tiistai 12. elokuuta 2014

Kuvia tallipuuhista ja video sunnuntaiajelusta

tallipuuhia 10.8.2014

Viime sunnuntaina sain mieheni mukaan tallille kuvailemaan ja seuraksi ajolenkille. Kerrottakoon tallipuuhista kuvin ja videon kera.

Skini sai appiukon puutarhasta porkkanan naatteja, hyvin maistui

Skini syö, minä harjaan
Naatit maistuu, hevonen puhdistuu

Riimu päähän valjastusta varten, harjoitellaan sitä, että Skini pukisi "itse" riimun

Kun turpa löytää turparemmin alle, tulee palkka
Meillä ollaan oltu taas kesä ilman kenkiä, ja ajolle lähdettäessä suoritetaan "kengitys"

Kuolainsuitsitus. En yhtään tykkää kuolainten käytöstä, mutta turvallisuuden takia se on ollut ajolenkeillä välttämätöntä :/
Valjastusta

 Video kierroskoneen kärryiltä 1min 51sek


 Loppuhoiteluita kuvin.. Tässä vaiheessa hirnakka on purettu, pesty ja jalkoja kylmätty, sitten kuvaajakin heräsi.

Hoitelua

Skini kuuntelee mitä teen nurkan takana

Apua mikä työasento, suoraan hevosen takana.

Arnikaa kinttuun. En tiiä onko hyötyy, mutta tuskin ainakaan haittaa
Sitten tulee ihottumaloimi ja jostain syystä Skinin ilme kirkastuu
Tämä onkin tuttua puuhaa ihottumaloimien omistajille
Heppa sukeltaa loimeen
Hyvä ilme
Puetaan puetaan
Ja pää tulee läpi

Pukemista
Valmis heppa peltoon
"tule, pääset peltoon"
Noniin, ovi auki

Sinne män


16 kommenttia:

 1. Onpa Skini upeassa kunnossa ja karvassa! Oikein hohtaa!

  Mä oon paininut pitkään päässäni tuon ajaminen ja kuolaimet/kuolaimettomat asian kanssa. Lopulta sitten päädyin siihen, että niin kauan kun hepo ei oo 110% varma niin jatketaan ohjasajoa ja harjoitellaan maastakäsin. Reagoi sen verran voimakkaasti ja negatiivisesti kuolaimeen, että en jollain asteella halua "pettää" toista laittamalla rautaa suuhun siksi, että itteäni pelottaa hallinnan menetys kärryiltä. Kuolainsuitsien kanssa kun käänsi hyvin usein päänsä pois suitsiessa ja esim. sidepulliin tuo oikein sukeltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 se on kyllä komeessa karvassa. Silkkiturkkisäihkysilmä<3

   Joo no minä painin edelleen, joka ajolenkillä monitoroin tuota käytöstä. Tälle ajopuuhat sinällään kun on tuttuja ja ohjasajossa toimii riimulla, myös ravissa. Mut kun pääsee kärreiltä vauhtiin niin kiehahtaa... enkä tiedä mihin se meijät veis jos ei ois kuolainta suussa.
   Siun ratkaisu kuulostaa hyvältä. Oon puntaroinut itse tosi paljon sitä että ajanko ollenkaan ku joutuu käyttämään kuolaimia. Mut me ollaa ajettu vasta niin vähän että eiköhän tämä tästä ratkee johonkin suuntaan :D.

   Poista
 2. Meillä on samanlaiset kärryt kuin teillä. :) Jäin miettimään tuota sun kuolain valintaa ajotouhuihin, toki jokainen käyttää parhaaksi havaitsemaansa vaihtoehtoa, mutta eikö toi olymppia oo jo tosi kova kuolain, kun pitkistä ajoohjistakin tulee jo "painoa" kuolaimille ja tuo on käsittääkseni muutenkin hidas kuolain myötäämään?

  Itsekkin ajan Josea kuolaimet suussa, vaikka muuten onkin ollut "kukkahackamore" ratsastuskäytössä. Meillä ajokuolaimina toimii tavalliset nivelet. En ole jostain syystä kokeillut koskaan ajaa tammaa kuolaimettomilla suitsilla. Turvallisempi olo kärryillä, kun on kuolaimet suussa kai?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin oon miettiny kuolainasiaa, tuntuu hurjalta että nyt käytän kuolainta ajopuuhissa kun justiinsa oltii 2 vuotta käytännössä ilman kuolainta (no joo 2 kertaa oon kokeillu ja käyttänyt 2 vuoden aikana). Ja kyllä tuo on kova kuolain :S, mutta en tiedä millä tavalla se olisi erityisen hidas kuolain myötäämään, kova kuin kova mutta myötäys toimii kuten muissakin? Aloitin semmosella lempeemmällä kuolaimella, Billy allen- nimisellä, joka meillä on, (suora kuolain jossa kierreniveliä tuomaan istuvuutta, mahtuu myös hyvin pieneen suuhun) mutta siihen se ei hirveesti reagoi, painaa ja pullaa vaan (ratsastaessa käytin tätä samaa kerran ja en juuri huomannut eroa kuolaimettomaan), hauikset kipeyty meikäläisellä ja mietin vain miltä tuntuu siellä suussa kun jouduin käyttämään niin paljon voimaa. Sitten tuli olympiat ja kas, tuntuma on kevyt. Kokeilin jo yhdellä lenkillä keventää kuolainta laittamalla ohjan kiinni toisiksi alempaan renkaaseen ja heti ohjalle painaminen lisääntyi ja jouduin käyttämään voimaa ja nojaamaan omiin jalkoihini. "Ei mun tarvii kuunnella, haluun vaan mennä kovaa". Se kun pääsee kärryn eessä raviin niin se ei vissiin ihan pientä apua rekisteröi :/.

   Minustakin kärryiltä on turvallisempi olo, ainakin tällä hetkellä, kun on kuolain suussa. Ei ole käytössä omaa kehoa rauhoittamiseen ja oma äänikin tulee kauempaa. Potentiaalisissa mahdollisissa tiukoissa tilanteissakin on helpompi tulla selästä hevosen viereen ja tueksi kuin kipittää kärryiltä sinne eteen. Mutta, tarkoitus on toki edetä kuolaimetta ajamiseen, saa nähdä miten tämä etenee :).

   Poista
  2. Olympia on hidas koska suuosa pääsee liikkumaan renkaassa hurjan pitkän matkan ennen kuin se vaikuttaa. Sen kanssa pitäisi aina käyttää leukaremmiä ylärenkaasta ja (ratsastaessa) mielellään myös kahta ohjaa tai edes deltaa.

   Poista
  3. Haa, hei kiitos havainnosta. Tutkailin itseasiassa tänään tuota tarkemmin ja tajuan nyt mitä tarkoitatte. Jännä toimintaperiaate siinä kuolaimessa. Tuota leukaremmiä oon tiennyt käyttää, se meillä on.

   Sen verran tiedän että olympialla oli tämän ratsastus aloitettu silloin entisen ylläpitäjän toimesta ja pikkuhiljaa oli sitten ratsailta saanut laitettua ohjia löysempään, sillä aattelin että tätä kokeilisin ja kun vielä löyty kesäkodista tämmönen kuolain joka oli vielä sopivan mittainenkin.
   Ei tota kuolainta turhaan kutsuta ns norsujarruksi... :(
   Tänään ajoin taas ohja kiinni alemmassa renkaassa ja kylläpä hevonen oli kevyt ja kuuliainen pidätteille verrattuna ylempään renkaaseen. Jospa kokeilen taas sitä ylempää rengasta seuraavalla lenkillä...

   Poista
 3. Vau, Skini on ihan upeassa kunnossa! Ja ihana katsoa miten intona se painaa menemään tuolla kärryjen edessä, kyllä noi vanhat ravurit vaan nauttii tuosta. Ja tuolla kyydissä istuminen on niin kivaa puuhaa! Just viikonloppuna mietin, uskaltaisiko Nopsun kanssa lähteä vielä kärryillä kävelylenkille kun niin tekisi mieli, mutta taitaa sekin nyt jäädä ja ajokamppeet saa mennä myyntiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnolla tarkoitat varmaan myös tuota kiiltävää kesäkarvaa? Miun oma arabi <3! Se on niin ihanan lämminverinen uljaan kiiltävän kesäkarvansa kanssa. Kohta se on taas semmonen talvikarvainen poninpallero XD.

   Koskaan ei ole aika sen viimeisen lenkin, aina toivoisi, että voi kun voisi vielä kerran tehdä sitä jotain tuttua ja rakasta. Luopuminen on niiin raskasta. nyyh :(

   Poista
 4. Vauhtia näyttää löytyvän. :D Hiljentää kuitenkin vissiin ihan hyvin kovemmastakin vauhdista? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kulkee ihan tarpeeks kovaa XD. Se hiljentää, mutta nihkeesti, sitä nihkeemmin mitä kovempaa sen päästää menemään. Hidastusmatkaa tuntuu tarviivan joskus enemmän, joskus riittää lyhytkin :).

   Poista
 5. Meette ihan törkeeen kovaa! Ite ku oon ajanu lähinnä poneja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, no kyllä varmaan tuntuu /näyttää vähän eri tahtiselta poniin verraten XD ja miksipä ei näyttäis, onhan sitä vauhtii varmaan moninkertaisesti ;).

   Poista
 6. Lämminverinen RAVIhevonen! Ihana! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on <3 :3, tulta kavioissa ja maisema vaihtuu :D

   Poista
 7. Voi että, kun kaipaan ajoittain tota tunnetta, kun hevonen lähtee kovempaan raviin ja alkaa "levittää" jalkojaan, se on huisia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se todella on! Ei voi kuin ihailla voimakasta ja nopeaa eläintä ja joka vetää nimenomaan ravilla niin kovaa :) . Vanha kilpuri tietää miten homma hoituu ;)

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.