sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Videoita "pöllöenergian" käsittelystä

Skinny keräsi virtaa tarhailujaksolla
Olin poissa tallilta joulun ajan ja sain uuden vuoden päivänä vähän viestiä, että Skinnyllä on noussut päähän ekstraenergiaa. Se oli muutenkin kuulemma käyttäytynyt vähän tavallista poikkeavasti minun ollessa poissa. Menin sitten myöhään uuden vuoden päivän iltana suoraan junasta tallille katsomaan pikkuponia. Ajattelin antaa sille liikettä ajatuksena, jos se vaikka jo seuraavaksi hajottaa itsensä tai keksii jotain tyhmää. Minun aikananihan ei ole tämmöistä taukoa ollut, jolloin olisi ehtinyt mitään kertyä tai kasautua, joten en voinut olla varma missä mielentilassa se olisi.

"Pääelinkeinoni on syöminen"
Siellä se törötti karsinassa perusteellisesti piehtaroineena ja pää tosi skarppina ylhäällä kun tulin. Oli ilahtuneen oloinen ja steppaili ovella innokkaana, joskin vaikutti ihmettelevän kellonaikaa. Päästin sen maneesiin vapaaksi, ja otin kameran käteen ihan siltä varalta, että saisin vauhdikkaita kuvia tai videoita. Kamerani vetelee yhä viimeisiään ja siksi videolla on ikävää kohinaa, joten laita äänet pois tai hiljemmalle. Tässäpä sitten mitä tapahtui:Odotin että se olisi tehnyt jotain kummallista ja lähtenyt vauhdilla ympäri maneesia. Sen sijaan se asettui seuraamaan minua ja ihmetteli. Kun en pyytänyt mitään, se kävi nuuhkimassa maneesin nurkkia ja katseli ympärilleen. Sitten ajattelin pyytää sitä juoksemaan ja se vain hölkötteli pätkiä sinne tänne *hölköti kölköti*. Sitä oli kaksi ihmistä käynyt joululomalla juoksuttamassa, tai yrittämässä sitä, ja tuntui että oli eteenpäin ajavat avut vähän kokeneet inflaatiota XD (minustahan se ei voinut johtua ;) ). Ainoat ekstrat mitä se teki, oli pään viskominen ja tötteröiden mulkaisu, jotka näkyvät videolla. No, eipä siinä sitten mitään. 

Aikansa kun oli hölkötellyt ympäri maneesia otin sen irtona ympyrälle.


Kokeiltiin sitten meille uutta juttua eli sitä, että Skinny lähtisi irtona  seuraamaan ravissa. Se on vielä vaikea ja vähän provosoivakin pyyntö ehkä, kun pyydän siinä liikettä itseäni kohti ja menen itse "karkuun". Kyllä se kumminkin välillä onnistuu.


Laitoin seuraavaksi meille pienen puomin. Skinny jäi ihmettelemään jotakin, ehkä kameraa. Kutsuin sitä luo eikä se ensin meinannut ehtiä tulemaan, mutta sitten tuli :). Siitä tallentui seuraava pätkä:


Puomia mentiin ensin yhdessä...
Ja sitten narunpäässä. Ensin ravissa..Ja sitten laukassa..
Peilit ovat mielenkiintoisia

Skinny <3


13 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus! Onko skinnyllä menty ennen puomeja yms? Aiotko joskus hypätä sillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Skinnyllä on menty silloin tällöin puomeja ja on hypätty pikkuesteitä, jo sen omistaja vuonna 2006 kertoi että se tykkää hypätä. Itse en ole vielä mennyt selästäkäsin kumpiakaan. Olen juoksuttanut pari kertaa kolmen puomin puomisarjaa jotka joko lyhentää tai pidentää raviaskelta ja sitten tämmöistä yhtä puomia. Ne on helppo ja nopea koota maastakäsin pois jos muita tulee maneesiin. Joskus tulevaisuudessa saatan silloin tällöin hypätäkin, mutta varmastikin vain pikkuesteitä, mahdollisesti semmosta kavallettikorkuista tai vähän sitä korkeampaaa. Saa nähdä :). Ja nähtäväksi jää myös onnistuisiko joskus jonkinlainen hevosagility-rata, se olisi hauskaa :), se voisi sisältää pieniä esteitä :D.

   Poista
 2. Jos agilitystä yms. olet kiinnostunut niin kannatas käydä vilkaisemassa tätä blogia : http://reetuli.blogspot.fi/
  Siellä kerrotaan kahesta shettiksestä jotka harrastaa agilityä ja kärryttelyä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä :D olipa suloisia mustia poneja :). Olen koikkaloikan videoita katsonut mielenkiinnolla youtubesta.

   Poista
 3. Höh , kylläpä Skinny totteli noiden videoiden mukaan kiltisti!Kun Cupido ei KOSKAAN suostuisi kävelemään ympyrällä ilman liinaa , saatikka sitten RAVIA.Liinassa juoksuttaessakin raville saaminen on hankalaa ja meinaa aina tulla luokse.Sitten kun käyttää raippaa niin pukittaa.Onko sulla mitään vinkkejä , miten sen saisi paremmin kulkemaan liinassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tottelee todella hyvin ja ollaan myös harjoiteltu näitä asioita hyvin. Toki se joskus lähtee keskenkaiken ympyrältä käymään jossain maneesin toisessa päässä tms, ei se mikään automaatti siis ole :). Mutta kyllä jokaisen hevosen saa juoksemaan ympyrällä niin liinassa kuin irtonakin. Toki kannattaa aloittaa liinasta ja sitten kun ei tarvitse narun apua, voi siirtyä harjoittelemaan irtona.

   Juoksutusta ja kaikkea muutakin maastakäsin tapahtuvaa täytyy siis tosiaan harjoitella. Kuulostaa siltä, ettei Cupido ehkä tiedä, mitä siltä vaaditaan. Se, että se ensin yrittää tulla luoksesi kuulostaa kuitenkin ihan hyvältä -sehän hakee sinuun kontaktia. Kun käytät raippaa se kokee sen selvästi liian isona paineena ja pukittaa. Näitä juttuja on vaan hirvittävän vaikea, joskus jopa mahdoton, kommentoida näkemättä itse ponia ja omistajaa. Tarvitsisin nimittäin erittäin paljon lisätietoa päästäkseni paremmin kärryille. Onko poni koulutettu juoksutukseen? Osaako se kulkea liinassa muiden kanssa? Millaisia apuja käytät pyytääksesi sitä kulkemaan liinassa? Miten itse toimit juoksuttaessa? Onko poni ratsastaessa reipas, lähteekö raviin helposti?

   En tiedä kuinka paljon olet lukenut, mutta suosittelen lukemaan, sillä koskaan ei voi lukea liikaa. Luulen että hyötyisit Tuire Kaimion kirjasta Hevosen kanssa. Siinä on valtava tietopaketti josta riittää pureskeltavaa, itsekin vasta lueskelen sitä ja olen vakuuttunut että se on yksi parhaista hevoskirjoistani ja voin suositella sitä jokaiselle hevosenomistajalle. Sitä ei tarvitse ahmaista heti kaikkea kerralla, vaan voi lukea juuri sieltä mitä tietoa tarvitsee ensimmäisenä ja eniten.

   Toinen paikka mistä saa valtavasti hyvää tietoa kirjojen lisäksi on toisinhevostelijat.net -hevosfoorumi. Siellä on mm. maastakäsittelyosio. Sieltä voi lukea paljon hyvää tietoa jota tarvitsee yhteistyönne parantamiseen juoksutuksessa. Foorumille ei tule uusia ketjuja kovinkaan usein, mutta vanhat ketjut sisältävät todella hyvää tietoa eikä se tee tiedosta sen huonompaa vaikka se olisi kirjoitettu muutama vuosi sitten :)

   Poista
  2. Ainiin ja tämmönenkin postaus on aiheesta juoksutus http://skyfighter96.blogspot.fi/2012/10/juoksutuksen-ja-pyoroaitauksen-aakkosia.html

   en tiedä onko siitä mitään apua :D.
   Ja pyöröaidan sijasta voi toki käyttää mitä tahansa aidattua aluetta :)

   Poista
 4. Kiitos vinkeistä :).Käyn kattomassa tuon postauksen!Tässä vastaukset noihin kysymyksiin :Onko poni koulutettu juoksutukseen? On. Osaako se kulkea liinassa muiden kanssa? Osaa , mutta ei halua totella kovin helposti. Millaisia apuja käytät pyytääksesi sitä kulkemaan liinassa? Ääntä ; maiskutan , sanon ravia , kyntiä yms.Joskus myös raippaa , jos ei muuten lähde raville. Miten itse toimit juoksuttaessa? Yritän olla rauhallinen ja pyytää napakasti liikkelle. Onko poni ratsastaessa reipas, lähteekö raviin helposti? On , tosi reipas ja haluaisi juosta melkein kokoajan!

  Itse luulen että pitäisi juoksuttaa enemmän niin poni saattaisi innoustua siitä :).Ja varmasti saattaa olla syynä tuo , ettei se ymmärrä mitä vaadin , kun aika harvoin juoksutan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm.. tosi hankala kyllä neuvoa :D. Osta tai lainaa Tuiren kirja, se on aivan mainio ja auttaa vähän jokaiseen kohtaan. Ympyrälle lähettäminen kannattaa opetella... Nimittäin kehon kieli on tosi tärkeä myöskin tuossa hommassa, kannattaa miettiä miten pyytää myös keholla hevosta ympyrälle ja miten itse seisoo suhteessa hevosen kehoon kun se liikkuu ympyrällä. Joskus sitä saattaa huomaamattaan vaikka sulkea tien ja itse pyytää hevosta tulemaan keskelle vaikkei sitä itse huomaisikaan. Tärkeää on myös, että ne avut on tosiaan opetettu maastakäsin. Juoksutatko kuolaimesta sitä? Kannattaa kokeilla myös kapsonia, jos tuntuu siltä että kuolain saattaisi vaikka aiheuttaa painetta niin ettei tiedä minne pitäisi liikkua tai pitäiskö liikkua ollenkaan.

   Kiitos kommenteistasi :)

   Poista
  2. Kuolaimesta kyllä.Kapsonia haluaisin kokeilla , mutta ei ole varaa omaksi ostaa , enkä tiedä mistä saisi lainaan...Käyn katsomassa kirjastosta heti huomenna että onko siellä tuo kyseinen kirja :)

   Poista
  3. Jos käytössä on aidattu kenttä niin yksi vinkki voisi tosiaan olla juoksuttaa ilman kuolainta. Voit pistää sitä varten suitset päähän ilman kuolaimia (ja poskihihnoja) ja kiinnittää liinan leuan alle suoraan. Ainakin sitä voi kokeilla, mutta jos poni lähtee elä jää raahautumaan perässä :D

   Toivottavasti kirja on saatavilla. Ainakin meillä on kaupunginkirjastossa Kaimion kirjoja useampikin kappale. Kannattaa kysyä saako maksutta sen tilattua toisesta kirjastosta jos ei omassa kirjastossa ole sitä paikalla :)

   Poista
  4. Huh , onneksi oli!Tämä kirja on vissiin eka osa , hevosen käyttäytyminen.Lainaan myöhemmin varmasti myös seuraavat osat , jos niitä on saatavilla!Ja kiitos taas vinkeistä jälleen kerran :).

   Poista
  5. Kiva että löytyi. Se on varmaan jokin vanhempi painos sillä tuossa minun kirjassa on kaikki yksissä kansissa. Tää on kolmas painos 2004. On kyllä kullanarvoinen kirja, enkä ole vieläkään saanut sitä luettua, täytyy kylä skarpata!

   Hauska jos on jotain apua tai vinkkiä ;)

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.