maanantai 25. maaliskuuta 2013

Rakkaussatulan tuomio


ratsimus risukos * (kiitos kuvasta Tarulle)
Juuri kun ehdin tuota Christin lammaskarvasatulaa ylistämään ja ajattelemaan, miten hyvä väliaikaissatula se on ollut työskentelysatulaa etsiessä, niin tulikin takaisku.  Nyt  24.3. (ma) oli tullut patteja pitkin selkää, ja valistunut arvaus aiheuttajasta on tietenkin satula.

Kiitos Tarulle kuvasta
Harmittaa tosi paljon hepan selän puolesta. Olen tällä väliaikaisratkaisulla nyt sitten mennyt liikaa tai liian kauan. Ja olen miettinyt ja arponut liikaa mikä se olisi se meille hyvä satula. Selkä on ollut tässä jonkin aikaa välillä kireä, välillä normaali, liikutuksen jälkeen yleensä jokatapauksessa parempi. Olen arponut, johtuuko a) vuolusta (btw: muutin myös vuolua ja seuraavaksi vuolemaan tulee vaihteeksi kengittäjä) tai b) ratsastus/liikutustavoista vai c) siitä ettei ole lointa vai mistä. No, nyt se syyllinen saattaapi olla tuo muuten niin ihanainen satula.

Tässä ois leikisti menossa jonkinlainen käyntiväistö (kiitos kuvasta Tarulle)

Patteja edeltäviä liikutuksia:

10.3. Ma: maneesissa ratsastus, loppukäynnit taluttaen + maastakäsittelyä, temputusta
11.3. Ti: maastoilua vajaa tunti, ilman satulaa, kentällä peruutusjumpat taluttaen
12.3. Ke: lepari
13.3. To: noin tunnin ratsastus maneesissa ja kentällä, puoliksi ilman satulaa ja lopuksi pallon pelaamista ja temputusta
14.3. Pe: noin tunnin ratsastus kentällä, ystäväni ratsasti satulan kanssa, itse kävin välillä selässä, oli tosi hyvä ratsastaa (meidän mittapuulla)
15.3. La: n. 2 h ratsastus, ensin maneesissa perusratsastus ja pari kertaa kavallettihyppy, sitten vajaan tunnin maastokävely ilman satulaa, siellä pätkä ravia, muuten käyntiä
16.3. Su: kevyt koeratsastus Freeformilla n. 30min
17.3. Ma: lepari
18.3. Ti: taluttelua
19.3. Ke: lepari
20.3. To: lepari
21.3. Pe: irtojuoksutus ja -hypytys, hyppäsi yksittäistä pikkuestettä, alle 50cm, vähän temputusta
22.3. La: lepari
23.3. Su: selkäpatit -> 5v tyttö kävi toista kertaa elämässään hepan selässä istumassa, sitten irtojuoksutus ja vähän temputusta (yhdessä sprinttailua ja kumarrukset, teki ekan kerran kumarruksen etuset suorina edessä, niin että venytti selkää! :D)

On tosi hassua, että patit nousivat viikon ratsastustauon jälkeen. Rasittuneen selän olisi päinvastoin pitänyt rauhoittua ratsastustauon aikana eikä alkaa reagoimaan.

ponimus kaakkimus **

Tarhaan oli tullut myös lauantaina uusi heinäpaali, mutta se lienee samaa tavaraa kuin aiemminkin. Joku sanoi, että joillain hevosilla voi nousta valkuaispatteja selkäänkin, toinen taas ei ole koskaan kuullutkaan, että valkuaispatteja tulisi selkään.

Tämmönen näky odottaa yleensä kun menen tallille :) jäbä paalinsa kanssa

Nyt hepan selkä kuntoon; linimenttiä, liikutusta maastakäsin ja hierontaa. Kun selkä on hyvä ja on kulunut päälle vielä useita varmoja päiviä, niin sitten tuleepi jostain satulansovittaja satuloineen ja myy meille toivottavasti sopivan yleissatulan. Lammaskarvasatula on käyttökiellossa aikansa, mutta tuskin myyn sitä pois. Se saa täyttää tehtävänsä siinä mihin se oli tarkoitettukin, eli kakkossatulana satunnaiseen humputteluun (sitten kun uskallan ylipäätään taas koskea siihen). Aion hankkia sen  kanssa käytettäväksi vielä semmoisen barefootin erikoishuovan. Sen luvataan vievän painon pois selkärangalta, niin tulee lisää käyttömukavuutta hevoselle noihin satunnaisiin ratsastuksiin sen kanssa. Ehkä sellainen olisi pitänyt tajuta hankkia jo aiemmin, vaan enpä älynnyt.

Hirnakkainen (K: din Sky och sky ;) )
Vaikka niin pitäisin Freeformista, niin en ole kuitenkaan varma haluanko kokeilla sen kanssa nyt sitten kuitenkaan, kun on siinä ja hilkulla onpiko se liian pitkä. Meillähän on se ilmatyynyromaani, joka muodostaa ikäänkuin paneelit satulan alle. Viimeistään sen kanssa Freeformi pitäisi saada istumaan tasapainossa. Pituutta ei saa kuitenkaan leikattua pois ja jos se on sen pari senttiä liian pitkä niin se on, ja siihen totuuteen täytyy vain sopeutua.Pistin painetestihuovan tilaukseen! Kun se tulee, kiinnostuneet tutut voivat lainailla :)

söpöys maximus***
* puskaratsukko siansaksaksi
** hevonen siansaksaksi
*** söpis siansaksaksi

"nami havaittu!"

Aiempia kirjoituksia satuloista:

Freeform shortback sovituksessa
Satulaa etsimässä -loppumaton tarina (kuvia myös mm Freeformin ilmatyynyromaanista)

Erittäin tylsistynyt hevonen. Kuvattavana oleminen on niin tylsää, että on pakko kuopia jotta tulisi jotain järkeä tähän hommaan

LISÄYS 25.3. tallikäynnin jälkeen:


Huh helpotusta, patit olivat jo tänään poissa, enää on selän kireys jäljellä. Pistin arnica strongia koko selkään ja pidin päällä useamman tunnin fleecelointa. Hieroin kumisualla. Hieroja tulee kun lihakset hieman toipuu ensin.  

Freeform-pakka sekoittuu jälleen uudelleen, sillä kuulemma jos käyttäisi tuota ilmatyynyromaania, joka minulla on, niin satulan takareuna nousee pois selästä ja painoa jakava alue on näin lyhyempi kuin itse satula. Myyjä suosittelee tuota ilmatyynyromaania kaikille freeformin kanssa, sen kanssa satulan pitäisi sopia myös liikkeessä. Se on vaan niin hankala vehje, että en voi ymmärtää!

Minulla on nyt aikaa miettiä satulaa vielä siihen asti kun Skinnyn selkä paranee. Sitten kun haluan jälleen ratsastaa, niin se tapahtuu uudella satulalla, ennen sitä en ratsasta.
  
Vielä lisäys 28.3. Hirnakkainen on palannut saman heinäpaalin ääreen tarhaan, eikä patteja ole, joten ne eivät johtuneet heinästä. Onneksi selkä ei ole mitenkään älyttömän kipeä, mutta kireä kylläkin. Hierojalle on tiedotettu ja tehty hierontapyyntö.

jäbä lämminverinen

29 kommenttia:

 1. Kuulostaa kurjalta! :( Selkäpateista en oikein osaa sanoa mitään. En osaa kuvitella niitä.

  Aiotko nyt siis hommata ihan runkosatulan? :) Satulamyyjältä kannattaa kysellä ja varmistella satulan sopivuutta. Hienoahan on, jos tiedät itse jotain satulan sopivuudesta tai, jos pystyt parhaassa tapauksessa pyytää muitakin asiantuntijoita paikalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huh, nyt oli onneksi jo laskeneet kun kävin tallilla. Vielä on se toivonkipinä, että tuo uusi heinäpaali olisi liian valkuaispitoinen. Nyt se selviää kun hepat on 2 päivää sisällä madotuksen takia -jos patit palaa heti keskiviikkona niin syyllinen voisi ollakin tuo uusi säilöpaali.

   Joo, meinasin että nyt tulee runkosatula. Semmoisen saa nopeammin ja asiantuntijoita runkosatuloiden suhteen on enemmän, rungottomista ei kaikki osaa sanoa mitään. Sain jo semmoisen ihmisen nimen joka täälläpäin myy ja sovittaa käytettyjä (runko)satuloita eli häneltä saisi koko paketin -sekä satulan että samalla sovituksen. Sitten voin rauhassa jatkaa vielä rungottoman etsintää, jos haluan.

   Poista
  2. Kuulostaa hyvältä. Sitten on tosiaan aikaa halutessaan etsiä sitä sopivaa rungotonta. :)

   Poista
  3. Näinpä, paras on kuitenkin nyt että tulee jokin muu satularatkaisu kuin tuo lammaskarvasatula, ihan senkin varalta vaikka tämä johtuisikin nyt jostain muusta tai eri osasten summasta (esim heinä ja vuolu tms).

   Poista
 2. Voi kökkö :< toivottavasti häipyvät. Voisihan tuo kai joku allergia/reaktio/joku olla myös? Okei, en osaa sanoa, ei ole mitään kokemusta noista.

  "kumarruksen etuset suorina edessä, niin että venytti selkää"
  Tämän liikkeen hieno nimitys on front crunch :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh :D front crunch -mikähän tuo ois suomeks :D. Tänään se osasi kumartaa polvelle ekaa kertaa niin, että itse asetteli polven oikein, oon niin ylpeä <3!!

   Onneksi oli jo patit hävinneet tänään.

   Poista
  2. Se on suomeksi tietenkin eturouske ;) Oi, hieno Skinnykkä! Vaadimme videota.

   Poista
  3. Eturouske O_o ahhahhaaa :D. Minulla on kumarruksista jo kirjoitus miltei kirjoitettu, videot vaan puuttuu. Tapahtuu aina niin paljon ettei kerkee millään julkaista samassa tahdissa :D. Oon niin ylpee niin ylpee pikkuisestani! Voisinkin tänään yrittää saada videon jos temppuillaan.

   Poista
  4. ps. arvaa miten käy silloin jos menee tallille silleen että "jee, tänäänpä videoin meidän hienoja hienoja kumarruksia"??... O_o

   Poista
 3. Voihan kurjuus! Minä vähän epäilen, että uusi heinäpaali voisi ollakin syypää. Kuulostaisi hassulta, miten ne olisivat tulleet satulan takia niin jälkijunassa? :S Toki näiden kanssa kaikki on kai mahdollista...

  Toivottavasti mysteeri ratkeaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tavallaan toivon, että kyseessä olisi se heinä -huonompia paalejahan voi sattua mukaan hyviinkin eriin. Silti olisi outoa, että selkä on arka ja jumissa. Jos tietty arkuus on tullut satulasta ja patit heinästä. No, jokaisena päivänä saapi tietää lisää. En ole enää niin paniikissa, eilen pelästyin noita patteja tosissani. Ajattelin tietysti, että on pitkäaikaisen rasituksen aiheuttamia, ei lyöttymätkään tule heti. Joskus 90-luvulla oli joillakin hevosilla lyöttymiä, ne oli kurjia.

   Poista
  2. Niin, voihan siinä olla useampi tekijä nyt. Pidän peukkuja, että homam selviäisi muutaman päivän sisään paremmin.
   Luulisi, että tarvisi enemmän olla rasitusta ja pitkäkestoisempaa, että saisi jotain lyöttymien kaltaisia aikaiseksi. Itsekin muistan, kun lapsena ratsastuskoulun melkein kaikilla hepoilla oli lyöttymiä selässä. :(

   Poista
  3. Kiitos peukutuksesta :). Tuo tuomio tuli ns ylemmältä (ja kokeneemmalta) taholta, ja ymmärsin että ajatus oli se, että satula olisi useamman kuukauden haitannut ja ärsyttänyt selkää ja reaktio syntyisi vaan kun rasitusta on aikansa jatkunut. "Pitkäkestoinen huonon satulan käyttö" oli se sanamuoto muistaakseni. Päättelin että jos tästä vaan jatkaisi tekemättä mitään, niin seuraava askel oisi sitten valkoset karvat ja lyöttymät. Mut nää voi olla myös minun pelkotulkintoja.

   Poista
 4. Toivottavasti nyt löydätte toimivan satulan :) On se niin lempeän näköinen hevonen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 ja kyllä sillä on semmoinen "minä olen söpö-anna nami"-ilme monesti ;). Ei voi vastustaa tuota ilmettä.

   Poista
  2. Minusta nuo patit viittaa liikaan valkuaiseen! Lämppärit ovat sille erityisen herkkiä. Satulaa olet käyttänyt puoli vuotta, ja patit tuli vapaajakson jälkeen ja uuden paalin myötä. Toivottavasti ei tule muita oireita! Aikanaan omalla hepallani turposi koko pää kun se söi liikaa apilaa.

   Poista
  3. Kiitos sinullekin (ja kaikille muille, ootte ihania :D) kommentista!

   Niin :). Ja jos tarkkoja ollaan niin aloin käyttämään satulaa noin kerran viikossa vasta lokakuun puolivälissä (kun muutettiin talvitallille) ja vuoden loppuun mentiin 1-2krt viikossa sen kanssa.

   Vasta vuoden alusta olen saattanut mennä useamman kerran viikossa sillä. Koko talvi on siis käytännössä oltu maastossa ilman satulaa, satulalla olen mennyt maastossa muistaakseni 2 tai 3 kertaa koko talvena. No, tästä herää kysymys, että johtuuko selkävaiva sitten liikaa ilman satulaa menosta.

   Toisaalta kun alan vielä pidemmälle analysoimaan meidän tekemisiä niin maastoilukin koostui pitkään huomattavissa määrin taluttamisesta, siihen päälle kun vielä kaikki juoksutus- ja maastakäsittelykerrat, niin ratsastuskerrat ylipäätäänkin jää suht vähäisiksi kokonaisuuden kannalta. Tammikuussa vietettiin myös useampi viikko haavantikkauksen puolesta lepoa ja olin itse 3 viikkoa kipeänä tuossa helmikuussa ja...

   Kaiken järjen mukaan meidän liikutusten piti olla semmoisia, että lammaskarva olisi riittänyt. Noh, minä voisin analysoida tätä (ja olen analysoinutkin) ihan puhki asti.

   Patteja oli sään taustasta selkärangan molemmin puolin lanneselälle asti. Eihän näistä reaktioista oikeen tiedä, mutta jotenkin hassulta tuntuu sekin satulaa (tai ilman satulaa ratsastusta) ajatellen.

   Kiitos kokemuksestasi, hih, rupesi miltei naurattamaan että jollakin voi turvota pää apilasta, heppapara :). Kyllä tosiaan eräs toinenkin sanoi, että tietää valkuaispatteja tulleen selkään.

   Poista
 5. Mä olen ainakin kuullut että valkuaispatit voi tulla selkäänkin. Onneksi teiltä hävisi jo patit, oli ne sitten mitä tahansa! Ja toivottavasti nyt löytäisitte sopivan satulan. Satulan metsästäminen on vihoviimeinen hevosenomistajan huvi, jota haluaisi alkaa harrastamaan... Skinny on taas niin söpö kuvissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "vihoviimeinen hevosenomistajan huvi, jota haluaisi alkaa harrastamaan" -osuit naulankantaan :D!! Ja minä (hullu) jopa HAAVEILIN siitä, ennenkuin minulla oli Skinny. Että miten on sitten ihana valita just semmonen satula joka istuu kuin hansikas ja on molemmille hyvä...

   Juu, rupeaa tosiaan näyttämään siltä että useampikin on kuullut valkuaispateista selässä.

   Voi kiitos söpöyskehuista, se on semmonen sööttiäinen kun ottaa säihkysimmuilmeen :D. Se toinen ilme kuvaustilanteissa on yleensä semmonen "tässä näet RÄÄKÄTYN poniparan, joka KUOLEE tylsyyteen ja yrittää kaivautua kuopimalla Kiinaan, missä asuisi paljon mieluummin kuin olisi täällä omistajansa RÄÄKKÄÄMÄNÄ =kuvattavana"
   Varsana se tykkäs poseerata, nykyään se on NIIN BORING.

   Poista
 6. Kyllä valkuaispatteja voi tulla selkäänkin. (mutta kai niitä sitten muuallakin olisi eikä vain satulan kohdalla?!) Kaverini sh ruunalla oli eräänä kesänä melkein koko ruumis siis lavoilta lautasiin saakka täynnä valkuaispatteja, ne myös hävisivät nopeasti, kun ruokintaa rajoitettiin.
  Onnea satulan etsintään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä kai patit nousevat sinne mistä valkuaisen on tapana tulla kyseisellä hevosella läpi, eli ei nyt ihan mahdoton ole tämä valkuaispattihypoteesikaan. Patteja oli lanneselälle asti, alkaen lavan kärjestä, jatkuen selkärangan molemmin puolin ja loppuen ristille.

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 7. Toivon niin kovasti, että kyse on nyt jostain ihan muusta kuin Christ-ongelmasta. Olisi todella sääli, jos teillä ei olisi _mitään_ sopivaa satulaa käyttöön. :( Se rungottoman huovan tilaaminen oli silti varmasti ihan hyvä juttu. Itse käytän alla aina jotain tujumpaa huopaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Ja vaikka nyt tuo runkosatula tuntuu varmalta pelastukselta, niin eipä sekään välttämättä autuutta tuo :D. Mutta aika hiljakseen olen silti satulaa etsinyt. Voi rähmäke, kyllä tää on aikamoista salatiedettä...

   Poista
 8. Oletko miettinyt, että Skinnyn selkä olisi voinut kipeytyä siitä kun sillä ei ole kenkiä? Talvella varsinkin kun on liukasta niin kun ei ole kenkiä maa helposti luistaa.

  Omalla hepallani viime talvena meni selkä jumiin kun kokeiltiin, että jätettäisiin kengät pois kokonaan niin selkä meni jumiin kun joutui varomaan kun on liukasta ja lumi ei pidä kun ei ole kenkiä/hokkeja. Kengät kun sai takaisin jalkaan niin ongelma poistui vähitellen.

  Tsemppiä teille satulan etsintään ja siulla on ihana blogi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt ja vuolu on kanssa ollut mietinnässä. Kun seuraava vuolu tulee niin katsotaan uuden ihmisen kanssa tuota (aina uusi ihminen voi tuoda jotain uutta tietoa ja näkemystä). Omaan silmään se kulkee ihan hyvin lumipohjaisella kentälläkin, mutta ajattelin että sitä liikkumista voisi joku parempisilmäinen kyllä myös katsoa. Yksi päivä kokeiltiin nastabootseja kentällä, omaan silmään ei taas mitään eroa liikkeessä.

   Ja toisaalta meillä on maneesi ja siellä on päässyt menemään pitävällä pohjalla myös. Maastossa taas on menty pitkälti käyntiä ja pohja ainakin vaikuttaa pitävältä kun on auraamatonta polkua eli kunnon lumipohjaa ja/tai kahlausta. Näiden jumien aikaan on käytetty jopa aika paljon maneesia. On niin monta muuttujaa, että pitäis melkein vakioida yks muuttuja kerrallaan. Kunhan taas pääsee ratsastamaan niin voi vaikka kokeilla pelkkää maneesissa liikutusjaksoa.

   Kiitos :)

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Patit olivat vaan sen yhden päivän, seuraavana olivat jo tiessään. Selkä on kuitenkin yleensä kireä kun haen pollen tarhasta. Liikutuksen jälkeen onpi melkeen normaali, en juurikaan saa reaktiota aikaan painelemalla, ehkä semmosta jännitystä tai kireyttä on hieman havaittavissa, mutta ei jumia. Hierojaa odotellessa. Ekaa satulaa pääsen istuttamaan huomenna selkään. Aattelin että vois olla ok kokeilla satuloita, jotta pääsis selästä käsin jumppailemaan, kerta se kuitenkin liikutuksesta paranee.

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.