torstai 8. marraskuuta 2012

Kengättömyyden ja kavionparannuksen alkutaival

Tausta kengättömyydelle

Mennessäni keväällä 2012 katsomaan Skinnyä Ruotsiin huomasin heti, että kavioissa ei ole kaikki kunnossa. Minulla oli aiempaa kokemusta kavioista, joissa oli sädemätää, joten nenäni haistoi heti tämän tutun voimakkaan lemun Skinnyn kavioissa. Heti kun Skinny siirtyi omistukseeni  25.7.2012 niin seuraavana päivänä siltä otettiin kengät pois. Kengittäjä kielsi epäilykseni sädemädästä tai muusta sellaisesta vaikka päkiöissä näkyi selvää halkeamaa ja haju oli mikä oli. 

Olen kuullut tämän muualtakin, mutta nyt olen itsekin saanut huomata, miten kokeneetkaan kengittäjät eivät aina tiedä tällaisista asioista tai se ei vaikuta oleelliselta heille. Ilmeisesti heille tutumpia ovat ehkä toisenlaiset kaviosairaudet kuten kaviopaiseet tms. Tai vakavammin oireilevat taudit? Sädemätä tai sieni-infektio/valkoviivatauti ovat myös sikäli erilaisia, että ne eivät välttämättä oireile niin voimakkaasti, siis ne eivät välttämättä näy suoraan hevosen käyttömahdollisuuksissa: hevonen ei osoita kipua tai ontumista (ainakaan heti, eikä välttämättä edes vuosien "sairastamisen" jälkeen, joka sikäli on  kyllä outoa). On myös saatettu tottua kyseiseen hajuun ja mm. sädemätä/sienisäteen ulkonäköön. Hevonenkin on ehkä tottunut siihen, miltä sen kaviot tuntuvat? Ja kenkä vielä usein auttaa peittämään kavion heikkouksia. 

Kuitenkin sieni/mätä edetessään tekee vauriota kaviossa ja haurastuttaa sitä, ikäänkuin "mädännyttää" sisältä, muuttaa jauheeksi ainesta jonka pitäisi olla kova, halkaisee päkiöitä, turmelee kavion rakenteen, pehmentää kavioita, aiheuttaa lohkeilua (-joka voi olla esim kavion tapa yrittää ilmastoida kaviota sillä sieni elää parhaiten ilmattomassa kosteassa tilassa)... Tämä hiljainen näkymätön vuosia etenevä vaurioituminen voi loppujenlopuksi aiheuttaa oireita, kuten ontumista tai kavioiden kestämättömyyttä  jne joista ei sitten oikein välttämättä osata sanoa, mistä ne johtuvat. Oma kokemukseni näistä on toki vielä pieni, mutta ollessani kavionvuolukurssilla, näin itse, miten pohjasta äkkikatsomalla siisti kavio saattoi osoittautua sisältä täysin sienen turmelemaksi, jauhoiseksi, hauraaksi. Heitimme kurssilla ilmaan hypoteesin, olisiko tämä voinut olla jopa kyseisen kavion omistajan eli lopetetun hevosen kohtalon syynä? Hevosen käytössä ollut kenties ongelmaa, ehkä ontumista, mutta syytä ei tunnu löytyvän ja sitten on päädytty lopettamiseen. Tietysti nämä muutokset kavioon on voinut tehdä jokin muukin kuin sieni-infektio.

Kengättömyyteen siirtymisessä yksi syy oli siis kavioiden sieni-infektio ja toinen se kaikki, mitä hyvää olin kengättömyydestä lukenut; jalkojen ja kavioiden verenkierto elpyy, kaviomekanismi pääsee toimimaan, kaviot kovenevat ja vahvistuvat, hevonen saa paremman tuntuman kulkemallensa alustalle, kengän ja kavion väliin ei jää muhimisenpaikkaa bakteereille, nauloilla ei jouduta läpäisemään kavioainesta (eikä naulanreikiinkään tarjoudu paikkaa bakteereille) nivelten ja jänteiden kuormitus vähenee... Toivoin Skinnylle mahdollisimman pitkää tervettä elämää ja ajattelin, että nyt olisi vielä hyvä hetki hevosen ehtiä sopeutua kengättömyyteen ennen tulevaisuuden "eläeikää", ja ehkä se vähentäisi tulevaisuuden mahdollisia kavio- ja jalkavaivoja; mm. vähentäisi sen mahdollisuutta, että vanha vuohisvamma alkaisi oireilla vanhoilla päivillä.

Lähdetäänpä sitten katsomaan kuvia kavioista... Kaikkia kuvia pääsee tarkastelemaan suurempina klikkaamalla kuvaa.

Lähtötilanne: Skinnyltä otettiin kengät pois Ruotsissa ennen matkaa Suomeen 26.7.2012.



Seuraavat kuvat kenkien poisoton jälkeen samana päivänä. Klikkaamalla suurenevat.

Etuset 26.7.2012

Kavioissa näkyy sientä yltympäri. Etenkin säteiden keskiosassa uurre oli kehittymässä hyvää vauhtia siihen että halkaisisi tulevaisuudessa päkiät kokonaan, ellei sitä jo jonkinverran tehnyt ainakin etusissa/etusessa. Myös kengän alus on vähän ikävän näköinen (tumma), eli tässä näkyy juuri se valkoviiva, joka osoittautui olevan sienen takia ihan vikurallaan. Kavioiden vuolussa on myös vinoutta, ellei johdu meidän epäammattimaisista kuvakulmista. Tätä vinoutta myöhemmin havaitsi myös meidän vuolija ja toinen kengittäjä, joten se taisi olla ihan oikea havainto. Etuset on yhtä kokoa isommat kuin takaset kuten kai normaalistikin on. Poistaessaan kengät kengittäjä vuoli viisaasti vain seinämiä ja jätti säteen ja anturan lähes koskematta. Siitä oli Skinnyn hyvä lähteä kävelemään paljasjaloin.

Vasemman etusen halkeama 26.7.2012
Vasemmassa etusessa oli halkeama, jonka kengittäjä sanoi tulleen jostakin osumasta talvella ja halkeama on nyt vain kasvanut alaspäin. Tuon suhteen ei tarvinut olla huolissaan sillä halkeama on melko pinnassa ja kasvaisi ajanmyötä alas ja kokonaan pois.

Kuvia eri kulmista

Enpä ole ennen edes tajunnut miten hajavarpaiset kaviot Skinnyllä on takasissa!


Näistä kuvista näkyy hyvin naulanreijät, ja mistä naula tulee läpi kun se naulataan kavion reunasta läpi.

Kaviot elokuun alussa

Kaviot 9.8.2012 (ja myös aika rapaiset...)
Yksin on vaikea kuvata, kuvista tuli epätarkkoja :(
Ja taas epätarkkaa kuvausta märistä kavioista :(, mutta jotain kuvaa saa kuitenkin. HUOM! oikeassa takajalassa näyttöpäätteeltä katsottuna oikeassa reunassa näkyy kiero valkoviiva paremmin kuin hyvin!!

10.8.2012 Oli ensimmäinen kengättömän hevosen vuolu

Kun sieni-infektio on valkoviivassa, sitä kutsutaan kuulemma valkoviivataudiksi. Tällöin valkoviiva mm. kieroutuu. Meillä sientä on koko kaviossa, joten olen puhunut yleisesti vain kaviosienestä. Sieni oli muhinut pahimmiten säteessä, valkoviivassa kengän alla ja naulanreijissä. Hoito sisältää päivittäisen kavioiden pesun, huuhtelun, kuivauksen ja suihkutuksen Good Hoof- sienimyrkyllä. Aineen annetaan vaikuttaa puhtaalla alustalla jonkin aikaa, joka meillä tarkoittaa bootseja :).

Näkyisiköhän tästä vuorostaan miten etusen valkoviiva on kiero?
Zoomattuna kieroa valkoviivaa
  Zoomattuna valkoviiva koostuu pienistä ns poikkiviivoista (tämän kuvan keskellä), joiden pitäisi seurata toisiaan siististi rinnatusten seuraten kavionseinämän kaarevaa muotoa kannasta kantaan
 

4.9.2012 Syyskuun alku: voitolla naulanreijistä

Naulanreijät olivat kasvaneet alas, jee! Samalla poistuvat nuo kavion läpäisevät reijät, jotkao ovat ihanteellinen asumus bakteereille ja sienelle -valmiiksi tehty pesäkolo josta on helppo edetä aiheuttamaan vahinkoa yhä syvemmälle kavioon.

Takaset 4.9.2012 Kun naulanreijät kasvoivat alas ne tekivät kavion reunasta "reikäisen"/"röpelöisen"
4.9. Kuvissa takaset, huomaa naulanreijät
Säteissä oli aika paljon taskuja, mutta näillä kavioilla Skinny meni näppärästi melkein pohjalla kuin pohjalla -kova hiekkatie ja siinä irtokivet oli ainot mitä näillä aristi sen hetken kun itrtokiveä sattui kavion alle. Taskuiset säteet oli hygienian puolesta vähän hankalat -kun piti pestä vesiämpärin ja harjan kanssa ilman juoksevaa vettä.. 

4.9. Etuset, ja kuvattu toinen toisesta suunnasta ja toinen toisesta :D. Taskuisuus/kuoriutuminen näkyy hyvin, näitä oli jo vähän vaikea pitää puhtaina


18.9.2012 Syyskuun vuolupäivä

Ennen vuolua

Huomaa vasemman etusen halkeama joka on nyt jo kasvanut ns alas eli kulutuspinnalle, sen aiheuttama muoto näkyy kavion oikeassa yläreunassa

Takaset ennen vuolua 18.9.2012

Vuolun jälkeen 18.9.
Etuset vuolun jälkeen


Takaset vuolun jälkeen


Vasemman etusen halkeama 18.9. sivulta päin, hyvin on tullut alas :D

Lokakuun alku




Naulanreijät ovat miltei poissa ja samalla sieni-infektiota on saatu syksyn aikana yhä enemmän kuriin  aktiivisella hoidolla.

Lokakuun vuolu 17.10. jo melkoisen hyvät kaviot






Nätit etuset :)

 Ja takaset :) Näistä näkyy vähän raitoja kavion pinnassa; muutokset ruokinnassa ja kengättömyyskin siihen on itsensä piirtänyt, ylhäältä tuleva aines on kovempaa ja terveempää :). Lisäksi on nähtävillä kavion pinnan aaltomaista muotoa, josta en ole ihan varma mistä johtuu, vai onko nuo "ruokinta-raidat" auttamatta aaltomaisesti. Katsotaan suoristuuko kavion pinta ajan kanssa.
Lokakuun vuolusta kerroin jo postauksessa "Kavionhoitoa". Mainittakoon tässäkin, että lokakuun kaviotilanne on jo tosi hyvä. Vaikka on menty vasta 3 kuukautta! Kavio on kovettunut, terve kavio kasvaa ja kasvattaa samalla sairasta ainesta ulos :). Ahkera hoito tuottaa tulosta. Kavioiden hoito on muodon pitämistä ja suoruuden seuraamista. Kaviota muotoillaan ajan kanssa pois ravikengityksestä eli kantoja lyhyemmäs ja kaviota pystymmäksi.

Kesäkodissa maastoilemassa


Nyt marraskuun alussa on edessä tulevan talven koitokset, ensimmäiset liukkaat ja talvikelit -nähtäväksi jää, miten selvitään  kengättä ja lenkkareilla.

Teksti kirjoitettu siinä ymmärryksessä, joka meidän kengättömyyteen liittyvistä asioista vallitsee 8.11.2012. Aina oppii uutta ja vanha käsitys muokkaantuu :).


Seuraavia kavioihin liittyviä pohdintoja ja oppimista:

Barefoot hoof trimming for dummies
Barefoot hoof trimming for dummies part 2

24 kommenttia:

  1. Tuosta kengättömyydestä olisi hienoa saada tietoa muualtakin kuin netistä, esim. asiaan perehtyneeltä kengittäjältä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa etsiä lähin kengättömiin hevosiin erikoistunut tai perehtynyt kavioiden asiantuntija :), ja kursseja kengättömän kavion vuolusta ja hoidosta järjestetään myös (Semmoisella kuin mitä itsekin olin). Esim vainikan aitan kautta saanee tietoja, missä kursseja on ja missä on kengättömiin perehtyneitä ihmisiä. Kengittäjät ovat perehtyneet kengitykseen enkä tiedä kuinka paljon heidän koulutuksessaan on kengättömistä hevosista, muuten kuin kengityksen näkökulmasta.

      Poista
  2. Kukas teillä käypi vuolemassa ja saisko yhteistietoja kun olisi ihan mukava saada kunnon ammattilainen meillekin vuolemaa! jotta varmistuisi varmasti ettei tuolla kaviossa muhu mitään, niin oisko suositella jota kuta?:)ite oon nuuskutellut Jehun kavioita ihan huollella ja ettei sieltä mitää erikoisia hajuja ilmene! ja ON KYLLÄ HEPAN KAVIOT muuttuneet hyvää työtä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisin voinut laittaa sähköpostia mutta en löytänyt sitä teidän mailiosoitetta. Googleta Niilolan hevoshuoltamo, sieltä on saatu apua ja sieltä kautta voi löytää tämän alueen kengättömien vuolijoita. Meillähän on vuollut myös 2 kengittäjää ja enää en taitavankaan kengittäjän anna vuolla, tuli niin paljon takapakkia siitä yhdestä vuolusta...
      Kiitos kiitos, kyllä sitä saa olla iloinen, että muutosta tapahtuu. Kumpa jatkuisi samaa rataa :)

      Poista
    2. tähän osoitteeseen voi laittaa sähköpostia :) saara-liimatta@hotmail.com

      Poista
  3. mielenkiintoinen postaus, pitääkin lukea tarkemmin kun pääsen töistä. Haluaisin kokeilla lassella kengättömyyttä, mutta kaksi lassea kengittänyttä olivat molemmat sitä mieltä että ei missään nimessä, kaviot eivät tule kestämään. Lassella on niin pirun haperot kaviot :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä mieltä monet kengittäjät ovat kun kenkä peittää ne kavion heikkoudet varsin hyvin. Kengittäjät katsovat asioita myös aina nimenomaan kenkien näkökulmasta.

      Onko haperoihin kavioihin löytynyt mitään järjellistä syytä ja vaikuttavatko ne terveiltä? Kannattaisi hankkia joku kengättömiin perehtynyt arvioimaan tilannetta ja antamaan heidän näkökulmansa asiaan.

      Jos kaviot on kovin heikot voi siirtymävaihe olla kuoppaisempi, mutta jos irtokenkien kanssa on ongelmaa jo kengitettynäkään ei vaiva välttämättä ole paljon suurempi. Voi kuitenkin joutua keventämään liikutusta ja käyttämään paljon bootseja. Talvi voi olla hyväkin aika siirtyä, kun on lunta. Kuinka paljon Lasse kärsii jos liikutus kevenee? Toisaalta teillä on hyvä maastakäsittelypohja ja varmasti olisi aktiviteettia siksi ajaksi, kun pitäisi mennä kavion kestokyvyn mukaan nuo ratsastelupuolet? Kannattaa siis vielä harkita! Vainikan aitta on hyvä paikka alkaa kysellä oman alueen kengättömien eksperttejä ja muutenkin neuvoa ja mielipidettä.

      Tuli vielä mieleen, että jos kavio on kovin haperoa, voi se erittäin helposti lohkoa/lyhentyä liikaa naulanreikien takia. Kaikista heikointahan kengitetyn hevosen kavio on siellä sivuilla mihin naulat lyödään. Jopa meillä vaikka Skinnyllä oli hyvät kaviot jo kengässäkin, niin lohkoi suoraksi nuo kavioiden sivut naulanreikien mukaan. En tiedä olisiko avuksi tai voisiko harkita ennen siirtymistä tavallista pitempää kengitysväliä niin että naulanreijät ei olisi ihan niin ylhäällä.. (en tiedä, tuli vaan mieleen, se edellyttäisi jo tuossa vaiheessa sitten liikutuksen järkeistämistä ja kuinka järkevää on sitten mennä vanhassa kengässä olevalla hepalla). Kaikenkaikkiaan kengättömyys voisi pitkällä juoksulla tuoda apua haperoihin kavioihin. Syökö Lasse jo jotain joka auttaisi elimistöä vahvistamaan kavioita?

      Poista
    2. On täykkäreillä ihan yleinen vika että kaviot on pienet ja huonot, eikä kasva juuri lainkaan :/ Täälläpäin ei oikein noita kengättömiä hevosia ole...

      Lasse saa biotiinia, joka on ehkä hiukan vahvistanut kavioita. Mutta on kuitenkin niin haperot, että joskus kun kenkä irtosi niin kavio lohkeili ikävästi reunoista ennenkuin kengittäjä pääsi paikalle :/

      Poista
    3. Aa, okei, voiko se siis olla esim jalostuksen syytä täysverisillä että kavio-ongelmaa on? Tiedän vain blogien kautta täykkäreitä ja molemmilla on haperot kaviot :(. Onko kasvutahti millainen?

      Tietääkseni sielläpäin Suomea kyllä on kengättömiä ja osaajia :D. Usein vaan piirit kengättömien ja kengällisten kanssa ei aina kohtaa vaan toinen "rinki" on ikäänkuin piilossa. Esimerkiksi minä luulin ettei alueellani ole tarjolla hevosterapiaa, mutta kun alkoi yhteyksiä löytymään niin senkin tekijöitä on täällä yllättävän paljon.

      Jos sinua kengättömyys kiinnostaa, kannattaa olla yhteydessä johonkin tahoon, joka tietää kengättömyydestä. Siirtyminen omine pohdintoineen on pitkä prosessi ja mitä pikemmin pääsee vauhtiin ja saisi jonkun arvioimaan, sen nopeammin pääsee jossitteluvaiheesta eteenpäin ja johonkin ratkaisuun.

      Ole yhteydessä vaikkapa sitten esim. Vainikan aittaan vainikan.aitta@gmail.com , Käyvät vuolemassa laajalla alueella tietääkseni ainakin akselilla Turku, tampere, kouvola espoo, teidän koti ei siten olisi ihan mahottoman matkan takana -kun noita reittejä etukäteen varmasti suunnitellaan. ks http://www.kengattomathevoset.fi/kalenteri.html

      Toinen mitä kannattaa ehdottomasti kokeilla;
      "Asiantuntevaa kaviovuolua alueilla Etelä-Pohjanmaa, Pohjois-Satakunta, Pohjois-Pirkanmaa" Asuu Karvian pohjoisosissa... etäisyys esim Kankaanpää 60km -tuon matkan takaa meidänkin vuolija/hieroja on käynyt. info@hevoskuiskaaja.fi
      Hänellä netissä seuraava ilmoitus:
      "Hinnat 40-60e/hevonen riippuen työmäärästä. Kilometrikorvaus 20snt/ajettu km. Useammasta hevosesta alennusta. Voin myös opettaa omistajia vuolemaan omien hevostensa kaviot erillisestä korvauksesta. Yleensä opetukseen kuuluu teoriaa ja sitten harjoittelua läsnäollessani. Myöhemmin muutamia 'tarkistuskäyntejä' joilla näkee mitenkä hommat alkaneet sujua ja mihinkä tulevaisuudessa pitää kiinnittää huomiota.
      Voin periaatteessa ajaa pitemmänkin matkaa jos hevosia useampi mitä vuolla samalla kertaa. Kaikkea voi ja kannattaa rohkeasti kysyä."

      Sielläpäin suomea sijaitsee myös omissa silmissäni jopa legenda/edelläkävijä eli Hevostalli Hippiina jossa kaikki tuntiratsut menevät ilman kuolaimia ja asuvat pihatossa ilman kenkiä http://www.hippiina.com/ Sijaitsee Sarassa.

      Poista
    4. On ilmeisesti kasvatuksen tulos :/

      Jaa Hippiinassa on kavioidenhoitoakin. Olin sinne eilen yhteydessä sähköpostitse että pääsisin kokeilemaan ohjattua maastatyöskentelyä ja pyörötyöskentelyä heidän luokseen Lassen kanssa. Täytyykin kysyä samalla tuosta kengättömyydestä, että sopisiko se Lasselle.

      Kiitos vinkeistä!

      Poista
    5. Niin en tiedä onko heillä suoranaisia kavionvuolupalveluita, mutta koska talli on täynnä kengättömiä niin varmasti osaamista löytyy ja ainakin sitten voisi löytyä kontakteja niihin vuolijoihin. Ja voisi kysyä vaikka heiltä sitä arviointi-näkemystä :). Mielelläni kuulen tai luen blogistasi, mitä Lassen kavioista sanotaan (puhumattakaan jos käytte siellä kurssilla tai tunnilla yhdessä :D). On se harmi että jalostus on tuottanut moiset kaviot kun täykkäreidenhän pitäisi juosta lujaa ja siihen pitäisi olla myös lujat kaviot, jos jalostuksen päämääriä ajatellaan.

      Poista
    6. Kirjoitan tottakai postauksen sitten kun olemme olleet kurssilla :) Selvisi siis hintakin, eeli jos päivän olemme opettelemassa luonnollista hevosmiestaitoa niin hinta on 70e, mitä en pidä lainkaan pahana. Samalla sitten kysäisen että mitä mieltä he ovat Lassen kavioista. Täytyisi saada joku kaveri mukaan kuvaamaan kurssia niin saisi sitten blogiinkin kuvia.

      Kai näitä haperoita kavioita "vahvistetaan" sitten vahvoilla kengillä tai jotain. Olen myös ihmetellyt että miten tuollaisilla kavioilla on voinut kilpaa juosta....

      Poista
    7. Odotan todella innolla teidän reissua hippiinaan :). Eikä todellakaan paha hinta. Minunkin pitäisi löytää pikkuhiljaa ohjattua käsittelyä kun ei ole enää sitä pyöröä ja pihattopaikan omistajaa neuvonantajana. Yritän pikkuhiljaa hommailla sellaista mahdollisuutta, kun pääsisin bootsien ja satulansovitusrumbassa vähän eteenpäin johonkin väliaikatulokseen :D.

      Kyllä kenkä peittää kavion heikkouksia eli on sillä hyvät puolensa - sehän on mahdollistanut niillä haperoilla kavioilla juoksemisen ja monet olisi ihan pulassa ilman kenkiä. Eikä kiitolaukkoja varmaan olisi mahdollista tehdä ilman kenkiä vaikka hevosella olisi kuinka hyvät kaviot, se on niin äärisuoritus hevoselta että ylittää kyllä kavion keston, samoin kuin ravit, luulisi että yhdellä startilla kuluttaa koko kavion.

      Poista
    8. Ai teillä on Marko käynyt vuolemassa? Jee :D Marko on aikanaan minua opettanut vuolemaan. Hippiinassa ei kyllä varsinaisesti Markon muuton jälkeen ole mitään kavionhoitoa ollut. Iina vuolee itse jonkin verran ja Marko käy siellä tietääkseni myös vuolemassa. Mutta suosittelen Hippiinan kursseja silti :)

      Poista
    9. Meillä hän ei siis ole käynyt kun sijaitaan täysin eri puolella Suomea. Heittelin vaan mahdollisuuksia tuolta Anniinan kotiseudun alueelta, joilta voisi kysyä ja päästä jonkin käytössä olevan vuolijan jäljille :).

      Poista
  4. Kiva nähdä kavioiden kehitystä!
    Minulla ei ole omaa hevosta, mutta jos olisi niin ehdottomasti kengätön. Olen jo parin vuoden aikana kiinnostuneena seurannut ruotsin blogimaailmasta (suomenruotsalainen kun olen ;) ) kengättömien hevosien elämää, ja ihmetellyt miksi kengättömyys ei ole suomessa yhtä paljon esillä. Näyttää kuitenkin olevan kasvava ilmiö täälläkin.
    Ei muuta kun onnea matkaan terveitä kavioita kohti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :), sitä tarvitaan!

      Joo kyllä tämä on nyt ehdottomasti lisääntymässä täälläkinpäin maailmaa. Ensin harrasteratsujen keskuudessa ja levinnee siitä sitten eteenpäin.

      En minäkään vuosi sitten tiennyt omistavani nyt hevosen saatika että se olisi kengätön! Jos olinkin hevosesta haaveillut, niin kyllä kengitys oli semmoinen asia, jonka ajatteli kuuluvan hommaan ihan itsestäänselvyytenä. En olisi ikinä voinut ajatella ettäkö hevonen voisi olla ilman kenkiä. Se oli myös semmoinen asia, jonka ajatteli ulkoistavansa täysin kengittäjälle ja luottavansa sitten hänen ratkaisuihinsa -semmoinen alue josta ajatteli ettei tarvitse tai voi mitään tietää ellei ole kengittäjä :D.

      Kukaties sinullakin on (kengätön) heppa ennenkuin huomaatkaan ;).

      Poista
  5. Epäilen hevosellani olevan juurikin tuota sieni-infektiota kavioissa. Voisiko petadinen truuttaaminen kavioon auttaa. Säde "murenee" puruksi ja sen vieressä on syvät uurteet. Onko noista säteen taskuista jotain haittaa?? hevoseni vaihtoi kengättömäksi kun kaviot alkoi lohkeilemaan ja kärsimään... osaisitko auttaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi :).

      Betadinea voi varmaan kokeilla, mutta lähtisin kyllä tuonne pioneerin tai good hoof desinfiointiaineen puolelle, niitä saa tilattua vainikan aitasta.

      Eli sinulla on hepolta otettu kengät pois kavioitten huonouden takia? Jos ymmärsin oikeinpäin :). Onko kengittäjä käynyt ja mitä hän on sanonut? Varmaan kannattaisi hankkia useamman kengittäjän mielipiteet kavioista ja kenties myös jonkun kengättömien vuolijan.

      Ruokinta on yksi iso juttu mikä kavioihin vaikuttaa, se kannattaisi tsekata kuntoon ja biotiinihan on se tavallisin mitä kavio-ongelmiin syötetään, muitakin valmisteita löytyy.

      Olisi kiva nähdä kuvia kavioista, jos niitä on netissä tai vaihtoehtoisesti voit laittaa niitä minulle maililla bessie5@hotmail.com
      En sano osaavani mitenkään auttaa, mutta vaikea on hahmottaa kavioita näkemättä. Melko vaikeaahan se on netin kautta kuvienkin kera ja minun kokemus näistä on hyvin vähäinen :D. Mielenkiinnolla kyllä kuulen asiasta lisää :).

      Poista
    2. Meillä oleva seppä tuntuu olevan niin käsi näiden kavioiden muotoilusta ja muusta, että omat hälytyskellot alkoi soida. Voisin koittaa muutaman kuvan napsasta pestyistä kavioista sinulle.. Täälläpäin tuntuu olevan tosi huonosti kenkääjiä jotka tietävät kavioista ja niiden asennoista juuri miään. Poni saa tällähetkellä biotiiniä ja tätä ennen kaviot on aina olleet ihan todella hyvät.

      Poista
    3. Jos haluat vaikka sähköpostiin laittaa että missäpäin suomea asut. Että löytyskö kenties sitten kuitenkin joku jonka vuolualue yltäis sinne. Jos vuoltavia on enempi niin ajelevat yllättävän kauaskin. Esim täältäpäin tietäsin heti suositella paria. Puskaradion kautta voisin kysellä sinunkin alueeltasi kun näitä nettituttuja on ympäri suomea.

      Jos vuolut/kengitykset on tehty jotenkin tosi huonosti tai väärin voihan sekin aiheuttaa kaikenlaista. Mut syitä voi olla monia. Kauanko poni on ollut sinulla ja kauanko tämä kengittäjä on sitä kengittänyt? Liikkuuko se kuitenkin puhtaasti?

      Poista
    4. Laitan kuvat sinulle huomenna sähköpostiin niin keskustellaan lisää :)

      Poista
  6. Onpas mielenkiintoinen postaus. :) Tuli mieleen miten monta sienitautia jää huomaamatta juuri tuon takia, että kengittäjä ei sitä huomaa tai ei pidä sitä niin vakavana ongelmana.. Itse en ainakaan varsinkaan hevosenomistajuuden alkuvaiheessa olisi huomannut kavioista mitään..
    Itselle kengättömyys lähti oikeastaan vain siitä, kun kesäisin Tahvon kaviot kasvoi hirmuista vauhtia ja kengityksen väli oli tosi lyhyt. Ajattelin kokeilla yhden kengityksen välin miltä tuntuu olla kengättömänä. Se sujuikin niin hyvin, että oltiin koko kesä ilman kenkiä. Tahvo ei arastellut kavioitaan kuin juuri irtokivisellä hiekkatiellä.
    Nyt on vasta ensimmäinen talvi, kun ollaan ilman kenkiä. Ajattelin loppusyksystä, että kokeillaan olla ilman ja tehdään asioita sitä mukaa mitä pystytään. Tuntuu, että kengättömänä talvella ollaan pysytty paljon paremmin pystyssä. Tilsat oli meidän ongelmana aikaisempina talvina ja usein myös joku jalka liukui alta juuri hirmuisen tilsakorkkarin takia. Nyt ei ole jäänyt tilsoja edes pahimpina tilsapäivinä. :)
    Vielä toki on kevättalvi edessä... Pääkallokeleillä ei varmasti pysytä pystyssä, joten se jännittää miten kevät sujuu.. Uusi kengittäjä suositteli kenkien pistämistä kevääksi, mutta juuri niiden naulanreikien ja muun takia en haluaisi. Tuntuu jotenkin tyhmältä laittaa kengät nyt, kun ollaan päästy kengättömyydessä vauhtiin. Ehkä bootsit on meidän seuraava hankinta sitten. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan luvattoman kauan meni ennenkuin nyt vastaan viestiisi, anteeksi! Ihanaa että sun Tahvolla lähti noin kivuttomasti sujumaan, silloin se onkin varmaan helppoa jos kavio kasvaa. Hiekoita ahkerasti tarhaa ja pidä liikutuksessa hokki/nastabootseja niin selviää pääkallokeleistä :D, kuten itsekin sanoit, kyllä bootsit on aika ehdoton hankinta ja onhan niiden shoppailu ihan kivaakin :D

      Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.