torstai 24. heinäkuuta 2014

Ratsastustunti

Ratsastustunti 16.7.2014 Harjoitusravia
Olen tehnyt kotitehtäviä ahkerasti ja ratsastellut paljon kesäkodin pihassa perusratsastusta. Tavoitteemme perusratsastuksessa on aina ollut ja on yhä: työskentelyravi. Työskentelyravi olisi semmoinen vauhdiltaan ravuriravia hyvin paljon rauhallisempi, ns. ratsuravi, kannettu, tasapainoinen, rento, mutta toki aktiivinen.


Siinä onkin työsarkaa, mutta tämän keväisestä ratsastustunnista alkaen minusta on tuntunut, että siihen voi jopa olla mahdollisuuksia! Ken tietää jonain päivänä pystymme siihen. Tai oikeastaan pitäisi kai sanoa että joskus kenties pystyn siihen. Opettaja nimittäin tälläkin kertaa sanoi suunnilleen niin, että jos saan omat lonkat liikkeelle ja ratsastan hidasta ravia tasapainoisena niin hevonenkin pystyy siihen.


Muistiinpanoja:
 • Olin ottanut kotitehtävät liian kirjaimellisesti ja nyt minun pohkeapujani korjattiin takaisin lähemmäs sitä oikeaa linjaa olkapää-lantio-kantapää. Eli jos lavat ei hevosella liiku niin jalkaa saa käyttää myös lavalla tehostamassa, mutta pohje työskentelee kuitenkin suoraan kehon alla.
 • Missä katse? Hevosen niskassa
 • En osaa katsoa vieläkään eteeni. Kävi mielessä, täytyskö lainata niskatuki jostain ja ratsia sen kanssa..
 • Jos hevonen yrittää syödä tai rullaa, nosta kättä ja laske se takaisin
 • Älä vedä ohjista pidätteessä kohti kehoa. Purista nyrkeillä puolipidätteitä ja jos pidätät, niin jommalla kummalla ohjalla. 
 • Lonkat liikkeelle (prkl! tämä on ihan hirveän vaikeaa!), jalat pitkänä, mutta ei makaroonina, kantapää alas, varpaat menosuuntaan, jalat paikallaan ravissa(!). Minulla nousee polvet heti kun käytän pohjeapuja, ja ne on tosi vaikea pitää pitkinä hevosen ympärillä. Tällä tunnilla sain kuitenkin kokemuksen siitä miten se jalka voi kurkottaa pitkälle alas, ainakin käynnissä. Ravissa tuntuu että pitkät rennot jalat ovatkin paljon vaikeampi homma.
 • Kiitos ihanalle opettajalle joka on positiivinen, kannustava ja nostaa esille ne pienetkin onnistumiset

 

VIDEOT


Lyhyt 45sekuntiaLatasin myös pitemmän version jos jotakuta kiinnostaa myös käyntiharjoitukset ja pätkät joissa kuuluu enemmän opettajan kommentteja.

Pitempi video 6min15sek
Harjoitukset jatkuvat

 

 

Vaikka korjattavaa on ihan hirveästi ja teen paljon virheitä, niin täytynee kuitenkin vielä hehkuttaa miten ylpeä ja iloinen olen siitä, että harjoittelemme nyt harjoitusravia! Kun koeratsastin Skiniä, kevyt ravikin oli vaikeaa. Tiedätte varmaan sen äänen kun aloittelijat eivät ole ihan ravin tahdissa ja takamus aina hieman "kopsahtaa" satulaan päästäen semmoisen "taptap" -äänen? Semmoista se ensimmäinen ratsastus oli, en osannut edes keventää, niin eksoottista se meno oli! Siitä on videotakin jota en varmasti koskaan kehtaa julkaista ;).

Mietintähetki
Ensimmäinen puoli vuotta mentiin täysin vain ja ainoastaan kevyttä ravia sileällä. Maastossa toki humputeltiin alusta asti ilman satulaa myös ravia, mutta siellä harjoitusravissa oli jotenkin helpompi mennä ja siellähän mentiin vain suoraan.Ensimmäisen yhteisen vuoden lopulla aloin saamaan esiin myös harjoitusravia, jota näkyy esimerkiksi tässä videossa kohdassa 4:46 ja siitä eteenpäin. Mutta! Tuosta ollaan sitten lisätty kontrollia ja yritetty ainakin hidastaa tempoa. Jotenkin minusta tuntuu siltä, että vasta nyt, noin 2 vuotta harjoiteltuamme, voi alkaa puhua siitä että ruvetaan saamaan kiinni harjoitusravista. Saan sitä jo esille muutenkin kuin vain tuurilla. Ja pystyn tosissaan istumaan sitä jopa jo voltin tai ympyrän verran, tukeutumatta niin paljon ohjaan kuin vuosi sitten.

"Hieno poika"

18 kommenttia:

 1. Tahti ja rentous tosi hyvä! Propsit siitä että et ole alkanut lyhentämään ravia vasn ohjalla josta seuraa nopeaa pikku tikitystä vaan keskittynyt hidastamaan tahtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Tämä yksilö rikkoo välittömästi peitsille jos ottaa vaan ohjalla :S, joten hitaampi ravi on rakennettava ihan muulla tavalla.

   Poista
 2. Sitä samaa mekin harjoittelemme; hidasta työskentelyravia, koska ravurin ravissa ei kentällä voi tehdä mitään. Ukko on kehittynyt todella nopeasti, koska jo nyt ravia pystyy korjailemaan jonkin verran itse ravissa ilman, että tarvitsee hiljentää käyntiin. Seuraavana askeleena olisikin sitten sen aktiivisuuden hakeminen, kun ravin on saanut hiljennettyä riittävän hitaaksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kun on kohtalotovereita. Tätä ei voi ymmärtää ellei ole kokeillut itse, miten kova se ravurin ravi on :D. Mulla on ollut kova koulu saada kerrottua hepalle että on ihan ookoo mennä vähän hiljempaa, tää kun vetäis vaan täysiä aina, kuten sitä on opetettu.

   Poista
 3. Hienon rentoa ja letkeää menoa! :) Skini voisi antaa tuosta ponnekkuudestaan vähän Majurillekin ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla että se näyttää sinusta siltä. Minä oon kuule monesti miettinyt Majuria että ei ne kaikki ravuritkaan oo tämmösiä kierroskoneita -että miten erilaisia ne voikaan olla! Tältä ei puutu ponnekkuutta, antaisin mielihyvin sitä teille jos se ois mahdollista ;)

   Poista
 4. Skinillä on hieno ravi, mutta varmasti ei mikään helpoin istua! Pisteet siis että silti ilman jalustimia harjoittelet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä oon niin innoissani kun te jaksatte kommentoida että haluan vastata vaikka mulla on nyt näin huono "lomanetti". Kirjoittelin oikeen pitkän vastauksen innoissani ja sitte netti pätkäs XD. No, yritys hyvä kymmenen ja uusi yritys..

   Poista
  2. Eli. Kiitos sinullekin kommentistasi. Skinillä on todellakin näyttävä ravi mutta ihan hirveä istua.

   Me ollaan oltu maaliskuusta alkaen jalustittomalla Christ -kuurilla eläinlääkärimme suosituksesta (hänen kanssa katsotaan aina kokonaisuutta ja mm satulaa ja Zaldi puristi hänen mielestään). Tarkoitus on etten vahvistaisi sitä selätöntä kaahotusta ja silloin kun minulla ei ole jalustimia, en yksinkertaisesti pysy kyydissä jos meno on semmoista. Jalustittomuus toimii minulle siis rajana, minun on otettava käyntiin ja korjattava ravia kun se rupeaa menemään laadultaan huonoksi tai muuten en pysy kyydissä.

   Silloin kun on sekä hyvin kannettu että hyvin hidas ravi, niin Skinin ravissa on miellyttävä istua, mutta kyllä kropan iskunvaimennukset ovat kovassa käytössä tällä, ei voi muuta sanoa..;)

   Poista
 5. Hienostihan se jo menee! :)

  VastaaPoista
 6. Pakko vaan ihastella tuota Skinin ravia, se on niiin upea ja letkeä! Jaksaisin katsella tota menoa tuntikaupalla :D Mutta ei varmasti oo helppo istua tuollaisissa liikkeissä, vaatii hirveästi kehonhallintaa ja keskivartalon lihaksia.

  Mullakin on aiemmin ollut vähän ongelmia jalkojen kanssa ja polvien nousemisessa, mutta viimeistään nyt ongelma on korjaantunut hienosti kun aloitin joogan. Lonkat on paljon irtonaisemmat ja rennommat, jalka laskeutuu ihan itsestään pitkänä alas, ilman nilkan ja varpaiden kiertymistä ulos. Oon nyt joogannut pari, kolme viikkoa ja eilen valmentaja sanoi, että mun istunta on ihan merkittävästi parantunut. Suosittelen venyttelemään paljon, eron huomaa! Nyt alkaa projekti kädet, tuo käsien vetäminen itseä kohti on ongelma mullekin. Tää on just tätä, ratsastus tuntuu muuttuvan koko ajan vaan vaikeammaksi, mitä enemmän siitä oppii :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 ja todellakin on näyttävä ravi, itseasiassa melkeen kenen tahansa ravi näyttää vähän lattealta kun on tottunut kattelemaan tätä yksilöä. Mutta vastaavasti tuo on erittäin vaikea ja haastava istua, hyvin erityinen siis.

   Kiitos myös venyttelyvinkistä ja omakohtaisesta kokemuksestasi. Minä venyttelin ennen päivittäin ja kävin myös joogassa, nyt se on jäänyt :/. Voisin kokeilla jos motivoituisin taas ratsastuksen kautta, ja jos kenties näkisin tulokset ratsastaessa, se motivoisi lisää. Huomaa kyllä miten paljon parempi on nousta selkään jos on uinut tai juossut ennen ratsastusta- varmasti venyttelyn hyödyt korostuisi näin vaikea ravisella hevosella...

   Poista
 7. Jee, hyvä te! Hetkittäin Skinnyn ravi oli tosi hyvännököistö jo, vau!
  Hitaasti, kiiehtimättä, pikkuhiljaa niitä tuloksia syntyy :) Aurinkoisia päiviä teille, nauttikaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Minäkin oon huomannut että tosiaan muutamia askeleita tulee semmoista sanoisko ainakin meijän mittapuulla "täydellistä" ravia jossa hevonen mielestäni kantaa itsensä hyvin ja kokoaa itseään.

   Myö nautittaan <3

   Poista
  2. PS. Ja tosiaan, vihdoin on taas ollut semmoinen olo että pakosti on tehty jotain oikeinkin..

   Poista
 8. Hienon näköistä menoa tosiaan!

  Tuo lonkan jumitusongelma on ärsyttävän tuttu täälläkin... Ja sitä kautta myös tuo polvien nouseminen. Itse kyllä venyttelen päivittäin ja joogatakin yritän vähintään viikoittain (yritykseksi tällainen tahti valitettavasti usein jääkin), mutta kun on luonnostaan jäykkä ja vielä istumatyöläinen niin haastetta riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinullekin <3 mukava kuulla että meno voi näyttää hyvältä muidenkin mielestä vaikka meijän mittapuu nyt on mikä on. (nimimerkillä odotin vuoden että kehtasin mennä ekalle ratsastustunnille kun tavoiteltiin ees sitä aloittelijoiden nollatasoa..)
   Minä oon luonnostani yhtä notkee kuin rautakanki.. mut silloin kun muutaman vuoden venyttelin päivittäin niin eron huomasi <3. Sitten oonkin ollut mukamas liian kiireinen venytelläkseni. Olen miettinyt asian korjaamista jo pitkän aikaa..

   Poista

Hei Sinä! Saan jokaisesta kommentista ilmoituksen sähköpostiin (bessie5@hotmail.com). Pyrin vastaamaan kommentteihin yhä, Skinin poismenonkin jälkeen, sillä olen saanut palautetta, että vanhoissakin postauksissa voi olla jollekin ajankohtaista tietoa.