lauantai 30. toukokuuta 2015

Dan Guerreran vuolu

Skini Danin pedikyyrissä
Skinillä oli 23.5. kavioitten vuolu. Olen nyt vuoden vuollut kaviot itsenäisesti. Eläinlääkärimme on perehtynyt vuoluun ja hän on aina käydessään tarkistanut myös kaviot. Hänen kanssaan myös suunnittelemme lihashuoltoa ja saan vinkkejä ruokintaan ja vähän kaikkeen muuhunkin. Valvovan silmän alla siis olen ollut, mutta silti pieni epäilyn ja jännityksen siemen kyti takaraivossa kun suunnattiin vuoluun.

Skini lainakopissa

Skini pääsi ensimmäistä kertaa uuden vetoauton kyytiin. Minulla on ilo ajella nykyisin minulle oikein mieluisalla katumaasturilla, skoda yetillä. Se on aivan mainio peli. Kyllä 2,2 litrainen turbodiesel (jee, tässä kaikki mitä tiedän moottoreista! luvut, eikä nekään sano mitään :D) sekin vähän hyytyi joihinkin vaaraseudun mäkiin 6-vaihteella, mutta veti aivan ongelmitta taas kun vaihtoi pienemmälle vaihteelle. Siinä on kyllä tunnelmaa kun pystyy itse kuskaamaan omaa heppaa. Minullahan tuo pikkue- kortti on ollut vasta vuoden, eikä näitä reissuja kovin montaa ole ollut.

minä ja rakas poni
Sain kavioista helpotuksekseni kiitosta. Dan vuoli vain niistä kohdista, joista oli tarpeen. Etusista lyhennettiin kantoja ja pyöristettiin varvasta, toisesta takasesta madallettiin varvasta, ja kaikista kavioista avattiin valkoviivaa hygienian parantumiseksi, säteisiin ei tarvinut koskea lainkaan, irtolärpäkkeet vain pois. Sientä ei ollut. Ne mustat, joita olen katsellut etenkin etusissa, on vain jotain kasvustoa (engl. living organism), jota kavioissa on kun ne maata vasten jatkuvasti ovat. Valkoviiva oli kuitenkin täysin tiivis Danin mukaan ja puhtaanapito ja desinfiointi silloin tällöin pitäisivät kavion hygienian sillä tasolla ettei tuo musta etene syvemmälle ja irrottele seinämää tai ole muutenkaan haitaksi. Minusta noissa on vain se ongelma, että tuohon mustaan painuu hiekka hirmu helposti ja kun sinne alkaa mennä hiekkaa, niin kohta siellä on niin paljon sitä hiekkaa, että on otettava enempi jokatapauksessa.
OE, valkoviiva avattu, ja näkyy paikoitellen tuota mustaa, josta olin miettinyt, tarviiko huolestua. Ei tarvitse huolestua eikä sitä tarvitse myöskään poistaa.
vasen etunen vuoltu, oikea vuolematta
Vasemmassa takasessa on käynyt juuri noin kun kuvasin, eli ensin seinämään pakkautui hiekkaa ja pikkukiviä ja ne söi tietään jatkuvasti syvemmälle ja punkesi seinämään rakosta. Poistin sitten toisen sivuseinämän kokonaan jo ennen Danille menoa.


Dani sitten vielä viimeisteli ja hoiti kannan, jonne hiekka ja tuo musta organismi (miksi sitä nyt sanoisikaan..?) oli tehnyt halkeaman.

vasen takanen jonka vasen kanta haljennut. "Likaisena" sitä ei edes huomaa kunnolla, siinä on vain tuommoinen pieni ura
Putsattuna tuo näytti tältä:

Sivusta katsottuna avattu sivu näytti tältä. Nuo kasvaa tosi nopsaan onneksi takaisin, tuon tyyppisen seinämän poiston on joutunut tekemään monta kertaa ja joka kerta alas kasvaa nätti ehyt seinämä ja valkoviiva.

takaset sivulta, etualalla vasen etunen josta olin jo seinämää poistanut heikkaisuuden takia
Takasten varpailla oli ilmeisesti samalla mekanismilla syntyneet melko syvät reijät  viime heinäkuusta asti, nyt ne ovat vihdoin poissa! Noiden reikien elämä oli melkoisen mielenkiintoista, mutta niin ne vaan kasvoi alas ja nyt tuo varpaan valkoviiva on ehyt.

lokakuussa oikean takavarpaan reikä

Tässä vielä ennen ja jälkeen kuvat pohjastapäin:
Vasen etunen oli se mistä aloitimme ja homma meni niin nopeasti etten tajunnut ottaa jälkeen -kuvaa

4 kommenttia:

 1. Erittäin mielenkiintoinen postaus (ainakin itselle). Muidenkin otusten kaviokuvia ja kengittäjien/vuolijoiden tavoista lukee miellellään, aina voi oppia jotain uutta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla ja kiitos kommentistasi :). Jahka taas ehdin niin palaan kavioasioissa ;)

   Poista
 2. Mielenkiintoista minustakin!
  Meillä Popi-shettiksellä esiintyy tuota, että tulee tota mustaa, ja siitä lähtee hiekkaa ja pientä kivenmurua tunkeutumaan ylöspäin kohti ruununrajaa. Pari kertaa on tullut ihan ontumaa sen takia. Kengittäjä on niitä sitten kaivellut. Silloin kun Popilla on kengät jaloissa, tuota ei juurikaan tule.
  Samoin Jipun paise on ehkä saanut alkunsa samalla tavalla, että hiekkaa on päässyt tunkeutumaan seinämän väliin bakteereja mukanaan. Toisaalta on lohduttavaa kuulla, että toistenkin hevosilla on tuota, kun välillä tuntuu, että toi on oikee mun hevosten ongelma ja olen miettinyt välillä, että onko ruokinnassa jotain pielessä, kun kaviot ei tunnu kestävän vai mikä mättää... :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mäkin pohdin pitkään ruokintaa ja siihen tehtiinkin ties mitä muutoksia. Syötän omegaöljyjä (auttaa vahvistamaan valkoviivaa, sitä tarvitaan valkoviivan muodostumiseen), syötän levävalmiste myoplastia jonka aminohapot auttaa kavioita, syötän biotiinia + metioniinia. Viimeisin lisä on piimaa. Mutta ei nuo oo ratkaisseet tuota kokonaan. Aattelisin että tuo on semmoi ilmiö mitä vaan sitten tapahtuu ellei kavio oo semmoinen rautasorkka, vaikka kavioaines olisikin niin hyvä kuin kyseisellä hevosella voi olla? Ja oon huomannu että nuo hiekantunkemat kannattaa avata viikon sisällä syntymisestä tai muuten joutuu poistaa paljon enempi.

   Oiskohan mulla kuvaa kun yhden kavion varvasantura oikein pullistu jonkin verran kun reikään tunki tavaraa :S

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.