sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Uusia ajovarusteita


KÄRRIT

Ostin lokakuussa omat kahden istuttavat ja mukavan kevyet koppakärrit. Lainakärrejähän ei talvikodissa olisi ollutkaan ja nyt ajaminen pääsee jatkumaan läpi talven.

Uusi rengas
Pieniä kauneusvirheitä kärreistä löytyy kun ovat käytetyt ja ilmeisesti seisseet ulkona säiden armoilla. Ruostetiplojen ja haljenneen lokarin lisäksi aisojen päiden nahoitukset irvistelevät. Käytön kannaltahan nuo ovat pikkuseikkoja.

Aisan pään nahkavahvike ei ole enää ihan uusi..

Viritin koppaan hätätilanteita varten puukon, hevosen irroittamiseen valjaista

Jousitukset löytyy.
Oleellisempia "vikoja" käytön kannalta ovat rintaremmin kiinnityskohdan puuttuminen (ei lyhyelle liinalle eikä pitkällekään) ja penkin takakenoisuus. Rintaremmikiinnityksen kanssa vielä elää ja minut jo puhuttiin ympäri hommaamaan näihin vetokarttu, mutta penkin takakenoisuus sattuu selkään. Jos joku tietää, saisko tuota penkin kaltevuutta säädettyä, niin kertokaa ihmeessä. Olen jo nyt valjastanut aisan melko alas eli sillä tuskin enää saa kärryjen asentoa säädettyä.

Valjastusta

VALJAAT


Marraskuussa uusin valjaitakin ergonomisempaan suuntaan 300 eurolla. Ostin korkeasäkäisen selustimen, jota kuulemma kutsutaan ravipiireissä nimellä tekkeli. Sana "selustin" lienee peräisin vanhasta työvaljastuksesta(?). Tekkelin alle ostin tuommoisen ylläolevassa kuvassa näkyvän pehmusteen ja vyöksi valitsin neopreenivyön. 

Skini 2.12. uudet valjaat selässä
Korkeasäkäisen tekkeliä ei löytynyt sopivaan hintaan käytettynä, joten ostin sen täysin uutena. Tekkelin hintaan sisältyivät ohjasavaimet, keskikoukku, aisalenkit ja yläremmi. Pehmusteen ja mahavyön ostin sitten erikseen.

Uusi selustin/tekkeli selässä

Skini ihmettelee silojen sovituksessa että nytkö lähdetään lenkilleValjastuspuuhissa

Vanhoista valjaista käyttöön jäivät aisaremmit, rintaremmi, häntäremmi ja ohjat. Kuvassa kiinnitellään varmaankin rintaremmiä

 UUDET AJOKUOLAIMET


uusin kuolainkokeilu: kaareva pelham

Kuten on tullut esille, niin meillä käytetään ajossa toistaiseksi kuolaimia mm. kuumenemisen ja ohjalle painamisen takia sekä siis yleisen hallittavuuden turvaamiseksi. Nyt ollaan koeajettu 2 kertaa kaarevilla pelhameilla. Ne eivät ole ihan niin hyvät kuin toivoisin, varren yläosa saisi mielestäni olla vähän väljempi suhteessa hevosen päähän...

Tässä näkee vähän miten kuolain asettuu suuhun ja mihin asentiin tuo varsi jää. Tosin nämä ovat ensimmäisiä kuolainkokeiluja sitten oman hevosen oston että kuolainperehtyvyyteni on vielä sangen kevyttä

Pelhamit saattavat olla myös liian kovat. 


Skinin vakio-ilme kuolainten kanssa

Oli se hetken nätilläkin ilmeellä. Tässä ollaan siis lähdössä ensimmäiselle testilenkille. Ostin pelhameihin jo tokalle lenkille ihan oikeat delta-ohjat, elkää säikähtäkö tuota "delta"-viritystä.
Ajattelin seuraavaksi kokeilla kimblewick-kuolainta. Suora kumikuolainkin meillä käväisi, ihan vain toiveajatteluna, että jonkin lenkin voisi heittää myös "mukavammalla" kuolaimella.

omistajan toiveajattelua- suora nova-kumikuolain. Se on vielä tulossa takaisinkin, lähti vain koon vaihtoon

 Näillä varusteostoksilla on päästy talvikauden ajamisen makuun..

Itsenäisyyspäivänä ajolle lähdössä, harmi että kuvasta tuli epätarkka..
Märkä ajohevonen. Ostin jo ajoloimenkin, käytettynä alle 10 eurolla, mutta siitä ei ole vielä kokemuksia

14 kommenttia:

 1. Mäkin ostin juuri Albertille koppikset. Kunhan nyt saadaan se ensin totutettua ajatukseen, ehkä sillä pääsee joskus ajamaankin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, hurraa. On kyllä tosi hyvä päästä ajelemaan, ei tuu kiusausta ruveta ratsastamaan liian aikaisin (en kyllä usko että tekisitkään niin) kun voi peruskuntoa rakentaa jo ajamalla sitten pikkuhiljaa. Ja liikennevarmuutta ja apuja ja kaikkea :)

   Poista
 2. Miten ois ajoon joku "ajokuolain", esim. postikanki? Niitä kun nyt saa suorana, nivelenä, kolmipalana, happy mouthina ja jarruakin saa hyvin. En tosin tiedä millainen se on ajaa kun ei ole koskaan itse tullut sillä ajettua mutta vaikuttaa aika samantyyppiseltä kuin pelham. Täällä tuntuu olevan jokaisella ajohevosella postikanki, itse ajan ponilla ihan suoralla kuolaimella ja Speedyä on aina ajettu nivelellä/kolmipalalla, vaikka silläkin välillä "hirtti kaasu" ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa ensin etsin postikankea ja meillä semmoinen olikin testissä, tämä http://www.viljarshop.com/tuote/synteettinen-postikanki/006056-01-105/ Minustakin se on ihan sama kuin pelham, ajohevosille vaan muotoiltu, vähän kuten on nivelet ravihevosille ja ratsuille.. Tuossa ei ois kankivarsi ollut niin pitkä, mutta se ei mahtunut Skinin suuhun eikä asettunutkaan jotenkaan yhtään. Skinillä on tosi pieni suu niin sinne on vaikeahko löytää mahtuvaa. Jatkan kuolainkokeiluja pikkuhiljaa, kun ei oo jokapäiväisessä käytössä niin kyllä nuo ihan menee...

   Poista
 3. Skinny näyttää niin tyytyväiseltä valjaittensa kanssa! :D Miten olisi joku kumipelham? Jos normaali on liian kova. Sit mietin myös että voihan ohjaa käyttää "normaalissa/keskimmäisessä" renkaassa :) Ratsailla ehdottaisin kaksia ohjia joilla voi tarvittaessa säätää "kovuutta", mutta ajaessa se ei ehkä onnistu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, se on kyllä jotenkin ihan erilainen valjastaessa kuin satuloidessa, se tietää niin tasan tarkkaan mitä ne valjaat tarkoittaa. Meillä oli testissä tämmöinen http://www.viljarshop.com/tuote/synteettinen-postikanki/006056-01-105/ mutta se ei mahtunut tälle suuhun :S. Kiitos vinkeistä! Mä kokeilinkin tuota pelhamia normaalissa renkaassa, mut sitte tää keksi että jaaha, nyinpä taas ohjaa jospa sais varaslähdön ihan sillee ettei kukaan huomaa... Nousin kärryiltä ja pistin deltaohjaan takaisin ohjat niin siihen loppu nykiminen parin *nykäsy* - ai stana* -reaktion jälkeen ;).

   Poista
  2. http://www.hevosfakta.fi/KUOLAIMET/Pelhamit-Kimblewick/suorakumipelham1.html

   Jymyllä on ollut tälläinen "musta" kumikuolain tosin nivelenä joskus, vaikuttaa ilmeisesti vähän eritavalla kuin tuommoinen vaalea :)

   Poista
  3. Okei, intressant, varmaan se nivel tuo sen eri vaikutuksen enkä sitten tiiä tuosta muotoilusta kun tuo musta on täysin suora, että varmaan se muotoilukin vaikuttaa jotenkin kun tuossa vaaleessa on "pompuloita". Sekin kyllä näyttää liian paksulta tämän suuhun. Mulla on nyt tuo suora kumikuolain seuraavana jonossa. Pelhamin/postikangen varsi saattaa sitten kuitenkin olla tälle liian kova kun meinaa lähteä pystyyn. Saan myös kokeiluun semmosen "matokuolaimen" ja kimblewick vois olla kans yks testattava... Osti sitten mitä tahansa varusteita niin ei välty tältä sovitusrumbalta XD

   Poista
 4. Ei vissiin Skiniä ole klipattu? Se jotenkin näyttää ihan siltä, jo viime postauksen kuvissa, kun karva näyttää paljon vaaleammalta tuossa kylkien ja takamuksen kohdalta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole klipattu, sen turkissa vaan on noita värieroja :). En itse hoksannutkaan että vois näyttää klipatulta :D

   Poista
 5. Meillä on samat kärryt ja en ole huomannut takakenoisuutta. :o Tosin aisoja on jatkettu 20cm, kun ne ovat olleet iiiison hevosen kärryt. Ei olla kyllä ajettukaan aikoihin, täytyypä katsoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, mielenkiintoista kuulla! Niin takakenossa on että meikäläisen selkään koskee. Kerrohan jos keksit saisko penkin kaltevuutta säädettyä :)

   Poista
 6. Onko tuo silatyyny ihan tollain normaali muovipintainen tyyny vai onko jotenkin muotoiltu? Ja mistä ostit sen? Mun pitäs ostaa ruunalleni uus silatyyny ja olen etsinyt sille kestävää tyynyä,mitä tämä nykyinen ei todellakaan ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin se on melko pitkä malli eli se pehmustaa miltei tuonne mahavyön alkuun asti. En tiedä sen kummemmin muotoiluista, varusteliikkeen myyjä valitsi parhaiten tuohon korkeasäkäisen tekkeliin sopivan alusen, en minä näistä mitään tiiä :D. Ostin paikallisesta liikkeestä, Joensuun ravi& ratsastuksesta :), jotain verkkokauppaa heilläkin lienee. Kestävältä vaikuttaa, mutta senhän näkee vasta myöhemmin.

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.