keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Skinny on jälleen kesäkodissa (paljon kuvia)

1. Se on niin kaunis <3, täydellisen siro silmäteräni, minua miellyttää juuri tämän tyyppiset hevoset eniten, ylläripylläri
Vapaus on koittanut. Skinny on jälleen elementissään kesäkodin laitumella.

2. Siellä se porhaltaa

Tänä vuonna kesäkodin tila on jaettu kahtia. Viimekesän tilasta on siis käytettävissä puolet, joka sekin on ruhtinaallisen paljon. Viime kesän pihatto on tilan omistajan hevosten käytössä, ja Skinnyn ja sen tämänvuotisen laidunkaverin Simon käytössä on uusi pihatto. Pihatto on tehty siihen latoon, jossa viime syksynä oli hoitopaikka. Myös varusteet ja ruuat ovat tänävuonna tuossa samassa rakennuksessa. Hoksasin etten ottanut ainottakaan kuvaa sisätiloista. Näitä kuvia tulee varmaan väkisinkin myöhemmin.

3. Lippuhäntä laukkaa

Kun hevonen on laitumella, voin huokaista helpotuksesta. Kaikki liikutuspaineet ovat poissa ja tiedän että hevonen on parhaassa mahdollisessa paikassa. Se saa itse mennä tarpeensa mukaan sisälle suojaan säätä ja ötököitä. Sillä on paljon tuoretta ruohoa. Se saa käyskentelyliikuntaa oikein olan takaa. Sen karva on silkkinen kuin hiukset järvessä kylpemisen jälkeen. Sillä on virikkeitä, se saa olla onnellinen tasapainoinen itsensä täysipainoisesti. Kun tulen tallille, löydän sen oman elämänsä touhujen keskeltä onnellisena. Enkä joudu jättämään sitä karsinaan lähtiessäni.


4. Skini ja Simo syömässä

Talvitallimme on paras mahdollinen talli laadukkaine puitteineen ja ammattitaitoisine henkilökuntineen. En tarkoitakaan millään tavalla väheksyä sitä sanoessani, että voisinpa silti tarjota hevoselleni pihatto-olosuhteet talvellakin. Skinny on kuin luotu pihattoon, onhan se syntynytkin pihattolaumaan. Aina iltaisin lähtiessäni tallilta on Skinny karsinan ovella kysymässä, että minne seuraavaksi lähdettäisi. Pihatto on niin paljon mielekkäämpi sille, kun ei ole puolen vuorokauden seisomista pienessä karsinassa kuten talleissa yleensä on. Se saa itse päättää milloin on pihaton suojissa ja millon viettää aikaansa ulkona.

5. Skini hirnakka kirmaa, lämminverinen parhaimmillaan
Hyvin toteutettu talviasuttava pihatto tarjoaa myös ihmiselle kohtuulliset olosuhteet, lämpimät varustehuoneet ja kenties lämpimät tilat hevosen varustamiseen ja kuivatteluun talvella ja kylmillä syys- ja kevätsäillä. Tiedän yhden tallista parin hevosen pihatoksi muutetun paikan. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se on talli, josta hevosilla on vapaa kulku ulkotiloihin. Tuolla tilaan on myös lisätty hevosille lämmittelymahdollisuus jonkinlaisella kattopatterilla kylmimpinä vuodenaikoina. Pihatto-unelma siis elää... ja vaikka olenkin niin kikseissä pihatosta, siitä huolimatta palaan talvitalliin tyytyväisenä syyskuun lopulla.

6. Skinny aurinkokedollaKesämuutto 10.6. kuvina

7. Ja kenen selkä on melkein eessä..
Kuvat olivat tänävuonna hieman ongelmallisia. Järkkäri hyytyi laskusuunnassa olevan auringon vastavaloon tai ylivalotti kuvat. Ja omalla kamerallani nyt tulee, noh, parhaimmillaankin vain ihan tuikitavallisia kuvia. Itse taas jäin hevosia ihailemaan niin että olin monesti järkkärillä kuvaavan tiellä. Järkkärillä otetuissa kuvissa oli värit enempi tai vähempi vinksallaan kun ei sitä kukaan osaa vielä käyttää. Yritin jokaisen kuvan värejä säätää, mutta tietenkään tuo laatu ei ole kovin tasaista sillä menetelmällä. Sää oli ihan hyvä, välillä oli pilvessä, välillä paistoi.

MATKA

8. Tallista ulos valoon


9. Pieni poni, isot kuljetussuojat
10. Lastaussilta havaittu


11. Sitä pitkin pitäisi kävellä..

12. "Näytä että oot entinen ravuri, kävele koppiin kuin ei mitään"

13. Sieltä se kurkkaa

14. Porkkanan saapi

15. Siihen voi luottaa, että evästä on aina mukana
16. "Missä me ollaan?!" "Tuttu paikka!"

17. Ja alas asti lastaussillalta. Tilan omistaja auttaa suuntaa hännästä


LAITUMELLA


18. Vauhdilla uuden pihaton läppäovista. Missäs ne meidän kaikki maastakäsittelyopit on? Oikeaoppisesti ois pitänyt tietysti tulla ovista niin kauan että se ois sujunut askel askeleelta hiljakseen, nyt se muistutti viuhahdusta..

19. Skarppina millon pääsee irti


20. Heti kun Skinny pääsi irti se lähti juoksemaan pihattoa ja viimekesäistä tyttöystäväänsä kohti, olisi juossut varmaan suoraan pihattoon tutkimaan jos sinne olisi ollut pääsy

21. Hepat juoksi hetken puhisten kuin höyrykoneet
22. Menevä peli

23. Siellä ne pistelee
24. Sieltä ne tulee peräkanaa. Skinny se vaan vetää häntä pystyssä, se tietää miten näytetään näyttävältä :D

25. Molemmat laukkaa, Skinny häntä pystyssä

26. Laukkaa laukkaa

27.Skinny luimii ja Simo kuuntelee

28. Sinne se Skinny kävi

29. Ihana, toinen piehtaroi ruohossa

30. Välillä Skinny pyytää Simoa liikkumaan ja Simohan liikkuu. Muuta ei tarvita -luimimista ja hampaannäyttöjä kerran päivässä. Simo ei luimi Skinnylle, se tekee kuten käsketään.

31. Sitten voi taas olla ihan sovussa

32. Pää tiiviisti ruohossa
33. I like to move it move it..

34. Vauhdista pysähdys, pää ja häntä vielä ylhäällä..

35. .. Ja seuraavassa hetkessä häntä laskeutuu ja pää laskeutuu -ah, voi syödä


KOOTUT ILMEET

Joskus tuntuu että eläimet onnistuvat poikkeuksetta kuvissa, mutta kun hevonen syö niin "ruoka suussa"-ilmeiltä ei vältytä.
36. En tiedä mistä se ehti saada suuhun jotain syötävää jo ennen laitumellelaskua?

37. mums

38. rouskis

39. omnomn

40. mumsmums

41.

42.

43.44. ruohoa!! rouskis

45. mumsVOIKUKKA ON TERVEYSYRTTI, JUURINEEN PÄIVINEEN


46.

47.

48.

49.


Numeroin kuvat siltä varalta että joku haluaa viitata johonkin tiettyyn kuvaan. Vaikkeivät ne olekaan mitään muotovalioita :). Kiitos silti Kuvaajalleni vaivannäöstä :)

Toivoisin kaikilta lukijoilta vastausta lukijakyselyyn! Luen kaikki vastaukset ja vastaan kaikkiin. Kiitos jo vastanneille:)

78 kommenttia:

 1. Upeita kuvia! Lämppärinomistajana täytyy kyllä sanoa, että on ne niin kauniita vaikka muut mitä väittävät ;-) Huvittava tuo Skinny pystyhäntänsä kanssa, tietää selvästi oman komeutensa :-D

  Mikä tuon lyhyen hännän tarina muuten on, olen ehkä missannut jos siitä oot joskus jotain kirjoittanut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on <3. Se riippuu varmaan ihan siitäkin että tykkääkö sirommista vai vaikka kylmäveristyyppisistä enemmän. Jos tykkää siroista niin luulisi lämppärin olevan nätti oli sitten ravuri tai ratsu (siis lämminverisiä ratsusukuisiahan on myös).

   Lyhyellä hännällä on pitkä tarina ja sitä on seurattu tässä vähän aina muiden asioiden joukossa. Skinnyllä on atooppinen iho, ensin sitä luultiin kesäihottumaksi. Sillä on semmoinen herkkä kutiseva iho, nenä ja harja sekä häntä. Se on yksinkertaisesti hangannut häntänsä veke lukuunottamatta häntäruodon alapäätä joka on vaikeampi hangata. Koska vain ne häntäruodon lopussa olevat jouhet on päässeet kasvamaan pitempään rauhassa, oli sillä minulle tullessa tuommonen töpöhäntä + pitkä ohut roikko. Leikkasin sen pois ja nyt sillä on tuommonen töpö.

   Varjelen häntää kaikin mahdollisin tavoin jotta se nyt säästyisi. Kylvän siihen kallista kutinanestorasvaa kaikkina vuodenaikoina. Eniten sitä kutittaa tietysti kesäisin.

   Täältä näet vanhemman postauksen aiheesta
   http://skyfighter96.blogspot.fi/2012/09/hannan-kasvua-ja-kesaisia-ratsasteluja.html

   ja täälläkin yksi kuva
   http://skyfighter96.blogspot.fi/2012/10/maneesissa-peilaamista-ja-ratsastusta.html

   Täällä myös
   http://skyfighter96.blogspot.fi/2012/11/auts-hangattu-hanta-ja-muita.html

   Skinny on hangannut myös harjansa niin ettei puolesta harjamarrosta kasva enää lainkaan jouhia, se on ihan Skini -kalju siis. Tuosta on kuva täällä
   http://2.bp.blogspot.com/-YHSB06xZI1w/T-xa2vLTKVI/AAAAAAAAAXk/m6EQcvklH9Q/s1600/IMG_3399_pienennetty.jpg

   Poista
  2. Kiitos perusteellisesta vastauksesta! Meidän ruunalla on iät ajat ollut häntäruodon yläpää enemmän tai vähemmän kalju, koska se hankaa sitä karsinan seiniin. Kesällä se aina kasvaa kun on laitumella, mutta kun pääsee karsinaan niin häntä saa taas kyytiä. Ihan noin pahasti se ei oireile, jouhet kuluu vaan lyhkäseksi mutta mitään ihovaurioita tai harjan hinkkaamista ei onneksi ole.

   Oon yrittänyt hoitaa sitä ties millä sienishampoilla ja helosaneilla ja ehdin jo luovuttaa ja uskoa, että kyseessä on vaan pinttynyt huono tapa, mutta eipä mulle hölmölle mieleenkään juolahtanut, että kyseessä voisi olla tämmöinen iho-ongelma! Täytyy ehdottomasti kokeilla tuota teidän rasvaa, onhan se surkeaa jos meidän vaarin häntä on kutissut vuosikaupalla mahdottomasti eikä kukaan oo keksinyt auttaa oikealla tavalla!

   Poista
  3. Tästä voisikin tehdä ihan oman postauksen ja koota kaikki häntäkuvat yhteen kun nyt on taas uusia häntäkuvia. Annan sen vinkin että kokeile rasvaa ensin ihan vähän jotta näet ettei se pahenna tilannetta. Meillä kun on ollut noita eri rasvoja testissä niin yksi niistä rupeskin kutittamaan niin hirveesti että sitten oli koko harja vereslihalla.

   Suosittelen pesuun hexociliä :), se on tuttu ja turvallinen, helpottaa ainakin Skinnyllä kutinaa.

   Teillä on kyllä jännä jos papan kutina helpottaa kesällä, kun yleensä pahin aika on juuri kesä :). Mut hyvä niin.

   Poista
  4. Tee ihmeessä häntäpostaus! Hexocil on meilläkin hyväksi koettu :-) Kiitti paljon neuvoista!

   Poista
  5. Minäpä rupean tuumasta toimeen. Oon urakoinut postauksien suhteen ja niitä pitäisi valmistua tässä piakkoin useammaksi päiväksi. Kavioista on jo muodosunut megapostaus mutta taidan pilkkoa sen suosiolla pienempiin osiin ;)

   Poista
 2. Tosi sulosia noi Skinnyn syömisilmeet! :)
  Hepot on kyllä niin söpöjä kun ne imuroi ruohoa suuhunsa. Ite tykkään siitä ruohon repimisäänestäkin. Ruoho vaikuttaa niin herkulliselta kun kattelee heppojen syövän :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kyllä siinä syödessä käy turpavärkki vaikka missä asennossa.

   Totta, se on nannaa hermoille kyllä se ääni. Ei-hevosihminen oli niin kummissaan että miksi me tökötetään siellä pellossa vaan ihailemassa niitä ja kuuntelemassa rouskutusta... ei kai sitä ymmärrä jos ei oo hevosihminen ;).
   Ruohon täytyy olla todella hyvää. Olen itsekin maistanut, mutta ei sitä noita määriä vetelis millään ;)

   Poista
 3. Luulempa, että jokainen hevonen nauttisi juuri siitä valinnan- ja liikkumisenvapaudesta. Siitä, että saa päättää itse, onko ulkona vai sisällä eikä tarvitse seisoa paikallaan niin pitkää aikaa. Hevonen on luotu liikkumaan!

  Vaikka Ukko nyt ei saakaan itse päättää ulkoilustaan, luulen, että kesän laidunnusaika on siitä huolimatta sille hevosen elämän parasta aikaa. Paljon tilaa ja köpöttelyä, hevosseuraa ja ennen kaikkea vihreää ruokaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, ainakin luulisi. Harmi ettei useampi talli ole pihattotalli :)..

   Ja kyllä kesä on varmasti kiistatta hevosen parasta aikaa, vaikka se olisikin yöt sisällä. Onko teillä muuten mietitty pitää hevosia päivällä sisällä ja yötä ulkona? Yöllähän on vähemmän ötököitä ja viileämpää :D?

   Poista
  2. Ei ole. :D Tässä olisi ilmeisesti se ongelmana, että hevosten valvominen ei oikein yöllä onnistuisi, kun tallin väki on nukkumassa. Tallillamme on myös yksi erityistapaushevonen, joka vaatii erityistä valvontaa herkkyytensä takia. Tiedän kuitenkin, että muutama vuosi sitten oli niin karmea paarmakesä, että hevoset vietiin laitumelle viiden aikaan aamulla ja ne tuotiin takaisin sisälle jo yhdeksän aikaan aammulla. Hevoset eivät yksinkertaisesti pystyneet siellä olemaan muulloin, sillä muuten ne juoksivat hiestä märkänä ötököitä karkuun.

   Poista
  3. Varmaan tallin väki on vuosien saatossa löytänyt heille parhaan vaihtoehdon :). Mutta onhan ne hevoset muutenkin öitä valvomatta ulkona.. :D. Tosiaan pahimpina ötökkäaikoina on monilla talleilla ottaa hevoset lepäämään ötököiltä, muistan sillon Skinnykin nuorena juos paarmoja karkuun hurjana ja hain sen välillä sisälle lepäämään.

   Poista
  4. Tallimme henkilökunta pitää tärkeänä, että he voivat jatkuvasta seurata hevosten terveydentilaa ja käyttäytymistä. :) Ja ihan vain valvoa, että pysyvät aitauksissaan, puuttua mahdollisiin loukkaantumisiin yms. Tämä ei oikein onnistuisi, jos hevoset olisivat öisin laitumella, sillä henkilökunta olisi silloin nukkumassa. Eiväthän he toki pysty öisin valvomaan hevosten touhuja karsinassaan, mutta oletus ehkä on, että siellä on pienempi riski sattua jotain kuin ulkona. Luulen kuitenkin, että tässä enemmän kysymys tosiaan vuosian saatossa muovautuneesta käytännössä. :)

   Mut hei, en nyt ole ihan varma, että ymmärsimmekö me toisemme väärin? :D Siis tarkoititko, että monet hevoset ovat öisin ulkona ilman ihmisen valvontaa vai öh.. jotain muuta? :D

   Poista
  5. Minä vaan kirjotan nopeasti ja saatan sitten kirjoittaa epäselvästi :D! Eli tarkoitin juuri sitä, että monet hevoset ovat öisin ulkona ilman ihmisen valvontaa. Näinhän on juuri silloin kun hevoset ovat ns normaalisti laitumella yötäpäivää. Huoltotoimenpiteet ja valvominen hoidetaan pari kertaa päivässä ja yön ovat omillaan. Aika harvoin taitaa vakiintuneessa laumassa tapahtua mitään mikä ei selviäisi yhden yön läpi :)

   Sitten totesin että tallin väki on vuosien saatossa varmasti kuitenkin löytänyt heille toimivan tavan ja sen mukaanhan täytyy sitten vain elää.

   Ja tuo juttu Skinnystä ois kuulunut jo uuteen kappaleeseen, kun kerroit että pahimpana ötökkäaikana hevoset otetaan jopa päivällä sisälle lepäämään (tai aamulla koska menevät todella aikaisin ulos). Siihen vaan kommenttina muistelin, miten itse muistan kanssa tämmösiä tosi pahoja paarmakausia ja hain sillon välillä Skinnyn sisälle lepäämään. Ja näin tehdään monilla talleila.

   Selvensiköhän nyt että kyseessä on vain minun hätäinen kirjoittaminen ;D, voi minua hätähousua.

   Poista
  6. Jep, varmaan tosiaan enemmänkin käytäntö. :) Kysyin itse asiassa kerran, että pidetäänkö hevosia yötäpäivää ulkona, mutta he totesivat, ettei oikein onnistu, kun laitumella ei ole mitään suojaa, jonne hevoset pääsisivät ötököitä karkuun. Harmi, mutta ei voi mitään.

   Ukko on ihan hassu laitumella. Se tulee aina meidän luokse, jotta voisimme hätyytellä ötököitä pois sen mahan alta, kun se syö. :D

   Poista
  7. Kyllähän Ukko nyt tietää että miten ihmisistä saa apua ötököiden kanssa ;)!

   Poista
 4. Jee teilläkin alkoi jo kesä! Ihania kuvia! Hienon värinen toi Simokin. <3 Olen aina ollut tosi heikkona noihin tosi tummiin liinakoihin.

  Ja ei sillä hangatulla harjalla niin väliä, sehän on vain aerodynaamisempaa! ;) Jossakin päin maailmaa oikeasti leikataan harjat pois matkahevosilta, että pääsevät lujempaa. Ihan älytöntä! xD

  Yhyy! Määki haluan tommosen pikkusen ja sähäkän lämppärin! <3 Kattelisin semmoista ihan tosissaan, mutta kun sen tarvis tulevaisuudessa jaksaa kantaa Miestä, niin joudutaan varmaan hankkimaan semmoinen vähän isompi setäkuljetin... pöh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin <3, ois joutanu lähtemään jo aiemmin mutta kun puljasin satuloiden kanssa niin piti olla kenttä että pääs ratsastamaan ja halusin ottaa vauhtimaastoja tuolla hyvillä pohjilla. :D Nyt saakin olla sitte syksyyn asti.

   Kuule kattelehan semmosta isoa lämminveristä, niitäkin on ihan mallikkaan näköisiä ja samalla luonteella, voi tärpätä ;). Jos pistää ilmotuksen että kodin saa ehjä iso lämppäri niin ehdokkaita satelee varmaan yli tarpeen ;).

   Simo on todella hienon värinen, sen värillekin oli jokin hieno nimitys, kulorautias vissiin.

   Ei oo totta, enpä oo tuotakaan ennen kuullut jotta hevoselta vietäs harja tuon takia. Heh, no typerää mutta lie melko harmitonta kuitenkin..

   Poista
 5. Haha voi Simo:) ei oo kyllä yhtään muuttunut! Oli entisen ponini kanssa samalla tallilla muutaman vuoden, tarhakavereina myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, kiva että tuli tuttu vastaan. Simo on tainnut näillä nurkilla elellä jo hyvän aikaa. Simo onkin hyvä tarhakaveri kun se mukautuu toisen tahtoon :D

   Poista
 6. Voi kun Skinny on komea! Meidän pojissa ei laitumelle lasku aiheuttaisi muuta kuin järjettömän syöpöttelyn juoksemisen sijasta ;) Skinny tuntuu oikein poseeraavan kameralle!

  Olen itsekin pihaton kannalla. Speedy on asunut useamman vuoden pihatossa ja asuu nytkin pihattotyyppisessä ratkaisussa, mutta käytännön ongelmien (aka ruunien liian isot egot ei mahdu pihattoon yhtä aikaa) takia meille on nyt rakenteilla pikkuinen talli :) Pääsevät molemmat kunnolla lepäämään ja suojaan ilman pelkoa siitä, että kaverin ego tunkeen toisen omaan tilaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, no minusta tuntui että jos Simo ei ois ollut niin tohkeissaan juoksemassa ympäriinsä niin liekö tuo Skinny ois vaivautunut juoksemaan tutussa paikassa. Lähinnä se näytti menevän vaan Simon perässä XD, mutta silloin kun mennään niin mennään ehdottomasti tyylillä ;)! Erityisen hyviä on sen äänitehosteet kun se puhisee ja korisee <3

   Onko teillä muuten siellä pihatossa 2 ovea niin että väistäminen kävisi helpommin? Se voisi auttaa asiaa. Tai sitten jos on mahdollista niin tekee jenkkityyppisen ratkaisun josa pihatto jaetaan kahtia niin että on molemmille oma sisä- ja ulkotila. Karsinatalli on vaan väistämättä kompromissi hevosen kannalta.. Aina on tietysti pakko mennä tarjonnan mukaan.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Yksi ovi vain ja tilaa ei voi oikeen jakaa, siksi päädyttiin karsinatalliin. Onneksi Hollannin säät suosivat hevosenpitoa ulkona joten eivät joudu olemaan sisällä kuin talvikauden (huomattavasti lyhyempi kuin Suomessa! :D) ja mahdollisimman lyhyen ajan tietysti :) Suunnitteilla olisi myös slow feeding-verkot yöksi. Pidän itsekin siitä että hevonen on mahdollisimman "luonnonmukaisesti" mutta uskoisin että molemmat ruunat tulevat viihtymään paremmin omissa kopeissaan :)

   Pitää vielä mainita, että meidän tallihan tulee olemaan siirtotalli tyyppinen ratkaisu puoliovilla eli ilman sisähoitotiloja (nyyhkis!), tallikäytävää yms. Täälläpäin melkein jokaisella on tällainen talli mikäli hevosmäärä ei ole useita kymmeniä!

   Poista
  4. Oon katellu niitä siirtotalleja, ne näyttää kutsuvilta. Sisätilat tietysti olisi kivat. Mutta hei jos niissä karsinoissa on puoliovet eli ne on ikäänkuin ulkokarsinat niin silloinhan se ei ole niin paha. Varmaan ihan hyvä ratkaisu kun on lähtenyt käytännön tarpeesta kuitenkin :)
   Vapaa heinä ja slow feeding on iso peukku :D

   Poista
 7. Höh, yritin vastata lukija kyselyyn, mutta ilmeisesti kirjoitin liian pitkästi, kun lähettäessäni valitti, että merkkjeä on liikaa :D Yritin niitä poistaa, mutta eipä tuo siltikään sitä suostunut lähettämään. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh, voi ei miten raivostuttavaa!! Hei laitahan talteen se kirjoitus wordille ja pistä parissa tai kolmessa osassa, tai minulle sähköpostilla bessie5@hotmail.com
   Kiitos vaivannäöstäsi, tiedän miten raivostuttavaa on kirjoittaa samaa asiaa uudelleen. Minulle on vissiin joskus käynyt samoin mutta olen saanut oman kommentin sitten pelastettua wordille.

   Poista
  2. Kiitos kovasti vaivannäöstä, se tuli perille. Vastailen siihen kun saan tilaisuuden lukea ajatuksella :)

   Poista
  3. Kiitos itselles, että jaksat vaivautua siihen vastaamaan. :)

   Poista
 8. Hyvin suunniteltu ja tehty pihatto on vaan niin.. <3 No, tiedät. ;) Minusta vähän tuntuu, että ei sellaisen paremmuutta karsinatalliin verrattuna osaa edes arvostaa tai kuvitella, ennen kuin itse kokeilee. Jos blogini olisi julkinen, kirjoittelisin itsekin varmasti paljon enemmän pihatoista ja kertoilisin niistä, jotta joku asiaa miettinyt uskaltautuisi kokeilemaan. :)

  Ja ihan kuin pihattoja olisi alettu rakentaa enemmän? Ainakin silmiini on sattunut ilmoituksia uusista aktiivitalleista ympäri Suomea. Toivottavasti jatkossa hyvä pihatto olisi yhä useamman ulottuvilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on, kyllä sen pitäisi olla se perustapa pitää hevosta ja tallin se poikkeus :D. Ehkä nuo tosiaan leviää kokoajan, täytyy toivoa. Monilla mielikuva pihatosta on kylmä ja pimeä jossa omat näpit jäätyy ja pitää roudata vesiä ämpäreillä eikä ole varustehuoneita.

   Pihatot <3

   Poista
 9. Ihania kuvia! Skinny on kaunis. :)

  Kunnollinen, tilava pihatto olisi ihan mahtava. Harmi, että sellaisia on niin vähän, joissa puitteet on oikeasti toimivat ja hyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3

   Niinpä... ehkä niitä on tulevaisuudessa enemmän..

   Poista
 10. Ihanaa! Juuri noihin maisemiin hevonen kuuluukin! Ihanan vehreä laidun teillä.. Meillä ei ole juurikaan syötävää, todella harmi! :( Mutta aina on tehtävä kompromisseja ja joistakin asioista joustettava..

  Voi kunpa minäkin jonakin päivänä voisin rakentaa omalle pihalle pihaton hevosille, suuret tilat liikkua ja kesäisin suuret vehreät laitumet. Hevoset kuuluvat sellaisiin olosuhteisiin, ja Ako minun keittiön ikkunan alle ;) Ei talliin seisomaan! :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. *haikeahaaveiluhuokaus* Niinpä, minäkin haluun! Ehkä se pihatto-unelma vielä joskus toteutuu. Tuntuu välillä kun ihmiset ei ees pitäisi pihattoa vaihtoehtona. Ei se oo kiva kenestäkään seisoa tallissa, en minä ainakaa tykkäis. Kyllähän ne siihen sopeutuu, varmaan sitä itsekki torkkuis siellä seisoessa enempi kuin normaalisti mutta jos valita sais...

   Poista
  2. Se on tosiiaankin kumminta, ettei monet pidä pihattoa edes vaihtoehtona. :/ Onko meitä pihaton kannattajia niin vähän, ettei pihatoista siksi ole tarjontaa? Meidän paikkakunnalla on tosiaan Pohjois-Pohjanmaan ensimmäinen aktiivipihattotalli eikä sinne ilmeisesti ollut tulossa mitenkään kovalla ryminällä porukkaa.

   Monella voi olla pihatosta sellainen kuva, että se on sellainen lahonnut lato jossain pihan perällä (toki tällaisiakin on). Kylmä ja pimeä. On kuitenkin ns. moderneja pihattoja kuten tuo paikkakuntamme aktiivipihattotalli, jossa on erillinen, lämmitetty talli hevosten hoitoa ja kuivattamista varten.

   Mut hei, ollaanhan tässä jo eteenpäin menty! Esim. pilttuut eivät ole enää sallittuja ja karsinallekin on annettu minimi koko. Kun ihmisten tietoisuus lisääntyy niin eiköhän yhä useampi kiinnostu pihatosta. :) Ja silloin myös pihattoja voidaan räätälöidä kullekin hevoselle sopivaksi.

   Poista
  3. Ihme ettei uusi aktiivipihattokaan houkuttele ihmisiä, tosi outoa. Minä juoksisin heti varmaan sinne jos tänne tulis semmonen ;).

   Kylmä ja märkä lato taitaa olla se ihmisten mielikuva pihatosta tosiaan..

   Eteenpäin mennään hitaasti mutta varmasti :).

   Poista
  4. Sanos muuta *haaveiluhuokaus*. Et arvaakaan, miten paljon tuo pihatto houkuttelis, mutta, kun siinä on kaksi ongelmaa.

   1. Se on aika kaukana ja väärällä suunnalla, joten sinne ei pääse julkisilla. 2. Hevoset ovat laumassa (noin 10 hevosta) enkä uskalla enää Ukolla kokeilla, miten laumassa eläminen onnistuisi. Herralla kävi välissä itsetunto niin pohjamudissa, ettei kyllä enää tee mieli nähdä sitä kärsimystä sen silmissä... :(

   Poista
  5. Onneks oot todella nuori, ehdit järkätä Ukolle vaikka miten hienon pihaton vielä :D. Minua kiehtoo myös ne semmoset jenkkimallin yksilöpihatot. Hevoset saa olla kosketuksissa mutta jokaisella on oma yksilö josta ne pääsee ulos ja sisään. Semmonen vois myydä ratsuihmisillekin ehkä..

   Poista
  6. Niinpä. :) Ehkä joskus on aikaa ja tilaa laittaa hevonen omaan pihaan.

   Vielä suurempi haave olisi, että voisi pitää hevostaan irti pihalla. :D Ei siis mitään aitauksia. Silloin vain tarvittaisiin totisesti sitä tilaa ja pitäisi asua tarpeeksi kaukana autoteistä. Toisaalta jossain metikossa saattaa olla niitä petoeläimiä... Yhdellä tutullani on hevoset irti pihalla ainakin päivisin. Yöksi taitaa laittaa aitaukseen, jossa on pihatto.

   Poista
  7. Hahaa, sinäpä sen sanoit, minäkin oon haaveillut. Se oisi niin idyllistä. En vaan halua asua niin korvessa kuin mitä se vaatisi..

   Poista
 11. Pakko hehkuttaa, kun en enää kehtaa kellekään tutulle soittaa. ;( Meillä valetaan huomenna anturat ikiomaan talliin omassa pihassa! Siihen tulee kylmä pihattopuoli ja lämmin hoitokarsinapuoli, jossa on myös tilaa varusteille. Ja oon ihan fiiliksissä kulkenut pitkin pihaa ja miettinyt, mihin kohtaan teen ruokinta- ja juomapaikkoja, jotka yhdistän sorapohjaisilla poluilla toisiinsa. Olen niiiin kyllästynyt nykyisessä pihatossa liukastelemaan mutaisella pohjalla, että haluan tehdä kuivat ja kovapohjaiset polut, että on mahdollista selvitä puhtain jaloin, jos haluaa. Älkää lakatko haaveilemasta! Mulla meni 13 vuotta siitä, kun ekan kerran haaveilin, että saan oman hevosen omaan pihaan ja kuukauden päästä se tapahtuu! Maikki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan MAHTAVAA <3! Voit nyt vihdoin rakentaa semmoiset olosuhteet joissa ei potuta kurjimmallakaan kelillä, kyllä arki pihatossakin on niin paljon helpompaa kun tilat on toimivat eikä tarvi taistella jokaisen pikkuasian kanssa. Onko teillä sitten joku jota pyytää kotimieheksi jos haluatte käydä josain :D?

   Poista
  2. Noh... ei me muutenkaan ikinä käydä missään kauppaan kauempana. :D Käyty vuosikausiin, kotona on niin kivaa. ;)

   Oon kyllä odottanut kunnon tiloja! Paikassa, jossa hepat nyt asuu, tarhan pohja on ihan kauheen mutanen heti jos sataa, ei lantalaa/mitään paikkaa lannalle, varusteita säilytän trailerissa, vain kylmää vettä, ei vessaa, ei mitään, mihin sitoa hevosta kunnolla kiinni... Periaatteessa ei mitään ylitsepääsemätöntä, mutta kun päivästä toiseen siellä koittaa parhaansa yrittää, niin alkaa tollaset pikku jutut ärsyttää. Niin odotan sitä, kun laitan hoitotilan puolelle ison tiskialtaan, jossa voi pestä bootsit ja sen päällä on sellaset koukut, mihin bootsit saa hyvin roikkuun ja kuivuun. <3

   Poista
  3. Heh, no meillä ois kyllä tuo ongelma sillä me ollaan vähänväliä jossain jo ihan sukulaisten vuoksi.

   Kuulostaa niin ihanalta, voin niin tuntea tuon epätoivon toimimattomista tiloista ja sen että kun pääsee sitten suunnittelemaan ja laittamaan itsen ja hevosen parhaaksi. Parhautta! Ja ne sorapaikat on muuten tosi hyvät kengättömälle kaviollekin :D. Voit rakentaa semmosen oman minikokoisen paddockparadisen :D. Sun pitää sitten laittaa jonnekin kuvia niin saan kuolata kateellisena.

   Poista
 12. Miksi Skinnyllä ei ole kuolaimia?

  Kaunis hevonen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 ja kiitos kysymyksestäsi, tuo kuolainasia on sisältänyt paljon pohdintaa ja pohdinta jatkuu yhä. Yritän vastata lyhyesti :D.

   Tärkein syy on varmastikin se että meidän molempien on parempi ilman kuolaimia.

   Skinny ei joudu aukomaan suutaan ja minä en joudu varomaan niin paljon kättäni eikä tarvitse pelätä että satuttaisin hevosta suuhun. Vaikka olisin kuinka varovainen niin helposti sinne suuhun kohdistuu nykäisyjä, jos menetän tasapainoni tai teen huolettoman pysäytyksen ohjalla, ei tarvitse miettiä että otan tukea suusta tai nykäisen.

   Minusta suu on ruokaa varten eikä siellä ole tilaa kuolaimelle, kielihän täyttää suun normaalitilassa. Pään ulkopuolella sen sijaan on tilaa joten minusta on luonnollisempaa kohdistaa tarvittu paine hevosen pään ulkopuolelle: kuonolle, poskille, niskaan tai leukaan. Kieli, ikenet ja huulet ovat minun näkemykseni mukaan ulkopuolta herkemmät ja kuolaimen käyttö vaatii todella herkkää kättä ja taitoa jotta se ei aiheuta kipua tai epämukavuutta.

   Tässäpä jotain ajatuksista jotka ovat takana siinä että en käytä kuolaimia.

   Poista
  2. Tuo on kyllä harvinaisen totta, olisi mukava jos ratsastuskoulun useat hevosetkin koulutettaisiin alun perin kuolaimettomiin, niin aloittelijatkaan eivät repisi hevosia suusta. Onko Skinnyllä ollut joskus kuolaimet vai onko se koulutettu niihin? :)

   Poista
  3. Niin :) Skinny on koulutettu alusta alkaen kuolaimilla, mutta kun se tuli minulle ja oman hevosen kanssa tuli mahdollisuus kokeilla ilman kuolaimia, niin jätin kuolaimet pois ja sille tielle jäätiin.

   Sidepull- tyyppisten kuolaimettomien avut ovat hyvin lähellä kuolainten kautta päähän kohdistuvia apuja, joten Skinnyä ei erityisesti tarvinut kouluttaa kuolaimettomiin. Se menee ihan samoin ilman ja kuolaimen kanssa, paitsi että aukoo suutaan kuolaimen kanssa.

   Lähinnä ulkoisten paineiden takia kokeilin kuolainta maastossa kerran tässä keväällä mutta ei se ollut ratkaisu asiaan enkä tykännyt. Skinnyn historia on täynnä kuvia joissa se puree kuolainta ja aukoo suutaan kuolain suussa, se ei ole aivan tyytyväinen kuolain suussa vaikka kiltisti kuolaimet ottikin aina. :D

   Poista
  4. Ainiin, on muuten ratsastuskouluja joissa ei käytetä kuolaimia (eikä kenkiä). Ainakin Hippiina on tämmöinen ratsastuskoulu ja oliko toivolan korpiratsut jotka ei myöskään käytä kuolaimia.

   Poista
 13. Kommentoinpas tähän, että löydän vastauksen sitten itekin. http://skyfighter96.blogspot.fi/2012/09/hannan-kasvua-ja-kesaisia-ratsasteluja.html Tuota postausta selailin, ja piti vain tulla sanomaan, että stressi. Se on se yleisin syy, miksi heposet alkaa hankailemaan. Joillakin se on ihan vaan tosiaan herkkää ihoa ja hankailua, joillekin (kuten Koolle) se äityy ihan kesikseksi saakka. Skinnykinhän on omistajaa ja maata ja paikkakuntaakin vaihdellut, niin varmasti stressaa -herkkäsielut ottavat tuosta nokkiinsa ja oireilevat just esim. ihottumalla, imppaamalla etc (kymmenienkin vuosien päästä) ja osalle taas se on aivan se ja sama. Toki joo varmasti jotain henkistä, mutta se on niillä paaaljon pienempää.

  Mä en muuten tajua, mä aaaaina liityn sun blogiin lukijaksi, ja ihan yhtä monesti se heittää mut täältä pihalle?! >:( Hmph, törkeää. Minkään muun blogin kanssa en oo samanlaista huomannu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksestasi ja se on kyllä ihan totta! Stressi on voinut laukaista tuon herkkäihoisuuden. Minulla on muuten hännän kasvusta nyt tulossa postauskin jossa kerron että eläinlääkäri diagnosoi tämän ihan vain atooppiseksi ihoksi, ei siis ole kesäihottuma. Mutta jokatapauksessa aluksi sitä ei ollut ja jossain vaiheessa tuli. Ihan hyvin voi olla psyykkistä. Voi toista, on sillä kyllä ollut kova, vaikka onnekaskin, elämä.

   Itse muuten löydän jokaisen kommentin kun minulle tulee ilmoitus suoraan sähköpostiin, niin voi vanhempiinkin postauksiin halutessaan kommentoida ja löydän :).

   Ihan pöllöä että blogger heittää pihalle, en tajua mitä se sekoilee :D

   Poista
 14. Tuo sinun hevosesi on kyllä tosi kaunis! Miten tuo teidän hevonen kulkee maastossa ? Itellä tuo ylläpitolämppäri pomppii pystyyn ja säikkyy kaikkea mahollista mitä ikinä näkeekään, vaikka pampulat on korvissa. Meillä ei Bessin kanssa oo onneks ikinä ollut ongelmia kesäihottumien kanssa :)

  http://hevosmiehetbloggaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Tää on paras maastomopo mitä voi olla. Nuoresta asti sitä on ajettu liikenteessä ja siltä tallilta on tullut tosi maastovarmoja hevosia. Ei säiky autoja eikä paljon muutakaan. Mitään tyhmää ei ole koskaan tehnyt eikä lähtenyt viemään. Mitä kovempaa sen päästää menemään niin sitä enempi se pääsee vauhdin makuun niin sitten se hiihtelee että mentäskö vielä ja kovempaa. Mutta ei silti lähe mihinkään. Kuitenkin jos vaikka vetää kiitolaukat ja sitten kun se on kuumentunut niin kävelyttää vaan niin siitä sitten kuitenkin rauhoittuu. Mitä selväpäisin otus! En voi kuvitella että mikään entinen ravuri voisi olla epä-maastovarma :D, mutta onhan näitäkin moneen lähtöön. Ihana nimi hevosellasi, Bessi!

   Poista
  2. No, Bessi on erilainen :D kentällä pystyy jopa laukat menemään traktorin riehuessa vieressä, ilman mitään ongelmaa. Maastossa taas kävelijän tullessa vastaan lähdetään pierupukkikiitolaukalla karkuun toiseen suuntaan kun on niin pelottavaa ettei voida käynnissä ohittaa. Kentällä toimii kuin unelma siis, maastossa taas täysin katastrofaalisesti. Metsän siimekseen päästäessä löytyy aina vielä yksi vaihde lisää. Laukan kanssa taas täytyy olla varovainen, sillä Bessillä on tapana lähteä häntä korkealla viemään - ja silloin mennään kovaa ! Onneksi pahat tavat kitkeytyvät pois kentälle mennessä, mikä tapahtuu maastossa myös jää maastoon. Anteeksi kun vieläkin kyselen, mutta minkäs korkuista tää teidän "Skini'" hyppää ? Mielenkiinnosta kyselen :)

   Poista
  3. Oho, voin suositella tuohon maastoiluun talutuslenkkejä, yleensä ihmisestä on hevoselle enemmän turvaa silloin kun tämä on maassa. Luottamus on vaikea siirtää aluksi maasta selkään. Talutuslenkeillä mekin Skinin kanssa aloitettiin :D.

   Kiva vaan kun kyselet :D! Kysy ihan mitä vain haluat js kiinnostaa :)

   Tämä Skini- hirnakkainen ei ole hypännyt paljon. Itse olen hypännyt vain kaksi kertaa sillä yksittäisen esteen ja toinen n.25cm ja toinen 50cm yksittäinen este. Mutta irtona se hyppäsi oma-aloitteisesti kolmen esteen sarjan ja ne olivat n. 70-80cm, aivan kevyesti ja mallikkaasti. En ollut käskenyt sitä hyppäämään, irtojuoksutin vain kentällä ja siellä sattui olemaan esteitä. Tuijotin vaan suu auki. Luulen että kyllä tää metrin hyppäis irtona, mut ei mulla ole mitään käsitystä kun ei olla tuohon estepuoleen tutustuttu :). Kokeilemalla se selviäis mutta pidin tuon korkuisia esteitä turhan korkeina ennenkuin se leiskautti sen 70-80cm kuin tyhjää vain. Hyppytyylikin oli aika nätti noin äkkiseltään katsottuna, ei ainakaan mikään hirvein ja meni selkeesti "tyylillä" ei pelkällä vauhdilla.

   Tarkoitus ois jossain vaiheessa hyödyntää pientä kavallettisarjaa takaosan vahvistamiseen ja useamminkin voisi irtohyppyyttää sitä, vaikka kerran kuussa. On vaan hankala löytää hetki jolloin kentällä/maneesissa ei ole muita ja ehtisi myös rakentaa ja purkaa esteet.

   Poista
  4. Me ollaan tosiaan tehty, ja tehdään edelleenkin noita talutuslenkkejä kaksi kertaa viikossa. Taluttaessa maastossa ei ole mitään ongelmaa, mutta kun ratsastajan laittaa selkään, Bessi todellakin sekoaa. Ollaan myös kokeiltu taluttaa ratsastaja selässä, mutta silti sama juttu. Monet kerrat oon tosiaan pelännyt että jääkö poni auton alle ku oon ite sieltä alas lentänyt.
   Onneksi mulla jää useesti ohjat käsiini, vaikka lentäsinkin alas. Mutta aina ei kuitenkaan..

   Aika mielenkiintosta muuten se, että teillä ei käytetä ollenkaan kuolainta ! Meillä Bessi toimii hackamorella hyvin, mutta hidastaminen ei oikeen toimi..
   Taitaapi nuo lämpöset aika eteviä hyppääjiä olla, meilläkin Bessin kanssa hypätty sellasta 90-100cm ratsastaja selässä, irtona on pompannut noin 120cm. Tosin ollaan meillä kaverihepan perään menty semmosen 140cm korkuisen aidankin yli, että jos siitä lähetään. Kisattu me ollaan 50cm luokassa, muttei sijoituttu koska Bessi kielsi ulos radalta. 40cm asti ollaan kisattu sijoittuen.

   Kerran vieläkin tässä kyselen, niin kauanko tää Skinny on ollut ratsuna ? :)

   Poista
  5. Sitten kannattaa jatkaa talutuslenkkejä ja hankkia pitkät köysiohjat joilla voi taluttaa ja jotka voi siirtää ohjiksi joustavasti. Kun hevonen on rento taluttaen, nouset tai kaveri nousee selkään vain hetkeksi, palkitaan ja tulee alas, vai sekoaako se jo kun ratsastaja nousee selkään? On tosiaan tosi vaarallista jos hevonen pääsee karkuun maastossa. Pitkä köysiohja voisi auttaa siihenkin, pysyisi ohjat kädessä paremmin ohjan ollessa pitkä. En ehkä ratsastaisi ollenkaan maastossa lukuunottamatta semmoisia harjoituksia joissa ei tapahdu sekoamista. Sekoamiset tuskin vievät juttua eteenpäin :)

   Lämminverisissä on näppäriä hyppääjiä paljon.

   Kuolaimettomuus on lähellä sydäntä ja se tuntuu meille sopivalta. Toimiiko Bessillä pidätteet täydellisesti kuolaimen kanssa? Kuolaimettomuutta jos haluaa kokeilla niin voi kokeilla tuplaohjitusta, eli pistää suitsien päälle riimun ja riimuun kiinni toiset ohjat, näin saa sekä kuolaimettomat avut ja kuolaimen avut samaan hetkeen ja siitä voi ruveta jättämään kuolainohjaa sitten pois ja auttaa kuolaimella hieman tarpeen tullen.

   Skinny on ollut ratsukäytössä jo 10 vuotta, mutta sitä ei pitkään aikaan mitenkään erityisesti opetettu ratsuksi, sillä vain ratsastettiin. Käsittääkseni ensimmäisillä ratsukäytössä pitäneillä omistajilla ei ollut edes kenttää, joten heppa on lie ollut ihan maastoratsuna.

   Myöhemmin sen omistajilla on kyllä ollut kenttä käytössä, mutta hevosella on vain menty vapaassa muodossa suoraan ympäri kenttää ja yksinkertaisia harjotteita kuten puomeja ja voltteja sillä se oli lasten ratsuna useamman vuoden. Vasta kolme vuotta ennen kuin ostin Skinnyn, sillä rupesi ratsastamaan sen viimeisin ylläpitäjä ja hän opetti sille ratsun oppeja. Oikeastaan voisi varmaan sanoa, että sillä on ratsastettu 10 vuotta, mutta se on ollut ratsuna 4 vuotta :).

   Poista
  6. Tosiaan, Bessillä en ole ratsastanut maastossa pariin kuukauteen juuri sen arvaamattomuuden takia. Bessi tosin kulkee maastossa ihan kivasti siten, että ensin menee kaikki askellajit läpi kentällä ja sen jälkeen lähtee maastoon vielä revittelemään. Taidetaan kyllä käydä vain kentällä ja pelloilla pyörimässä.

   Toimiihan Bessillä pidätteet, hakeutuu kuolaimettomalla jopa muotoon asti, vaikka yleensä kulkee pää taivaissa. Pidätteet siis toimii, mutta esim. laukasta käyntiin siirtäessä Bessi jatkaa kiitoravia eikä hidasta käyntiin ainakaan kierroksen sisällä. Me ollaan käytetty toistaiseksi vielä kuolainta ainakin esteillä, mutta mennään sileällä ilman kuolainta :)

   Meillä on Bessi toiminut ratsun hommissa vain puolitoista vuotta, mutta ikää löytyy jo 14. Ravurina Bessi ei koskaan ole ollut, onnettomuuden takia sillä ei voitu startata ollenkaan :)

   Poista
  7. Okei, kuulostaa siltä että kannattaa hyödyntää kaikki keinot joilla maastoilu sujuu, ehkä joskus myöhemmin sekoilu tulee ymmärrettävämmäksi tai jää sitten pois.

   Onko laukasta käyntiin siirtyminen siis yhtä hankalaa kuolaimella ja ilman? Kuulostaa kivalta jos teillä mennään sileällä jo ilman kuolainta :)

   Hyvä että Bessi sai uuden alun ratsuna, paljon hyviä hevosia jää syrjään pelkän rotusyrjinnän vuoksi vaikka juurikin harrasteratsuina niillä on käyttöä :)

   Poista
  8. Ei tosiaankaan, kuolaimella meillä Bessi hidastaa pienestä pidätteestä jo käyntiin. Toki saattaa johtua tuo hidastamisen vaikeus ilman kuolainta siitäkin, että Bessi on varsin vauhdikas tapaus.

   Tosiaan, mennään sileällä mielummin hackamorella kuin kuolaimella, koska Bessi hakeutuu paremmin muotoon ilman kuolainta. Kuolaimella Bessi "rehaa" päällään koko ajan, ravuriuran aikana kuulemma opetettu nostamaan pää ylös kun ohjia kiristetään.

   Liikaahan noita hienoja hevosia teuraaks menee, ihan turhaan.

   Poista
  9. Periaatteessa ei sen pitäisi olla kuolaimesta kiinni, vaan pidätteen läpimenemisestä, jos se kykenee ottamaan vastaan pidätteet vauhdikkuudestaan huolimatta ja siirtymään kuolaimella laukasta käyntiin niin sen pitäisi löytyä myös ilman kuolainta. Etenkin jos se ottaa kuolaimella pienenkin pidätteen vastaan (eikä vasta isolla voimalla), pitäisi homman olla helpommin siirrettävissä kuolaimettomaankin ratsastukseen. Liekö olisi mahdollista harjoitella siirtymiä ilman kuolainta jotenkin muuten? Käynnistä pysähdykseen, ravi-käynti-siirtymiä... Hmm.. Olette varmaan jo kokeilleet monia juttuja :).

   Ja ihan totta niinhän niitä opetetaan, kun otetaan luja tuntuma niin se tarkoittaa että pistellään pää ylhäällä kovaa ;)

   Poista
  10. Bessillä on aina ollut tapana kiusoitella ihmisiä siten, ettei esim. nosta laukkaa jollei ole raippaa kädessä, mutta kun sen ottaa, ei sitä edes tarvitse käyttää. Sama pätee kuolaimettomaan ratsastukseen. Kun ei ole kuolainta suussa, ei hidasteta niin sitten millään, mutta heti kun on kuolain suussa hidastaa jo pienestä pidätteestä.

   Ollaan tosiaan kokeiltu kaikenlaista, ja kun tuo ratsukoulutus on vielä pahasti kesken niin ei tässä vielä kaikkea olla opeteltu ;) Bessille on tuo pää ylhäällä kovaa meininki edelleen käytössä vaikka pois ollaan koitettu opettaa vaikka miten. No, kukaan ei ole täydellinen :)

   Poista
  11. Ei todellakaan, ei meilläkään ole lähelläkään täydellistä ja tuskin kellään ;)

   Kuulostaa vahvasti siltä että tuplaohjitus voisi olla kokeilemisen arvoinen -näkisi kuunteleeko se turvalle tulevaa painetta jos kuolaimet on vain suussa ja ottaa vaikka jopa kuolainohjat irti seuraavaksi ja kattoa toimiiko.

   Yleensä hevosen käytökselle on jokin muu syy kuin kiusoittelu :)

   Poista
  12. Raportoihan etenemisestänne:) ja kiitos yhteydenotostasi ja kommenteista tänne

   Poista
  13. Raportoin kyllä ;) Naapurintyttö joka käy nyt lomani ajan Bessiä ratsastamassa kertoi, että oli päässyt ponin kanssa auton ohi ilman pahempia hepuleita, oon kyllä ylpee otuksesta. Täytyypä vielä hieman enemmän tuohon kuolaimettomuuteen perehtyä, jos vaikka ostais jotkin kevyemmät hackamoret, tuntuu nimittäin siltä että tuo tavallinen on liian kova Bessille..

   Poista
  14. Kuulostaa hyvältä, kyllä työ kehitytte!
   Skinny ei tykännyt yhtään vipuvaikutuksesta Lg:n kanssa kun koitin kiinnittää ohjia silleen että ne ois "vahvemmat". Ravisteli vaan päätään. Jätin sen vääntövaikutuksen sitten kokonaan käyttämättä, sidepull tyylinen tuntuu parhaimmalta. Kannattaa kokeilla tosiaan muitakin vaihtoehtoja :)

   Poista
  15. Joo-o, täytyypi vaikka tallikavereilta lainailla ja sitten omia ostella jos siltä tuntuu :) Bessillä menee tietyt avut läpi kuolaimettomalla, mutta olisiko laukasta käyntiin siirtymisen ongelmana se, että Bessi niin kovasti pitää laukkaamisesta ? Kuka tietää, täytyypi vielä noita siirtymisiä treenailla.

   Poista
  16. Laukasta käyntiin siirtyminen on erityisen vaikeaa hevosella joka on tämmönen menevä ja innostuu kuten nämä. Laukasta käyntiin siirtymät vaatii aika paljon millä tahansa hevosella, pitää olla tosi hyvin avuilla, ainakin mitä itse muistan muilla hevosilla ratsastuksesta. Me ei olla ees vielä Skinnyn kanssa yritetty niin vaikeita, vaan aina ravin kautta laukasta hidastelen käyntiin :). Kannattaa tilata Barefootilta, siellä on monia halpojakin kuolaimettomia vaihtoehtoja. Esim. lg:t on ihan turhan kalliita.

   Poista
  17. Bessillä kun tuo ravin kautta käyntiin ottaminen menee siihen, että poni juoksee kiitoravilla pidätteitä karkuun. Bessi osaa käyntiin siirtymiset suoraan laukasta puhtaasti, joten ollaan sitä käytetty. Okei, kiitoksia vinkistä :)

   Poista
  18. Okei, aika jännä juttu, luulisi vaativan tosi hyvää pidätteiden läpi menoa tuo laukasta käyntiin siirtyminen. Kukin hevonen on yksilö ja te osaatte mennä juuri Bessin mukaan, se on hyvä :)

   Poista
  19. Kuolaimella nuo pidätteet tosiaan menee erittäin hyvin läpi, ilman kuolainta ei. Bessillä on monia kummallisia tapoja joihin en ole törmännyt muilla hevosilla :D

   Poista
  20. Kyllä tosiaan se ihminen tietää parhaiten hevosensa joka sen kanssa eniten on, on kyllä tosi vaikea hahmottaa näin etänä että miten se toimii :D. Bessi on ihana persoonallisuus.

   Poista
  21. Niinhän se on, vaikeaa sitä on kauempaa tunnistaa ;)
   En nyt ihanaksi sanoisi, mutta mukavaksi kuitenkin !

   Poista
 15. Vastaukset
  1. Kiitos <3 kaunis kuvattava pelastaa tilanteen silloin kun kamerat meinaa heittää homman läskiksi. Järkkärit on liian monimutkaisia ;D

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.