tiistai 26. maaliskuuta 2013

Paras ase karvanlähtöön?

Testivälineet: kova harja, metallisuka, kumisuka, piikkisuka, metallisuka, harjakivi ja "hiusharja" jouhien selvitykseen

Kaikilla meillä on nyt se kausi; harjatessa on suu ja vaatteet täynnä karvaa, on kevät ja karvanlähtöaika. Skinny aloitti karvanvaihdon jo tammikuussa ja nyt sitä lähtee jo aika paljon karvaa, vaikkei karvan irtoaminen kenties ole vielä huipussaan. Vertailin erilaisia välineitä, joita minulla on saatavilla karvanlähdön avuksi: 1) harja, 2) piikkisuka, 3) kumisuka, 4) metallisuka, 5) jouhiharja, 6) hikiviila ja 7) harjakivi.

Skinny tutkailee, mikä näistä vaihtoehdoista on paras?
Yleensä kumisuka on suosikkini, aloitan yleensä aina päivittäisen harjauksen pyörittämällä sillä. Kumisualla voi rapsutella hellävaraisesti kuivuneenkin lian pois. Sillä ei myöskään yleensä tule sähköistä karvaa ja sen jälkeen on hyvä jatkaa muilla harjoilla. Karvanlähtöaikaankin se toimii kohtuullisesti, mutta mielellään sitä käyttäisi jotain vähän "järeämpää", millä irtoaisi enemmän karvaa. Tärkeää on, että väline on helposti puhdistettavissa karvasta, eikä mene tukkoon.

Kumisuka on kätevä, ei sähköistä kovin paljon, on pehmeä ja muotoutuva ja karvat saa hyvin irti suasta
Kovan (ja puolikovan) harjan huono puoli on se, että se menee tukkoon ja monesti sähköistää karvaa. Karvan irroitusvaiheen jälkeen parempi vaihtoehto harjoista on jokin pehmeä harja. Minulla on käytössä luonnonharjaksinen pehmeä pöläri.

Harjat menevät usein ihan tukkoon karvasta ja sähköistävät, ei siis paras karvanirroituksen vaiheeseen harjauksessa

Harjojen putsaamiseen tarkoitettu metallisuka ei ollut kovinkaan hyvä.

Ei mitenkään erityisen hyvä harjaukseen, tämä onkin tarkoitettu harjojen puhdistukseen alunperin

Kokeilin myös jouhien harjaukseen tarkoitettua hiusharjaa, sillä ei tehnyt mitään. Se oli myös Skinnyn mielestä näistä ainot epämukavan tuntuinen.

hiusharja hevoselle (tarkoitettu jouhille), ei tuntunut oikein hyvältä irrottamaan karvaa
-> Metallisuka ja jouhiharja saavat jaetun huonoimman arvosanan.

Piikkisuka kerää hyvin itseensä karvat ja ne on helppo kopistaa siitä irti, mutta erityisen hyvin se ei karvaa irrota. Se on keskinkertainen.

Piikkisuka on ihan hyvä, muttei erityisen tehokas

Harjakivi on aika hyvä, vaikka meneekin vähän tukkoon ja ainakin minun harjakivestäni irtoaa vähän hilettä. Ehkä joku laadukkaampi harjakivi ei tee niin? Tämä omani maksoi Kärkkäisellä vain pari euroa. Harjakivi ja kumisuka tulevat hyviksi kakkosiksi.

Harjakivi on hyvä, jaettu kakkossija kumisuan kanssa

Hikiviila vei tällä testikerralla voiton. Harjauspinta-ala on aika iso, eikä siihen jää karva kiinni.

Pistäisin omat välineeni seuraavanlaiseen järjestykseen tämän "vertailun" perusteella: 1) hikiviila, 2) harjakivi & kumisuka, 3) harja & piikkisuka, 4) metallisuka & jouhiharja

Seuraavassa vielä kooste harjauksesta. Sisältää myös pussailua ja rapsuttelua :D.



Mikä on teidän suosikkivälineenne karvanlähtöaikana?

Irtokarvaa karsinan pohjalla


Pörriäinen

33 kommenttia:

  1. Furminator! Ehdottomasti. Siitä en kyllä luovu mihinkään. Käytän myös ihmisten hiusharjaa (:D) pahimpana karvanlähtöaikana, se on vähän tiheämpi kuin tuo jouhiharja ja sitten noita kumi- ja piikkisukia. Mutta Furminator on kyllä ehdoton kuningas, saa ne viimeisetkin irtokarvat pois. Käytän sitä myös kissoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämähän on ihan uusi tuttavuus minulle, jossain olen tuon sanan nähnyt ennenkin. Täytyy katsoa viitsisikö hankkia tuommoisen. Jos löytyisi tarpeaksi tiheä metallikampa niin se kai ajaisi saman asian.. vaan liekö semmoisia saatavilla sen paremmin.

      Poista
  2. Me käydään Ukko yleensä aina ensin läpi kumisuolla. Irronneen karvan voi helposti nyhtää siitä irti. Ukko tykkää todella paljon kumisuan hierovasta liikkeestä, josten se on käytännössä ympäri vuoden käytössä.

    Kumisukakäsittelyn jälkeen harjataan pehmeällä pölyharjalla irtokarva pois. Ukko ei voi sietää kovia ja pitkäharjaksisia harjoja. Meillä on piikkisuka käytössä harjan puhdistamiseen. Rytmi menee näin karvanlähdön aikaan niin, että yksi veto hevosen karvaa pitkin ja sitten puhdistus toisessa kädessä olevaan piikkisukaan. :D

    Näin karvanlähdön aikaan Ukon harjan ja hännän tyvi hilseilevät, mikä kutittaa todella paljon. Lisäksi iholle on taas alkanut pitkän tauon jälkeen ilmestymään finnejä. En ymmärrä, mistä ne johtuvat. Välillä kävi jopa mielessä, että voisiko loimitus aiheuttaa ihon ärsyyntymistä. Tallinpitäjän mukaan se vaikuttaisi vain, jos hevosta loimitettaisiin ympäri vuorokauden, kun Ukko on kuitenkin aina sisällä ilman loimea. Voiko hevonen olla allerginen toppiksen sisäkankaalle? Ukolla nimittäin alkoi sekä tänä että viime vuonna ilmestyä finnejä silloin, kun joutui pitämään paljon toppista. Äh, en tiedä! Syyn löytäminen on aika vaikeaa. Ehkä voisi soittaa Ukon omistajille ja kysyä, onko heillä ollut aiemmin vastaavaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Finneistä en kyllä minäkään tiedä, mutta minusta kyllä tarha-aikainenkin loimitus riittää aiheuttamaan jos niinkseen tulee, vaikka sisällä olisikin ilman lointa. Meillä rupes loimi kutittamaan vaikka oli alle 12h päällä päivässä. Karvanlähdön aikaan tuntuu niitäkin hevosia välillä kutittavan, joita ei normaalisti kutita..

      Kaikenlaisia kangasallergioitakin varmaan on olemassa, aina voi vaan arvailla mikä aiheuttaa mitäkin. Luulen, että aika harvinaista on tuommoinen kangasallergia. Onko lointa pesty kertaakaan? Joskus uusissa kankaissa on tehtaalta peräisin olevia aineita jotka voi ainakin ihmisille aiheuttaa kutinaa tai allergiaa.

      Kumisuka on kyllä hyvä :), minä käytän joskus ihan paljasta kättäkin karvan puhdistukseen, minulla ei mahdu harjapakissa olemaan tällähetkellä piikkisukaa, siellä on niin paljon muuta :D.

      Se voisi olla hyvä idea että soittaisi Ukon aiemmille omistajille, heillä on ainakin historiasta tietoa. Minäkin välillä konsultoin Skinnyn vanhaa ylläpitäjää.

      Poista
    2. Toinen toppis on vain uusi ja toinen käytettynä ostettu. Saisiko loimi ihon tosiaan reagoimaan noin. Outoa tässä on se, että niitä näppylöitä on vain vasemmalla puolella (jossain välissä hiukan myös oikealla). Lisäksi finnit alkoivat levitä kaulalta peppuun päin, vaikka Ukon loimissa ei ole kaulakappaletta...

      Poista
    3. Ei se mahdotonta ole, mutta siltihän se tuntuu aika epätodennäköiseltä mahdollisuudelta, että ihan näppyjä aiheuttaisi :S. Jos käy hankalaksi niin aina voi pyytää eläinlääkärin katsomaan tai ottamaan vaikka ihonäytteen. Hexocil-pesu voipi auttaa myös...

      Poista
  3. Hikiviila ehdottomasti! Kyllä irtoaa karvaa ja nopeasti meidänkin lämminveriherrasta. Hikiviilan jälkeen irtokarvat pois pölärillä ja hevonen on varsin tyylikkään näköinen! Ei sitten puhuta omistajasta, joka sylkee karvoja suusta ja löytää niitä vielä illanmittaa vaikka mistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, meillä on sama suosikki ;). No nimenomaan, poistinkin tuosta videolta ne kohdat, joissa syljen karvoja suusta ja putsaan takkia ja sen jälkeen pyyhin kameran linssiä karvoista XD, hihii, niitä on siis ihan jokapaikassa :D. Tässä muutama päivä videon kuvaamisesta karvanlähtö on vielä oikeen yltynyt, vaikkei vieläkään ole ihan parhaimmassa vauhdissa.

      Poista
  4. ht.netin niksipirkasta luin, että piikkisukaan ja "hiusharjaan" kannattaa pingottaa pala sukkahousua ja painaa piikeistä läpi. näin harjan saa helposti puhtaaksi ;) itse en ole kyllä kokeillut, lassella ei nimittäin ole vieläkään alkanut karvanlähtö.... Kumisuka on mun lemppari karvanirrotuksessa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, no tuo kyllä luulis toimivan. Piikkisuka on kyllä muutenkin helppo puhdistaa, kopistaa vaan oven karmia tai käytävän lattiaa vasten. Sieltä se Lassenkin karvanlähtö lähestyy :D. Minä yhä toivon josko tänä keväänä Skinnyltä irtoaisi paremmin karva, viime keväänä se oli vähän kapisen näköinen.. Lasse näyttää ainakin kuvissa suht lyhytkarvaiselta :)

      Poista
  5. Hikiviila on lyömätön! :) Joskus tulee myös käytettyä kumi- tai hierontasukaa. Yhtenä päivänä kokeilin jo melkein kesäkarvaiseen kaveriini näitä Magic Brust vai mitä nyt onkaan harjoja, ihan hyvin lähti karvoja hevosesta mutta harjasta ei ja sitä sai olla kokoajan putsaamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hikiviila on siis monen hyväksi toteama :D. Olen kanssa nähnyt semmosen taikaharjan, ne kyllä kerää itseensä ikävästi kaikki karvat.

      Poista
    2. Ja appajee jos meet sellasella harjalla kuraisia jalkoja siistimään niin johan on yhtä tyhjän kans :D

      Poista
  6. Suosikkilistalla on tällä hetkellä muovinen piikkisuka, lampaanvillalle tarkoitettu karsta ja semmonen pyöreä metallikarsta jota saa mm. Horzelta. Niillä on lähtenyt ihan hyvin pihattohevonen talviturkki ja ainakin piikkisuan kanssa pystyn minimoimaan pitkin pihaa leviävän karvamäärän. Ennen tuli käytettyä sahalaitaista hikiviilaa paljon, mutta se loppui kun karvat leviävät pitkin lääniä jos yhtään tuulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy siis suunnata katse kohti karstoja, sitten kun rupeaa saamaan tarpeekseen tästä karvanlähdöstä.. :D

      Linnuthan saa ensiluokkaista pesän pehmikettä karvoista ;). Maisemointi niillä onkin sitten toinen asia...

      Poista
    2. Niinhän ne saa mutta kun heinätkin on suhteellisen lähellä niin yritän välttää kuorruttamasta heiniä karvoilla :D Tuota karvamaisemointia se muutoin kyllä olisi.

      Ainakin tuo Horzen karsta on ollut todella näppärä! :)

      Poista
  7. Hikiviila ehdottomasti! Harjauskivi on hyvä kakkonen. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Irtoaapiko sinun harjakivestä semmosta pientä hilua?

      Poista
  8. Hikiviilalle ääni täältäkin! Harjauskivi on myös hyväksi todettu, mutta vaivalloisempi käyttää. :)

    Taavilta on jo saanut kuopstuteltua kaulan ja ryntäät melkein nakuiksi (Taavi aloitti jo joulukuussa tiputtamaan pehkoa), mutta mahakarvat istuu tiukemmassa.. Muutama karva päivittäin on mun motto, ehkä se vielä saadaan kokonaan kiiltävään karvaan. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hikiviila on suosittu :).

      Kokeilin käyttää harjakiveä myös kuten kumisukaa, se oli ihan ok.

      Taavilla sitten riittää tuota karvaa, mutta parempi kai aloittaa vaihto ajoissa kuin liian myöhään. On se vaan hassu miten ne kesken talven rupeaa jo vaihtamaan, eihän sitä muuten ehdi. Sieltä se silkkinen kesäkarva paljastuu :D

      Poista
  9. Hikiviila on ehdottomasti paras ja toisena tulee harjakivi! Lopuksi harjaan vielä luonnonharjas pölärillä irto karvat pois heposesta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, luonnonharjasharja on huippu, sopivan napakka mutta pehmeä. Entä irtoaako teillä harjakivestä semmosta pientä hilettä=

      Poista
  10. Oon itte tässä miettinyt millä saisin karvat parhaiten irtoamaan, mut en oo jaksanu alkaa testailemaan, joten tästä oli hyötyä!:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, hauska kuulla ;). Hikiviila kerää pisteitä, se on ainakin kokeilemisen arvoinen. Seuraavaksi rupean itse varmaan karstaamaan heppaa kuin villoja konsanaan.

      Poista
  11. Mä en käsitä, miksei Diggeriltä lähde karvaa! Olen joka hiton päivä sitä harjannut ties kuinka kauan ja eilenkin oikein hiki päässä hinkutin kaikilla eri harjoilla, kumisualla, piikkisualla ja vaikka millä... Ei vaan lähde. Se on kuitenkin pudottanut sitä karvaa, enää on vain hevosen alla, eli leuan alla, mahan alla ja peräpäässä. Mihin hittoon ne karvat on mennyt ja miksei mulla ole joka rööri täynnä niitä harjauksen jälkeen? :DD Viime keväänä oli hieman eri juttu, silloin olisi pitänyt olla joku hengityssuoja, kun harjasi tuota konia. Noh, niitä irtokarvoja odotellessa ja onnea teille, joilla se karvanlähtö on jo hyvässä vauhdissa. ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Digger on jokaisen omistajan ja hoitajan unelmakarvanvaihtaja tänä vuonna XD! Aika mystistä mihin ne karvat on hävinneet... O_o

      Poista
    2. Sanopa muuta.. :D Minua ei tietenkään haittaa, mutta erikoista tuo vähintäänkin on.

      Poista
  12. Ite oon harjakiveen ollu tänä vuon pettyny, ei oikein irrota karvaa.. Ite harjaan kumisualla ja piikkisualla, lähtee karvat helpoiten :) Harjakivi on parempi hieman keväämmäl, kun karva ei oo enää niin kamalan paksua, mitä se mun hevosil ainaki viel täl hetkel on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä havainto, karvan paksuus voi hyvinkin olla yksi looginen muuttuja, eri vaiheissa voi tehota erilaiset apuvälineet :D

      Poista
  13. POHJAVILLANPOISTAJA. Aivan loistopeli. Kumisuka ja hikiviila eivät irroita karvaa lähimainkaan niin hyvin kuin tuo. En uskonut, kokeilin- ja HITTO! Ostin halvan Kerblin pohjavillanpoistajan, toki jos haluaa kalliin niin sitten ostaa sen aidon furminaattorin ;) On kyllä testaamisen arvoinen, veikkaanpa että kukaan ei vaihda kokeilun jälkeen sitä pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin moni on kehunut tuota, että pakko minunkin on varmaan kokeilla :D. Nyt karva on kyllä jo tosi hyvin lähtenyt mutta juurikin sitä pohjavillaa on jäljellä.

      Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.