keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Uusi väliaikaispenkki: Euro riders yleissatula

Uusi väliaikaissatula Euro riders 17" ja Skinny tavallisessa satula-poseerausasennossaan. Yleensä kun kuvaan satuloita, minulla on päätön hevonen.
Satulaa etsiessä vastaan tuli puoli-ilmainen Euro riders- satula ja koska se sopi Skinnylle kohtuullisesti kokeilemistani parhaiten, niin lunastin sen itselleni. Siinä toivossa, että tämä olisi parempi väliaikaispenkki kuin lammaskarvasatula. Itselle se on melko hirveä istua. Ei saa oikeen mitään tukea ja jalustinhihnojen soljet painaa reisiä. Kun jalustimia vähän lyhentää niin, että reiden asento muuttuu, soljet eivät paina niin pahasti. Takakaari on myös sopivan matala, ei ota kiinni turvaliivin alareunaan. Ja on se parempi istua kuin se Skinnyn vanha Hubertus. Nahka tuossa on jotenkin jäykkää, ihme ettei ole pehmennyt vanhemmiten.

Etukaaren ja sään väliin jää tilaa
Euro riders yleissatula 17"

Euro riders alapuolelta
Euroriders ja Skinny pää heilahtaneena, mutta sentään mukana kuvassa. Kylläpä tuon riimu ja huopa onkin samansävyisiä, onkohan suunniteltu juttu ;)

 

Mattesin lampaankarvahuopa on saapunut

Mattesin lampaankarvahuopa etukarvalla, livenä minusta nätimmän värinen, tässä vähän vihertää mutta huopa on siis tummanruskea
Nyt se tuli! Pitkään odotettu ruskea Mattesin lammaskarvahuopa. Tämä oli se, jota mietin sen Freeformin alle. Huovassa on 4 täytetaskua, niin että voi tarvittaessa lisäillä täytettä. Lammaskarvaa on molemmilla puolin mutta ei selkärangan kohdalla, eli vie painetta pois selkärangalta (tai suomeksi ns selkärankatilallinen huopa). Siinä on myös klipsut, joilla huopa kiinnitetään satulaan, niin pysyy paremmin paikallaan mm. satuloitaessa. Lampaankarva estää liukumista, kaipa se vähän pehmittää, vaimentaa iskuja ja hengittääkin. Huopa on hieman liian pitkä Euro ridersiin, mutta mieluummin liian pitkä kuin lyhyt. Se tekee Euro ridersista sentään inhimillisen, tekee säälle tilaa.

Mattesin huopa alapuolelta
Istutin selkään myös Kiefferin koulupenkkiä mutta ei tarvinut edes kokeilla enempää, se oli nimittäin liian pitkä (kuvassa himpan liian edessä eli tulis taaemmas). Enkä edelleenkään halua koulusatulaa, saattoi olla myös hieman liian kapea, mutta se asia ois voinu näyttää erilaiselta kun ois ollut painoa päällä

Seuraavaksi:

Molemmille paremman satulan etsintä jatkuu, mutta ehkä uskallan nyt myös hengähtää tämän Euro ridersin ansiosta. Olen erittäin avoin nyt näille runkosatuloille, kun ei haluamaani rungotonta, joustorunkoista tai nahkarunkoista ruvennut kerta löytymään. Kun on muutaman kerran istunut runkosatulassa niin siihen on myös tottunut tosi hyvin. Enää ei tunnu siltä, että kiikkuisi jossain metrin päässä hevosesta. Kuten sanoin, se Cliff Barnsby (Omega) oli aivan loistava istua. Joten jos hevosen selkä vaan pysyy kunnossa ja se on tyytyväinen runkosatulaan, niin minäkin olen. Paneelisatuloista (/runkosatuloista) löytyy niin paljon helpommin sopiva malli.

Sain lukijoilta paljon merkkivinkkejä, jotka voisi sopia meille: Kieffer (Aachen, Wien), Prestige, Sydney, Mustang, Pfiff ja Wintec. Kiitos teille :), nämä on nyt mielessä. Infoa merkeistä sain blogin kautta yllättäen paljon helpommin kuin vaikkapa kysymällä joltain foorumilta. On helpompi suunnistaa, kun tietää vähän noita merkkejä!

Määrätietoinen jalannosto (K: ser du hur väl han kommer ihåg hur man luftar frambenen XD! fast jag ber inte.. ;))


Painetestihuopia ei ollut myyjällä varastossa, joten pitää odottaa seuraavaa lastia Kanadasta. Mielelläni testaisin sen kanssa sekä lampaankarvan, että Euro ridersin. Ja tietysti testiin pääsee myös se unelmapenkki, jos semmoinen löytyy.  Liekö sitten painetestihuopakaan oikotie onneen, mutta nyt tuntuu, että se on vähintään kokeilemisen arvoinen.

Jotenkin hellyyttävä tämä jalat harallaan-asento

Kysymys selkärangantilasta (näihin saa vastata jos joku osaa):

Olen miettinyt satuloiden selkärangan tilaa. Tämän kysymyksen herätti tuo armas lammaskarvasatula. Eli tuommoisessa voi sanoa olevan selkärankaleikkaus tai pieni tila. Eli paino jakautuu enimmäkseen siihen rangan sivuille. Kuitenkaan tila ei ole niin suuri kuin paneelillisissa satuloissa, joissa rangan päälle jää oikeasti kunnolla ilmatilaa. Myös ainakin meillä se Barefootin rungoton olisi istunut niin lähellä selkää, ettei sinne rangan päälle olisi varmaan jäänyt juuri ilmaa. Ja kyseisen satulan sanotaan kuitenkin vievän painon pois rangalta. Varmaan tärkeintä onkin, että rangalle ei tule painoa, mutta kuinka suuren ilmatilan ranka tarvitsee? Heräsin myös tuohon selkärangantilan leveyteen, kun minulle näytettiin siitä lammaskarvasta, miten kapea se karvan keskellä oleva  "vako" on verrattuna selkärangan leveyteen. Ehkei siinä voi puhua ollenkaan selkärangantilasta, siinä on vaan pehmustetta selkärangan molemmin puolin enemmän.

keväthangilla

23 kommenttia:

 1. Googletappa "home-made port lewis impression pad" ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googletin.. Voi ei XD. En ollut yhtään ajatellut, että semmosen vois tehdä itsekin. Mutta kyllä multa menis hermo tuon kanssa alta aikayksikön, jos rupeis tekee. Täytyy hetki miettiä sitä hintaa ja niitä hermoja, että onko hermojenmenetys niin suuri että kannattaa maksaa valmiista..

   Poista
 2. Hyvä että teille löytyi väliaikasatula!

  Sopiko Kieffer muuten hyvin jos ei pituutta oteta huomioon? Tai siis eihän ottanut esim. säästä kiinni?

  Ps. Taas bloggerissa oli "Bessie blogissa Skyfighter -hevosen ja omistajan yhteiseloa - 1 minuutti sitten" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ottanut säästä kiinni, Skinnyllä ei kuitenkaan niin iso säkä ole, reilusti jäi tilaa. En tiiraillut sitä kyllä hirveesti kun oli niin selvä peli, kun se oli vielä pitkäsiipinen koulujakkara. Ois tietty pitäny käyttää tilaisuus hyväksi ja tiirailla kaarevuusasia. Ainakaan ei paneelien muodon epäsopivuus ollut mitenkään silmiinpistävää. Liekö sitten kaarevuus ollut ok.

   Hihii, ihanaa, että suhtaudut noin innolla näihin postauksiin. Oon tosi ilonen itse taas puolestani siitä, että joku lukee ja saan kommentteja :D. Ennen tämmöset asiat kai jaattiin (onko tuo sana? ja miksi koneelle kirjoittaessa rupeaa aina miettimään sanojen kirjoitusasua?) kotisivuilla tai keskustelupalstoilla, nyt jokaisella on oma blogi jossa kuuluttaa kaikki asiansa ;D.

   Poista
 3. Ainakin runkosatuloiden kanssa yleensä pidetään sääntönä, että noin kolme sormenleveyttä pitäisi olla se selkärangantila. Toki myös hevosesta riippuu, Elmo vaati ehdottomasti kolme tai enemmän, sille esim. Prestige oli tästä syystä hyvä satula. :)

  Vanhoissa satuloissa on harmillisen usein topattu se selkärangantila ihan liian kapeaksi.

  Hyvä, että teillä on nyt edes suurinpiirtein hyvä satula ja tosi ihanannäköinen tuo lampaankarva. Kohta harkitsen itsekin, kun aina hankaa joku huovan reuna tai ommel..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, meil on kanssa se 3-4sormea, mittailin kädellä sitä sekä hevosesta että satulasta. Ihmettelin kans tosi paljon tuota miten kapeat selkärankatilat voi joissain satuloissa olla, eihän millään hevosella ole niin kapea selkäranka. Ehkei sitä tiedostettu kun tehtiin niitä vanhempia malleja? Ja sitten nää rungottomat, ei menee ainakaan tuon säännön mukaan, niissä on kai joku ihan oma logiikka, on niin erityyppisiä.

   Poista
 4. Ihana toi huopa!

  ..Ja siis tunnen niin tuon tuskan noiden satuloiden kanssa. Mä alan vaan kallistua siihen, että meillä alkaa kunnon laihdutuskuuri, jonka jälkeen luultavasti tuo joustorunkoinenkin olisi taas ihan ok. Jännästi vaikutti satulan istuvuuteen nuo muutamat hassut sadat ylikilot :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rupeet tekee Neten kanssa semmosia matkaratsujen maastolenkkejä niin kyllä lähtee ;). Oon suunnitellu meille samaa (kulutuksen lisäämistä), ehkä satulan kanssa vois kohta käydä oikein reippahaita maastolenkkejä kun lumet sulaa..

   Huopa on tosiaan niin ihanan pehmonen että siitä ei voi pitää sormiaan erossa <3

   Poista
 5. Haa! Mistä tilasit Mattesin huovan? Tilasitko samasta paikasta kuin lampaankarvasatulankin? Millä nimellä tuo huopa oli? En kysy enempää. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja toivottavasti uusi satulanne on hyvä!

   Poista
  2. Se oli First clacc horse, mistä tilasin (sijaitsee Littoisissa). Eli ei samasta paikkaa kuin lammaskarvasatula. http://fch.fi/tuotteet/mattes. Satulahuopa, jossa romaaniosa karvaa ja etukarva.

   "Niin ja toivottavasti uusi satulanne on hyvä!"
   -> *hajoaa* Se osoittautui ilmeisesti vieläkin huonommaksi kuin se lammaskarvasatula, selkäkin meni huonompaan suuntaan jo vain muutamasta ratsastuskerrasta. Että se siitä. Mietin sille sopivaa loppusijoituspaikkaa. Tekis mieli ottaa moottorisaha ja purkaa se katsoa mitä se on syönyt ;). Vois saha hajota kun tuo on niin kova ;).

   Äh, en tiiä enää mistään mitään. Sekoan tämän satula- asian kanssa. Onneksi sovittelin taas 5 satulaa paikallisesta satulaliikkeestä ja sain kokeneen ihmisen opastamaan kädestä pitäen. Niistä on koeratsastamatta vielä yksi ja 2 on ilman tämän kokeneen ihmisen mielipidettä. Vielä on toivoa.

   Poista
  3. Ja ps. vannon kautta kiven ja kannon että meille tulee ne kärryt ja silat vielä! Oon murissu tätä satula-asiaa nyt niin paljon, että oon jopa miettinyt niiden hankkimista satulan SIJAAN, mutta ehkä haluaisin kuitenkin myös että voisin ratsastaa. Sitten kuitenkin. Ratsain pääsee maastossakin helpommim kuin kärryillä.

   Poista
  4. OHo, näköjään kirjotusvirhe ylhäällä, siis first class, ei clacc.

   Poista
  5. Eikä! Onko siis jo täysin varmaa, että selkäongelmat ovat lähtöisin satulasta/satuloista? Äläkä sekoa satulaongelmista, mekin olemme kohta etsineet sopivaa satulaa jo vuoden. Erittäin aktiivisesti puolisen vuotta. Uskon, että vielä joskus löydämme Sen Oikean.

   Pura satula runko-osan esiin saamiseksi ja sovita pelkkä runko selkään, tulisikohan yllätyksiä? ;)

   Poista
  6. Joo, ei tuo oo kyllä sopiva, on liian leveä. Painuu liian lähelle säkää kun menee itse selkään vaikka ensi sovittamalla kekotuksesta huolimatta vaikutti huonoista vaihtoehdoista parhaalta. Ei hyvätkään toppaukset pelasta huonoa satulaa, kyllä ihan selvästi meni huonompaan päin kun ratsastin sillä. Skinny rupes kattomaankin sitä satulaa inhoten, ja alkoi pullistella satulavyölle. Lammaskarvalle ei pullistanut.

   Tietysti vielä on se mahdollisuus, että johtuis ilman kenkiä olosta, mutta miksi koko heppa ois ollut tammikuussa hieronnassa aivan "puhdas", ja selkäoireita on ollut vasta sen jälkeen sitten.

   Täytyy kattoa jos ei mee kaupaksi niin puran tuon vain katsoakseni mitä on sisällä. Ehkä oppisin siinä lisää enkkusatuloista.

   Kärryttely here we come..

   Poista
  7. Okei, hevonen sen viimeistään kertoo onko satula hyvä vai huono. Jos päädyt purkamaan satulan, sinun on P-A-K-K-O tehdä asiasta postaus kuvineen päivineen tai ainakin laittaa minulle blogiini asiasta jotain juttua! Budjettiasi ajatellen toivon kuitenkin, että saat satulan kaupaksi eikä tarvitse alkaa purkamishommiin.

   Tästä tosin tuli mieleen, että pitäisiköhän joskus ostaa joku rikkinäinen/halpis satula ja paloitella se. Olisi kyllä sen verran mielenkiintoista.

   Poista
  8. Ehdottomasti tekisin, kuvineen ja videoineen kaikkineen ;). Tää oli just semmonen halpis-satula. Mut yritän tietty saada sen eka myytyä. Kylhän noita 30 euron halpiksia näkyy joskus esim torissa. Mutta en sitten tiedä mitä infoa ne antaisi kun ei kuitenkaan vastaa laadukasta satulaa. No kyllä se silti kiinnostaisi :)

   Mietin nyt uudelleen niitä Vanhalan joustorunkoisia, ehkä vois kokeilla semmosta nyt kun ois ehkä parempi tuntumakin hevoseen noin ratsastuksellisesti, ja toivottavasti myös enempi perspektiiviä kattoa niitä.

   Poista
 6. En muista yhtään oletko kokeillut Skinnylle Passierin satuloita? Meille tuli kaverilta sovitukseen Passierin Hannover -estesatula, ja se sopi kuin nakutettu! Ensimmäinen satula johon ei tarvitse laittaa romaania alle :)

  Jos teillä nyt vielä on satula haussa, niin kannattaa tuo Passier sovittaa (mikäli et oo jo sovittanut).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Minun sovituslista on vielä paikallisessa satulaliikkeessä, voi hyvinkin olla että olen sovittanut, minä en oikeen meinaa muistaa noita merkkejä. Meille löytyi ehkä satula ja se on tilauksessa.. postausta tulossa siitä sitten kun se saapuu. Olen toiveikas mutta en uskalla toivoa kuitenkaan että se oikeasti veisi kaikki ongelmat pois. Saa sitten nähdä. Toimitusaika melkein kuukausi *huoh*. Liikkeessä oli sitä kokoa vain 17,5" ja se on liian iso niin odottelen 17tuumista.

   Poista
 7. Hei! En tiedä vastailetko enää, kun postauksesi on jo tosiaan 6 vuotta vanha, mutta koitan silti.. Onko sinulla mitään tietoa tuosta Euro Ridersin nahkaisesta yleissatulasta, minkälainen on? Mitä olet maksanut siitä, tai tiedätkö mitä on maksanut uutena? Jos luet tätä vielä, niin superisti kiitoksia vastauksesta ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Tämä oli ihan halpispenkki, en muista hintaa, mutta varmaan jotain 200-400€. Osoittautui lopulta huonoksikin. Zaldista tuli meille hyvä runkopenkki :)
   T. Pauliina

   Poista
 8. Oliko siis uutena vai käytettynä tuon verran? Ja oliko satula itsessään huono, vai ei vain sopinut hevosesi selkään? Kiitos vastauksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo minun hinnan muistelu on kyllä äärimmäisen hataralla pohjalla nyt. Ostin sen käytettynä, voi olla, että uutena ois arvo tuon 200-400€, ja käytettynä reilusti alle tuon. Se oli hirveen huono istua itselle ja tosiaan kuten yleensä niin yksi satula voi istua yhdelle ja toinen toiselle hevoselle, eli toki vaikka se ei sopinut minun hepalle, voihan se jollekin sopia.
   Pauliina

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.