sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Barefoot hoof trimming for dummies part 2

Pohdinnat kavioista jatkukoon...

Aiemmin aiheesta on kirjoitettu:  

Barefoot hoof trimming for dummies (osa1)


Raspausta joulukuussa, pukeutumisesta päätellen on ollut tosi kylmä
Joulukuussa kerroin aloittaneeni kavioiden vuolua. Raspailin, vuolin säteen lärpäkkeitä pois ja madalsin kantakulmatukia. Siistin myös säteen keskiuurretta, mutta en ole vielä ruvennut vuolemaan säteitä enkä muuttamaan oikeastaan mitään. Olen vain vuollut valmiiseen malliin ja välissä on käynyt meidän vuolija vuolemassa. 

Heh, onpa asento.. Tyyli on vapaa, eikö niin?
Joskus marras-joulukuussa huomasin, että Skinnyllä siirtyi etusten pyörähdyskohta sivulle viikon sisällä vuolusta, ks kuva alla.

vasen etunen vuoltu, oikeassa näkyy että kärjen vasen syrjä on pidempi ja oikea kulunut enemmän
Kerroinkin viimeksi alkaneeni tehdä enemmän pyöristystä kärjelle etusissa ja ottavani enemmän ulkoseinämää sivusuunnassa. Se mitä tapahtui oli tosi positiivista. Muutoksen näki jo viikossa tai parissa. Etusten pyörähdyskohta pysyi keskellä! Vau :). Yhä on karvan verran enempi ottamista etusten kärjen ulkosyrjältä (pari raspin pyyhkäisyä), mutta noin iso muutos noin pienellä vuolumuutoksella oli kyllä yllätys.

Nenä kiinni takakaviossa :D

Haaveilen ständistä, mutta en ole keksinyt mihin sen saisin säilytykseen jos semmoisen hankkisi. Koska ständiä ei ole, joudun kikkailemaan seuraavalla tavalla:

Ulkoseinän ja flaren hiomista ilman ständiä, hankalaa kun raspi osuu väkisinkin betoniin :S



Joulukuussa hankin itselleni Andrew Bowen dvd:t. Sain tietoa jälleen yhdestä tavasta vuolla kavioita.

Andrew Bowelta opittua


Vuolu Bowen mukaan

1. Sole(vanha antura säteen ympäriltä), bars, heel corners and frog/ Antura, kantakulmatuet, kannat ja säde
-Poistetaan kerros vanhaa anturaa jos tarpeen. Vanhassa anturassa on yleensä pintahalkeamia ja vuoltaessa rapsutellaan vain säteen ympäriltä ohuesti, anturaa ei siis kokonaan vuolla. Vanha antura kuluu itsestään pois, jos hevonen liikkuu tarpeeksi kuluttavilla pohjilla.
-> Oma tulkintani Skinnyn kavioiden suhteen: en koske käytännössä lainkaan anturaan. Kulmatukien tuntumaan tulee välillä halkeamia, niitä saatan hyvin kevyesti raaputella tai ottaa hiomapaperilla.
-Kantakulmatuet eivät saa kantaa painoa.
-Säde on tärkeä osa ”landing geatia” =”laskeutumisalusta? askellusalusta?”. Sädettä vuollaan vain jos se on tarpeen ja vältetään terveen säteen rutiinivuolua. Jotta säteestä pysyisivät bakteerit mahdollisimman hyvin poissa, tarkista että säteen sivut ovat tarpeeksi auki, poista lärpäkkeet, pidä keskiuurre nätisti muodossaan/auki. Tärkeätä olisi kasvattaa tervettä sädettä. Terveen säteen kasvua edistää oikea askellut: kannat edellä.
Säteen on tarkoitus kerätä likaa ympärilleen joka tasaa painetta, mutta jos säde ei ole terve tämä voi johtaa infektioihin ja kavioiden puhdistaminen on tärkeää.

2. Kannat; "establish heel platforms"
-Bowe käyttää semmoisia pihtejä, nipsuttimia? (snippers?). Itse en ikinä aloittelijana koske millään muulla kuin raspilla kantoihin, jotta ei lähde liikaa.
-Tavoitteena mahdollisimman laaja kavion laskeutumisalusta. Jos kannat ovat liian korkeat, ei tule tarpeeksi sädekontaktia, ja seuraa mustelmia kantohin, sillä kannat kantavat liikaa painoa. Jos kannat ovat liian matalat, seuraa liikaa painetta säteelle joka aiheuttaa epämukavuutta. Säde tarvitsee oikean määrän painetta toimiakseen oikein.
-Seinämät saavat olla noin 3mm pitkät kantakulmien kohdalla.
-Kantojen raspaus: raspi poikittain, raspaa keskeltä ulospäin yksi kanta kerrallaan.
-Voit mitata kantojen pituuden kannasta ruununrajan karvalinjaan asti, siitä näkee onko ne saman mittaiset

3. "Level the toe" katso varpaan pituus kannoilta
-Raspi suorana raspataan seinämä anturan mukaisesti

4. Paino pois ”kavion neljäsosilta ja ulkoseinältä”. Ns. kavion neljäsosat (suomeksi?) on alue säteen kärjestä kantojen alueelle. Oma vertauskuvani; jos ajatellaan kaviota kellotauluna niin siitä alueet about klo 8-10 ja 14-16.
merkitsin kavioon summittain "quarters", neljäsosat, ehkä hieman liian pitkät mutta sinnepäin
Kavion "neljäsosien" ei pidä kantaa painoa kun hevonen seisoo kovalla suoralla alustalla. Myös ulkoseinältä paino pois, sisempi seinä saapi kantaa painoa,
-Raspin kulma muuttuu paljon pystymmäksi; 45 asteen kulma kavion neljäsosilta
-Kavion ulkoseinän raspauksessa käytä raspia mieluummin kavion ympäri sivuttaissuunnassa, ei ylös-alas-suuntaisesti.

5. Flaret pois 
-Sivusunnasta ulkoseinän reunaa raspaten, jos on ständi, käytä sitä.
-Raspaa vain kavion alinta kolmasosaa kavion ulkopinnalta. Siis jaa kavion korkeus lattiasta ruununrajaan kolmeen osaan -vain alimpaan kolmasosaan alhaaltapäin saa koskea.

Vain alimpaan kolmasosaan alhaaltapäin saa koskea flarea raspattaessa
-Kun katsotaan taas pohjasta päin, ohennetaan ulkoseinää  raspaamalla 45 asteen kulmassa. Muuten tämä on sama kuin poistettaessa paino pois ulkoseinämältä, mutta tullaan lähemmäs valkoviivaa.
Flarea kannattaa poistaa pikkuhiljaa niin se ajan myötä ”kasvaa pois” kun mekaaninen syy siihen poistetaan.


6. "Loppupyyhkäisy"
-Tasoitetaan raspaus yltympäri, tarkastetaan ulkoseinämä, ettei se kanna painoa. Tarkista että kavion pituus on suunnilleen siten, että säteen kärjestä kavion kärkeen on 1/3 kavion koko pituudesta...

kavion suuntaa-antavat suhteet: pituus säteen kärjestä kavion kärkeen about 1/3 koko kavion pituudesta
...jos kavio on pidempi voi pyöristää kärkeä enemmän.


takasen raspausta

Yleistä Bowen opeista:

  • Ota vain se mitä tarvitsee, jätä se mitä voit
  • Älä innostu liikaa, älä vuole liian usein
  • Oletuksena perusterve hevonen ja perus ylläpitovuolu, ei kavio-ongelmia (meillähän tavallaan on kavio-ongelma eli se sieni)
  • Kun puhutaan että jokin osa ei saa kantaa painoa, puhutaan siitä tilasta kun hevonen seisoo tasaisella kovalla alustalla.
  • Hevosen tulisi astua kannat edellä
  • Bowe antaa nyrkkisäännöksi 2 viikon vuoluvälin, jotta nähdään miten kavio vastaa vuoluun, miten se alkaa kasvamaan. Aloittelijana on kuitenkin vaikea saada koko helahoito toteutettua kerran kahteen viikkoon ilman että vuolukerta ei veny liian pitkäksi. Opin tämän itse kantapään kautta. Aloitin eräänä iltana innoissani vuolemisen ja ei, en malttanut jättää vain etusiin, tai vain raspaamiseen. Raspasin kaikki kaviot ja rupesin vielä sitten vuolemaan. Sain kantakulmatuet alas ja säteissä jäätiinkin sitten puolitiehen. Kello oli lähes 23:00, hups.. Eli homma on vielä niin hidasta, että koko helahoitoa ei voi tehdä kerralla! On auttamatta jaettava vuolu useampiin kertoihin. 
  • Bowe peräänkuuluttaa myös niitä meidän hevosen pito-olosuhteita, vaihtelevia pohjia ja muuta tärkeää, jotka monestikaan eivät ole sellaisia asioita joihin voi vaikuttaa, ellei ole omaa tallia. Hevosen pitäisi elää niillä aluistoilla joilla haluamme sen kulkevan. Jos se elää pehmeässä karsinassa, tarhassa, kentällä ja maneesissa niin ei oikein voi vaatia, että se kestäisi kulkea kovalla soratiellä -tätä pohjaa pitäisi tarjota sille arjessa, jotta kaviot tottuisivat.
  • Kauniin kavion ihanne houkuttaa... mutta oikeastaan on melkein sama miltä kaviot esteettisesti näyttävät, ja kuinka lähellä ihannetta ne ovat. Oleellista on se, miten hevonen kavioillaan pistelee menemään ja miten sitä voi käyttää. Ihannekavio voidaan ehkä määritellä, mutta ei meillä niitä käytännössä ole. Voi olla vain niitä kullekin hevoselle mahdollisimman terveitä kavioita, joiden mukana kulkee terve hevonen.

Pörröinen ponipallurainenhan näyttää tästä kulmasta ihan sutjakkaalta?

Pohdintaa:


  • Säteen vuoleminen. Viime postauksessa mietin tarviiko säteitä vuolla vai ei. Nyt olen päätellyt, että Skinnyn säteitä on ainakin toistaiseksi vuoltava säännöllisesti, sinne rupeaa muuten muodostumaan sienipisteitä. Vähän hämmentää kuitenkin, että Bowe on sitä mieltä että sädettä ei rutiinivuolla ja tämä yksi nainen on sitä mieltä että pitää vuolla. Ilmeisesti pitää tietää onko kuinka infektio/sieniherkkä säde tai onko kaviot sienettömät ja sen mukaa vuolla tai olla vuolematta enempiä.
  • Säteeseen liittyen mietityttää myös, miksi Skinnylle jää niin syvä rako säteen reunan alle. Se ei ole sinällään ongelma mutta vähän työlästä puhtaanapidon suhteen. Etusissa sillä on ollut aina syvä "likaviiva", mutta nykyään myös takasissa jää reunan alle semmoinen tila. Mietin onko sädettä vuoltu niin säästeliäästi että on sitten päässyt leviämään. Leviäminenhän on oikeastaan hyvä, mutta pitäisi sen levitä juurestaankin jos on levitäkseen?
  • Ulkoseinä, pyöristys ja flare. Tästä olen yhä vähän hämilläni. Dan Guerran mukaan pitää kasvattaa seinämiä, jotta hevonen kantaisi painoa ulkoseinämällä. Kuitenkin kun katsoo youtubevideoita niin huomaa ainakin niistä että valtaosa (tähän mennessä kaikki katsomani) vuolee seinämät anturan tasolle ja pyöristää ulkoseinämän reilusti. Bill Campanelli on yksi erimerkki vuolijasta, joka sanoo että ulkoseinämä pitäisi pyöristää niin paljon että se on irti lattiasta. Lisäsin hänen videonsa jo aiemmin tänne mutta lisään sen vielä uudelleen tuohon alle. Ulkoseinämästä hän puhuu videollaan n. 3min kohdalla. Meillä tämä ei oikein meinaa onnistua niin kauan kun noita valkoviivoja on avattu. Seinämästä jää muutenkin hirvittävän ohut ja jos pyöristelen niin tuntuu, että kohta koko seinämä repeää tai jotain. Ehkä sitten kun valkoviiva kasvaa takaisin samalle tasalle anturan kanssa, on taas helpompi vuolla.



Kun katsoo Skinnyn kavioita ja ruotsalaisen kengittäjän tekemää vuolua kenkien poisoton yhteydessä näyttää minusta siltä että hänkin vuoli ulkoseinän aikalailla irti lattiasta. Vai mitä?


Vuolu kenkien poisoton yhteydessä. Katso erityisesti lähemmän kavion alareuna, näyttää ainakin siltä että ulkoseinä on katkastu hyvinkin selvästi? Jos näin voi tehdä, voisikohan minäkin...
Yritin tehdä vähän samanlaista, onnistui suht hyvin, täytyy opetella pyöristystä vielä.

tee-se-itse- ulkoseinämän pyöristykset, himppasen pitää opetella vielä?


  • Kantakulmatuet. Edellisen kavio-postauksen kommenttiboksissa tuli puheeksi kulmatukien vuoleminen. Löysin youtubesta yhden videon, jossa varsin "intomielinen" (välillä jopa fanaattinen?) rouva kertoo kavion sisärakenteista ja vuolun perustumisesta siihen. Jos ymmärsin oikein, hänen mukaansa kantakulmatuet pitäisi vuolla siksi pois, että jää mahdollisimman laaja "landing geat". Ihanteena tuntuu olevan terve kavio, joka askeltaisi kannat edellä. Landing geatin/"laskualustan" tulisi olla mahdollisimman leveä ja laaja, sisältäen myös leveän säteen. En löytänyt tätä videota enää youtubesta, mutta se oli happyhoof-nimimerkin video ja minulla on se koneella. Videon rouvalla on paljon videoita youtubessa, joissa hän esittelee kavion sisärakenteita aidosta kaviosta. Varsin rohkeaa vuolua ja aika iso missio saada kaviosta ns täydellinen mielestäni, mutta kuitenkin hänellä on useampikin mielenkiintoinen pointti tuossa vuolussa. 








Lisää kaviokuvia


Marraskuu






Joulukuu





Tässä etenkin oikeaa sädettä jouduttiin vähän kaivelemaan ja sen kärki esimerkiksi on aika ruma


Tammikuu


Etusten säteissä sieniröpelöä ja molempien säteiden kärjessä sienipisteet

Sienipisteet lähti vuolussa miltei koonaan pois, vasemman etusen kärki jäi vielä vähän kaivelluksi



Helmikuu

kuoriutuneet säteet kevään tullen, varsin siistit :)


Säteiden voi sanoa olevan nyt lähes puhtaat sienestä. Vain yksi sienipiste jäi vuolussa 13.2.13 vuolussa, joka ei kuitenkaan ole syvä. Säteiden keskiuurteissa oli vähän sieniviivaa, mutta nekään eivät  mene syvälle. Valkoviiva on vielä auki kaikissa kavioissa, toivottavasti se saisi nyt kasvaa umpeen.


Vasemman etusen halkeama on miltei kasvanut pois. Halkeaman kohdassa oli pitkään pari sienen syömää reikää, jotka näkyvät allaolevassa kuvassa ympyröitynä punaisella.



Helmikuussa 2013 kavio oli vihdoin kasvanut niin, että reikiä ei enää ole:

Vasemman etusen halkeama on miltei kasvanut pois ja seinämän reijät ovat vihdoin poistuneet



Olen päässyt siirtymään kavioiden pesussa jokapäiväisestä hoidosta harvempaan eli hoidan jokatoinen tai joka kolmas päivä.

Kokemuksia kengättömyydestä




Tilanne kavioiden suhteen on tosi hyvä. Olen iloinen siitä, että kengättä on mennyt paremmin kun oisin osannut etukäteen ajatellakaan :D. Paljas kavio on yllättävän pitävä talvella. Se on liukkaalla vähän kuin hiomaton puupinta, siinä on oma kitkansa. Sen huomaa esimerkiksi betonilla, hevonen ei liukastele tippaakaan. Pesupaikallemme menee aika jyrkkä betoninen liuska ja Skinny pystyy tepsuttelemaan liuskaa pitkin liukastumatta.

Pesupaikalla. Kuvasta ei ehkä näe, mutta pesupaikka on paljon alempana kuin käytävä joten sinne kuljetaan ns. alamäkeen. Paljas kavio pitää tosi hyvin tuossa betonilla
Maastossa mennään aina auraamatonta tietä eikä lumessa ei ole ollut minkäänlaisia pitävyysongelmia. Tallin parkkipaikalta nouseva aurattu tie on välillä todella liukas, kova ja kiiltävä, mutta siinäkin Skinny pysyy hyvin pystyssä kun menee rauhallisesti. Siinä kun on alamäkeä niin joku jaloista voi välillä lipsua. Tilsoja tulee tilsakeleillä, mutta niistä ei muodostu niin korkeita kuin kengällisen hevosen "korkokengistä", vaan ne tippuvat aika pian muodostumisen jälkeen pois.

Takasen raspausta
Kavioiden hoito on tuonut hevosenomistamiseen lisää kokonaisvaltaisuutta. Jos hevonen olisi kengässä niin olisin ulkoistanut todennäköisesti kavioidenhoidon kokonaan ulkopuoliselle. On ollut tosi antoisaa opetella kavioidenhoitoa itse. Tarkoitus on ennenpitkää olla vuolun suhteen täysin omavarainen, ja pyytää kenties joku muu katsomaan sillointällöin.

"kukkuluuruu"

Barefoot hoof trimming for dummies part 3

-oppimismatka oman hevosen kavioiden vuolijaksi jatkuu

7 kommenttia:

  1. Skinnyllä on kauniit kaviot <3

    Meidän kaakkien kaviot on ihan onnettomat. Tai okei, kaviot on päältä tosi nätit, mutta säteet ovat ihan kauheat. Meillä ne selkeästi kaipaisivat vuolua ja pesua, mutta minulla on hirveä kammo säteiden vuolun suhteen... En tiedä olenkoselittänyt joskus, mutta olen kahdesti Pilkulta onnistunut saamaan kauniin verisuihkun aikaan. Sillä oli takakaviot säteineen niin vinot, että kun vuolin säteen "reunaa", osuinkin suoraan suoneen. Yyhh. Viime viikolla sain sentään Teresalta vähän säteitäkin vuoltua, mutta on se aika kaukana huolellisesti vuollusta! Pitäisi ehkä kutsua joku toinen vuolemaan niitä - mutta toisaalta, kun näin mitä Adelia teki hierojalle kun se yritti nostaa sen takajalkaa, taidan jatkaa vuolua ihan yksikseni.

    Minullakin on muuten Bowen DVD:t. En ole saanut koskaan aikaiseksi katsoa. Kuvauksen perusteella se vastaa aika pitkälti sitä miten kaviot vuolen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, kiitos, hauska kuulla :D, kukaan ei ole kai aiemmin sanonut niitä kauniiksi :D. Mutta oikein hyvät ja toimivathan ne ovat, erityisen iloinen olen siitä että säteiden keskiuurteet ovat kiinni, ja siinä samalla päkiät (monilla kun ne on halki).

      Oli tuosta puhetta, että oli tullut verisuihku. Mutta Teresa ja Adelia kun on erilaisia niillä ei ehkä ole samallalailla sitä verensuihkuamisvaaraa..? Kun ottaa ihan ohuita kerroksia, varovasti raaputellen, niin pitäisi siinä näkyä punertamista ennen verisuonta, vai antoiko Pilkun kavio minkäänlaista varoitusta? Ilmeisesti ei?

      Jos on pitkään rutinoitunut vuolemisen kanssa niin Bowen dvd:t voi olla tylsiä, vähän silelä oli sitä perus diipadaapaa seassa mutta itse vuolu oli kyllä mielenkiintoinen.

      Poista
  2. Kiva postaus! :)

    Kesällä 2011 Ukolla oli todella huonot kaviot, joten kengittäjä määräsi meidät pesämään niitä juuriharjalla päivittäin. Jossain vaiheessa homma kuitenkin kaatui siihen, että kävimme koulun alettua tallilla vain neljä kertaa viikossa, joten tästä ei olisi ollut enää mitään hyötyä.

    VastaaPoista
  3. Itsehän tässä pitäisi alkaa vuolijaksi/kengittäjäksi, hierojaksi, satulasepäksi ja eläinlääkäriksi, kun kokemuksesta olen huomannut, etteivät ihmiset ole aina kovin rehellisiä. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Ja sinäpä sen sanoit, itse sais olla mielellään kaikkea mainitsemaasi ;). Eläinlääkärin tutkinnolla ainakin pärjäisi kaikissa noissa melko pitkälle, että siinä on sinulle hyvä tulevaisuuden ammattivinkki :D.

      Varmaan noissa kavionpesuhommissa auttaa se 4/krt viikossakin, kun verrattain lyhyt aikahan se on minkä kavio on täysin puhtaana puhtaalla alustalla. Meilläkin se on n. puoli tuntia kerrallaan pestynä ja desinfioituna puhtaalla alustalla (= bootseissa) ja silti on menty eteenpäin :).

      Poista
  4. Moi!

    Löysin blogiisi Googlen kautta kun etsin tietoa kengättömistä hevosista! Mielenkiintoisia kirjoituksia sinulla ja näistä on varmasta apua. Hevoseltani otettiin kengät pois pari viikkoa sitten ja nyt minulla on ahkeran opiskelun alla nämä kavio asiat. Alku on meillä mennyt super hyvin ja kaviot tosi hyvässä kunnossa niin uskallan olettaa että päästään aika helpolla tähän kengättömään touhuun 😊

    Täytyy kahlata blogiasi lisää läpi näissä asioissa varsinkin!

    Hevoseni on estepainotteinen harrasteratsu ja kovasti nyt yritän löytää kokemuksia miten kengättömät hevoset on esteitä pystynyt menemään. Uskon että hyvin se menee, mutta kun on 20 vuotta tottunut siihen että kaikilla on automaattisesti rautakengät jalassa niin vähän silti jännittää miten sujuu... Mitä jos joku kerta esteitä hypätessä etukaviot poksahtaa taivaan tuuliin alastulossa, kun ei ollut rautakenkää pitämässä sitä kasassa...... 😱 😉 no ei kai nyt sentään.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentistasi. Hirveän huono tapa tullut minulle etten saa vastattua kommentteihin heti, vaikka luen ne yleensä melko pian. Yritän palata takaisin hyviin tapoihin!

      Kiva kuulla että haet tietoa ja kokemuksia. Minulla ei ole aavistustakaan esteratsastuksesta. Jotenkin oon aatellut että kengättä säästää etusia kun saa kaiken iskunvaimennuksen käyttöön. Mutta toisaalta kyllä isoilla esteillä tosiaan aika rasitukseen joutuu ne kaviot... Kun vain tietäisi mistä hakea (facebook-ryhmistä?) niin varmasti löytyisi kokemuksia siitä.

      Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.