lauantai 2. toukokuuta 2015

Lämminverinen ravihevonen

Skini eräänä synkänä rapaisena kevätpäivänä, kuva by Riikka Tupeli
Seuraan facebookissa ryhmää nimeltä lämminveriset ratsut/ravurit. Sinne tulee jatkuvasti upeita kuvia elävän elämän lämminverisistä. Samalla siellä jatkuvasti osoitetaan vääriksi joitakin rotuun liitettyjä kielteisiä väitteitä. Eräs näistä väitteistä on se, että rodun edustajat olisivat rumia. Ryhmän kuvia katsoessani olen monesti todennut, etten voi käsittää mistä tuo väite on syntynyt. Onko joku ihan oikeasti sitä mieltä ja miten se on voinut levitä niin laajalle rodun muun väheksynnän myötä. Onneksi monipuolinen some-julkisuus (blogit, face-ryhmät) antaa varmasti myös mahdollisuuden kielteisten mielikuvien korjaantumiselle. Ja onpahan perustettu jopa yhdistyskin parantamaan lämminveristen asemaa harrasteratsuina raviuran jälkeen, tai joissakin tapauksissa, raviuran sijasta. 

Sinin mielestä piehtaroiminen ravassa on ihanaa
Perustin viikko sitten aiemmin mainittuun facebook- ryhmään ketjun, jonne halukkaat voivat lähettää kuvia lämminverisistä, joita voisin käyttää tässä postauksessa. Ketjuun tuli melko pian 196 vastausta. Poimin sieltä kuvia, joissa lämminverinen ravihevonen kuvautuu sellaisena kuin minä sen näen; upea, monipuolinen, "2 in 1" -hevonen, jonka ei pitäisi millään lailla olla sen huonommassa asemassa kuin minkään muunkaan rodun.

Pitemmittä puheitta, kuvakimara facebookiin tulleista kuvista, olkaa hyvä:


Speedy Index


c Jessica Ruponen

Carrie

Dizzy Daylight, c Tuuli Halme

Lobster, c Sari Nikki

Lobster, c Sari Nikki

Sparkling Sandy, c Taina Heino

Squirrelsine

Wild Isador, c Tuuli Halme
Carlos, c Laura Tekari

Carlos, c Laura Tekari


c Noora Porkka

Email

Eko

Eko

Gigant wurst, c Kati Särkelä

Mimi

  
Lady Love Gaxe, cVivian Kröger

Hill´s Highflier

Eko April

Sea Runner

Sergei Harmi

Sissi

Super Rose

Who´s a brat
Mikäli kuvien keräämisen vaiheessa oli annettu hevosen nimi tai kuvaaja, lisäsin sen kuvateksteihin.
Tämän postauksen kokoaminen oli voimaannuttavaa. Pääsen yhä enemmän ja enemmän henkisesti irti siitä ajatusmaailmasta, jossa lv:tä väheksytään. Ehkä se alkaa olla jo menneen talven lumia ja ihmiset näkevät enemmän? Seisokaamme lämminveristemme rinnalla ylpeinä, ylpeinä siitä että meillä on niin upea eläin kuin hevonen, rotuun katsomatta <3.

28 kommenttia:

 1. 3 ja 7 kuvissa esiinty ihana Mysti! Se on yhden ystäväni hevonen ja vähän oli ilo törmätä sen kuviin. Mä en oikeasti ymmärrä mikä ongelma ihmisillä on lämminveristen kanssa. Upeita hevosia♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla että lyötyi tuttu heppa :). Näin on <3

   Poista
 2. Tämä aihe on lähellä sydäntäni, enkä minäkään ymmärrä, miksi lämminverisiä harrastekavereina väheksytään niin paljon. Harvasta muusta rodusta löytyy niin nöyriä ja liikennevarmoja kavereita, joiden kanssa arempikin ihminen pääsee harrastamaan. Vaikkakin myönnetään, että kilpahevosina omassa lajissaan ovat kyllä ihan parhaimmillaan, upeaa katseltavaa, voimaa ja vauhtia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, useimmista kun on vieläpä molempiin -sekä radoille, että harrasteratsuksi <3

   Poista
 3. Mä oon myös sitä mieltä, että lämminveriset on pääsääntöisesti kauniita. Joku tässä rodussa viehättää minua, ja olen ihan varma että joskus tulevaisuudessa minullakin on vielä lämminverinen.

  Mutta tässä kauneushommassa poikkeus vahvistaa säännön! Kaikki ei tietenkään ole kauniita, sehän on sama homma ihan joka rodussa. Ja makuasioistahan ei tietenkään sovi kiistellä. Vaikka olen ihan friisiläisfriikki, on törmää siinäkin rodussa välillä ihan suoraan sanottuna rumiin hevosiin.

  Tän postauksen lämminveriset on kyllä huippuhienoja <3 Melkein toivoin näkeväni meidän tallin lv-ruunan täällä, sillä omistaja kuuluu myös tuohon fb-ryhmään ja on sinne ilmeisesti jakanut minunkin ottamia kuvia Primestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, mutta ei yhtään sen rumempia kuin muutkaan. Jokainen yksilö ei tietysti voi olla aivan se rotunsa "paras" ulkonäöltään mutta se ei millään tavoin johdu rodusta -kuten sanoit niin joka rotuun mahtuu niitä erilaisia. Ja toisaalta jokainen hevonen voi näyttää vähän nukkavierulta esim karvanlähtöaikaan ja kurakelissä ja vähän huonossa asennossa... puhumattakaan siitä että on lihasköyhä tai huonossa karvassa, niin silloin hevonen ei välttämättä näytä ihan niin hehkeältä ihmissilmään. Pöh, jopas valkkasin kuvat huonosti kun ei sun ottama kuva päässyt mukaan :D

   Poista
 4. Kauniita oli kaikki tähän laitetut, minuakin lämminveriset monella tapaa viehettävät. Varsinkin niillä on minusta usein kauniit silmät! :)
  Vielä minä joskus hankin sen oman lämminverisen...

  VastaaPoista
 5. Speedyn oikea nimi on Speedy Index jos tahdot käyttää oikeaa nimeä :) Aivan upeita kuvia, ihastelin niitä jo ryhmässä. Eniten sykähdytti kuitenkin ravikuvat sekä rautiaat lämminveriset. Ravikuvissa on vain sitä aitoa tunnelmaa, tämä rotu parhaimmillaan! Ja rautiaat lämppärit ovat kauniita kuin karamellit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla oli muitakin lempinimellä mutta lisäsin sen kuitenkin :). Kaikki väritykset ovat niin kauniita :). Ei tullutkaan muuten tähän yhtään ravikuvaa laitettua, tai taisko olla listattunakaan :D. Myös kimon ois tietysti voinut lisätä, mutta tässä nyt tämmöinen otos :). Vielä kutkutti et ois lähtenyt aiemmin ryhmässä julkaistuja upeita kuvia metsästämään mutta aikabudjetti ei anna myöten ;)

   Poista
  2. Onhan tuossa pari katokselta otettua kuvaa, lasken ne ravikuviksi ;)

   Poista
  3. Okei, no hyvä ;). Mulle tulee mieleen kärrykuvat :)

   Poista
 6. Hei! Kiva kun valitsit ottamiani kuvia :) Voisitko vielä lisätä Dizzyn kuvaan minut kuvaajaksi? t. Tuuli Halme

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, lisätty on. Oliko Dizzystä nuo 3 kuvaa? Katohan että tuli oikein, en kuitenkaan ihan niin hyvin tunnista noista, voisin kuitata vaikka eri hevosiksi samankin ;)

   Poista
  2. Dizzystä ainut kuva on tuo, jossa se laukkaa tarhassa ylämäkeen :b Kaksi ylempää taitavat olla Jonna Lahtisen silloisesta Kiikku's Pathe -ruunasta, jos tunnistin oikein :b Facebookissa oli Dizzystä useampi kuva, mutta niitä ei tässä olekaan. Myös Wild Isadorin kuva on ottamani, mutta se olikin jo ihan oikein :)

   Poista
  3. Heh, noniin, tässä nähdään, tuo ruuna ois mun silmissä mennyt ihan Dizzystä ;).

   Poista
  4. Patehan tuolla 😁 3 kuvaa näytti olevan, kuvarykäelmästä 2,3 ja viiminen on Kiikku's Pathe.

   Poista
 7. Upeita kuvia olet koonnut! Näyttäähän siellä omanikin söpöilevän :P Kyllä jokaisesta rodusta löytyy jos minkämoisia mutta kyllä omasta mielestäni jokainen hevonen on jollain tavalla kaunis. Sait muuten uuden lukijan täältä suunnalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu, pitikin käydä teijän blogia katsastamassa. Ja jokainen hevonen on tosiaan omalla tavallaan kaunis :).

   Poista
 8. Olen myös miettinyt, mikä on kun tätä rotua SUOMESSA väheksytään ratsuna. Muualla, esim. ruotsissa lämminverisiä näkee ihan este- ja kouluradoilla muiden rotujen seassa, eikä heitä katsota kieroon.
  Itse pienestä tytöstä asti haaveilin lv:stä, mutta omat tavoitteet ovat olleet kansallisilla ja kv esteradoilla. Vihdoin viime vuonna sain estehevoseni rinnalle oman lämppärin ja voi miten ihana yllätys se on ollut minulle!! Niin oppivainen, positiivinen hevonen :-)
  Toivon todella, että lv negatiivisyys laimenisi ja voisi kertoa ylpeänä omistavansa lv:n.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ainakin voin jo nyt kertoa ylpeänä omistavani lämpösen ;)

   Poista
  2. Niin, voi ylpeänä kertoa, mutta se, että tietäisi että toinen ottaa sen yhtä "vakavasti" vastaan kuin sen että omistaa semmoisen "laatupuokin".. siihen lie matkaa vielä :). Mutta varmasti jo tosiaan nyt some on auttanut siihen, että näitä ennakkoluuloja karisee Suomessakin.
   Minä niin muistan kun olin estekisojen katsomossa lapsena ja siellä joku sai kilarit siitä kun radalla meni ex-ravuri nelitahtista laukkaa. Ohhoijaa.

   Poista
 9. Onpa upeita hevosia ja hieno rotu! Erityisesti omaa silmää miellytti tuo pinkkiriimuinen punarautias sekä tuo Lobster, aivan uskomattoman kauniita molemmat :)

  VastaaPoista
 10. Harmi, kun en itse huomannut tuota ketjua. Olisin voinut laittaa Ukostakin kuvan. :D Useimmat Ukon tallipaikan asiakkaat ovat ihmetelleet, kun olen kertonut, että Ukko on ex-ravuri, koska se näyttää aivan PV:ltä, mikä kyllä on ihan totta. Ukko on rakenteeltaan hyvin epätyypillinen ravuri; se on iso, sillä on korkea säkä ja sillä on lyhyt selkä. Minä tosin sanon mieluumin, että Ukko näyttää ratsulta tai sopushtaiselta hevoselta -ei pv:ltä, koska se on mielestäni lämppärin ulkomuodon vähettelyä.

  Ei myöskään sovi unohtaa lämppäreiden ihanaa luonnetta. Ne ovat pääsääntöisesti nöyriä ja rohkeita hevosia. Lisäksii ne ovat todella herkkiä hevosia ja siksi on älytöntä, miten kovasti niitä usein käsitellään ravimaailmassa. Maastossa ei tarvitse pelätä, että heppa näkisi jossain pieniä vihreitä miehiä. Luulen, että tämä johtuu myös käsittelystä. Ravureita käsitelllään paljon varsasta lähtien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, en tiedä miksi olin unohtanut vastata tähän kommenttiin! nyt löysin sen siivotessani sähköpostia. Kiitos siis kommentistasi ja Ukko on tosiaan upea -kuten kaikki lämppärit <3, hyviä mmonessa.

   Poista
 11. Osassa kuvissa olevat hevoset näyttävät aivan normaaleilta ratsuhevosilta, kuka on väittänut, että näistä ei olisi ratsuksi? Ja kauniita hevosia myös.

  Omat elämäni hevoset ovat sattuneet olemaan suokkeja ja shettiksiä (tälläkin hetkellä se on shettis), mutta kukaan niistä ei ole valikoitunut niiden rodun vuoksi. Lempirotunikin ovat varsinaisesti nuo edellä mainitut, mutta hevosiahan ne kaikki hevoset ovat, rotuun, kokoon ja ammattiin katsomatta ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ihania, ainutlaatuisia, uljaita yksilöitä ja upean lajinsa edustajia :)

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.