sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Satulan sovittelua: Trekker True Talent ja Pro Arte

Talentin kyydissä. Skinnykkä kuuntelee skarppina kauempana tapahtuvaa hevosen tuloa traikusta
Meillä on ollut meneillään satulan etsintää. Pitäisi olla selästä käsin työskentelyä varten jokin muukin satula kuin rakas ja muuten tähän asti paras satula eli Cristin lampaankarvasatula. Kun Barefootin London oli meille liian iso ja jäi siis käyttämättömänä kaappiin, läksin kokeilemaan Trekkerin joustorunkoisia satuloita. 

True Talent Skinnyn selässä
Ensin meille tuli sovitettavaksi Trekker True Talent. Talentissa on ihana mokkaistuin, joka tuntui ihan turvaistuimelta kun se on niin tukeva ja istuinkoko on juuri itselle sopiva. Sillä saa myös tosi hyvän jalkakontaktin hevoseen kun ei ole siipeä. Siipi ei myöskään ole estämässä etujalan liikettä.

True Talent
Talentiin oli saatavilla myös polvituet, jotka näkyvät alla. Niillä tuntuma oli aivan hirveä, tai pitäisikö sanoa, että koko jalan tuntuma katosi täysin kun niissä on pohkeen kohdalla paksua nahkaa. Eikä niissä ei ollut tarpeeksi reikiä, jotta jalustimet olisi saanut oikean mittaisiksi, nyt ne jäi ihan liian pitkiksi. Sinällään polvituet olisi kyllä minulle ratsastajana tarpeen olla olemassa.

True Talent polvituilla
Talentin kanssa on ollut ongelmana saada se pysymään tarpeeksi takana, siis sopimaan hevoselle. Ensin odoteltiin tilanteeseen parannusta kaarevan vyön muodossa.

Trekkeriltä ostettu kaareva vyö joustoilla


Se olikin parempi kuin normaali vyö, muttei ratkaissut kokonaan ongelmaa. Seuraavaksi odoteltiin mattesin edestä korottavaa satulahuopaa.

Talent vasta saapuneena
Kun mattesin edestä korottava satulahuopa tuli, kokeilin vielä Talentia sen kanssa, mutta en oikein saanut sitä vieläkään pysymään paikallaan.

True Talent ja Mattesin edestä korotettava huopa
Saatiin samalla kokeiluun vertailukohdaksi Pro Arte. Siinä on meille sopiva siipi, tuo on se maksimi minkä mittainen siipi voi olla, jotta jää pohkeelle vielä tilaa. Siinä on myös polvituet. Kuitenkin jälleen sama probleema; saada satulalle löytymään oikea paikka ja vieläpä pysymään se siellä. Vastinhihnojen kiinnitys ei myöskään ole ihan niin säädeltävissä kuin Talentissa. Me tarvittais varmaan joku super-banaanivyö!

Pro arte varmaan suht oikealla paikalla tai sinnepäin..

... mutta kun satulavyön kiristää niin satula siirtyy liian eteen :(


Skinnykkä Pro Arten koeratsastuksen jälkeen
Ja minä kun luulin että unelmien satulan sovittaminen olisi kivaa. No, onhan se mutta myös erittäin työlästä ja aikaa vievää ja välillä meinaa usko mennä kun en tunnu osaavan sovittaa näitä niin että oikea paikka löytyisi. Vähän on myös pomppulinna-efektiä havaittavissa ratsastettaessa, mutta se voi johtua myös siitä, että Skinnyllä on niin iso ravi. Onneksi myyjältä on saanut paljon neuvoja sähköpostitse.

Söpöläinen med viltti


Pro-Artella ratsastuksen jälkeen Skinny pyysi pitkästä aikaa hieromaan itseään, juurikin satulan paneelin kohdalta oikealta puolelta. Eli liian edessä satula oli varmaan painanut? Skinny kun ei ole pitkään aikaan pyytänyt hieromaan edes oikean ristiselän jumia (se joka on ollut olemassa alusta asti ja yhä kireällä vähän vaihtelevasti) - varmaan viimeksi kuukausi sitten olen pyynnöstä hieronut, oltiin silloin vielä kesäkodissa pihatossa. Muutenhan olen hieronut ja venytellyt säännöllisesti.


Kommenttiboksin kommentin johdosta keksin lisätä jälkeenpäin kuvasarjan syksyiseltä lenkiltä, jossa Skinny näyttää että takajalassa on hirvikärpänen

Ei se nyt ihan sama ole kuin hierontapyyntö, mutta aika selvä kuitenkin

"siel just se pirunailen hirvikärpänen on"
Siispä, satuloiden sovitukset jatkuvat. Ainakin huopaa voi säätää eri lukumäärällä täytepaloja, jospa se auttaisi asiaa. Tai jos saisin jonkun avuksi ja menisin selkään ennen vyön kiristystä, pysyisiköhän satula sitten paikallaan..

Etujalan venyttelyä satulan kokeilun jälkeen, jos en ole vielä huomauttanut niin meillä on ihana fullneck sininen fleeceloimi kuivatusloimena <3

Seuraavaksi piehtarointikuvia. Nyt ehti kuvaajakin mukaan piehtarointihetkeen, josta aiemmin oli esillä vain ylpeä lopputulos eli yltäpäältä turpeinen hevonen.

Valmiina rullaamaan


Ah, "treenin" jälkeen piehtarointi <3

rullahtanut14 kommenttia:

 1. Osaako Skinny siis oikein pyytää hieromaan? Miten se sen tekee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kääntää korvat minuunpäin ja sitten siirtää ittensä silleen että kun pidän käsiä paikallani niin se asettaa haluamansa kohdan käsien alle ja sitten nostaa pään ylös, "että jos siitä vähän kihnuttaisit". Oikeastaan tuo on aikalailla sama kuin että miten se pyytää rapsuttamaan jostain, mutta reaktiot voi olla vähän erilaisia tuossa hieronnan tarpeessa.

   Kun sitä kutittaa niin kyse on yleensä hyvin lyhytaikaisesta rapsutuksesta eli hetken aikaa sillä vaikka ylähuuli pitenee tai heiluu, tai oikoo päätään johonkin suuntaan ja sitten se lakkaa osoittaakseen että "huh, kiitos, nyt ei tarvi enää raapia ku ei kutita". Jos taas se pyytää hierontaa niin tuo sen "nautiskelu"-elehdintä kestää kauemmin ja sen myös aika nopeasti huomaa, jos lähtee ensin rapsuttamaan, että sen ilme on vähän semmonen että "no, ei nyt ihan tätä, mitä se nyt tekee?", ja sitten kun vaihtaa hierovampaan otteeseen niin sitten voimistuu taas nuo "just siitä, hyvä"-eleet. Sillon kun halusi että hoidan sitä ristiselän jumia niin se saatto tyrkätä koko takamuksensa suunnilleen syliin (siis kyllä myös melko hienovaraisesti, mutta erittäin selvästi XD) ja sitten laskea oikeanpuolen jalkaa eteen alas kun hieroin. Ja omissa näpeissäänhän sen tuntee sitten myös että jos siitä kohtaa on lihas kireällä, niin siitäkin tietää oliko kyseessä rapsutus vai hieromis-pyyntö, vaikkei aina ehkä ihan sataprosenttisesti (eihän mulla mitkään hierojan näpit ole), mutta kuitenkin :D.

   Poista
 2. Tätä postausta olen odottanut siitä asti, kun vihjasit Trekkerin olleen sovitettavana teillä. :D Nestorillahan on Trekker Pro Classic ja kuten aikaisemmin sanoinkin, harmittaa, että pitikin olla niin hätäinen satulakaupoilla - ei vieläkään tunnu omalta tuo satula (kun taas Vienan Freeformiin ekaa kertaa istui, tiesi heti, että tämä se on!). Nestalla ei edes järin pompottava ravi ole, mutta joustorunkoisen kanssa siellä saa tosissaan treenata omaa korsettia. Leikkö kesällä viimeksi, kun Nestalla edes tuo satula selässään oli...

  Hyviä, havainnollistavia postauksia mielenkiintoisista aiheista, tätä blogia seurailee mielellään. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla että postauksia voi jopa odottaa :).

   Ja kiitos koko kommentistasi, tosi ilahduttavaa kuulla noin mukavia asioita omasta blogista :). Minulle tuli ihan semmoinen olo että pitääpä avata oma blogi ja tutustua XD, jos on havainnollistavia ja mielenkiintoisia aiheita :D.

   Freeformin shortback on meillä seuraavana sovituslistalla. En vain tiedä nyt tällä hetkellä mitä teen, kun haluaisi jonkin "välirauhan" satulansovitukseen, tekisi mieli ottaa jompi kumpi noista.. Tuo kohta mihin satulat nyt istuu on suunnilleen sama kuin mikä oli Skinnyn runkosatulalla.

   Poista
 3. Iiiiik! Toi True talent on niiiiiin ihana!

  Fendersit näyttää kyllä tosi jäykiltä. Itse varmaan korvaisin ne esim BF:n kapeilla fenderseillä (http://www.hevoskuiskaaja.fi/product_details.php?p=238), jotka on vähän kevyemmät, mutta suojaa silti soljilta, vastinhihnoilta ym. hankaukselta. Nämä on toiminut ainakin meillä erinomaisesti. Tykkään nykyisessäkin satulassa (BF arizona) erityisesti just siitä lyhyestä siivestä, kun jalan saa niin iholle. Olen semmoinen persjalka, että normisatuloissa tuo ei tahdo onnistua, joten en ole osannut moisesta lähituntumasta haaveillakaan aiemmin. xD Voi itkun itku, että nuo Trekkerit ei käyneet meille. :'( Meillähän se eteenvaluminen ei ollut ainut ongelma, vaan lisäksi runko ei joustanut riittävästi kaarevassa selässä.

  Teilläkin näyttää vähän olevan kaarevuutta vatsassa, mikä vetää satulaa eteen. Voisko S-vyö olla vaihtoehto?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se Talent ihana, minäkin tykkään :D kun vaan pysyis paikallaa. Kiitos vinkistä, kävin kurkkaamassa. Noissa BF:n fenderseissä ei oo sitten polvitukea lainkaan ja tulis silti tuota nahkaa juuri pohkeen ja hevosen väliin :S. Eikö ne vie sen pohjetuntuman pois? Ja en ole vielä kokenut tarviivani suojaa soljilta tai vastinhihnoilta, onhan siinä huopa alla :).

   Kaarevuutta vatsassa joo eli ihan suoraan sanottuna oikein pyöreä maha :D hyvin syönyt ja monta kuukautta (puoli vuotta XD?) laidunlomalla ja silleen ;). Meille tuli tuommoinen kaareva vyö http://vanhala.net/img/other/vyot/vyot01s.jpg , se auttoi vähän mutta ei riittävästi. Onkohan noita S/banaanivöitä vielä isommalla kaarella...

   Oliko teillä siis notkosti kaareva vai sateenkaari-kaareva selkä :D. Meillä on semmoinen selkä kuin hevonen olisi takakorkea eli kunnon liukumäki ristiltä lavoille, vähän sitten korkeaa säkää siinä ennen lapoja. En kyllä tiedä onko Skinny takakorkea mutta korkea risti on jokatapauksessa.

   Poista
  2. Ajattelin samaa itsekin, mutta ei ole mun pohjetuntumaa ainakaan haitannut. =) Ovat pehmeää ja ohuehkoa nahkaa, ja ed. omistaja oli ajanut ne kivasti sisään, niin asettuvat tosi nätisti pohkeita vasten. Tuntuma on joka tapauksessa paljon parempi kuin pro classicissa, koska sen siivet tuntu jotenki levittävän mun jalkoja irti entisestään. Eli toisaalta parempi tuntuma voi johtua myös pelkästään satulan lyhyemmästä siivestä. =) Polvituen puuttuminen huoletti minuakin aluksi, mutta enpä ole sitä sitten kaivannutkaan. Kuppi-istuin kompensoi riittävästi. x)

   Mulla oli tuo sama vyö, mutta se ei riittänyt meilläkään. Muita en sitten kokeillutkaan, kun en havahtunut istuvuusongelmiin ennen kuin vasta hieronnassa. En ole montaa S-vyötä nähnyt, mutta ainakin yhdessä oli reilumpi mutka kuin tuossa vanhalan banaanivyössä eli kannattais ehkä kokeilla, jos on varaa ja viitseliäisyyttä.

   Joo, notko selkä meilläkin. Ei mitenkään pahasti, mutta ilmeisesti riittävästi. Pistekuormitus tuli heti lapojen taakse/lavoille ja sitten paneeleiden takaosan alle. Tuossa selkäkuva: http://www.sukuposti.net/hevoset/habanero-se/galleria/629930 Näyttää itseasiassa aika samalta kuin Skinnyn selkä, paitsi että Hapiksen selkä on ehkä vähän pitempi.

   Varmaan mahdolliset ongelmat pitkässä juoksussa kuitenkin riippuu käytöstä, ratsastajasta ynnä muusta. Meillä käyttö oli sikana ravia kevyessä istunnassa ja ratsastaja pienikokoinen (55kg). Kouluväännössä isommalla ihmisellä voi toimia hyvinkin, jos eteenvalumisen saa kuntoon jollain konstilla.

   Disclaimer: en tiedä oikeasti mistään mitään, kunhan arvailen ;)

   Toivottavasti saatte satula-asian johonkin järjestykseen. Meillä on tällä hetkellä juuri semmoinen "välirauha" meneillään ja tuleva ralli jo vähän kummittelee tulevaisuudessa... 8{

   Poista
  3. Ensin lyhyt kommentointi, myöhemmin lisää. Muistatko missä olet nähnyt noita vöitä joissa on S-muotoa enemmän? Tarvisi tosiaankin super Ässän :D

   Poista
  4. Yhellä tuntihevosella näin semmoisen, missä kurvia tuli ainakin enempi kuin omassa banaanivyössä. Oli vähän tämmöinen: http://www.satulasoppi.net/rossner-skouluvyo-ilman-joustoja-patenttisoljet-p-1407.html. Siinä mahtuu jo isompiki pömppis olemaan. :D Jos teille löytyy joku toimiva applikaatio, ni otan ton true talentin takas harkintaan... >:)

   Poista
  5. Kiitos vyö-vinkistä, pistin tilaukseen tuolta semmoisen kouluvyön jossa s-muotoa enemmän ja on joustot. Trekkerin kanssa ei kuulemma voi käyttää tai ei suositella käytettävän vyötä jossa ei joustoa ole, kun satula joustaa niin paljon.

   Yksi juttu mikä muuten alkoi ärsyttää noissa kouluvöissä ja koulupituisissa vastinhihnoissa on se selästä kiristäminen, mitä ihmeen akrobatiaa tarviikaan jotta saa selästä vyön kiristettyä, herramaaria sentään! XD Vyö kun löystyi aina tuntuvasti kun kipusin selkään, sitten ensin meno oli varsin huojuvaa ennenkuin tajusin että se vyö oikeasti on liian löysällä.

   Voi tosiaan olla, että se siipi on teillä ollut se ratkaisevampi tekijä jos on levittänyt jalkoja ulospäin, niin sitten fenderi on ollut sitä parempi vaihtoehto. Itse haluan pohkeen suoraan kylkeen :).

   Istuinta jään kyllä kaipaamaan näissä trekkereissä, ihan mahtava, mietin että se kyllä aika paljon minunkin istuntaa kompensoi, mutta ajattelin silti että tarvitsen polvitukia, Skinnyllä on ihan hirvittävän vaikea ravi istua.

   Satulat lähti takaisin, minulle suositeltiin myös lampaankarvasatulahuopaa, että se voisi estää sitä valumista eteen. Sen tulemisessa kestää 6viikkoa jos semmoisen haluaa, ja vyön tulemiseen mene 2 viikkoa. Tilaan sitten trekkereitä takaisin sovitukseen jos siltä tuntuu, nyt poltteleepi jo Freeform ja saan semmoista tallilla kokeilla kun S:n selkä paranee ensin. Jonkinlainen välirauha siis vallitsee...mutta osaanko sitten rauhoittua tähän välirauhaan :D, vaikka oon ihan kuitti näiden kanssa, luojankiitos sain paketoitua tänään sen pro arten ja kiikutettua postiin.

   Haa, näyttää kyllä Habiksen selkä samantyyppiseltä kuin meillä. On se vaan nätti arabi kaarevine profiileineen :), arabeilla on vissiin kanssa yleensä aika korkea risti?

   Poista
 4. Onpahan aika lupsakan näkönen satula, en olekaan tuota joustorunkoista kokeillut ollenkaan. Harmi jos se on nyt epäsopiva/valuu eteen.
  Etkö ollenkaan halua kokeilla niitä enemmän normisatulan näköisiä rungottomia, jospa niistä jompikumpi olisi hyvä?

  Toivottavasti nyt joku löytyy, meillä oli käytössä Netellä Freeform aiemmin, mutta siinä oli niin pitkä istuinosa, että satula oli kyllä aivan liian suuri meille. Harmi sinänsä, kun aivan mahtava penkki muuten.

  Jään mielenkiinnolla odottamaan, mihin ratkaisuun päädyt. Vaikka ymmärrän kyllä, että alat itse olla jo ihan poikki. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun alettiin pohtia meidän tarpeita silloin aluksi myyjän kanssa, niin tuo true talent nousi heti ensimmäisenä ja sitten tuo pro arte. Tuo säädettävyys oli yksi iso kriteeri ja siiven pituus. Muuten minua kyllä kiinnostaa ne normisatulan näköiset paljonkin, bascule olisi ollut sieltä sitten näiden jälkeen seuraavaksi suositeltu. Niissä on varmaan vähän helpompi tuo sovitus kun näkee heti esim onko liian leveä tai kapea eikä asialle voi tehdä yhtään mitään :D.

   Mikä freeformin malli teillä oli? En ole ihan varma muistanko bonganneeni sen kuvaa teidän blogissa..?

   Tosiaan Trekkerit lähti nyt ainakin väliaikaisesti takaisin, näillä varusteilla en saanut niitä sopimaan. Voi olla että tilaan vielä uudelleen niitä sovitettavaksi, jos päätän yrittää hankkia vielä satulan valumista ehkäiseviä erityiskamppeita enemmän. Tulee vaan yhtäkkiä aika kalliiksi touhuksi kun pitäisi esim. Mattesin lampaankarvahuopa tilata ja sen hinnan kanssa kävi jo pieni dissosiaatio eli en muista hintaa, lähelle kahtasataa tai yli se meni. Kun vasta meille tuli se mattesin säädettävä huopa joka senkin hinta oli, huh, en muista XD! Pitää hetki pieni nyt harkita.

   Poista
 5. Mullakin on ollut yhtä säätämistä. Satulan lisäksi nyt on hommattu geelialusta, kaksi satulavyötä (toinen muotoiltu ja toinen lampaankarva), jalustinhihnat ja niin edelleen. Nuo satulavyöt kirpaisi ehkä eniten, varsinkin tuo karvallinen. Ei ollut ihan halvimmasta päästä, mutta jospa nyt olisi sitten oikeanlaiset varusteet olemassa :P

  Ei mitään aavistusta mikä malli se oli, se oli vaan Neten edellisestä kodista lainassa, kun se oli ainoa satula joka edes vähän sopi neidin selkään. Plussana tietenkin se, että itse tykkäsin siitä kovasti. :)
  veikkaisin, että joku perusmalli, mutta se on jokusen vuoden vanha joten varmaan on ulkonäkö satulalla muuttunut sen jälkeen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai teillekään ei se bascule sopinut loppupelissä ihan suoraan? Oletko kirjoittanut asiasta blogissasi vai onko se mennyt minulta ohi? Lukisin mielelläni teidän satula-asioista. Millainen ongelma teillä vaati nuita lisävarusteita, kuten geelialusen? Valuiko vaiko oliko väärässä asennossa? Painaako jostain? :)

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.