torstai 11. huhtikuuta 2013

Hevosen lihavuuskunnon arviointi

Heinämasu, kesämaha, ylipainoa, vai vaan sopiva kuvakulma kera efektiä lisäävien kuljetussuojien? Vielä kesällä 2012 katsoin vaan vähän huvittuneena että onpa polle saanut vähän "uimarengasta" vatsanseudulle.. Nyt en välttämättä pitäisi sitä lainkaan lihavana ensinäkemältä, vaan menisin tarkastelemaan lähemmin.

Satuin löytämään aika fiksun oloisen videon hevosten ja ponien lihavuuden arvioimiseksi. Monestihan hevosen lihavuutta arvioidaan silmämääräisesti katsomalla masua, ja erityisesti masun alaosaa ja sen ääriviivaa. Videolla ohjataan kuitenkin kiinnittämään huomiota kokonaisuuteen ja arvioimaan kaulaa, keskivartaloa ja takamusta, mutta vain tietyn linjan yläpuolella. Masun alakaari ei näinollen olekaan niin olennainen lihavuuskunnon arviointiperuste. Masussa voi olla ruuansulatuksen takia kaasuja, jotka saavat sen näyttämään pyöreältä, vaikkei kyse välttämättä olisikaan siitä, että hevonen on lihava.



Ja kun youtubesta kerran löytää jotain, löytyy sieltä samasta aiheesta lisää, eli lisää hyviä videoita samasta aiheesta:

 

Lihavuuskunnon määrittämisen osa-alueet pähkinänkuoressa videoilta:

 

ETUOSA: Niska/kaula:
Hevosella ei ole lihasta kaulassa heti harjan alla, kaikki hyllyvä siellä on rasvaa.
Toinen kohta, jota tarkastellaan, on kaulan ja lapojen liitoskohta, liitoskohdan tulee olla selvä kun liu´utetaan kättä kaulalta lavoille.
KESKIOSA: Säkä ja selkäranka:
Kun käden asettaa siihen, missä satula lepää, ei käsi saa jäädä suoraksi, eli jonkinverran kuperuutta tulee käteen. Kyljet, kylkiluiden ei tarvitse näkyä mutta niiden tulee tuntua.
TAKAOSA: Takamus: Takaapäin näitti ja pyöreä, mutta luiden kärkien tulee kuitenkin olla tunnettavissa.

  • Lihavuusnumeroa 1-5 määritettäessä (1=erittäin laiha, 3= normaali ja 5=lihava) voidaan jakaa määrityksen osa-alueet kolmeen (etu- keski ja takaosa) ja laskea niistä keskiarvo ja näin saadaan koko hevosen lihavuuskuntoarvio.
  • Mittataulukoita arviointiin on muitakin kuin 1-5, esim 1-7 tai 1-9 tai 1-10.
  • Eri hevosilla on myös taipumus kerätä rasvaa omaan riskikohtaan, jotkut kaulaan, toiset keskivartaloon ja toiset takamukseen. 

Yritin näiden mukaan arvioida  Skinnyn lihavuuskuntoa asteikolla 1-5.


Kaulan yläosaan sille kertyy rasvaa (höh, ei sillä ollutkaan lihaksikas kaula ;)..), eli siinä on semmosta hyllyvää (antaisin 4). Kaulan ja lavan liittymäkohta on kuitenkin hyvä ja selvä (3). =3,5

Skinnyn poseerausilme..
Kylkiluut eivät näy, mutta tuntuvat kevyesti painamalla, peitettä kuitenkin on selvästi kylkiluiden päällä. Selän muoto jättää käden kuperaksi (veikkaan  keskivartalon arvosanaksi 3,5)

Maaliskuu 2013

Takapuoli on minusta hyvä. Pyöreä, lievää omenapyllymäisyyttä, mutta lihasten piirteet näkyy ja luut tuntuu käteen (3,5).

Pyllykkä maaliskuussa 2013, samalla näkyy miten nätisti tuo häntä on kasvanut, jos saan varjeltua sitä ensi kesänä niin  meillä on komea häntä vuoden päästä. Skinnyllä on aika paljon jouhia, jos vaan ne sais kasvaa rauhassa (ja jos yli puolet harjasta ei ois kaljuna)
Kokonaisarvo olisi siis 3,5. Arvioni voi toki heittää (voi olla ehkä jopa neljäkin). Kuitenkin vähän on tuota pyöreyttä ja rasvaa enempi kuin ihanne (eli varaa olisi jopa tiputtaa painoa), mutta ihan hyvä silti. Mietin väkirehun lisäämistä kun nyt sitä menee vaan hyvänmielen verran ja kivennäisyrttien kyytipojaksi, mutta ei tuon lihavuuskunnon puolesta ole kyllä lisäämisen aihetta ja energiaa riittää näinkin yllinkyllin. Menkööt siis toistaiseksi näin. Odotan yhä että saisin näppini heinä-analyysiin, niin voisi analysoida tuota ruokintaa vähän enemmän.


Vertailukuvat

Kyllä se on vähän pyöristynyt keväästä 2012.

toukokuu 2012

Ei ole vielä lihavakaan, mutta täytyyhän sitä lihavuuskuntoa tarkkailla. Tämmösenä jos pysyy niin hyvä niin.

Huhtikuu 2013

Lihavuuskuntoon liittyviä linkkejä:


Hippolis -hevosalan osaamiskeskuksen sivuilla on määritelty kuvin ja sanoin hevosen lihavuuskunnon 5 luokkaa ja sivut sisältävät myös kätevän painolaskurin, jossa käytetään hevosen mitattua rinnanympärystä ja rotua/tyyppiä. Voin suositella kurkkaamaan!

Skinny laihana vuonna 2007; kylkiluut näkyvät, takamuksesta luut törröttävät niin että hännäntyvi oikein korostuu

Skinny laihana: kapea kaula, säkä törröttää, kylkiluut näkyvät. Masun ääriviiva sensijaan näyttää ihan "normaalilta", eli se ei todellakaan kerro kaikkea

Eläinlääkäri Tuomolan nettisivuilla on hevosten metabolisen oireyhtymän kuvaus. Seuraava on lainaus kyseisiltä sivuilta:


Metabolisen oireyhtymän määritelmä:
  • Ylipaino
  • Insuliiniresistenssi. Insuliinin verensokeria laskeva vaikutus kudoksissa on heikentynyt. Jolloin vereninsuliinipitoisuus on korkea (hypeinsulinemia)
  • Kaviokuume tai kaviokuumeriski
Sairaus on samantyyppinen kuin ihmisen II-tyypin diabetes. Perimä altistaa sairaudelle. Ajan kuluessa saatu liikaenergia ja liikkumattomuus voi laukaista sairauden. Sairastuneet hevoset ovat yleensä 5-15-vuotiaita....

Oireet:
  • Ylipaino lähes aina
  • Rasvan kertyminen niskaan, hännän tyveen, utareen eteen tai esinahan alueelle
  • Kaviokuume tai alttius kaviokuumeelle
  • Tammoilla voi olla hedelmättömyyttä
  • Kavioissa voi olla vaakasuuntaisia uurteita

Linkki lihavan hevosen hoitoon 

Me toukokuussa 2012, minä halimassa ja Skinnyllä on parempaakin tekemistä eli syöminen

25 kommenttia:

  1. Lasse on aina ollut tosi laiha vaikka sille on syötetty mitä. Nyt kun se on vapaalla heinällä, on läskiä alkanut tulla :D Mutta Lassen tapauksessa otan mieluummin hieman liian pullean kuin liian laihan, sen verran tuskaisaa tuota on lihottaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ottasin mieluummin liian laihan kuin helposti lihovan ;), ellei nyt siis ois ihan ihan liian laiha. Vapaalla heinällä ja suht paikallaan tarhailevana kyllä kertyy helposti tuota massaa :). Teillä joukossa on onneksi runsaasti lihasta! Ja jos se on luonnostaan helposti kuikkeli niin se lie myös helppo laihduttaa jos pääsis lihomaan liikaa.

      Poista
    2. Ukon lihottaminen tuntuu välillä niin toivottomalta, että ehkä jopa ottaisin mielummin hevosen, joka lihoo helposti. ;)

      Ihmisten kohdalla on ainakin niin, että lievä alipaino on haitallisempaa kuin lievä ylipaino. Onkohan hevosilla sama juttu? Itse ainakin näkisin parempana, että hevonen olisi mielummmin hieman pyöreä kuin hieman laiha.

      Poista
    3. Ei ole mitään hajua, kumpi on parempi hevoselle, lievä ali-vai ylipaino. Kumpikaan ääripää -läski tai luurangon laiha ei ole tietenkään hyvä :).

      Poista
  2. Hyvä ja mielenkiintoinen kirjoitus. Juuri tämän takia näen punaista, kun joku tulee sanomaan minulle, että Taavi on lihava, kun sillä on niin iso maha! x(
    Jos joku viitsisi tulla vähän lähemmin kokeilemaan, niin huomaisi, että kylkiluut tuntuvat suoraan nahan alla, sään molemmin puolin on kuopat ja hevonen on muutenkin aika vähärasvainen nykyään.
    Tullessaan se oli kyllä ihrakasa oikein. ;)

    Ell klinikallakin totesi, ettei kyseessä ole lihava tai metabolinen hevonen, vaikka roikkumahaa onkin vähän.

    Nyt se syö heinän lisäksi Kraftin Lusernhaketta ja Racing Greenlinea, koska se oli minusta talvella ihan liiankin kuivakka isosta mahasta huolimatta. Nyt se alkaa taas saada vähän rasvaa kaulan päälle ja lihaksia selkään. Edelleen kylkiluut tuntuvat selvästi.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3. En kyllä tosiaan kestäis itse yhtään jos joku tulis hevosen vatsasta sanomaan. Tietysti olen kiinnostunut hevoseni kunnosta että toisaalta on hyvä jos uskalletaan puuttua. Muta semmonen turha sanominen kyllä sais minutkin näkemään punaista ja jos justiinsa pelkän masun perusteella sanottaisi koskematta koko polleen.

      Hyvä että teillä on eläinlääkärinkin mielipide tuohon painoon, tuo itselle varmuutta :)

      Poista
  3. Ukkohan on tosiaan hoikka poika. Se on ollut aina sellainen. Olisi kyllä heinoa, jos olisi mahdollisuus vapaaseen heinään, mutta ei valitettavasti ole. :( Ukosta tuskin saisi koskaan lihavaa. Laisunkausi on onnneksi pian, joka varmasti vaikuttaa positiivisesti Ukon kuntoon. Syksyllä olisi tarkoitus aloittaa heti taas uudestaan proteiinin syöttäminen. Toivottavasti pysyy sitten talvenkin kunnossa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veikkaisin melkeen että rupeis saamaan läskiä jos ois vapaalla heinällä, kyllä se on ihan varmasti meilläkin vaikuttanut. Saako teillä käyttää heinää vapaasti itse? Tehän voisitte tyrkätä Ukolle aina vähän heiniä lisää kun käytte :)
      Ja tosiaan, laitumella onneksi yleensä laihemmatkin hepat pyöristyy.

      Poista
    2. Tallinpitäjä huolehtii hevosten heinän saannista. :) Hevoset saavat aina heinät samaan aikaan, samaan kellonaikaan ja vieläpä samassa järjestyksessä.

      En ole varsinaisesti koskaan kysynyt, saako heinää tarjota itse, mutta minulle on jäänyt sellainen fiiilis, ettei sellainen ole tällä tallilla tapana.

      Poista
    3. JA äskeisen viesti siis kirjoitti Karoliina. :D

      Poista
    4. Kannattaa kysyä saako heittää muutaman palan heinää silloin kun itse käy, vai tuleeko siitä tallikavereille vaan ruokahysteria. Minä tein sen virheen yksi kerta illalla että vein omalleni sangollisen heiniä ja huomasin että koko talli villiintyi kun yks sai vaan ruokaa... hävetti XD.

      Poista
    5. Juuri tuo saattaa olla se syy, ettei ruokaa saa itse antaa. Hevoset ovat ruoka-aikana todella rauhallisia, koska niiden on ihan turha vouhottaa, kun saavat ruuan samaan aikaa ja samassa järjestyksessä. :)

      Poista
    6. Jooh, eikä varsinkaan noin tunti ennen iltaheiniä jolloin ei saa salakuljetettua korttakaan tallin läpi aiheuttamatta hysteriaa... Piti tämmösen "aikuisen ja viisaan" ihmisenkin opetella se kantapään kautta. No, mutta jos pienen tukon antaa joskus myöhemmin illalla niin siitä ei tule ollenkaan hysteriaa, sekin piti kokeilla. Useimmiten ei ees tarvi sekaantua heiniin mitenkään kun ei oo mitään eritystarpeita. Mutta ainahan sitä voi kysyä, jos vaikka toivotte Ukolle sitä yhtä extra-heinäkertaa :)

      Poista
  4. Tosi hyvä ja todella mielenkiintoinen teksti! Pitääpä huomenna heti arvioida vähän Majuria ja Majurin kuntoa! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ihana kuulla :). Pistähän omaan blogiin sitten arvion tulokset :D

      Poista
  5. Hyvä, että rummutat tätäkin asiaa. Ihmiset liian usein ei ymmärrä, että hevosen lihavuutta ei katsota siitä heinämahasta. AAAARRRRGGGH!!!!

    Tein Habibista joskus samanmoisen postauksen. Löytyy viime syyskuulta. Käytin vähän eri lähteitä, mutta asia oli suunnilleen sama. =)

    T. Siis sen ihan järkyn läskin hepan, joka siis näyttää ihan ku ois kantavana, piittaamaton omistaja

    P.S No siis kai se nyt näyttää läskiltä niitten suikuralämppäreiden ja mahahaavaisten juoksijasuokkien keskellä. Se on ratsuhevonen, jolla on ratsun runko ja lihakset! Mur!

    P.P.S. Anteeksi avautuminen, mutta sohaisit arkaan paikkaan. ;) Saan nimittäin kuunnella viikosta toiseen, kun hevostani haukutaan läskiksi, vaikka sen lihavuusluokka on todellisuudessa melko samoissa Skinnykän kanssa... Eli ei mikään pullukka, mutta toisaalta ei haittais, vaikka laihtuis 10 tai 20kg. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Avautumiset on parhaita, se tunne! :D

      Oli itsellekin hyvä saada tämmöinen vähän täsmällisempi kartoitustapa, kun kyllä minäkin oon ensimmäisenä ollu tiirailemassa just sitä masun kaarta.

      En muistanutkaan tuommoista postausta, luulin melkeen, että keksin suht uuden postausaiheen, kun en ollut törmännyt tähän missään blogissa. Siihen kylläkin miten ihmiset ainakin sivulauseessa kommentoivat juurikin sitä oman hepan masua..

      Habis on todellakin niin timmissä kunnossa etten kyllä ikinä sanois lihavaksi sitä. Kilpakuntoset lämminveriset on sitäpaitsi kunnoltaan laihoja (arvosana 2-2,5), samoin laukkahevoset, eli kuten sanoit niin lihavuuskunnon pitää vastata sitä käyttöä.

      En kyllä kestäis jos saisin jatkuvasti kuulla oman hevosen vatsasta, se ois niin ärsyttävää!

      Poista
  6. http://lillivoitto.blogspot.fi/2012/08/345-pienta-helppia-blogin-kanssa-nain.html

    Katsopa työ yllä oleva linkki. Sieltä löydät kattavat ohjeet, miten saat videon lisättyä Youtubesta isona.

    - Karoliina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haa, hyvä, kiitos ohjelinkistä. Minäpä yritän jatkossa saada videot isompina. :D

      Poista
  7. Kiitos, jälleen mielenkiintoinen postaus!
    Täytyypä arvioida Akoniakin! Se on mielestäni hieman liian pyöreä, muttei missään tapauksessa liian lihava..

    Se liikkuu ehkä turhan vähän, mutta ruokinta on mielestäni kunnossa: heinää säännöstellysti, pari desiä turvotettua pellavaa+kivennäinen ja siinä kaikki. Kaurat jätettiin kuukausi pari takaperin pois. Voihan olla että hän lähtee tuosta pikkuhiljaa hoikistumaankin.

    Kun vaan jaksaisi useammin jalan käydä niitä pitkiä maastolenkkejä, niin hyvä tulisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä lihava on sitten jo ihan sen näköinenkin sitten. Ja kyllä Akon varmaan rupee hoikistumaan kun liikunta lisääntyy ja vasta jätetty noi kaurat pois. ITse annoin 1,2litraa täysrehua koko talven tammikuuhun asti ja ne jätettiin vasta tammikuussa pois eli ehkä on toiveita että tämäkin hoikistuisi vähän, etenkin kun kohta pääsee oikeen ihanille pitkille maastolenkeille teiden sulaessa ja kun on kunnon satulakin jota aion myös käyttää ja hierojakin tulee antamaan eväitä jatkoon :D.
      Teidän ruokinta ja liikunta kuulostaa hyvältä, kohta onkin otolliset olosuhteet pitkille kävelyille kun ei ole vielä niitä öttiäisiä- kerrassaan parasta :D

      Poista
  8. Teifät on haastettu :)
    http://tarujapoots.blogspot.fi/2013/04/42-haaste.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, haastepostaus tuleekin sitten jossain vaiheessa :D

      Poista
  9. Voi kiitos kauniista sanoistasi <3

    Ihania marsuja sinulle, voi että :D

    VastaaPoista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.