kuvattava tulee ehkä hiukka liian lähelle :D |
Juoksutuksen alkeita syskuussa |
ravia :D |
Sain sitten vihiä, että ei se siitä nyt niin vain mene pilalle, jos juoksuttaakin köydellä ja riimulla. Suoruutta ajatellen meidän rutiineihin kuuluukin monenlaisia jumppia; peruutuksia, sivuttaisväistöjä, takajalka alle-väistöjä ja venyttelyt. Nyt löysin sitten blogiystävien (Konna ja Ärrä) kautta Marikje de Jong:n Straightness Training -nettikirjat, joissa kerrotaan hevosen suoruuden harjottamisesta. Todella mielenkiintoisen ja käytännöllinen oloinen kokonaisuus! Olen tutustunut vasta johdanto-kirjaan, mutta jo nyt olen saanut aika kivasti tietoa irti ja ajatuksia on herännyt.
De Jongin mukaan suoruutta ja symmetriaa harjoitetaan kolmella työskentelymuodolla:
- Maasta hevosen vierellä,
- juoksuttaen (eli siis myös pohtimallani juoksutustyöskentelyllä voidaan harjottaa suoruutta :D!)
- sekä ratsastaen
Hän jakaa symmetrian osa-alueet kymmeneen; 1) lateral asymmetry /sivusuuntainen epäsymmetria, 2) horizontal imbalance/vaakasuora epätasapaino; miten paino jakautuu etuosan ja takaosan välillä, 3) front legs/kumpi etunen kantaa enemmän painoa, 4) hind legs/kumpi takanen kantaa enemmän painoa, taipuu paremmin alle ja ponnistaa paremmin, 5) front-back ratio/ (suomeksi?) suhde etu- ja takaosan välillä? hevonen kulkee aavistuksen sivusuunnassa tai vinottain eikä suorana, 6) diagonal imbalance/ diagonaalinen epätasapaino; painopiste siirtyy toiselle olkapäälle, 7) vertical imbalance/pystysuuntainen epätasapaino, hevonen kallistuu, 8) imbalance top-underline/ ylä-alalinjan epätasapaino; pää ylhäällä, selkä ei pyöreä, vatsalihakset ei oikein käytössä, 9) mental imbalance/selän jännitys=mielen jännitys, tasapainoinen hevonen on tasapainossa myös mieleltään ja 10) asymmetric chewing/epäsymmetrinen purenta tekee pään lihaksistosta epäsymmetriset.
Meillä kävi hieroja tässä tammikuussa ja hierojan käynnistä sain vähän apuja arvioida Skinnyn symmetriaa suhteessa de Jongin kymmeneen symmetrian osa-alueeseen. Hieroja sanoi, että Skinny on yllättävän symmetrinen lihaksistoltaan tarkasteltuna, mutta kuitenkin vivahteen vahvempi kaulan oikealta puolelta. Ja jos ymmärsin oikein niin vastaavasti vahvempi vasemmalta takaa lautasilta/ ristiselästä. Tämän takia vasen kierros on sille vaikeampi, kun sille luontaisempaa on pitää pää oikealla. Nyt lihakset olivat hyvällä mallilla, hierottavaa ei ollut ja läpikäynti riitti.
- Skinny on lateraalisesti (1) vino oikealle (pää oikealla).
- Takajaloista (4) vasempi on ehkä vahvempi (en ole ihan varma tästä, peruuttaessa hevonen kaartuu vasemmalle, joka kai taas osoittaisi, että vasen takanen on heikompi? sivuttaisväistöissä vasen on vaikeampi suunta joka taas osoittaisi että vasen takanen taipuu alle paremmin kuin oikea O_o).
- Veikkaisin että "front-back ratio" (5) on vino oikealle (pää oikealla, takamus sisällä?) tai sitten se saattaa olla jopa aika suora suoraan mentäessä :D.
- Skinny kulkee ympyrällä helposti asettuen ulos, eli tämä lienee jonkinlaista diagnonaalista epätasapainoa (6).
Tässä näkyy hyvin taipumus asettua ulospäin (6) eli esiintyy diagonaalista epätasapainoa |
Ratsastaessa löytynyt asetus sisälle eli diagnonaalinen tasapaino (6) |
- Sillä on myös vertikaalista epätasapainoa (7), eli se kallistuu ympyrällä sisällepäin. Tämä riippuu tietysti siitä, kuinka tasapainoisena menee, mitä tasapainoisempi (ja yleensä hiljaisempi) ravi tai laukka, sitä suorempana toki kulkee :D.
Tässä on tallentunut hetki jolloin laukka ei ole tasapainossa eli näkyy vertikaalista epätasapainoa/ kallistuu sisälle (7) |
- Tunnistan myös ylä- ja alalinjan epätasapainoa (8) ajoittain, eli ylälinja jännittyy helposti esim. kun pyytää lyhyempää askelta tai hitaampaa tempoa, joskus sitä esiintyy siirtymisissä ravista käyntiin. Mitä jäykempi hevonen on kokonaisuudessaan ratsastaa, sitä tiukempi ylälinja on. Tämä on varmasti semmoinen tasapainon osa-alue, joka on tosi perusasia ja kokoaa kaiken yhteen. Tämän osa-alueen kanssa tulee työtä riittämään.
- De Jong yhdistää rennon selän myös rentoon mieleen, ja ottaa mielestäni aika kivalla tavalla hevosen psyyken mukaan tähän muuten niin fyysiseltä kuulostavaan tasapainoharjotteluun :).
De Jongin peruskulmakivinä näyttää olevan ns. LFS:
- Lateral bending/ taipuminen sivulle (ns. banaani-muoto jos hevosta katsoo ylhäältäpäin),
- Forward-down/ eteen ja alas
- ja Stepping under/ sisätakajalka astuu alle
Edellä mainitut kolme periaatetta ovat meille nyt ajankohtaisimpia, mutta de Jongin kulmakivet jatkuvat kehityksen myötä seuraavasti:
- Bending of the inside hind leg/ sisätakajalan taivutus, ymmärtääkseni jonkinlainen avotaivutus olisi tämä.
- Seuraava avain on ulkotakajalan taivutus, joka näyttäisi sulkutaivutukselta.
- Kuudes avain on molempien takajalkojen taivutus alle, kun ensin molemmat takajalat taipuvat aiemmin mainitulla tavalla erikseen.
"Suoruusharjottelun lopputuloksena hevonen taipuu molempiin suuntiin, on vapaa molemmista lavoista, kantaa molemmilla takajaloilla yhtä paljon ja kantaa kokonaispainosta enemmän takaosalla."
Lisäys jälkikäteen: Ärrän blogista löytyi linkki de Jongin youtube-videoon, joka havainnollistaa hyvin hänen tapaansa työskennellä. Itseasiassa se veti tuon johdantokirjan tosi hyvin yhteen ja videolta saa saman tiedon paljon nopeammin XD.
Tähän asti...
...olemme juoksutustyöskentelyssä keskittyneet oikeastaan siihen, että peruskäskyt ovat toimivia:- ympyrälle lähetys
- ympyrällä pysyminen
- juoksutuspaikan säätely, ympyrän koon säätely
- käynti
- ravi
- laukka nousee
- laukka jatkuu silloin kun on semmoinen päivä että jatkuu
- siirtyy laukasta raviin ja ravista käyntiin
- ympyrän kehälle pysähtyminen tai luokse keskelle tulo
- suunnan vaihtaminen
Näiden perus käskyjen toimivuuden parissa on työskennelty ja siinä on tuntunut olevan ihan tarpeeksi. Ja olen ollut tyytyväinen siihen että ne toimivat. Hevosen liikkumisen tavassa olen ollut tyytyväinen kun takaosa työskentelee aktiivisesti ja meno on jokseenkin rennon letkeän näköistä. Pään asennossa olen ollut tyytyväinen jos pysyy ns. perusasennossa, eikä esiinny hirvi/kirahvi-asentoa.
Tässä on Skinnyn perusasento juoksuttaessa. Kiva aktiivinen ravi, turpa vähän ryntäiden yläpuolella, tässä sisälle kallitumistakin on aika vähän ja pääkin taitaa olla suorassa eikä ulospäin |
Nyt aion...
... alkaa kiinnittämään huomiota enemmän:- asetukseen,
- pään asentoon (eteen alas)
- ja temmon säätelyyn
Kuitenkin se laskee päätään omaehtoisesti ja vain ajoittain. Nyt voisin alkaa vahvistamaan tätä elettä myös maastakäsin.
Ravissa vapaasti vaihtaa välillä pään asentoa alemmas, tässä on minusta tosi hyvä hetki hänellä menossa |
Ratsastaen löytynyt eteen- alas -suuntaa, Forward-down |
Meillähän yhtenä "temppuna" on pään pyytäminen alas ja sille on sanallinen käsky ja kehon asento olemassa. Mielessä itää, josko saisin tätä jalostettua pikkuhiljaa siihen suuntaan, että saisin pyydettyä sen päätä alas maastakäsin/juoksuttaessa. Voisin aloittaa sen kävelemällä ensin vieressä ja sitten yhä suuremman välimatkan päästä yrittämällä yhdistää odota-käskyn ja pää-alas käskyn. Ensin pysähdyksessä, sitten käynnissä, ja myöhemmin ravissa/laukassa. Asetusta voin pyytää suoraan köydellä joka sekin auttaa päätä alaspäin ja selkää käyttöön. Temmon vaihtelussa ajattelin alkaa käyttää tietoisemmin omaa askellusta. Katsotaan mitä tästä syntyy! :D
Tämmönenkin löytyi vielä. |
Välineistä itämään jää kapsoni...
De Jong käyttää kapsonia apunaan, ja luonnehtii sillä onnistuvan taivutuksen pyytämisen helpommin juoksuttaessa. Ja minä olin hylännyt moisen hökötyksen täysin turhana, olisiko sitten kuitenkin aika lämmetä sille ja antaa ainakin tilaisuus..? Kaapista se hylättynä kyllä löytyy, sekin tuli hirnakan mukana. Ainahan sitä voi kokeilla!hieman tärähtänyt hirnakkainen |
Ja vielä haluaisin muistuttaa, että nämä ovat minun tulkintojani lukemastani, olen saattanut ymmärtää jotain myös väärin, mutta tämän sain tällä hetkellä irti :D. Jos joku huomaa että olen päätellyt jonkin asian väärin tai keksii hyviä suomennoksia de Jongin käsitteille, otan vinkkejä vastaan.
Todella mielenkiintoinen postaus! :)
VastaaPoistaVoi kiitos kommentista ja kehuista :)
PoistaMielenkiintoista, täytyy tulla oikein ajatuksella lukemaan paremmalla ajalla! :) Teillä on ihana tarina takananne, yhtenä iltana luin kaikki alkupään tarinat yhteen putkeen ja ihmettelin oikein ääneen kotona, että tällaisia "satukirjajuttuja" oikeasti tapahtuu.
VastaaPoistataaviterapiaa.blogspot.fi
Kiitos kun kommentoit ja hauska kuulla, että jaksoit lukea niin paljon :D. Kyllä minä vieläkin katson tuota hevosta ja ihmettelen että miten tässä näin kävi XD. Ja erityisen hassulta tuntuu ajatella niitä mielikuvia, joita oli ennenkuin Skinnyn löysin uudelleen, kun mietin onko se hengissä ja millaista olisi, jos se tulisi vielä "eläkkeelle" minun luo.
PoistaOlenkin joskus käynyt blogissasi, täytyypä pistäytyä jälleen :)
Juoksutatko koskaan ilman mitään apuvälineitä? Itse olen huomannut, että vapaana juoksuttaessa yleensä vinous oikenee helpommin, kun hevonen voi paremmin keskittyä liikkeeseen. Se tietenkin vaatii pyöröä tai sen, että hevonen pysyy ympyrällä ilman narua. Meillä heppa ottaa vapaana juoksuttamisen selkeästi luottamuksen osoituksena ja skarppaa kovasti, ikään kuin haluaa näyttää, että osaan minä ilman naruakin. Narussa tulee paljon enemmän ongelmia, tiedä sitten, johtuuko se narusta vai siitä, että narussa se ei yritä niin paljon.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi :). Juoksutan irtona silloin kun maneesi on vapaana (meidän kentällä ei ole aitoja). Nuo pimeimmät ja epäselvimmät kuvat on irtojuoksutuksesta, ne joissa se vapaana laskee päätään.
PoistaKyllä se naru aina jotenkin myös vähän häiritsee, se heiluu aina jonkin verran vaikka kuinka pitäisi sen vakaana. Välillä tuntuu että Skinny menee ilman narua suoremmin, mutta kyllä se taitaa silti pyrkiä asettumaan ulospäin. Tai itseasiassa se taitaa juosta suht suorana ympyrällä ja koska se tekee sen ympyrällä eikä suoralla uralla se on vino, suhteessa siis siihen ympyrään (olipa epäselvästi selitetty :D!).
Irtojuoksutuksesta on videota, pimeää maneesilaatua mutta kuitenkin :D, 3 ensimmäistä pätkää tässä postauksessa http://skyfighter96.blogspot.fi/2013/01/videoita-polloenergian-kasittelysta.html
Ja tämän postauksen ekassa videossa on yksi pätkä siitä kun meillä oli se pyörö
http://skyfighter96.blogspot.fi/2012/12/ympyralle-lahetys-videoin.html
Pyörö on kyllä kätevä, sitä kaipaan välillä. Mutta kentälle on tulossa aidat -sekin on kivaa, siellä on monesti tilaa niin että voi sitten siellä juoksuttaa irtona.
Hauska kuulla että teidän heppa saa itseluottamusta irtona, ehkä naru jotenkin häiritsee tai sitten on muuten vain henkinen juttu :).
Nostan kyllä hattua tuosta, kuinka jaksat perehtyä asioihin perinpohjaisesti!
VastaaPoistaMinäkin olen tuon Mariken blogissa vierailut moneen otteeseen, vielä en ole kuitenkaan saanut aikaiseksi mitään harjoituksista joita hän tekee..
Voi kiitos <3.
PoistaAikansa kullekin, jos jokin jää itämään niin sitten se pulpahtaa jonain sopivana hetkenä ilmaan "hei, nythän voisi kokeilla..". Ja oikeastaanhan nuo Mariken peruspilarit sisältyy ihan perus kouluratsastukseen, joten teethän niitä jo selästä käsin :).
Yleensä on sen perusrutiinin pyörittämisessä tallilla ihan tarpeeksi. Jos ottaa jotain ihan uutta niin menee aina vähän rutiinit sekaisin -ainakin itsellä menee, ellei sitten uutta juttua saa kätevästi jotenkin ihan lyhyesti vain kokeiltua osana sitä kaikkea tuttua. Satuloiden sovitus tuntuu minulle esimerkiksi ihan ylivoimaiselta nyt kun sen kanssa säätäminen tuo ainakin tunnin lisää siihen normaaliin neljään tallilla vietettyyn tuntiin per ilta...
Mukavan perehtynyttä pohdintaa ja todella mukava kuulla, että tästä oli apua! :)
VastaaPoistaMinusta de Jongin metodissa hienointa on sen perustuminen vapaaehtoisuuteen ja juuri mainisemaasi hevosen mielentilaan, fyysisten harjoitteiden yhteydessä.
Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan etenemistänne! Täytyy pikkuhiljaa taas itsekin alkaa enemmän kiinnittää huomiota näihin asioihin, muun työskentelyn ohella.. :}
Oli todellakin :D, kun oli vain noita nettisivuja selaillut, mutten noita e-kirjoja tajunnut. Nyt on molemmat luettu ja oikeastaan se toinen kirja ei nyt meille ajankohtaista antanut lisää, kaikki oleellisin tuli jo tuossa johdannossa. Mutta tiedänpä nyt miten korkean koulun hyppyjä aletaan opettaa hevoselle, en ollut ennen ajatellutkaan miten ne koulutetaan :D. Sinulle toisaalta varmaan antoi paljonkin tuo toinen kirja kun siinä oli nuoren hevosen opetuksesta siinä alussa?
PoistaOlen nyt parina kertana kokoeillut juoksuttaessa asettaa narulla siten että naru on riimun sivurenkaassa. Tämä on tapahtunut ravissa ja se asettuu himpun korkeintaan hetken verran niin että käänty hieman pienemmälle tielle, ehkä siitä rupeaa syntymään jotain, mutta toki tuo pitää alottaa käynnissä ja ensin viereltä ennen juoksutusta. Odotankin että pääsen kokeilemaan kävellen hevosen vierellä.
Toivottavasti tämä tapa yleistyisi mitä hevosen kouluttamiseen tulee. Todella hyödyllisiä ja mielenkiintoisia harjoitteita, jotka tapahtuvat hevosen ehdoilla eikä pakottamalla. Lopputuloksena on kaunis ja harmoninen tasapaino sekä hyvin liikkuva hevonen.
VastaaPoistaKiva, että tällaisia postauksia on. :)
Niin :). de Jong on kyllä videomateriaalien perusteella todella taitava kouluttaja ja vie hevosensa kyllä todella pitkälle.
PoistaJa kiitos :).
Ni är så vackra <3
VastaaPoistaTack kära dig, Skinny skickar en puss :D. Kram!
PoistaItse olen myös koettanut keskittyä kovasti noihin banaanitaivutuksiin ja erityisesti sisätakajalan työskentelyyn. Sisätakajalan käyttöä on hiottu pääosin maastakäsin, mutta selästäkin nykyisin lännenleirillä opitun venytysharjoituksen avulla. Nyt lopultakin on herätty myös etsimään tuota eteen-alas moodia. Tuon kanssa meillä on haitannut satulaongelmat ja omat istuntaongelmani. Nyt kun hepo alkaa hakea itse oma-aloitteisesti alas, niin varovaisesti toivon, että molemmissa olis päästy vähän eteenpäin. =) Mullakin on itse asiassa nysäpostaus tulossa tuosta eteen-alas aiheesta, mutta TODELLA pintapuolinen tähän verrattuna. Parit kuvat ainakin tulee mallia hepo-näyttää-ok:ltä-itse-näytän-kamalalta. ;) Kiitos hyödyllisten videolinkkien jakamisesta.
VastaaPoistaNiin, ja sinut on haastettu runoilemaan.
Nettikirjalinkistä saa kiittää Konnaa :)
PoistaOdotan sinun postausta aiheesta innolla ja kuvista löytää aina hyviä kehityskohteita. Voin jatkossa hokea itselleni ainakin "suorat ranteet, suora selkä, kyynärpäät kiinni kylkiin" sen tähänastisen "pidä käsi alhaalla pidä käsi alhaalla, yks-kaks-yks-kaks (=kevennystahti), jalka ei eteen ei eteen" -mantran lisäksi ;D.
Tuo banaanitaivutus ja asetus onkin tosi perusjuttuja, nyt vasta tajuan miten tärkeitä ne onkaan :).
Varmasti olette edenneet jos olette siinä pisteessä että hepo hakee alas. Millainen se länkkärileirillä opetettu venytysharjoitus on? Kerropa siitä siinä postauksessa myös :).
Taivas tuota runohaastetta, ei taida tulla yhtään mitään :D
Jaa tuli kiireessä taas kirjoitettua eli kiitos NETTIKIRJAlinkkien jakamisesta. Vidiot taisi ollakin Ärrän blogissa.
VastaaPoista