lauantai 10. elokuuta 2013

Espanjalainen käynti ja kumarrus

Espanjalainen käynti

espanjalainen käyntiaskel ja keskittynyt ilme
Aloitimme toukokuussa espanjalaisen käynnin harjoittelun ja olemme harjoitelleet sitä siitä asti silloin tällöin. Tempun tarkoitus on se, että kun se edistyy ja jalostuu, hevonen ottaisi luonnostaan selkää ja vatsalihaksia käyttöön ja takapäätä alle. 7.8. saatiin ehkä tähän asti parhaat peräkkäiset askeleet. Kolme askelta ja olin haljeta riemusta. Lopetin koko homman siihen ja annoin hirnakalle ruohonsyöntitauon ennen seuraavia temputuksia. 

ja askel
Vaikeinta on ollut saada jalan nosto ylös eteen yhdistymään samanaikaiseen askeleeseen. Jalan nostot ovat vielä kuopaisuja, mutta ne olivat varsin aktiivisia ja yhdistyivät askeleeseen ilman väliaskelta. Kuopaisut jalostuvat ajan kanssa sulaviksi ojennuksiksi eteen. Minulle vaikeaa on myös narun ja raipan hallinta ja omien apujen tarpeaksi nopea reagointi siihen, miten hevonen apuihin vastaa ja missä sen paino on. Olisi voinut olla helpompi, jos olisin opettanut tempun nostamalla omaa jalkaa, mutta koskettamalla raipalla olen saanut aika varmaksi sen, kumman jalan pyydän ylös. Omaa jalkaa nostamalla malliksi voi toisen olla vaikea ymmärtää kumpaa jalkaa tarkoitan.

Komea kuopaisu

Video espanjalaisen käynnin hetkestä 7.8.13 (1min)

Nopeiden video: minipätkä edellisestä videosta, vain 3 askelta (16sek)Edellinen postaus, jossa on espanjalaisen käynnin videoKumarrus

 

kumarrus oikealle polvelle

Kumarrus on meidän tempuista kaikkein varmin ja se onnistuu joka kerta. Siinä tosin täytyy tarkkailla, että hirnakka astuu takajaloilla askeleen taaksepäin, jotta eteen jäävän etujalan vuohinen jää suoraksi eikä mutkalle.
Kumarrus videolla, yksi kumarrus kullekin etupolvelle (25sek)

Kiitokset

20 kommenttia:

 1. Oi kun kiva postaus! Tosi hauska lukea (ja katsoa) temppukoulutuksesta, vaikka omaa koulutettavaa ei nyt olekaan. Ehkä vuoden sisään hommattavan koiranpennun luulisi vähän auttavan asiaa (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Temput on kyllä kiehtovia, minäkin kuolasin niitten perään kun ei vielä omaa heppaa ollut eikä ole innostus laantunut vieläkään -yks parhaita juttuja heppailussa on nuo temput. Koirien kanssa pääsee samaan fiilikseen, sitä yhteisymmärryksen etsimistähän se on :)

   Poista
 2. Mahdottoman hienosti menee kumarrukset teillä!

  Minäkin haluaisin opettaa Lasselle temppuja, mutta jotenkin se aina vaan jää :D Lasse on kaikenlisäksi vielä aika laama kun sitä alkaa opettamaan, niin se ei ainakaan auta :D Miten aloit opettamaan kumarrusta? Se on temppu minkä haluaisin Lassen osaavan, muilla ei ole niin väliä. Pystyynhyppääminen olisi niin upea temppu, mutta tuskin sitä uskallan ikinä opettaa ettei Lasse ala käyttää sitä väärissä tilanteissa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3, tuo on kyllä meijän paras temppu.

   Tässä postauksessa "Taitojen opettelua: Kumarrus"
   http://skyfighter96.blogspot.fi/2013/04/taitojen-opettelua-kumarrus.html
   olen kertoillut tuosta opetuksesta enempi.
   Siitä makupalan tavoittelusta etujalkojen välistä se alkaa. Jotkut opettaa hevosen viemään itse koukkuun jäävän etujalan alle taakse mutta minusta oli helppo tapa opettaa ja ohjata hevosta auttamalla tuosta toisesta etusesta itse.

   Pystyynhyppiminen ois tosiaan mageen näkönen, muttah.. vain todella kurinalaisen ja luotetun hevosen kanssa XD, ei olla mekään harrastamassa ihan heti, se on niin provosoiva. Enkä halua pystyynhyppivää hevosta missään tilanteessa.

   Eikö Lassea kiinnosta/motivoi namit :D?
   Temppujen opettelun voi ottaa mukaan vaikka ratsastuksen jälkeen. Myö esim monesti talvella tehtiin niin, että tulin heti alas selästä kun oli loppukäyntien aika ja sitte pelattiin palloa osa loppukäynneistä..

   Poista
  2. Kiinnostaa muttei motivoi :D Se alkaa vaan häsäämään kun on namit mukana... Mutta kyllä mä vielä sen opetan kumartamaan! :D

   Poista
  3. Niin ne tekee alussa kun ei hoksaa että heiltä saatettas pyytää jotain namin saamiseksi. Voit ihan alkuun (ellet ole jo opettanut) aloittaa siitä, että annat namin vasta kun se kääntää pään poispäin/seisoo hiljaa. :D

   Poista
  4. Lasse osaa juuri tuon pään poiskääntämisen, mutta tuskastuu heti jos ei tajua mitä yritän pyytää :D

   Poista
  5. Hahaa, taitaa olla niin että tuskastumisen hallintaa tarvitaan siis molemmilta :D

   Poista
 3. Voi että, täällä yks kade! Määkin haluan tuollasen motivoituneen hevosen jonka kanssa temppuilla.

  Hirmu kivan näköstä toimintaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiitos ;). Tää on kyllä melko helppo motivoida noilla nameilla. Temppuhommailu on kyllä mahdottoman hauskaa ja hyödyllistä :)

   Poista
 4. Vaude, ootte hienoja! :)

  En ole itse opettanut tammalle pahemmin mitään temppuja. Kumartamisen hätähousu oppi hyvin nopeasti ja nykyään saattaa kummarrella itsekseen jos kerjää leipää :D Liikettä pitää kyllä vielä hioa paljon, nyt mennään kummatkin etuset taipuneena alle ja tamma saa hepulin jos pyytää toista jalkaa jäämään eteen. Vaikeinta tässä hommassa on rauhoittaa nameja kuumeisesti etsivä hevonen sopivaan tilaan, että temppu onnistuu eikä mene peruutteluksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3
   Hihhii, niin erilaisia hevoset voikaan olla näissä tilanteissa! Kyllä se tämänkin otuksen mielen "hallinta" on aika oleellista, ei pidä olla heti kieltämässä jos se intoilee, mutta ei sais kuitenkaan vahingossa palkita jos toinen on liian tyrkky tai tungetteleva, eli pitäs mieli pitää innokkaana, motivoituneena mutta silti keskittyneen malttavaisena. Luulen että ihminen on kuitenkin tajunnut tästä hommasta jotain oleellista jos tajuaa miten tärkeää on tarkkailla sitä toisen "tilaa" (omasta puhumattakaan).

   Poista
 5. Ihania temppuja! Ja skinnykkä toteuttaa noi niin hienosti, etenkin kumarruksen. :) Espanjalaisen käynnin opettamisesta luin siitä tuire kaimion kirjasta ja mietin joskus että olisipa hienoa sellainen, mut en oo itse saanu aikaiseksi...teillä taas on jo tosi hyvällä mallilla! :)

  ps. en kommentoinu viime postaukseen mut oli tosi kivoja kesäkommellus-kuvia, katselin niitä ja nepiristi mukavasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja perille tulee toki toiseenkin postaukseen liittyvät :). Hauskaa että pidit kesäkommelluskuvista ;)

   Skinnykkä on kyllä melko taitava ja se osaa olla kuitenkin melko tyyni onnistuessaan.

   Mullakin on Kaimion kirja mutta en oo päässy siinä vielä niin pitkälle. En tiennyt että siinä kerrotaan espanjalaisesta käynnistä! Täytyypä vilkaista joskius :)

   Poista
 6. Hienosti jo sujuu nuo espanjanlaisen käynnin alkeet! Vautsi! :)

  VastaaPoista
 7. ihana blogi :) liityin lukijaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla :). Minäpä kävinkin jo kurkkaamassa sinun blogin puolelle ja yllätyin kuinka erikoinen poppoo siellä olikaan :D. Lusitanosta tais tulla mun uus lempirotu.

   Poista
 8. Mahtavaa! :D Ehkä minunki kärsivällisyyteni joskus riittäisi tuohon. Nostan hattua teille molemmille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Jos minulla ois semmonen urakka lastausharjottelussa kuin teillä, niin luulen että siinä ois temppua tarpeeksi meille ;), et siinä sitä kärsivällisyyttä vasta tarvitaankin.

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.