keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Tempputilanne nyt


silkkiturkki-sirkushevonen
Tämä postaus on jatkumoa edellisille katsauksille, ja sisältää paljon kuvia ja videonpätkiä sekä linkkejä vanhoihin temppupostauksiin. Käytänkin katsauksen apuna toukokuussa 2013 kirjoitettua listaa. Katsotaan siis mikä on tilanne eri temppujen ja taitojen suhteen yleensä ja mitä on tapahtunut tämän puolen vuoden aikana niissä taidoissa joita listasin toukokuussa.

tarmokas espanjalaisen käynnin askel ja huomaa, takaosa kävelee mukana

-Espanjalainen käynti. Perusidea on hyvin hanskassa, täysin etujalkapainotteista tosin. Eli liike on vielä jalostumatta siihen suuntaan kun sitä haluttaisi: takapää alle, selkä käyttöön, hallittuja askelia. Olen ruvennut vaatimaan liian pian liikaa askelia, siirryin kolmesta kuuteen askeleeseen ennen palkitsemista ja se on johtanut siihen, että askelista on tullut hätäisempiä ja väliin on tullut kuopaisuja. Ensimmäinen tavoite on nyt palata takaisin pyytämään askel kerrallaan rauhallisia, onnistuneita askelia ja yrittää pyytää kuopimiset pois.

-Etujalan pitäminen ylhäällä eteen ojennettuna. Ei ole vielä aloitettu. Tätä varten hevosella pitää olla hyvä tasapainoinen asento ja se käyttänee myös masu- ja selkälihaksiaan pitääkseen etujalkaa kohotettuna paikallaan. Olen todennut, että tämän tempun opettaminen saa odottaa niin kauan että espanjalainen käynti on varma nakki, muuten menee puurot ja vellit sekaisin.


-Kielen näyttäminen. On aloitettu mutta hyvin varovasti, sillä hevosen ärsyyntymiskynnys tempun suhteen on hyvin matala. Toimii hyvänä treeninä minulle hevosen mielialan seuraamisen suhteen. Onnistumisprosentti on vahingon todennäköisyys. Hankaluutena on, että kieli tulee ulos yleensä samaan aikaan kun hevonen nostaa etujalan ylös..

Oikein makea irvistys

-Ylähuulen nostaminen/"hymyily" on opittu, mutta huuli ei joka kerta nouse flehmen-eleeksi, oikeastaan olen tyytyväinen tähän näinkin.

Ylähuulijumppa
-Makuulle käyminen. Onnistuu tietyin ehdoin. Hevosen pitää olla vapaana (riimussa ei onnistu) ja sen pitää itse saada valita makuupaikka. Ympäristössä ei saa olla mitään kiinnostavaa tai tapahtua paljon. Temppu on melko paikkasidonnainen -kun menen tiettyyn kohtaan kentälle ja osoitan maata ja pyydän niin onnistumisprosentti 5minuutin sisällä on varsin korkea.

toukokuu 2013

-Ylös nouseminen yhdessä. Menen selkään kun heppa on käynyt maate ja se nostaa minut ylös. Jos maatemeno onnistuu, onnistuu tämäkin. Harvinaista herkkua, tästä nautitaan vain sillointällöin.-Kaikissa askellajeissa seuraaminen. Voisin lainata toukokuista lausetta: "tarviin piiskan käteen etten saa kaviota johonkin kohtaan kehoa, lähtee niin lennokkaasti kun sille päälle sattuu". Kesäkaudella tätä ei ole treenattu lainkaan eikä tämä ole lainkaan tärkeysjärjestyksen huipulla.

villiä meininkiä 22.3.13
-"Piaffe"/"Passage" on vasta siinä vaiheessa, että on kokeiltu sitä jokaisen jalan nostoa vuorotellen raipan kosketuksesta. Takajalat ovat olleet vaikeimmat, ne eivät nousseet aiemmin millään, nyt saan laiskan noston hyvällä tuurilla. Ärsyyntymiskynnystä on saatu nostettua hienovaraisesti ja homman juonesta on saatu vähän kiinni. Sekoittuu liikaa espanjalaiseen käyntiin ja temppu joutuu odottamaan kunnes espanjalainen käynti menee kuin leikki, eli vielä pitkän aikaa.


-Tavaran nostaminen maasta. Pari kertaa koitettu ja jätetty odottamaan sopivaa inspiraatiota.

-Pyöreä peruutus. Toukokuista tekstiä peruutuksesta: "Peruutukset sujuu ihan kivasti, mutta mitä aktiivisempi liike, sitä jännittyneempi selkä ja hirvi-asento." Nyt asento on parantunut, pää ei nouse enää niin paljon, joskaan ei asento niin pyöreäkään ole. Motivointi pitkiin peruutuksiin on välillä vaikeaa.

peruutusta

 -Pitemmät sivuttaisväistöt. Homma on hoksattu oikein hyvin ja seinän tai aidan tuella tulee oikein mallikkaita sivuttaisväistöjä, parhaimmillaan pidempiäkin, useamman askeleen väistöjä. Kaula on yleensä liikaa taipuneena minua kohden.


 

Pakko kommentoida videolla näkyvää pätkää sen verran että parempiakin on esitetty :D, pyörön kaarella väistäminen on haasteellista, suoralla menee paremmin.

-Väistäminen sivulle kohti. Osaa säkäkosketuksesta askel kerrallaan. Tätä ei ole juuri harjoiteltu, vain sen verran että saan hirnakan lähemmäs jos tarvii nousta jostain selkään vaikka maastossa ja se asettuu liian kauas.

-Korokkeelle nouseminen ja erilaisilla pinnoilla käveleminen. Ei ole aloitettukaan.

-Lähettäminen traileriin. Ajatusasteella oleva temppu odottanee sitä kun minulla joskus on oma traileri.-Pikkuesteiden hyppääminen lähettämällä. Käynnissä onnistuu yksittäisen puomin yli käveleminen niin että olen melko lähellä, taluttaa ei kuitenkaan enää tarvitse eikä minun tarvitse mennä yli puomista.

-Pallottelun kehittäminen. Odotamme tasaista liukasta lumipohjaa jolla pallo vierii helposti. Sitten jatkamme pallottelua ja katsomme mihin suuntaan pallottelu kehittyy. En ole vielä päättänyt haenko sitä, että vieriteltäisi palloa toisillemme vai kokoajan eteenpäin vuorotellen kuten tähän asti. Toisaalta pallottelu voi olla myös ihan vaan semmosta kivaa vapaata tekemistä.


-Kohti peruuttaminen yep. Osaa.

-Odota-käsky. Osaa. Harjoitellaan siihen suuntaan että voin kiertää hevosen. Nyt osaa odottaa vain kun kävelen selkä edellä kohtisuoraan tai hieman viistoon pois. Rauhoittumista ja odottamista hyvällä asenteella on tarkoitus lisätä myös provosoivien liikkeiden harjottamisen yhteyteen.

"odota"
-Pusun antaminen. Osaa. Harjoitellaan pikemminkin ärsykekontrollia eli sitä ettei tarvi tuoda sitä turpaa kiinni naamaan niin usein..

pusipusi

-Kumartaminen (kummallekin polvelle erikseen). Osaa niin hyvin, että mietin jatkoa. Joko jätän kumartamisen kokonaan pois ja alan opettaa front crunchia, tai sitten alan opettaa kumartamista ilman, että autan jalan kehon alle. Todennäköisempi vaihtoehto on ensimmäinen, sillä arvelen, että tarvisin raippaa toisessa vaihoehdossa jolloin menis taas sekaisin espanjalaisen käynnin kanssa.

30.9.2013

-Front crunch. Ks. aiempi kohta kumartaminen. Tätä on koitettu talvella 2013 mutta se jäi pois.

front crunch

-Asetus ja taivutustyöskentely maastakäsin. Ihan hirveän vaikeaa edelleen, yksi vaikeimmista jutuista meille, mutta selvästi idea löytyy välillä. Kun tälle antaa aikaa, niin luulen että se pikkuhiljaa kehittyy siitä. Tätä opetellaan lähinnä käynnissä, mutta pieniä pätkiä ravia olen ottanut nyt myös pikkuvoltilla, jolla ei onnistu ravata suorana. 

vapaana asetusa ja taivutusta sisälle
-Lapamerkin siirtäminen raipalla toimivaksi. On onnistunut melko hyvin, eli voin pyytää sisäjalkaa töihin ja/tai astumaan ristiin myös etänä. Aiemmin tämä merkki toimi vain sormella lapaa koskettamalla. Oleellista on ollut saada hevonen tajuamaan ettei kyseessä suinkaan ole eteenpäin ajava apu.
uusi raippamerkki kesällä 2013

-Takajalalla alle ristiin astuminen. Toimii ja osaa, mutta kontrollia voisi olla enemmän sen suhteen milloin aloitetaan ja milloin lopetetaan. Joskus käy nimittäin niin että ei tarvi kuin nostaa etusormi niin hevonen lähtee väistämään puoli kierrosta oikeaan ja sitten puoli kierrosta vasempaan. Malttia siis tähän hommaan! Jostain syystä tämä on esittäytynyt jokseenkin provosoivana pyyntönä.

takajalka astuu alle
-Etu- ja takaosakäännökset. Ks edellinen kohta, niistä elementeistä nämäkin syntyvät. Enimmäkseen on opeteltu takaosakäännöstä, mutta minusta tuntuu ettei ne mene täysin niiden sääntöjen mukaan jotka ratsastaessa asetetaan. Esimerkiksi asetus on helposti liikkeestä poispäin takaosakäännöksessä sillä pää on helposti sinnepäin missä minä olen.  Täytyisi ottaa joskus ohjat avuksi kun viitsisi ja katsoa miltä liike sitten näyttää.

takaosakäännös toiseen suuntaan


hieno etusten ristiastunta-Pistä pää alas. Osaa.

"saisko syödä edes ihan vähän??"


Suurimman osan postauksen kuvista ja osan videoista on ottanut Taru -kiitos!


10 kommenttia:

 1. Ihania temppukuulumisia! Se on varmaan sillätavalla, että eri asiat ovat eri hevosille ja eri ihmisille haasteellisia. Me ollaan tyssätty täysin kumarruksessa, kun en tiedä miten etenisin. Jotenkin jännitän jotakin ja hevonen provosoituu, kun palkitsemistiheys venyy ja venyy. Ja sitten kun tuo ponski on niin kova innostumaan, että meinaa mennä ihan sähläämiseksi. Vitsit, pitäisi joskus taas vaihteluksi vähän temppuilla! Täytyypä ensiviikolla yrittää ja tehdä siitä vaikkapa postaustakin! Jotenkin itselle helpompi yrittää keskittyä pariin asiaan kerralla (kuten ratsuharjoitukset ja maastoilu tällä hetkellä), ettei mene ihan plörinäksi kaikki :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tullut samaan tulokseen. De Jong kun pyytää hevosta taipumaan narun päässä niin johan se on 2 viikossa kuin eri hevonen ja venyttää eteen ja alas. Meille se on ihan jotain rakettitiedettä. Teillä sujuu se myös hyvin.

   Asia kerrallaan, kaksi keskityttävää osa-aluetta on jo ihan riittävästi, aikansa ja paikkansa kaikelle. Tosin voihan yhden temppukerran hyvin ottaa virkistämään rutiineja :D. Mulla on kokemusta siitä että ottaa liian monta uutta asiaa rinnakkain niin molemmat on sekaisin eikä siitä tuu mitään. Se kuuluisa tasapaino on kaiken a ja o :D

   Poista
 2. Vautsi miten monta temppua Skinny osaa! Edelleen kateellisena katselen teidän temppuilua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ;), kiva kuulla. Itselle monikin asia on jo niin itsestäänselvä että ei muista aina olla ees tyytyväinen että ylipäätään osaa mitään erikoisempaa maastakäsin :D. Tai no, olen tyytyväinen, mutta sitä en muista että se ei ole itsestäänselvää :D

   Poista
 3. ois kivaa jos joskus tulis teistä koostvideo sellainen sinä ja skinny kauniilla musiikkilla varustettuna! ja osaako skinny sellaisen tai kestääkö jos raipalla mm silittää sitä maastakäsin niinkuin "hieroisi" ns. tavallaan raipalla sitä tai hipelöisi, vai tahtooko herra liikkua ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kestää ja osaa :). Koostevideo ois tosi kiva... joskus varmaan teenkin semmoisen. Siihen haluisi sitten vähän parempaa materiaalia ja onnistuneita "temppuja" ja se on vähän säkäpeliä, et millon saa semmosta materiaalia. Kun on kuvaaja niin tulee kauheesti paineita. Kaikkia temppuja ei myöskään voi teettää vielä kerralla kun jäbällä menee polla sekaisin, toki sen voisi koostaa pätkistäkin.. Laitetaan ehdottomasti hautumaan tämä idea :D!

   Poista
 4. Voi kun olisi aikaa ja intoa opettaa Pavellekin näin paljon temppuja :D Meille on tullut ongelmaksi hymyilyn opettamiseen, että hevonen tekee sitä nykyään pyytämättäkin odottaen palkintoa. Onko teillä tällaista ongelmaa ja jos on miten olet päässyt siitä eroon :D En tosiaan palkitse Pavea jos se suorittaa tempun pyytämättä, mutta se on ärsyttävää. Ja VOI EI MITEN IHANAT on Skinnyn korvat tuossa ylimmässä kuvassa! Ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, se on semmonen säihkysilmä-silkkiturkki-söpöliini :).

   Todellakin esiintyy, Tuo on esimerkiksi oikeen ahkera ja toiveikas pusuttelija ja sillä on hirvee kiire ennakoimaan ja suorittamaan temppuja tempputilanteessakin, ihan vaan saadakseen nopeammin palkan ;). Paras keino on vaan jättää huomiotta, ei komenna, ei naureskele, ei katso, ei mitään. Jos on oikein hankalaa niin hätistän kauemmas. Erityisen hyviä on ns oman tilan liikkeet -ei kohdista liikettä hevosta kohti, vaan liikkuu omassa tilassaan johon ei hevosta halua ja vaikka tekee x-hyppyjä tai liikuttaa kättä edessään taittaen kyynärpäästä niin ettei käsi osoita hevoseen, silloin se ei ole niin "henkilökohtaista" kuin se että huitoisi hevosta kohti kuten perinteisesti tehdään pyydettäessä hevosta pois omasta tilasta.

   Olen myös alkanut pitää aikalisiä, pyydän hevosen seisomaan kaukana minusta ja sielä se saa kuopia ja kurotella miten lystää, ainot mitä teen on se että pyydän sitä jatkuvasti takaisin paikalleen jos se liikkuu. Muuten en huomioi ja vain rauhallisesti odotan että se rauhoittuu -ja silloin kenties palkitsen jos koen tarpeelliseksi.

   Temppujen suhteen kannattaakin aina tiedostaa tää että sitä voi alkaa esiintyä muutenkin kuin pyydettäessä -siksi esim keulimisen opettelua ei suositella (ainakaan kun temppu-ura on vielä alussa ja ärsykekontrolli ei ehkä ihan hallussa). Joillekin espanjalainen käynti voi myös olla liikaa sillä se voi, ainakin meillä, lisätä kuopimista noin yleensä. Siksi kannattaakin aloittaa noista harmittomammista tempuista jotta näkee miten hevonen rupeaa temppua soveltamaan..

   Ja tosiaan, kyllä näissä on se vaaransa että jos opettaa hevosen vaikka näyttämään kieltä niin onpas sitten kiva kun se näyttää sitä pyytämättäkin... ou jee :D

   Poista
 5. Skinny on kyllä tosi taitava! :) Mekin yritämme jatkuvasti kehittää uusia temppuja, koska Ukko oppii vanhat niin nopeasti. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kyllä se on todellakin taitava. Hevoset on fiksuja :)

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.