalia isompisäkäisille on Prestige. Lassella ottaa säästä kiinni se meidän vanha prestige, joten se täytyi laittaa myyntiin :/ Myös Sydney kannattaa kokeilla jos on mahdollisuus, samaten Mustang. Niitä meille kaupiteltiin silloin kun joskus etsittiin satulaa, mutta tosiaan, ottivat säästä kiinni. Mutta Lassellahan on aivan järkyttävä säkä, eli Skinnylle nuo voisi sopiakin ;)

   Poista
  6. Okei, runkosatulamerkkien opiskelu alkakoon :D. Kiitos vinkeistä. Huomasin tosiaan ettei tällä nyt niin iso säkä ole, vois olla isompikin.

   Poista
 2. Kieffer meilläkin käytössä, sen nimeen vannon meidän säkähirviön kanssa.
  Eikö tuota ekaa satulaa voisi kenties leveyden osalta muokata?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi muokata, kysyin jo sitä :(, tosi harmi. Mutta asia täytyy vielä ehdottomasti tarkistaa, niin hyvä fiilis siitä jäi. Todellakin laatupenkki :)

   Kieffer kerää pisteitä :D. Yhtä Kiefferiä sovitinkin jo tänään, hyvän oloinen noin satulana mutta tuokin oli koulumalli..

   Poista
  2. Meillä muuten Kieffer Aachen. Hyvä perus yleispenkki :) Vanhempaa mallia, jonka muokkaukset kuulemma pysyy uudempia paremmin, löytyy käytettynä ihan kohtalaiseen hintaankin :)

   Poista
  3. Meille oli muistaakseni tulossa juurikin tuo Aachen sovitukseen! Hevosherpeksen takia sen satulan saanti nyt lykkääntyi kylläkin.

   Poista
 3. Täällä myös tuo yllämainittu Kieffer Wien isosäkäisellä hevosella, on kyllä kaamea satula istua näin ratsastajan näkökulmasta :D Sopivan satulan etsiminen sekä hevoselle että omistajalle on kyllä niin tuskaa, ehkä vielä joku päivä uskallan taas lähteä siihen projektiin ja etsiä molemmille sopivan satulan. Nyt saan itseä kärsiä siihen asti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota Wieniä ei ole kyllä tehty tippaakaan ratsastajaa ajatellen :D Mä oon katsellut Kiefferiltä mm. Athen -koulusatulaa, jossa olisi syvempi istuin ja isommat polvituet, mutta ehkä sitten joskus kun on rahaa... :D

   Toivottavasti Skinnylle löytyy satula joka sopii molemmille ;)

   Poista
  2. Tuija: Hahaa, voi ei, ei oo ihan paras kohtalo kyllä tuokaan, että joutuu istumaan kompromissipenkissä. Siihen etsintärulijanssiin ei kyllä varmaan kukaan kyllä rupea vapaaehtoisesti :D

   Anniina: Voi ei, tämä rupee kuulostamaan just siltä että mullakin on kohta Skinnylle sopiva satula, mutta hirveä itselle. No, ois sekin toisaalta jo aika tärkeä erävoitto :D. Mut onneks on vasta aluillaan tämä runkosatuloiden koittelu. Näitä on sentään paljon enempi saatavilla kuin rungottomia.

   Poista
 4. Voih, jollain muullakin on samantyyppisiä ongelmia joita meillä esiintyi vähän aikaa sitten! Satulaongelmat osaavat sitten olla syvältä :D!

  ps. Haastoin sinut Ole-Reilu -blogihaasteessani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta ja kommentista :). En yleensä ole toteuttanut haasteita, mutta pidän tuon korvan takana :D. Tuossa haasteessa on kyllä harvinaisen kiva idea.

   En tiedä ketään, joka ei olisi paininut satulan etsinnän kanssa jossain vaiheessa.. Hyvä toisaalta, että on kohtalotovereita ;)

   Poista
 5. Ihan vain vinkkinä, satulan kaupisteliaa kangattaa hiillostaa, että satula on varmasti sopiva. ;) Onneksi itse osaat aika hyvin katsoa satulan sopivuuden. Me ei tiedetty mitään satuloista, kun ostettiin Ukon ensimmäinen satula. Myyjä vedätti meitä aivan täysiä ja möi epäsopivan satulan... Nykyistä satulaa ostaessa varmistelin useampaan kertaan satulan sopivuutta ja pyysimme vielä kauppojenkin jälkeen myyjää tarkistamaan satulan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla kans huono kokemus satulan myyjästä, ihan ammatti-ihminen, jota ei paljon paskaakaan kiinnostanut, mitä myi näin tavalliselle harrastajalle. Jäi niin paska maku suuhun, etten luota yhteenkään myyjään. Hyvät taustajoukot on parasta, mitä satulanostajalla voi olla! :)

   Poista
  2. Molemmille vastaan tällä kommentilla :).

   No jopas on, jos on tuommoisiakin satulan myyjiä. Sähköpostitse olen törmännyt yhteen, jonka tyyli oli vähän semmoinen että "ota ota". Tosi hurja, jos jonkun omatunto sallii tuputtaa epäsopivaa satulaa ihan vasten kasvoja. Epäsopiva satula kun on hevoselle pahimmillaan niin tuhoisa :/.

   Onneksi on näitä ihmisiä ympärillä (juuri niitä Anzun mainitsemia taustajoukkoja), joilta voi kysyä silmäparia lainaksi.

   Poista
  3. No kyseinen satulan myyjä menikin sitten konkurssiin - eipä ihme tuolaisella toiminnalla...

   Poista
  4. Meillä tuo Prestigen kallis satula myytiin meille juuri tuolla ota ota tavalla. Ei ymmärretty silloin mitään satuloiden päälle, joten ei osattu kyseenalaistaa. "Romaani väliin niin sitten se on juuri sopiva!!!"

   Poista
  5. Oijoi, no jopas on myyjiä! En ole todellakaan siis vielä nähnyt kaikkea. Oisin luottanut ihan sokeena varmaan johonkin "asiantuntijaan", jos ois vakuuttamalla vakuuttanut että se on hyvä.

   Poista
 6. Taavilla on estesatula käytössä, itse tykkään myös, että penkissä pääsee liikkumaan ja asentoa vaihtamaan. Olen aina tykännyt enemmän estesatuloista. ;)

  Pfiff-satuloissa taitanee myös olla säkätilaa aika hyvin eli niitäkin kannattaisi etsiskellä Kiefferin lisäksi. Mokkapintaisia ja pehmeitä olisi sitten taas esimerkiksi Wintecit ja niissähän saisi ainakin leveyttä muokata kaarta vaihtamalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä mieluummin estepenkki kuin koulu, jos ei yleismallia löydy.

   Kiitos merkkivinkeistä, pistän korvantaa :D!

   Poista
 7. Itse olen kerran ratsastanut tuolla Cliff Barsby Raven satulalla jka oikea ihanuus omalle pepulle! Rakastuin siihen hirveän hulluna!:) Ps. Meillä ois euroriders yleispenkki myynnissä jos kiinnostaa, pitkillä vastinhihnoilla ja uuden veroinen satula vaikkakin hiukan likainenn ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos euroriders-tarjouksesta, hankinkin juuri semmoisen meille uudeksi väliaikaispenkiksi -sitä parempaa etsiessä (tuo on melko kamalahko istua, jalustinhihnojen soljet hankaa eikä tukea saa juuri ollenkaan..).

   Hauska kuulla että joku toinenkin on tykännyt tuosta satulasta, tai merkistä, sehän on kyllä huippulaadukas satula :)

   Poista
  2. Meillä omassa ei taida olla sen mukavampi istua ennenku tottuu, mutta siinä ei ole kyllä tullut omalle kohdalle mitään hankaamis juttuja ja se on tosiaan ihan vain synteettinen :)

   Poista
  3. Okei, tuo taitaa olla jotain nahkaa, semmosta aika kovaa nahkaa. Onko se synteettinen pinta nahan tapaista? Jalustinhihnoja kun lyhentää niin kyllä tuolla ratsastaa :)

   Poista
  4. se on osittain tavallaan kangasta, mutta esim. siipiosat on sellaista nahan tapaista :D

   Poista
  5. Okei, no sitten kuulostaa siltä että tämä ostamani on nahkainen malli :).

   Poista
 8. Mites Wintecit? Et halunnut koulupenkkiä mutta omassa Isabell Werthissäni on sellainen "tahmainen" istuin, mokkaisen oloinen... Ja vaihdettavat etukaaret ja uudemmissa malleissa täytepalat paneeleihin tarjoaa monia muokkausmahdollisuuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, okei, kiitos vinkistä :) täytyy muistaa tämä kun katselen satuloita! Tuommonen istuin kuulostaa hyvältä, ja muokattavuus.

   Poista
  2. Wintec IW:ssä on muistaakseni aika kuppimainen ja "sitova" istuin, omaan makuuni taivaallinen satula jos pitäisi rungollinen koulusatula valita :D Wintecit on kyllä varsin hyviä muuten, ainoa iso miinus niissä on alkuperäisenä tulevat vastinhihnat jotka saa hyvin pian vaihtaa nahkaisiin.

   Poista
  3. Kiitos tiedosta vastinhihnojen suhteen :). Onneksi näitä saa aina sovittaa, niin näkee sitten tuon millainen istuin mahdollisesti on. Otan nyt vastaan vähän kaikkea mitä tästä nyt lähistöltä löytyy.

   Poista
 9. Mä tykkäsin myös hirmuisesti CB:n Omegasta. Löytäisitköhän siitä 3-kokoista, jos tuo 4 oli liian leveä ja siksi painui säkään? Minä sovitin aikoinani kokoa 5, ja se oli ihan liian leveä. Haaveilen joskus saavani kokeilla 3:a tai 4:ää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pidän silmät auki kyllä tuon satulamallin suhteen, jos sattuisi eteen. Aion kysyä sitä myös uutena meidän varusteliikkeestä. Oli se niin ihana. :D

   Poista
 10. Mä sain kans uuden satula, tarkoitus oli tulla Heselle satula mutta se näytti niin pienelle mukamas ja kaposelle että päätin kokeilla sitä tämän ponnyn selkään. Ai että olin innoissani että JEES, tää on just hyvä! Istui täydellisesti siihen asti kun kiristin vyön, selkäranka läheni uhkaavasti ja kun kipusin selkään niin ilo vaihtui harmiksi; sama ongelma kuin vanhassa satulassa - ottaa rankaan kiinni. PRKLE!
  Heselle se istui kuitenkin yllättävän hyvin, en oo ehtiny vielä kunnolla koittamaan mutta jos huomenna jo pääsisi.. :) On tää satulahomma ongelmallista tosiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoi, satulahommat on niin ärsyttäviä :(. Ja just vaik löytyski hyvä satula ei se ehkä vuoden parin päästä käykään.

   -Bessie-

   Poista
 11. Hei.
  Onko sinulla vielä myynnissä satula Cliff Barnsby 17,5-4.
  Mikä on hinta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Satula oli meillä vain sovituksessa, mutta jos haluat, voin kysyä onko ne vielä myynnissä, jos haluat. Laitatko siinä tapauksessa minulle sähköpostia bessie5@hotmail.com

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.