keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Kooste ötökkäkesästä myrkkyineen kaikkineen


Paarma tunkee linssiin ja lajitoverit häiritsevät hevosta hännän asennosta päätellen
Ei liene ensimmäinen kerta, kun totean, että minulla on aina enemmän postaus- luonnoksia ja ideoita kuin mitä ehdin toteuttaa. Ennenkuin on totaalisesti liian myöhäistä, on ötökkäpostauksen aika.

Paarma taas linssissä
Ötökät ovat kesän ainot huono puoli. Nyt kun niistä ei enää useampaan viikkoon ole ollut ihmiselle haittaa, niiden olemassaoloa ei melkein edes meinaa muistaa. Taistelu ötököitä vastaan alkaa olla tältä vuodelta lopullisesti ohi.

Auts kun pistää takareidestä
Enää ovat jäljellä hirvikärpäset. Niitä on nyt havaittu poikkeavasti muutamia yksilöitä myös tontin rajojen sisäpuolella. Hirvikärpäsen iskun huomaa siitä, ettei hevonen saa minkään muun hyönteisen johdosta semmoista yllättävää supersyyhyä kuin hirvikärpäsen. Ja maastolenkin jälkeen saa varautua noin 15minuutin nyppijäisiin.. No, hirvikärpäskausi on siitä helppo, että ötökkäongelmat rajoittuvat vain maastoiluun.

Hirviö, eikäku hirvikärpänen

Mutta! Palataanpa takaisin siihen aitoon ötökkäkesään erään videon muodossa (21sek)...

...ja jatkakaamme meidän taisteluarsenaalin parissa..

 

Ötökkävaatetus

Uusi ihottumaloimi syyskesällä 2012

Ihottumaloimi on meillä käytössä koko kesän. Niitä on kaksin kappalein -on uudempi ja sitten vanhempi varaloimena. Ihottumaloimi on paras ja tehokkain suojautumisvaruste. Skini reagoi hyönteisten pistoihin melko vahvasti kasvattamalla isoja kutisevia patteja ja hankaamalla häntäänsä sekä toisinaan myös harjaansa.

Hyönteisten syömiä kesäkuussa

Hyönteisten syömiä elokuussa 12.8.14 -> ei ole mikään alkukesän ilmiö meillä tämä

Sitä ei voi käytännössä jättää ilman ihottumalointa kahteen kuukauteen kesäaikana. Kaksi ihottumaloimea toimii hyvin, sillä varaloimi täytyy löytyä kun toinen on pesussa. Pitkään päällä pidettäessä kaksi lointa myös istuu hieman eri tavalla ja ehkäisee näin myös hiertymiä.


Skini laitumella varaloimi päällä

Päähuppuja testasin ensimmäisenä kesänä ja ostin niitä neljä erilaista. Mitään niistä Skini ei suostunut pitämään vaan riisui ne kaulalle tai peltoon (postaus aiheeseen liittyen). Luovutin korvahuppujen kanssa ja myinkin niistä jo pari.  Tänä kesänä kuitenkin tuli vastaan niin halpa ötökkä"huiska" (mikä tämän oikee nimi on? hyönteisotsapanta?), että en voinut vastustaa kiusausta.

Vaan 5,50€, olihan se pakko kokeilla!Näin hieno se ois ollut

Ja kai jokainen jo arvaa mitä ötökkähuiskalle kävi? Jep. Ekan yön jälkeen siitä oli 70% hapsuista hangattu pois. Se siitä, roskiin. Note to self: Älä osta mitään päähän laitettavia huppuja tai härpäkkeitä! Se on turhaa.
Skini irvistää turpaan hyppivälle koiranpennulle.. mutta puhekuplassa voisi silti lukea "älä kiinnitä päähäni laitumelle mitään"

Myrkyt ja muut litkut joita meillä on ollut tai on


 • Dr. Rebel (43€!) -meillä täysin tehoton, yhtä tyhjän kanssa ja sen lisäksi hirveän kallista
 • Jokin sitruunantuoksuonen "hevosdeo" -ei mitään vaikutusta
 • Toinen "hevosdeo", oisko olut Prob:n  -ei mitään vaikuusta
 • Pikiöljy (40€/pullo) ja ruokaöljy -Kokeilin tätä yhdistelmää ensimmäistä kertaa ja huolellisesta vähittäisestä käyttöönotosta hepalta kesi ihot ja käyttö jäi siihen. En havainnut mitään eroa meillä käytössä jo olevaan hoitoöljyyn.
 • Effol -hyönteiskarkoite - Hirveen pahan hajuinen, huhhuh. Pahimpaan paarmakauteen tämä tuote ei meillä ehtinyt. Karkottaa ehkä hitusen jotain mutta ei tämänkään teho kauan kestä.
Effol 19,95€

 • Arbsorbine Ultrashield -ainot suihke jossa on minusta selvää tehoa. Tämäkään ei ole järin pitkävaikutteinen mutta sentään hillitsee ilmahyökkäyksiä jonkin aikaa. Saimme kesän alussa tämän pullon ystävältämme K:lta Ruotsista, sillä tietenkään tätä ei enää Suomessa myydä.

 • Tilasin Englannista asti lisäksi Tri Tec -suihketta, mutta se jäi tulliin jumiin ja saapui vasta kuukauden kuluttua tilauksesta. Olin jo tuohon mennessä ostanut äsken mainitun Effolin ja ajattelin että jääkööt Tri Tec avaamattomana ensi kesään kun ei se säilyisi avattuna kuitenkaan niin hyvin.
 • Hoitoöljy hevoselle - tämä toimii mäkäräisiin ja polttiaisiin juuri siinä kohdassa, jossa öljyä on. Tätä käytän läpi kesän Skinin korviin ja korvakutina ollaan saatu tällä todella hyvin hallintaan. 
Ainot joka tepsii hännän kutinaan (tästä on nyt huutava pula kun valmistus on lopetettu)
 • Pharma Care Summer relief- on PARAS luottotuotteemme ja AINOT, joka tepsii hännän ympärivuotiseen kutinaan. Harmiksemme Summer relief lopetettiin tänä kesänä ja Skinin hännän hankaus yltyi aika pahaksi. Verille asti ei menty kiitos loimien mutta jouhta lähti reippaasti. Kokeilin Ruotsista lahjaksi saatua AVS 14-voidetta laihoin tuloksin.

 • Vaikka oltiin vasta heinäkuun alussa niin hännässä oli jo kalju kohta ( 7.7.2014)
 • Lisäksi käytin Ich Off- voidetta... ei auttanut sekään
 • Sitten löysin Solheds-sarjan rasvan jota neuvottiin minulle Summer reliefin korvaajaksi. Ainesosien pitäisi olla samat, mutta sitä on vain hieman paranneltu. Hintakin on tietysti parantunut ja tuo maksaa hulppeasti enemmän kuin Summer relief. Teho ei kuitenkaan vaikuttanut samalta.
Tämän pitäisi olla Summer relief- voiteen korvaaja, Derma 2 -seerumi


 • Luojan kiitos löysin Summer reliefiä vielä Lahden Robinhoodista siellä käydessäni ja ostin tietysti molemmat jäljellä olevat pullot. Toinen niistä on jo käytetty, toinen jäljellä. En tiedä miten pärjäämme ilman tuota tuotetta. Kokeilen vielä tuota Solhedsin vastaavaa, ei ole muutakaan vaihtoehtoa.

Häntä kesäkuun alussa


Häntä syyskuun alussa 9.9.14

Tässä kuvassa näkyy vähän paremmin lyhentynyt ja harventunut hännäntyven jouhitus. Summer relief on jo kuukauden ehtinyt hillitä kutinaa ja jouhia kasvaa jo takaisin

14 kommenttia:

 1. Hui, onpa hurjia nuo pahkurat. :( Meidän osalta ötökkäkesä vasta periaatteessa alkoi, kun syksyn paha polttiaisaalto saapui. Argh. Meillä tähän mennessä paras on ollut tuo AVS-14, Solhedsit on kokeilematta ja jääneekin sellaisiksi ellen löydä noita alennuksesta. Samoiten kokeiltavaksi hankin joskus Wiemerskampenia. En tosiaan tiedä vielä ensi kesän taisteluarsenaalia, mutta kunhan nyt tästä syksystä selvittäisiin. Skinin häntä näyttää varsin tutulta. :( Koon pää on tällä hetkellä pahin, vaan kun se ei pidä huppuja myöskään -ja jos sattuisikin pitämään, veikkaan varsojen repivän sen alta aikayksikön ponin päästä, loimikin kun on ollut melkoisessa retuutuksessa tämän kesän... Onnekkaita ovat he, joiden hevosilla ei tätä vaivaa ole!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt polttiaiset saapui meillekin ja ne oli syöneet Skinin kaulaan riveittäin syömäjälkiä. Silti nuo ei ole niin pahoja kuin kesän aiemmat ötökät, ainakaan toistaiseksi hevosella ei liikuttaessa ole mennyt niihin hermo.
   Ihana pieni lisäriesa tää ihottuma. Onneks Skini ei niin päätänsä hankaa, korvia lähinnä ja sekin tosiaan pysyy hallinnassa nyt.

   Poista
 2. Mun ihottumahepalla toimii onneks Solhedsin tuotteen todella hyvin. Alkuun toimi pikiöljy ja Prob-tuotteet mutta jostain syystä tänä kesänä tuntui ettei kyllä yhtään toimi... Kokeilin sitten tuota Solhedsia ja se onneksi auttoi! :) Oletko kokeillut Defreniä(en tiedä miten kirjoitetaan) siitä olen kuullut hyvää, mutten itse ole kokeillut :)

  VastaaPoista
 3. Toi Absorbinen Ultrashield on meidänkin kohdalla toistaseks ainoo suihke, joka oikeesti tehoo ! Usein ollaan päästy pidemmätkin maastot ja treenit kentällä ilman ötököistä aiheutuvia kiukkukohtauksia. Ostettiin tota joskus tiskin alta varmaan 20 pulloo mutta nyt menossa vika, joten ens kesäks täytyy tilailla taas. Muuta toimivaa ei tosiaan olla löydetty, ja tästä johtuen on menny vähän into mitään uutuuksia edes kokeilla... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tri tecissä pitäis olla samoja ainesosia kuin Ultrashieldissä, mutta ei se kyllä yleensä mitään takaa... Se on vaan tilailtava ulkomailta :/.

   Uutuuksiin menee todellakin into kun niihin uppoo vähintään 20euroo per puteli, yleensä paljon enemmän ja sitten saattaa pahimmassa tapauksessa kutina yltyä ja menee aikaa ennenkuin sitte saa tilanteen vakiintumaan.

   Poista
 4. http://hevosvire.fi/tuotteet.html?id=102/ Tuolta näyttäis vielä saavan Summer Relifefiä. Kaikki hyvät tuotteet ne lopettaa, mä en tiedä miten tuun pärjäämään ilman BS Double/Arnica Icea sitten kun tuolta ei enää saa ;/ Ootko kokeillut Agrista saatavaa valmista tervarasvaa tuohon kutinaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän kuten meikkituotteissakin ne suosikit katoaa :D. Joo tuolla nettikaupassa sitä näkyis olevan mutta voi olla ettei ole vielä päivittynyt. Mä jo eräästä nettikaupasta tuota tilasin ja tilaus meni läpi mutta sitten soittivat perään että se on loppunut.

   Häntään ei sovi mikään paksumpi, mutta hoitoöljyssähän on myös tervaa mielestäni, eikö pikiöljyssäkin ole? Joten terva ei kyllä herätä kummempia toiveita :/.

   Poista
 5. Pihkavoiteesta oon myös kuullut paljon hyvää. Oli oikein pakko ruveta selaamaan että eikö Summer Reliefiä todellakaan enää saa ja löysin tälläisen: http://pejnarverom.blogspot.fi/2012/05/killitch.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun piti jo viime kesänä kokeilla pihkavoidetta. Se on kyllä kokeilulistalla :), mut sekin on käyttökelvotonta häntään, tahmeammat aineet tuntuu toimivan vain karvapeitteelle. Seuraukset "väärän" (alueelle sopimattoman) aineen kokeilusta voivat olla minimuotoisesti katastrofaaliset joten niitä ei edes uskalla niin kokeilla. Olen vaivihkaa kokeillut hännäntyveen hoitoöljyä mutta minusta vastetta ei tullut. Helosan puolestaan aiheutti todella ikävän kutinan, samoin decubal :(.

   Kiitos googletusavusta. Tuo Killitch on ihan h*lvetin kallista XD ja uskoni ihmelääkkeen löytymiseen Summer reliefin tilalle on kyllä aika nollissa tai ainakin yritän ensin niitä ei-niin-sikakalliita :D. Solheds oli semmonen mukiinmenevä sikäli että ei ainakaan pahentanut kutinaa. Voihan olla, että sillä pärjättäis talvi, jos hyvin kävis. Summer reliefin tilalle on kehitteillä vastaava tuote vielä ilmeisesti. Yksi mukava myyjä soitteli sinne tehtaalle/maahantuojalle ymmärtääkseni ja kyseli.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Hyvä ehdotus. Porcivet oli tosi lähellä tulla kokeiluun kun naapurilla oli sitä pullonpohjalla. Keksin tuon tökötin kuitenkin vasta kun pahin paarmakausi ehti taittua. Ensi kesänä voisin tuota kokeilla. Kyselin jo fb-ryhmässä aineesta ja osa sanoi oman oksennusrefleksin aktivoituvan niin pahoin että sen käyttö on mahdotonta. Toiset taas sietivät sitä jotenkin ja toisaalta jotkut hevoset eivät sietäneet. Kuulin huhua että tuosta olisi kehitetty nyt uusi hevoskäyttöön paremmin sopiva aine, sitä pitää muistaa kysyä ensi kesänä testiin! :D

   Poista
 7. Hei
  Tänä vuonna ollut kokeilussa hyönteiskarkotteena Wammalantilan hoitoöljy (laimennetaan öljyyn ) ja hyvin tuntui toimivan sen verran kun päästiin kokeilemaan Loimi paras karkote :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on juuri se hoitoöljy mitä meilläkin on käytössä :D! Nuo öljyt on siitä huono karkotustapa että paarmat löytää aina alueen jossa sitä öljyä ei ole :/. Rauhoittaa kuitenkin jo purtuja alueita uusilta puremilta.

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.