perjantai 24. toukokuuta 2013

Skinny, Fatty ja maastoilua vol.2

Fatty ja Skinny

...eli toinen kerta yhdistettyä maastoratsastusta ja maastopyöräilyä. Tällä kertaa mukana oli go pro, joka videoi lenkkiämme maastopyöräilijän näkökulmasta.Lammaskarvasatula oli meillä pitkään pois käytöstä -siitä asti kun maaliskuussa selkään ilmaantui patteja joiden aiheuttajaksi ajateltiin lammaskarvaa. Ratsastin tuossa välissä vain noilla lukuisilla sovitussatuloilla joita on tullut ja mennyt. Sitten nyt toukokuussa selkään ilmaantui uusi patti. Päättelin siitä, ettei patti ole ehkä sittenkään tullut lammaskarvasta ja olen uskaltautunut nyt jälleen ratsastamaan sillä. Tällä kertaa menossa mukana oli barefootin huopa "heavy duty" -täytteillä. Uuden viritelmän ansiosta jouduin säätelemään jalustinhihnoja muutaman kerran, ennenkuin sopiva pituus alkoi löytyä.  Jalustinhihnat ovat nahkaa ja olin tehnyt niihin lisäreikiä, kun ovat käytössä venyneet. Nuo lisäreijät ei tietenkään tulleet aivan täsmällisin välein ja siitä säätövaikeus.Lenkki oli oikein mukava. Hirnakkainen tuppasi vaan vähän kuumenemaan kun päästiin vauhtiin. Oikein nätti esimerkillisen rauhallinenkin ravipätkä siltä irtosi välillä, vaikka oli jo siinä kohtaa varsin tohkeissaan.

Tässä mennään rauhallista ravia

Nenä kiinni edellä ajavan kuskin selässä..
Skinny suhtautui pyörään kuin edessä ajavan ravikuskin selkään ja sen asenne oli selvästi semmoinen että "nyt treenataan tosissaan, kyllä meikäpoika tietää miten treenataan, nyt mennään eikä meinata". Mieleeni tulivat ne ajat kun treenasin ravihevosia selästä, tunsin niin tuon saman vauhdin ja voiman ilon. Jos oisin ostanut ratsusukuisen hevosen, oisin varmasti kaivannut tuota ravurien meininkiä! Kun päästiin suoralle, jota kutsun ns. takasuoraksi, tuntui heppa siltä kuin lähtöauto olisi erkaantunut ja alkaisi jonkinmoinen spurtti. Siinä vaiheessa alkoi pullaus ja ohjille painaminen, se  juoksija ois vetänyt kovempaa kuin kuski sallii.

Voihan Skinny ja tekemisen meininki, ei nyt olla raveissa <3
Jos oltaisi oltu yksin, niin oisin vain himmaillut ja kenties tullut alaskin. Kun maastopyöräilijä oli mukana, en viitsinyt heti hidastella hyvin alkanutta lenkkiä, kun kerran ei ollut suurempia ongelmia. Yritin vaan nostaa hirnakan päätä ylöspäin, ettei se vetäisi päätä alas ja painaisi ohjalle. Vauhti oli mieheni kännykän mukaan 21km/h.Tuossa takasuoralla jäbä lämminverinen pääsi sen verran vauhdin makuun, että loppulenkistä oli käynti hukassa. Oli vain seuraavat vaihtoehdot:

 • "mennään mennään mennään, joko mennään" -kiire, 
 • passikäyntiä, 
 • kipikipi-käyntiä ja 
 • "ei se varmaan huomaa, jos peitsaan tosi tasasesti"-hiihtoa. Kun oltiin melko lähellä tallia ja talutin, jotta sain hevosen kävelemään oikeaa käyntiä, lähettyvillä meni toinen hevonen. Se on Skinnyn mielestä yleensä varsin outoa ja ihmeellistä. Se ihan raukka nosti hännän pystyyn ja puhisi. Siitä se sitten tokeni hetken järkytyksestään kun tajusi, että hevonen oli vaan vanha tarhakaveri. Voi näitä hevosia.Videosta tuli 18minuutin mittainen, melko pitkä siis, mutta jokainen saa valintansa mukaan katsoa sen kokonaan tai pätkissä (enkö olekin armollinen ;)?).
Jos haluaa hyppiä niin hyppykohdiksi voin ehdottaa:

 • 28sek näkyy hieno selkäännousu-paikka
 • 04:47 ravia ja sitten pysähdys ja jalustinten säätö. Tässä ei ole muuta ihmeellistä kuin se miten paljon rauhallisempi heppa on ja miten malttaa seistä.. ennenkuin kuumenee
 • 08:14 rauhallista ravia, just niinkun pitääkin! Video on alunperin suht laadukas eli vaihtakaa youtubenäytön alareunasta mutterin kuvasta laatu HD:ksi. Yritin mieheni avustuksella saada videoon tärinänpoistoa, mutta jokin tuossa go prossa, movie makerissa ja virtual dubissa ei käy nyt yhteen. Mukaan otettiin myös jokin go pro-ohjelma, mutta homman etenemistahdista päätellen täytyy tyytyä desheikkaamattomaan versioon. Video on kuvattu 8.5.2013

Osamaksu kyydistä


Kirjoitus ensimmäisestä lenkistä Fattyn kanssa

Antaisko fatty kenties namin?

9 kommenttia:

 1. Hyvä juoksija tuo Skinny. :D Ei pysyisi meikän humma ravilla tuossa menossa! Ja kiva, jos lammas on saanut synninpäästöä ainakin toistaiseksi. Kannattaahan noita satuloita vähän vaihdella, jos siihen on mahdollisuus ja mennä välillä ilmankin.

  Heh, teilläkin selkeästi rakastetaan rautaista vetohevosta. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosiaankin hyvä juoksija, tuolla päällä ois juostu pitkä kilpaura. Onneksi se "pelastettiin" ratsuksi, muutenhan se ei ois enää elossa. Niin eikai tuo lammaskarva voi olla ainut satula, mutta satunnaisessa käytössä varmaan ajaa asiansa. Vaikka se painautuu tosi kiinni hevoseen, niin kuitenkinhan siinä ei oo sitten taas mitään kovaa mikä ahdistaisi tai puristaisi. Ja tuotahan kai suositellaan käytettävän ilman jalustimia ensisijaisesti (?). Mutta jospa meillä vihdoin ois se runkosatula pian!

   Joo, rautainen vetohevonen on kaveri. Siihen suhtaudutaan ihan kuin toiseen hevoseen, melkein ainakin.

   Poista
 2. Meilläkin pyörä aina mukana maastolenkeillä. Alkuaikoina Ukko oli muutenkin ravissa maastossa aika vahdikas, mutta, jos pyörään jäi väliä, piti ottaa kunnon spurtti.

  Ukolle on tärkeä asia, että se saa juosta ravissa edellä. Toisaalta, se meneekin niin reippaasti ja pohja on sen verran huono varsin kesällä (uppoava hiekka), että tulenkin aina perästä. Ukko ei perjaatteessa mene alkuunkaan kovaa vaan se hölkkää. :D Ukolla on niin matkaa voittava, lennokas askel, että se jaksaisi jusota maailman tappiin asti.

  Joskus, jos pyöräilijä pysähtyy taaemmaksi fiksailemaan jotain, Ukko heti pysähtyy ja yrittää kääntyä takaisin. "Eihän me nyt kaveria voida jättää, kun se on koko matkan ollut mukana."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai siis ei teilläkin varmaan ole pyörä aina maastolenkeillä mukana. ;)

   Poista
  2. Ymmärsin pointin ;).

   Ja pyörää ei saa päästää edeltä kyllä yhtään karkuun tai pitää ottaa se heti kiinni. Meillä ei ole vielä vakiintunut se että kumpi menee edellä, vähän vaihdellaan :).

   Joo, Skinnykin juoksisi maailman tappiin asti. Lisäksi se juoksisi itsensä hengiltä, ja kovaa.

   Poista
 3. Ihana juoksijapoika! :D

  Mä olen aina ihan soikeena onnesta, kun Habibi kuumuu samalla tavoin kuin Skinny siinä takasuoralle käännyttäessä. Se tuntuu niin kevyeltä ja lentävältä. <3 Mutta se ei tosiaan pullaa. Tai kuolaimettomien kans itse asiassa pullasi, mikä oli tosi syvältä. Mulla palo käämit siihen hommaan välittömästi, minkä vuoksi osittain otettiinkin sitten nivelet takaisin käyttöön. Kuolaimien kanssa se ei nojaile, kun on niin herkkä suustaan.

  Kävin talvella juoksuttamassa muutaman kerran yhtä talonkokoista lv-pappaa, jolla oli vähän sama meininki tuossa juoksemisessa kuin Skinnyllä. Silloin tosiaan tuuli pahoinpiteli poskia ja silmistä valui vesi, mutta ei tasan ollu mitään herkkua, kun sekin nojasi tosi raskaasti ohjiin, vaikka sillä oli western-kanget suussa. Pidätteenä toimi ääni parhaiten, ja ohjat tuntu olevan vain sitä varten, että voi kivasti ottaa tukea ratsastajasta, kun tarvii pistellä TOSI LUJAA! :D Jännä juttu, että se oli samanlainen, vaikka ratsuna on ollu koko ikänsä eikä yhtään starttia tai eikä oikein hiittitreeniäkää alla. Kai se on jalostettu näihin lämppäreihin se meininki.

  Hauska muuten toi rear view. Kun me ollaan sen verran hölkötelty ex-ravureiden perässä, että siinä vaiheessa, kun ne alkaa tosissaan levittää takaa, niin on meillä selvästi aika vaihtaa laukalle. xD

  Nätisti tosiaan malttoi vielä alussa. Lopussa olikin sitten jo vähän dynamiittia koneessa. :) Jos oltais Habibin kanssa oltu perässä niin H:lla ois taatusti ollu metrilenkki otsassa, ja se ois kipittäny ihan kypsänä laukalla perässä, että "Tana!" xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se pullaus ja painaminen on vähemmän kivaa.. "mutku haluu mennä kovempaa!!" "vieläkin kovempaa!".

   "ohjat tuntu olevan vain sitä varten, että voi kivasti ottaa tukea ratsastajasta, kun tarvii pistellä TOSI LUJAA" -> Ohjathan on vissiin sitä varten että sekä rattailla istuva kuski että hevonen saa nojailla, siksi kärryistä puuttuu selkänojat ;) *vitsivitsi* Ihan sama mitä siellä suussa on tai ei ole, sama meininki ;D.

   Tuon lenkin jälkeen otinkin tuon ilmiön ihan kunnon testiin ja nyt olen jo viisaampi. Siitä ehkä lisää jos joskus saan aiheesta postauksen valmiiksi :D. Siihen asti menee ihan ilman pullaus tai paino-ongelmia kunnes lämminverisen veri lämpenee ja alla on jäbä kuumaverinen. Todellakin tuntuu että silloin on dynamiittia koneessa, vaikka oikeet dynamiitit löytyykin kuulemma täysiverisiltä. Lämminverisillä on vaan tulta kavioissa ;).

   Jos lämppäri on saanut verenperintönä sen meiningin niin se on. Kaikissa ei tuota ole, tiiän ainakin yhden :D, ja muutaman muutenkin peruslaiskan lämppärin historiastani.

   Hihhii, on kyllä niin hassua miten jollain ei riittäisi ravi tuohon, kun selvästi tuo oli tommosen treenaamattoman hevosen hölkkä josta ois ollut varaa koventaa paljon tuollakin kunnolla. Jalostustyö on tehnyt tehtävänsä :D. Ja kerran huippu-urheilija, aina huippu-urheilija, tuskinpa tuo meininki siitä ikinä karisee.

   Kiitos muuten inspiraatiosta. Joskus Habibin kanssa kuvasit että sillä esiintyy "kotiin kauroille"-hiihtoa, keksin siitä kuvata meidän hosumista vähän saman tyylisesti.

   Oiskin hauska jos pääsis yhdessä lenkille, mutta ei ihan näillä etäisyyksillä. Ellette matkaratsukkona karauta itärajalle ;).

   Poista
  2. Teillä on kyllä kivannäköiset maastot. Eihän sitä tiedä, jos vaikka matkaillaankin sitten isona. Meidän näkökulmasta itä on ihan yhtä kaukana kuin eteläkin, ja etelässä on ainakin tarkoitus piipahtaa jossain vaiheessa. x)

   Mä arvelinki, että sulla on tuo pullausjuttu jo käsittelyssä... ;) Mielenkiinnolla odotan, että minkälaisen ratkaisun olet siihen löytänyt.

   Poista
  3. No, ehken keksinyt ratkaisua, mutta opin ja oivalsin pieniä juttuja joiden mukaan vaan pitää elää :D.

   Meillä on varmaan parhaimmat maastot mitä voi toivoa eli tervetuloa vaan :D. Löytyy kilsakaupalla, en oo vielä ees "löytänyt" kaikkia reittejä. Talvella ei juuri etsitykään, nyt pääsee taas laajentamaan reviiriä.

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.