sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Tämän hetken tavoitteet

30.9.2013
Joku aika sitten katsastin, mitä nyt osataan ja sen jälkeen olen miettinyt, mitkä voisi olla semmoisia konkreettisia tavoitteita tämän talven ajalle joihin keskittyä ensisijaisesti koko tässä kokonaisuudessa, niin ratsailta kuin maastakäsin.

7.11.2013

Ratsain:


 • Raviväistöt. Kun tätä pyytää niin vauhti vaan kiihtyy, lyhyet loivat väistöt onnistuu suurinpiirtein, mutta takaosa jää helposti jälkeen pitemmissä. Tavoitteena oisi lisätä ristiinastuntaa. Raviväistöjä on menty tosi vähän tähän mennessä, sillä olemme työstäneet väistöjä käynnissä.
 • Asettuminen laukassa. Laukkatyöskentely on hyvin olematonta selästäkäsin, sillä työvoitto on yleensäkin saada ratsastettua laukannosto ja pätkä laukkaa, minkäänlainen asettamista tai taivuttamista siinä ei yleensä saa aikaan, mutta nyt tuntuu että sitä voisi ylipäätään alkaa jotain kautta pyytämään.
 • Pysähdykset istunnalla. Oisi tarkotus alkaa käyttämään sitä kuuluisaa istuntaa johdonmukaisemmin pysähdyksissä (eikä joskus vaan ja ihmetellä miksei hevonen kuuntele istuntaa..), toki istunnan pitäis aktivoitua muutenkin.. mutta aloitetaan tästä nyt.
 • Painon siirtäminen takaosalle pysähdyksessä. On aloitettu ja kokeiltu pari kertaa. Pysähdyksestä ihan pieni painonsiirto taakse, niin ettei synny peruutusaskelia.
 • Avotaivutuksen alkeista voisi siirtyä lähemmäs ihan oikeeta avotaivutusta (käynnissä), maneesin peilit apuna. Tähän asti on harjoiteltu peilien kera 2 kertaa ja 3 askelta avotaivutuksen tapaista on ollut saavutus.
 • Ei liikaa yhdellä kertaa, kultaista malttia mukaan. "Aloitetaan avotaivutuksella, kun se menee läpi niin takaosakäännös ja avotaivutusta takaisin toiseen suuntaan, sitten sulkutaivutusta ja pitäähän se kattoa että etuosakäännöskin onnistuu..." kohta: "hetkinen, eihän tää onnistu ollenkaan, nouuuuu" ja ärsyyntymistaso nousee pilviin. Eli aivan liian huoletta asettaa itselleen tehtäviä ja sitten suorittaessa huomaa että ne on aivan ratsukon taitojen ulkopuolella moiset visiot.

30.9.2013

Maastakäsin

 •  Suoruustreeni jatkuu. Olemme aloituspisteestä edenneet vähän, mutta todella hitaasti. Ravissa pienellä voltilla on saatu vähän nenää sisäänpäin mutta melkoisen jäykkää touhua se on vielä. Aloinkin nyt työstää siihen rinnalle yhä enempi myös päätä alaspäin. Hirnakka osaa loistavasti pään alaspyynnön kun seison vieressä, ja jopa käynnissä se onnistuu, kun olen vieressä. Tästä nyt lähdetään sitten jatkamaan ja laajentamaan oivallusta eteen alas myös niin etten ole vierellä ja myös raviin myöhemmin. Olen kehitellyt paria juttua, jolla lähestyisin tätä meille niin kovin vaikeaa taivutusta ja liikkeessä pään laskemista. Keksin, että voisin sitoa pitkän raipan päähän jotakin, kenties jonkun tiskiharjan tms jonka koskettamisesta/tavoittelusta turvalla palkitsisin, tällä saisin sen laskemaan päätä ehkä minusta etäämmälläkin. Ja mikä estää kokeilemasta porkkanan sitomista raipan päähän ja sen pitämistä turvan alla.... mitä vaan voi testata jotta saisin pyyntöni selitettyä selvemmin. Kapsoni ja rambo micklem multibridle on myös olleet näissä harkoissa mukana ja kapsonilla on myös tehty käyntilenkki maastossa, eli ihan hyvin voi kivuta selkään ja lähteä maastoon jos ensin työskentelee kapsonin kanssa maastakäsin. Ihan käyttökapistus siis, joskin mickelmit taitaa korvata ne tehokkaasti. 
 • Odota! Harjoitellaan malttia ja odottamista yhdessä. Etenkin eri pyyntöjen välissä nyt kun tietyt perusasiat on melkoisen rutiineja. Yritän vähentää sitä, että saan espanjalaisen käynnin askelpotkuja, takapäänväistöjä ja sivuttaisväistöjä jo ennenkuin ehdin pyytää mitään ja voitteko kuvitella, se tarjoaa väistöt molempiin suuntiin, niin hyvin hän osaa :D.
 • Maate käyminen niin että hirnakka on narunpäässä.
 • Maapuomit lähettämällä. 3 puomia käynnissä lähettäen on jo onnistunut, sekä oikeaan kierrokseen jopa myös ravissa. Harjoituksia jatketaan.
 • Kavalletin/kavallettien mukaanottaminen juoksutustyöskentelyyn. Tein hyvän oivalluksen kun hoksasin ettei tarvi rakentaa kujaa kavalletteja varten vaan niitten yli voi juoksuttaa. Näin saan helposti hieman lisättyä takapään ponnistusvoimatehtävän ilman että olen kuormittamassa selässä. Kerran kokeiltu ja aion ottaa tämän ohjelmaan sillointällöin.
 • Selän pyöristysliikkeet päivittäiseen harjausrutiiniin. Kesästä asti ollaan otettu selän pyöristykset (napa selkärankaan, peppu kehon alle, selkä pyöreäksi) päivittäiseen rutiiniin ja tätä jatketaan.
 Tässäpä tätä on talveksi puuhaa!


Kesän lopussa ostettu uusi sadeloimi. 30.9. otetut kuvat on kuvannut Taru, kiitos:)

25 kommenttia:

 1. Täälläkin tavoitteena raviväistöt! Ollaan menty vasta todella vähän ja saadaan aikaan ehkä 1-2 askelta jos sitäkään, mutta Speedyn kanssa pitääkin edetä todella pikkuhiljaa tai sillä keittää pääkopassa... Ruuna ei oikein osaa järjestellä koipiaan ravissa ja heikko takapää ei auta yhtään asiaa.. Jos keksit jotain hyviä harjoituksia tai vinkkejä raviväistöihin niin jaa ihmeessä, kiinnostaisi kuulla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienet pätkät onkin varmaan hyvä aloitus, ja kärsivällisyys ja se että heti päästää pinteestä kun tulee hyvä pätkä, kenties jopa lopettaa ja tulee alas selästä. Ei mulla oikeen muuta siihen oo :D. Ite kokeilin eka alottaa tekemään isoa kahdeksikkoa, silleen että aina lävistäjän menin pohkeenväistöä mutta se osoittautui aivan liian vaativaksi, kun välissä oli vaan lyhyt sivu ja sitten toiseen suuntaan pohkeenväistöä. Päädyin sitten siihen että suunta kerrallaan ja kun se menee läpi niin kiitokset ja kävelyt ja sitte toinen suunta pitää ottaa käsittelyyn ja esittelyyn aivan kuin uusi asia. Aion itse kokeilla sitä että kun meillä käynnissä sujuu väistöt ihan hyvin, niin otan saman kohdan jossa teen ensin käynnissä väistöä ja sitte ravissa samassa kohdassa sama pätkä väistöä -se vois helpottaa hevosen päättelyä siitä et mitä se nyt haluu. Meillä on toiminu myös ihan ok semmoset että väistättää pari askelta uran sisäpuolelle ja sitten taas takasin uralle. Vasta pari kertaa on oikeesti harjoteltu, saa nähdä mikä rupee toimimaan jos rupeaa :D. Kuulostaa siltä et hepat on suhteellisen samassa vaiheessa raviväistöjen kanssa. Meilläkin takaosa jää jälkeen, otin kouluraipan avuksi mutta sitten meille tuli erimielisyyksiä sen kanssa että mitä se raippa tarkalleen ottaen tarkoittaa -vermon loppukiihdytystä vai takaosaa sivulle...

   Poista
  2. Pakko kirjoittaa "väistöpäivitys" sulle :D Me ollaan kokeiltu ihan uutta taktiikkaa nimittäin väistön opettelua maastossa (sama tehtiin käyntiväistöjen kanssa). Tien mutkia ja kaartavuutta on hyvä käyttää hyväksi, esim. jos tie kallistuu vähän oikealle niin pyydät oikealle väistöä, hevosellekin tuntuu olevan helpompaa kun paino automaattisesti alkaa kallistua sinnepäin tien kallistuessa. Pikkupikku pätkillä ja kovasti kehuen, ollaan me muutama askel ihan oikeaa väistöäkin saatu! :D Raippa ei ollut meillekään avuksi, ruuna joko pisti hommat rodeoksi tai siirryttiin myöskin vermon takasuoralle.... Tämän hevosen kanssa kyllä menee aina vuositolkulla ennenkuin jotain saadaan kunnolla opeteltua, niin hitaasti on edettävä ja sitten lopahtaa itseltä motivaatio kun ei näy tuloksia :D Mukavaa alkavaa talvea teille!

   Poista
  3. Oi kiitos, kiva kuulla miten kohtalotoverin treenit juuri tämän suhteen sujuu :). Monet on käyttäneet hyväksi tuota maastoilua koululiikkeidenkin opettamisessa ja se on tosi hyvä ja luova keino :). Meillä on se ongelma että kaikki mitä yrittää väsätä selästäkäsin maastossa lisää vauhtia... :/

   Poista
  4. Meidän pitäis "ystävystyä" facebookissa, tulee niin vähän nyt bloggailtua kun vain maastoilee eikä ole kameraakaan.. Ne vähät kuvat ja kuulumiset mitä tulee useimmiten päätyvät facebookkiin :)

   Poista
  5. Ystävystytään vaan ;), mä lisäsin sut :). Ja täytyy sanoa että mulla on semmonen kausi etten ihan hirveen tarkkaan lue nyt mitään blogeja, selailen vain jotta pysyn kärryillä :D.

   Poista
  6. Niin ja meillähän vissiin tuo hevonen periaatteessa osaa raviväistöt, ainakin luulen niin. Mun pitäs vaan taas kerran itse löytää ne nappulat ja sitte ristiastuntaa täytyisi hioa.

   Poista
 2. http://saduntallitouhuja.blogspot.fi/2013/11/haaste.html
  Haastan!

  VastaaPoista
 3. Mulla tohon esimerkiksi väistöjen harjoitteluun on auttanut se että rakennetaan se väistö jos nyt aikomuksena tulla kunnon ristiastuntaa ravissa niin pikkuhiljaa. Ensin teen ihan vaan suoraa uraa ja katson että kulmat tulee rauhassa. Kokoan kulman jälkeen hieman käyntiä ja sitten eteenpäin pohkeesta. Sitten teen väistöä pois ja takaisin uralle käynnissä. Sen jälkeen ravissa. Yleensä kun rakentelee hiljakseen tehtävät sekä hevonen että ratsastaja kerkeää asennoitua siihen että ollaan tekemässä duunia eikä vaan että yhenäkkiä ny pitäis mennä poikkiaskelta iiks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää asiaa :). Näillä miettein kohti väistöharjoituksia. Tuo uralta pois väistö ja takaisin on toiminu :)

   Poista
 4. Meillä on myös listalla tuo malttaminen. Miten osaisi rentouttaa itsensä kunnolla kun hevonen lukee kuin avointa kirjaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä kauan menee ennenku tuo asia rupee olee hanskassa 24/7 ;)

   Samojen tavoitteiden äärellä siis olemme <3

   Poista
 5. Itsellä voisin pitää nyt ensimmäisenä tavoitteena, että pääsisin maastakäsittelyopetukseen. :) Tuo selän pyöristäminen osanan hoitorutiinia ois tosi hyvä. Nyt ollaan tehty peppujumppaa; menen pepun taakse, laitan kädet pepun päälle ja painan sormilla (tähän käy myös piikkiharja) samalla, kun vedän kädet rangan molemmilta puolilta aina jalkoihin saakka. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyöristääkö peppujumppa selkää vai miten se vaikuttaa? Selän pyöristykset on helppo juttu ottaa mukaan harjaukseen :)
   Maastakäsittelyopetus tulee varmasti olemaan mukavaa :)

   Poista
  2. Hieroja antoi tuon Ukon takapään oireilua varten. Selän takaosa ja lanneranka pyöristyy. :)

   Poista
  3. Tuo voi sitten olla sama kuin meillä, tavoite sama, tapa eri :)

   Poista
  4. Hieroja kylläkin neuvoi myös tuo selän pyöristyksen niin, että vetää sormet satulavyön kohdalta mahan alta ylöspäin, ja ymmärsin jotenkin, että ne olisivat kaksi eri asiaa. Voit toki olla, että hän tarkoitti, että joko näin tai näin, mutta ymmärsin jotenkin niin, että ne vaikuttaisivat eri tavalla. Ukko ainakin pyöristyi tuolla takaosahommalla selkeästi takaa, mutta, kun veti mahaa pitkin vain satulan kohdalta. :)

   Poista
  5. Niin joo, ihan totta1 Meillä tuo selän pyöristys tehdään siis kahtena liikkeenä: takamuksesta, jolloin just peffa lähtee kropan alle ikäänkuin ja ristiselästä laajenee, ja vatsan alta joka laajentaa koko selkää, selkä nousee. Ehken vain ajatellut niitä sen tarkemmin, puhun vaan selän pyöristysliikkeestä yleensä :D.

   Poista
 6. Meillä on myös temppukoulun tavoitteena maate meneminen narusta. Sain idean kun kaveri oli aikoinaan opettanu ponilleen ja kun se piti viedä klinikalle leikattavaksi ,meinas eläinlääkäri haljeta riemusta kun ponia ei tarvinnu kaataa nukutusta varten :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, ihana, enpä oo aatellu miten kätevä taito tuo onkaan :D!

   Poista
 7. Hyviä treenikohteita. :) Meillä on vähän samantyyppisiä proggiksia menossa. Saa nähdä, kuinka sitä jaksaa pitää tavoitteista kiinni. Aina olisi niin paljon kaikkea treenailtavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millainen teidän lista on, kuulisin mielelläni? Meidän lista on osoittautunut haastavaksi, vaikka niin yksinkertaisia asioita, niin silti vaatii työtä. Itse jo ehdin tuskailla et ei nää onnistu ikinä, mut ei se määränpää vaan matka...

   Poista
  2. Voisin laittaa siitä saman tyyppisen listauksen blogiini, niin siitähän sitten näkisi yhtä sun toista kamppailukohdettamme. :D

   -Ärrä

   Ps. Tää nimettömänä kommentointi on kivaa, kun monesti ei jaksa kirjautua. Herää vain kysymys, että miten ihmeessä kukaan jaksaakaan lukea mun blogia.. O_o

   Poista
  3. No itse olen ainakin aina kirjautuneena bloggeriin ja sen lisäksi mulla on mozillan aloitussivulla sun blogiin suora linkki :D -helppoo ku heinänteko, sitä muistaa käydä vakoilemassa vakiona kun ei tuu ilmoituksia uusista postauksista.

   Ja tee ihmeessä se kamppailulista blogiin :D.

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.