perjantai 14. joulukuuta 2012

Freeform Classic sovituksessa

Skinnykkä katselee peilejä Freeform selässä

Koska tallikaverilla sattuu olemaan Freeform, saimme lainata sitä (kiitokset sinulle :) ).


Esitelläänköhän tässä satulaa vai heijastimia ;)

Ensin mallailin vaan selkään. Olin viimeksi kokeillut trekkeriä joten yritin tätäkin iskeä samoille suunnille, lavan taakse. Tuntui pahalta pistää mitään osinkaan lavan päälle. No, sitten löytyipi oikea kohta. Koeratsastin satulaa edestä korotetun huovan ja geeliromaanin kanssa. Minulla oli vanha kamerani maneesin reunalla ja sain muutamia surkealaatuisia kuvakaappauskuvia meidän ratsastuksesta. Monta epätarkkaa kuvaa vastaa yhtä hyvää...XD?

Freeformin Classicin koeratsastus
Taas oli hassu olo selässä kun oli uusi penkki välissä, hakemista oli koko ratsastus. Outoutta lisäsi vielä se, että olin ostanut Powerbootsit. Vaikka ne vaikutti muuten loistavilta, ei ne kyllä sovi satulan kanssa ratsastukseen kun ovat niin paksut ja jäykät, estävät jalkakontaktin hevoseen. Tätä kömpelyyttä tuskin auttoi yhtään se, että minulla oli myös turvaliivi ja ratsastustoppahousut...

Uudet ja ensimmäiset lämpösaappaani, kiitos Jessille vinkistä! Kuva myyjältä NetAnttilasta
Freeform tuntui aika kovalta Trekkeriin verrattuna, mutta satulana se oli suht sopivan kokoinen (meille harkittu shortback olisi lyhyempi). Jalustimia en osannut säätää enkä lähtenyt säätämään ettei omistaja joutuisi säätämään itse niitä lisää.Selkä ratsastuksen jälkeen

Jälkeenpäin katselin miltä selkä näytti ja sään tietyvillä oli villat vähän rutussa eli geeliromaani ei tuonut varmaan tarpeeksi satulaan säkätilaa. Päätin tilata ilmatyynyhuovan......ja kokeilla sen kanssa seuraavaksi. Jäämme siis odottamaan sitä. Tsiisus, ei tästä ainakaan yritystä puutu. Hohhoijakkaa :D. Missä on se unelmien satula selästäkäsin tapahtuvaan työskentelyyn?

Kun lähdin alunperin satulan etsintään, haavelistani oli:
 • Barefoot rungottomat  -KOKEILTU
 • Trekker joustorunkoiset -KOKEILTU
 • Freeform rungottomat -TÄSSÄ MENNÄÄN
 • Mikä on seuraava, jos tämäkään ei onnaa?
Freeform on toivelistallani seuraavista syistä (=miten se on minulle markkinoitu): "Freeform on suunniteltu pitkien matkojen matkaratsastukseen. Freeform poikkeaa kaikista muista rungottomista ja rungollisista satuloista. Freeform on sovitettava, sillä se ei muotoudu hevosen selkään samalla tavalla kuin monet muut rungottomat. Freeform kuitenkin joustaa hevosen lapojen kohdalta eikä satulassa ole runkosatuloiden leveysongelmia. Freeform jakaa ratsastajan painon koko satulan alueelle, poistaa painepisteitä ja kuitenkin mukautuu hevosen selän liikkeisiin."


Välillä mietin jo runkosatulaa, semmoisiahan saa kokonaisen autollisen tallin pihalle. Sitten satulansovittaja etsii sieltä just sopivan, rahat tiskiin ja kaikki hyvin?

Missä on unelmahevosen unelmasatula...
17 kommenttia:

 1. Torsion, Dream Team Saddle, Freemax, Flexion Mondial (nämä tosin ovat törrrkkeeään hintaisia)? :D Rungottomissa/joustorunkoisissakin on onneksi nykyään jo hurjasti valinnanvaraa.

  Ite oon viimeiset 3v. käyttänyt Freemaxin paria mallia ja pois en vaihda kunhan sopii hevoselle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, kunhan pääkoppa kestää niin voin lähteä tutustumaan noihin :D. Hinta tuossa Freeformissakin hipoo jo pitkäaikaista konkurssia. Toisaalta kun saisi kuin selkään nakutetun satulan maksaisi siitä kyllä itsensä kipeäksikin. Pitäisi aina vaan olla se sovitus- ja palautusmahdollisuus noilla hinnoilla.

   Freemaxista on vaan jäänyt semmoinen kuva että se on Freeformin halpiskopio ja siksi jotenkin huonompi, mutta ehkä näin ei ole :S. Olis juuri tärkeää löytää just Skinnylle sopiva satula. Kunhan jakaisi painon eikä estäisi liikettä...

   Poista
  2. Freemaxissa ja Freeformissa on alunperin sama suunnittelija joka ilm. lähti sitten firmasta perustaen oman, sen takia vanhat mr-mallit muistuttaa toisiaan ja Freemaxia mollataan usein huonommaksi koska siitä on tehty monia huonolaatuisia kopioita. En sanoisi 700-800€ satulaa (esim. Jump nahkaisena) halpiskopioksi kun esim. Freeformilla ei taida olla laisinkaan perinteisempää este- tai koulumallia.

   Ainakin omat satulani ovat kestäneet hyvin käyttöä, hyvää nahkaa ja muokattavuudesta (vastinhihnat, jalustinkoukut, etukaari, istuin) valtava plussa. Pitkiähän nuo tuppaavat valitettavasti olemaan, mutta painoahan sinne ihan takareunalle ei tule.

   Poista
  3. Okei, tuopa on hyvä tietää, että se freemax ois kanssa yks vaihtoehto, nuo halpiskopiot varmaan sen maineen on pilanneet. Mutta tuo pituus.. meillä juuri se ongelma että pitkä satula ei mahdu. London oli juuri niillä rajoilla siellä takana enkä oikein tiedä tulisinko sinuiksi sen kanssa että takareuna menisi niin lannerangalle :S.

   Poista
 2. Toi näyttää aika samalta, kuin se mikä meillä ole Neten kanssa käytössä!
  ..Mä edelleen suosittelen sua kokeilemaan vanhalan joustorunkoisisa niitä "oikean" satulan näköisiä! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatan vielä kokeillakin, kunhan tämä nyt on katsottu. Trekkerissä jäi se että siihen pitäisi hankkia se kallis lammaskarvahuopa korotuksineen joka vain ehkä estäisi sen eteen valumisen, ei takaisi sitä.. ja sitten se pomppulinnaolo ja satulavyön kiristyksen hankaluus, tuntui oikeasti että tarvi akrobatiaa selästä kiristykseen, maastahan sitä ei saanut lähellekään tarpeeksi kireälle. Mutta oisko niissä "normisatulan" näköisissä sitten myös yleisvöitä että ei tarvis taipua kaksinkerroin vaan vyö tulis siiven alle..? Onko basculessa yleisvyö?

   Poista
  2. Bascule on yleis/estepenkki, joten siinä on ihan "normivyö", koulupenkissä (onko se nyt sitten inspiration vai mikä) on kouluvyö.. :)

   Poista
  3. Oolrait, meille tulis yleispenkki.. Ihmettelin vain tuota kouluvyö-ratkaisua noissa muissa trekkerin malleissa, kun ne ei kuitenkaan koulusatuloita ole. Katsotaan trekkeriä sitten jälleen ehkä ensi vuonna.

   Ja noissa tavallisissakin malleissa oli ideana se että satula jää lavan lihaskumpareen taakse? Pidin siitä ajatuksesta satulaa ajatellen :). Kun vaan piru pysyisi siellä takana XD

   Yksi joka meidän myytävää Londonia sovitteli sanoi että oli sovittanut jo 30 satulaa! Että joillain se matka vaan on pitkä.

   Poista
  4. Joo, ainakin bascule ja se koulupenkki on sellaisia, jotka tulee selkeästi taaemmas kuin "normisatula". Meilläkin siis toisin sanoen lavan taakse, eli tosi taakse, koska lapa on pitkä ja korkea..
   ..Ja niinpä, ainoa pikkupikku ongelma on enää se, että satula myös pysyy siellä takana :D

   Huh, onneksi olen jo tavallaan päässyt tuosta eroon :D

   Poista
  5. Oolrait, minä pidän elossa sen toivon vielä trekkerien suhteen. Keskiviikkona tulee korrektori freeformiin ja toivotaan ettei sovitussatula ehdi muuttaa alta ennen sitä...

   "Pikkupikkuongelma" <- repesin totaalisesti tuolle muotoilulle ;).
   Meille tuli nyt vihdoin se toinen muotoiltu vyö (ehkä himppasen myöhässä trekkerien sovituksen suhteen) ja näin suoraan että ihan liian paksu ja ei tuu auttamaan yhtään sen enempää kuin se banaanivyö. Meillä kun tosiaan kouluvyön mitta on 45cm joten s-vyö ei isoa kaarta tee... mutta jätin sen nyt palauttamatta, olkoot olemassa.

   Poista
 3. haaste sulle!:)
  http://www.onnellinenponi.blogspot.fi/2012/12/libster-blog.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos :D. Vastasinkin blogiisi jo kun luin sitä juuri samalla hetkellä. Kiitän kauniisti haasteesta mutta jätän sen laittamatta eteenpäin sillä sain sen aiemmin syksyllä.

   Poista
 4. Kyllä siihen Trekkerin lyhyen kouluvyön kiristämiseen tottuu, nimim. taipuu taipuu. Oikeasti se kiristyminen on helpottunut huomattavasti, kun vastinhihnat vähän käytössä notkistuu. Ja akka notkistuu kans, kun nojailee pitkin hevosen kylkiä, ohjat hampaissa ja yrittää kiristää vyötä. :-D

  Tai ehkä se tuntuu helpolta sen jälkeen, kun päästiin eroon Vienan 40 cm kouluvyön kiristämisestä. Onni on lihonnut hevonen...?

  Mielenkiintoista lueskella näitä satulakokeiluja, vaikka varmasti turhauttavaa onkin. Minä puolestani edelleen harmittelen liian nopeasti tehtyä satulan osto päätöstä - vaikka se sopiva onkin, ei silti tunnu omalta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo meillä on 45cm kouluvyön mitta. Ainakin tuo rohkaisee ettei ne olisi ihan niin mahdottomia kun siihen tottuu, vaikka se siltä tuntuikin.. Ei tarvi hirveetä sivuloikkaa hevoselta siinä asennossa niin napsahtaa nenä eellä alas XD. Meidän pitää kasvattaa hirveet selkälihakset jostain niin saan pitemmän kouluvyön ;).

   Katsotaan mitä tapahtuu kun ilmatyyny saapuu. Kaikkeen sitä tulee nenänsä tungettuakin. Ohhoijaa.. XD

   Poista
  2. Ja olen ollut monta kertaa tekemässä sitä ostopäätöstä vaan siksi että saisi asian hoidettua, että uskon että helposti tulee niin tehtyäkin. Yritän pitää malttia pelissä ja ajatella sitä sijoitettavaa rahamäärää :D. Sitten ei ole kiva jatkaa etsintöjä jos kaapissa makaa tonnin penkki joka "ei ihan ehkä sittenkään, tai siis..". Sitäpaitsi meillä on tilat maksimissaan 2 satulalle tallilla ;).

   Poista
 5. Suosittelen kokeilemaan Vanhalan Flexible satuloita.

  Meillä on ollut reilu vuoden käytössä Freeform Classic SB, hyvä satula perusratsastukseen. Pystyy helposti muovaamaan sen mukaan mitä hevonen muuttuu (jos alla asian mukainen toppaus, normi satulahuovallahan Freeformia ei saa käyttää). Meillä alla mattesin täytettävä romaani ja saumaton satulahuopa. Nyt vain kun poni on laihtunut niin tuntuu, että satula on jäänyt "liian leveäksi" - vaikka pitäisi palautua. Sen vuoksi hankittiin uusi "reenisatula".

  Meillä nykyään siis flexible koulusatula. Tulee tosiaan kummallisen taakse, kuten joku jo mainitsi. Mutta muistuttaa lähinnä normi runkosatulaa ja meillä pelittää ainakin loistavasti. Ja noista tosiaan saa yleis/estemallinkin (: Ja käytettynä saattaa löytää 600-700e, vaikka uutena on yli tonnin!

  Me löydettiin freeform ja mattesin romaani n. 800e (Freeform kuin uusi, uutena reilu 1000e, mattes myös kuin uusi ja uutena 170e). Flexible'stä maksettiin 650e, uutena tosiaan yli 1000e ja tämä myös tosi hyvässä kunnossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla käyttökokemuksia Freeformista.

   Ja myöskin saada kannustusta sinne Vanhalan suuntaan. Ehkä vielä kokoan voimia ja kokeilen niitä! Minusta se sijainti-idea oli niissä parasta, tuntu ihan pahalta sijottaa siihen lavan päälle enää mitään niiden jälkeen. Mutta millä hitolla ne satulat saisi pysymään siellä takana, hih, häntäremmilläkö. Häntäparka ;).

   Voisinkin tsiikailla noita käytettyinä kanssa, mutta Vanhalan kautta kätevämpi sovittaa kuin yksityisen kanssa alkaa puljaamaan samaa hommaa -tai ainakin tuntuu siltä että moni haluaa myydä suoralla kaupalla.
   Käytettyinä tekee kyllä joskus tosi hyviä löytöjä, kuten teille on sattunut, vau :)

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.