lauantai 8. maaliskuuta 2014

Tee-se-itse: slow feederi, osa 1/2

Eikö oma hevonen ole juuri sitä varten, että pääsee kokeilemaan kaikkea uutta ja erilaista, mikäli tahtoo? Erilaiset slow-feeding-järjestelmät ovat kiehtoneet minua jo pitkään ja nyt otin ensimmäisen askeleen. Varoitettakoon, että kuvamateriaali on käytännön syistä otettu vanhalla kännykällä.

Skini maistelee jämäheiniä uudesta heinälaatikosta

Lähtötilanne ja vaatimukset: 

  • Tarha jossa ei ole mitään, kuten puita, joihin systeemin voisi kiinnittää.
  • Systeemin pitäisi olla liikuteltava, mutta niin raskas, ettei hevonen pyöritä sitä ympäriinsä ja saa sitä sähkölangan alle tai taa.
  • Vaikka hevonen on pääasiassa kengättä, on sillä toisinaan tarhassa jalassaan nastabootsit, joten mallin pitäisi olla sopiva myös "kengälliselle" -eli pelkkä verkko ei käy.
  • Heinien pitäisi olla irti maasta
  • Sadevesi ei saisi kertyä pohjalle
  • Ei syömistä vinosta, vaan suoraan alhaalta (ettei kaularanka mahdollisesti jumiudu huonosta syömisasennosta)
  • Mielellään kuljetettavissa normi henkilöautolla oman peräkärrin puutteessa
  • Pitäisi mahtua yhden hevosen päivän heinät
  • Pitäisi olla erittäin nopea täyttää ja käyttää
  • Edullinen rakentaa, materiaalit helposti saatavilla ja jokseenkin helppo rakentaa

Googlailin hakusanalla slow feeding ja tuloksiksi saaduista sivuista selailin muunmuassa...

  • SMHN-heinäverkkosivut
  • Pirttimäen tallin slow feeding- systeemit, josta niitä saa myös ostaa
  • Suomenkieliset Slow feeding-sivut joilla on kaksi upeaa sivua erilaisista ratkaisuista: Vanhat viritelmät ja uudet viritelmät
  • kuvahaulla slow feeding sai tulokseksi valtavan määrän kuvia joista ottaa mallia ja inspiraatiota!
  • Ensin minua kiehtoi vaihtoehto, jossa heinät olisivat myös sateensuojassa, kuten tässä.
  • Kuitenkin päädyin hakemaan inspiraatiota yksinkertaisemmasta ja helpommasta rakennettavasta ja punnitsin hetken näitä vaihtoehtoja: rengas ja lautakehikko:

Kuva lainattu täältä
kuva lainattu täältä












  • Molemmissa on sisällä heinäverkko ja kehikko estää heinän maakosketuksen sekä verkon tarttumisen kenkiin (ellei hevonen päätä mennä feederiin sisälle, apua!). Ensin tykästyin renkaaseen mutta tutkiessani tarkemmin asiaa huomasin, ettei ole niin helppoa löytää tarpeeksi isoa mutta sileäksi kulunutta (ja siten mahdollisimman kevyttä) ja leveää rengasta. Niinpä totesin lautakehikon olevan toteuttamiskelpoisempi. Jos systeemi ei toimisikaan niin ei ehkä itkettäisi niin paljon kuin vaivalloisemman rakennettavan kanssa.
  • Keksin rakentaa kehikon lavan päälle jolloin pohja olisi puoliksi valmiina ja irti maasta.

Toteuttaminen

  1. En osaa rakentaa mitään. En mitään. Olen joskus sahannut jotain ja lyönyt nauloja vasaralla, mutta ei minulla ole kokemusta suunnittelusta tai puun käsittelystä tai miten on järkevää asetella laudat kehikkoon jotta se on tukeva. Ei kokemusta myöskään siitä että laudat voi haljeta, eikä siitä ettei olekaan yksinkertaista vaan irrottaa nauloja vanhasta lavasta..
    yökaluja. Naulat, saha ja vasarakin oisi välttäneet
  2. (<- en tiedä mikä tuon numeron ongelma on, sen pitäisi olla 2. ) Sain apua mieheltäni ja appiukolta. Minulta meinasi usko loppua jo siinä vaiheessa kun eräänä pimeänä iltana haimme pari lavaa ja sulloimme ne henkilöauton takaboksiin ja penkeille. Aattelin ettei tästä tule yhtään mitään ja paras kun en yritä rakentaa yhtään mitään.
    Lavat ja lautoja
  3. Viikonloppu valkeni ja aloitimme varsinaisen puuhan. Naulasimme pohjaksi tulevaan lavaan lisää lautoja, jotta jos hevonen keksisikin astua sinne ei sen jalka menisi läpi.


    lavaan lautatäydennystä
  4. Sitten vaan kulmia ja reunoja pystyyn, laidat väliin ja avot
    kulmia ja yksi sivu kasauksessa

    yli tulevat sahataan pois

Käyttötesti



  • Skini maistoi sitä HETI, siis itse laatikkoa tietysti.
  • Kun laitoin testimielessä heinäverkon laatikkoon niin eihän se osannut ensin syödä lainkaan. Voi ressukka! Se oli ilmeisen hämillään ja turhautunut. Se vain hamusi verkkoa löytääkseen isomman reiän josta pääsisi syömään ja löysikin melko pian tallikaverin verkkoon tekemän reijän. Pikkuhiljaa se kuitenkin hoksasi, että tästä pitää tyytyä popsimaan korsi kerrallaan. Kyllä se silti vaikutti vähän loukkaantuneelta kun "kiusasin" häntä näin. Nyt ymmärrän miksi slowfeeding- verkkojen yhteydessä neuvotaan antamaan aluksi vain osa heinistä verkosta.
  • Toistaiseksi laatikko toimii vain heinä-alustana, eikä ainakaan ekana päivänä heinät olleet levinneet heinälaatikosta muualle (levittelytaipumusta siis on). Muokkaus 11.3.14: levittelytaipumus kukoistaa eli kun heinät asetetaan laatikkoon, hirnakka heittää ne iloisessa kaaressa pois. Yhtenä päivänä se oli heittänyt heinät sähkölangan päälle.. Eli jokin lisäratkaisu tähän on tarpeen.
heinälaatikko, tuleva slow feeder, on valmis

Lopputulos

  • Ihan tukeva heinälaatikko
  • Vielä pitäisi ratkaista verkko-ongelma, eli miten laatikko toimii heinäverkon kanssa
  • Heinäverkko oli tarkoitus pistää kiinni laatikon pohjaan jousihaalla, siten että jousihaka olisi kiinni verkon jokaisessa kulmassa ja haka tulisi kiinni laatikon pohjaan ruuvvattaviin kiinnitysrenkaisiin.Näyttää kuitenkin siltä, että ison täysihoitotallin tarpeisiin heinäverkko olisi liian hidas... itse saisin toki ne täytettyä mutta pitäisi heti pyytää jotakuta toista kun en jonain päivänä olisikaan tallilla. Myös rautaverkkoa olen miettinyt, kuten tässä on käytetty. Verkon pitäisi olla melko raskas itsessään jotta se ei lähtisi irti hevosen nyhtäessä heinää tai sen pitäisi olla kiinni pohjassa.. nuo ratkaisut on ainakin netissä lynkattu toimimattomina.
  • Mutta entäs se sankka lumisade? Entä vesisade? Se on nyt iso kysymysmerkki ja voipi kaataa koko hyvän askartelutuotoksen :D.
  • Postauksen otsikossa onkin sen takia "Osa 1/2", koska projekti ei ole vielä aivan valmis, eihän heinälaatikko hidasta vielä ruokailua. Voi olla että osa 2/2 sisältää vian :"slow feeder toimii yhäkin pelkkänä heinälaatikkona..."

19 kommenttia:

  1. Entä jos tuohon pohjaan poraisi reikiä josta ainakin vesi valuu paremmin pois? Lumi nyt varmana kertyy, mutta luulisi olevan suhteellisen helppo homma kipata ne pois tai vetäistä kädellä/luudalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä noista lautojen väleistä vesi valuu pois, osa laudoista oli toiselta puoleltaan kaltevia ja se vielä helpottaa veden valumista. Ehkä mä mietin vesisateella sitä että heinät ei oo sateensuojassa ylipäätään, mutta eihän ne muutenkaan ole ja heinää annetaan kerralla vain päivän annos...

      Ja se on totta että kyllä tuon puhtaana pitää, mutta jos yön aikana tulis paljon lunta niin se ois melkeen pakko putsata ennen oletetun heinäverkon laittamista siihen.. Mietin semmosta pientä pressua tuohon suojaksi jonka vois sujauttaa vaikka laatikon alle kun laatikko ois käytössä mutta saa nyt sitten nähdä miten käy :D.. Voi olla runsaat lumisateet tältä talvelta saatu joten lumiongelmia joutuisi miettimään vasta ensi talvena jos koko laatikko on silloin enää olemassa :)

      Poista
  2. Vaatimuksesi ovat kyllä sen verran korkealla, että saa nähdä täyttääkö mikään slow feederi niitä. :D Meillä on täällä päin niin kevätkelit, että ajattelin taas jatkaa heinälaatikkoprojektia kunhan aikaa löytyisi. Tosin kannattaako sitä alkaa rakentelemaan mitään, kun koko hevosen kuntoutuminen näyttää tällä hetkellä aika vaikealta projektilta...

    Itseäni on hieman mietityttänyt tuossa meidän heinälaatikossa juurikin se syömisasento. Olen kuitenkin päätynyt siihen tulokseen, että Ukko saa päivässä neljästi heinää ja kahdet heinät se syö karsinassaan "optimaalisessa" kaulan asennossa, joten ajattelin, ettei siitä koidu ongelmaa. Toki pitää sitten seurata alkaako kaula kipeytymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, oonko mä noin vaativa :D!? Kyllä tuo syömisasento on semmonen kysymysmerkki. Lueskelin netistä että monet syövät vinosta eikä ole huomattu mitään jumeja. Voisin vain kuvitella että tää jäbäois altis jumiutumaan kaulastaan, mutta eihän sitä tiiä ennenkuin kokeilisi. Valikoima ja vaihtoehdot laajenisi huomattavasti jos "hyväksyisi" vinon syömisasennon vaihtoehtona. Voi hyvinkin olla että rakentelen vielä semmoisen :).

      Ei tosiaan kannata ottaa yhtään lisää hommaa kun on kuitenkin raskasta jo se kuntouttaminen, paras vaan keskittyä siihen että tärkeimmät asiat rullaa :).

      Poista
    2. Mitä itse olen lukenut, tuo meidän mallimme slow feederistä on todettu toimivammaksi. :) Mutta toki erilaisille hevosille toimii erilaiset systeemit. ;) Itse en uskaltaisi laittaa Ukolle tuollaista laatikkoa, jonka sisällä on verkko. Ihan varmasti se yrittäisi kokeilla sitä kavioillaan.

      Poista
    3. Toivimmaksi? :D Joka tapauksessa superlatiivi sanasta toimiva. :D

      Poista
    4. Toimivammaksi oli ihan oikein, joskus sanat näyttää tosi kummallisilta kun niitä kirjoittaa. Mä en usko että tää menis laatikkoon tai kuopis niin paljon että jäis kiinni verkosta, mutta toki nää riskit pitää aina tiedostaa.

      Poista
  3. Meillä on ihan normaalit slowfeeding verkot roikkumassa tolpista tarhassa. Speedyllä on kyllä kengät mutta se ei ole onneksi edes tajunnut kokeilla koivillaan takoa verkkoja, joten en usko sen sitä koskaan kokeilevankaan. Ja meidän verkot on (hyvässä ja pahassa) aika heppoisia, joten verkko menisi varmaan pirstaleiksi aika nopsaan. Miettiin erilaisia heinälaatikoita, mutta hevosten eri koko (jätti ja mini) sekä toisinainen kinastelu ruuasta (pitäisi tehdä kaksi laatikkoa kun aina sopu ei anna sijaa...) vähän vaikeutti heinälaatikon tekoa.

    Tuosta syömisasennosta olin itsekin aika huolissani, sillä hevosten koko ero aiheutti taas ongelmia kun molemmat verkot pitävät olla molemmille sopivia. Nyt verkot roikkuvat juuri ja juuri maan yläpuolella joten molemmat ruunat pystyvät syömään pää alaspäin. Ne eivät kuitenkaan halua, vaan repivät suun täyteen heinää ja mussuttavat sen pää ylhäällä maisemia katsellen. Kaipa ne tietävät itse mikä tuntuu parhaalta, mutta ainakin on mahdollisuus syödä pää niin alhaalla kuin vain heinäverkon saa. Ajattelin kuitenkin paremman vaihtoehdon olevan syödä vähän epäergonomisesti kuin että molemmat ruunat ovat putsanneet heinät alle 20min, verkkojen kanssa onneksi kestää kauemmin. Molemmille on tulossa karsinoihin myös slowfeeding verkot. Kaularangan lukkoja ei fyssari löytänyt Speedyltä, joten ehkä se syömiasento on sitten ihan hyvä :)

    Mutta saa heittää ajatuksia ja kommenttia! Meillä toi slowfeeding ei ole "vapaa heinä" systeemi vaan vain hidastamassa normaalia ahmimista kun erityisesti Speedy ahmi aikaisemmin niin nopsaan heinänsä että se on meinannut tukehtua useamman kerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tuota oon lukenut netistä että ei ihmiset oo huomanneet hevosissa minkäänlaisia jumeja vinon syömisasennon takia. Minusta se vaan näyttää joskus hankalalta.

      Hyvä että teillä on verkoista ollut apua, kyllä se heinä hupenee aika haipakkaan tosiaan ilman verkkoa.

      Tommosta mäkin oisin harkinnut, että oisi ripustanut verkot johonkin puihin tai tolppiin mutta niitä kun ei ole niin se vaihtoehto jäi pois valikoimista.

      Poista
  4. Luulin kirjoittaneeni tänne pitkänkin kommentin, mutta en löytänytkään sitä täältä, kun tulin katsomaan, oletko vastannut.. Outoa.

    Meillä on ollut nyt hevosilla testissä sellainen venyvä kuormaverkko heinien päällä ruokitakatoksessa. Se on kulmista ja sivuista kiinni laatikon reunoissa palohakasilla. Tämä on toiminut kohtuullisesti ja on nopea laittaa, kun heiniä ei tasrvitse viritellä verkkoon. Verkko on jopa pysynyt melko hyvin ehjänä, kun se jätetään melko löysälle. Ainut ongelma on, että edelleen hevoset syö liian nopeasti, ilmeisesti pitäisi olla pienempi silmäkoko. :D

    Lisäksi pojilla on pihatossa kaksi verkkoa roikkumassa katosta kahdella narulla. Ne onkin sitten jo vaativampia, kun heiluvat sinne sun tänne. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ton kaltaista verkkosysteemiä mäkin oon aatellut, että heiniä ei laitettaisi verkkoon sisään, vaan verkko viritettäis heinien päälle palohakasilla. Tää rupee tuntumaan kaikista fiksuimmalta ratkaisulta.

      Nuo teijän katosta roikkuvat onkin oikeita "nyrkkeilysäkkejä" :D, haasteellisia ja varmaan myös käy ajankuluksi.

      Joskus kommentit vaan häviää, jos kone ei vaikka ehdi jotenkin päivittää sitä perille asti tms :S

      Poista
  5. En oikein ymmärrä, miten mikään heinäverkko voisi olla vaarallinen kengälliselle tai kengättömälle. Rikkihän se menee ihan samantien, jos siihen kavio jää kiinni. Laatikko voi olla vaarallinen, jos sinne hyppää ja kun jalka menee pohjasta läpi. Pahimmassa tapauksessa jalka juuttuu laatikkoon ja sitten sen kanssa loikitaan ympäri tarhaa.

    m

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen jälkene kun on pelastanut yön verkossa jalastaan roikkuneen hevosen puukon kanssa, niin ymmärtää, miksi se verkko voi olla vaarallinen. Eikä välttämättä todellakaan hajoa, kun hevonen siihen jää kiinni. Silti omanikin syö verkoista, koska olen ajatellut riskit hyötyä pienemmiksi.

      Poista
    2. En ihan oikeasti ymmärrä, miten on mahdollista, että hevosen kokoinen eläin jää killumaan slow feeding -verkkoon. Meillä saa 150kg shettiskin verkon rikki. Joku siinä pettää, verkko tai kiinnikkeet.

      Bessien laatikossa olisin ihan oikeasti huolissani siitä, että kuormalavan pohja on 22 millisestä laudasta, joka on irti maasta. Siitä saa ihminenkin jalkansa läpi, kun oikein yrittää. Jos kavio uppoaa siististi läpi, mutta ei tulekaan yhtä siististi pois ja hevonen lähtee laatikko jalassa pakenemaan paikalta, siinä voi sattua jänteisiin.

      Poista
    3. Kyllä heinäverkkoja etenkin kengällisille pidetään vaarallisena sillä ne jää siihen hokkiin kiinni helposti. Hevoset on semmosia eläimiä et tuntuu et ne voi teloo ittensä melkeen minkä tahansa kanssa.

      Mietin tätä ihan tosissani tämän teidän keskustelun pohjalta, kun sinä m mainitsit tuosta läpi astumisvaarasta ja Elina kun vielä kertoi hevosen jääneen kiinni heinäverkkoon. Pohjan pettämisvaaraa mietin sitä jo tekovaiheessa ja mielessäni oli juurikin se kauhukuva että kvio menee läpi ja hevonen lähtee laatikko jalassa karkuun ja tappaa itsensä. Lava tuntuu kuitenkin niin jämäkältä (oon seissyt ja hyppinyt sen päällä ja laudat on tuettu paitsi päistä myös keskeltä), etten usko sen pettävän vaikka tuo astuisi siihen. Toisekseen en usko tuon menevän laatikkoon. Otan nämä asiat kuitenkin vakavasti ja mietin jo onko koko slow feederi sen arvoinen että hevosella on tarhassaan riskitekijä... Tätä täytyy pohtia ja arvioida. Kiitos huomioistanne!

      Meidän tallilla on toisellakin hevosella samanlainen lavarakennelma eikä sekään hevonen ole sinne mennyt.
      Sen sijaan naapuritarhan suokki seisoi yksi päivä säilöheinäkatoksessaan, revittyään ensin etulaidan irti katoksesta.. takajalat vaan näkyi :D

      Jatkan "tutkimuksia"!

      Poista
    4. Nykyään puutavara on nopeiden kasvatusmetsien ansioista niin heikkolaatuista, että 22 mm lauta ei mitenkään kestä hevosen painoa. Jos se sinne astuu koko painolla, läpi menee niin että heilahtaa. Kuormalavoissa jänneväli on vielä aika pitkä. Laita laatikon pohjalle toinen lautakerros toiseen suuntaan, niin se parantaa kestoa huomattavasti. Miksi et laittaisi heinäverkkoa roikkumaan aitatolppaan? Syöminen on vielä hitaampaa, kun verkko heiluu.

      Poista
    5. Onko toinen ja kolmas anonyymi myöskin m vai joku eri ihminen :D?

      Aitatolppaa ei oo mihin laittaa :(, kun aidan sisäpuolella kiertää sisennetysti sähkölangat. Kyl se varmaan sitten jos se koko painollaan mutta arvelin että siinä hyvin epätodennäköisessä tilanteessa jossa tuo sinne menisi niin se menis vaan etusillaan. Mut mitään motivaatiota sillä ei pitäs sinne laatikkoon olla yrittää. Toi oli hyvä ehdotus että pistää vielä toisinpäin lautoja pohjaan.

      Poista
  6. Tuohon katosta riippuvaan "nyrkkeilysäkkiin" kommentoin sen verran että eräällä tallilla tehtiin niin että heinäverkot kiinnitettiin myös alaosasta. Ensin siis mahdollisimman ylös kiinni, paalinaru alaosaan verkkoa ja sitten paalinarun päähän palohaka jolla ala osa kiinni niin ei heilu mihinkään. Näin verkko ei juurikaan valu alaspäin joten nälkäinen hopunen ei kimmastuksissaan pääse kiskomaan sitä jalkoihinsa.

    Verkkoa ei saisi jättää roikkumaan liian alas koska sitten kyllä siihen voi helposti hevonen kuopiessaan jäädä jumiin. Mulla kävi kerran yhden hepan kanssa näin. Onneksi satuin asumaan tällöin tallin yläkerrassa ja heräsin aikaisin aamulla kun parakkitallissa asunut hevoseni piti mieletöntä meteliä ja kolinaa. Juoksin katsomaan ja kaveri olikin heinäverkossa kiinni. Sen koommin olen aina laittanut mahdollisimman ylös. Paniikissa olevaa hevosta on tosi kiva yrittää irrottaa...

    Muuten on kyllä positiivisia kokemuksia heinäverkoista. Ei tule hukka heinää karsinaan, juuri ollenkaan tai hyvin vähän ja koko yöksi riittää mutusteltavaa. Myös sellainen "normi" verkko toimii hyvin. Ulos on aina haasteellisempaa saada verkkoa kiinnitettyä. Useassa paikassa tarhan aitamateriaali ja tolpat on jotain huteraa lautaa tai sitten sähkölanka sotkee suunnitelmat. Pitäisi varmaan ihan "raakasti" vaan valaa tolppa betonin avulla maahan varta vasten heinätolpaksi. Metrin syvyyteen kairata niin luulisi kestävän kovempaakin käsittelyä. Ei muuta kuin betonihommiin vaan seuraavaksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä heinänsyöttö on varsinaista virittämistä :D.

      Tuommoset hyvin maahan iskostetut tolpat ois kivat. Jotkut käyttää puita jos tarhassa niitä on. Nää on niitä sitten joita voi kehitellä jos on oma talli :D

      Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.